Szakképesítés nélkül dolgozhat hamarosan például a szobafestő, a műkörmös és a cukrász is, egy rendelettervezet szerint.

Gyógyszert készítene? Villanyt szerelne? Hamarosan nem kell hozzá szakképesítés sem!

Tanár helyett ezután a 240 Volt vizsgáztat majd. Forrás: Pixabay

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter számos, eddig szakképesítéshez kötött tevékenységnél kezdeményezte, hogy a jövőben az ne legyen feltétel – derült ki az RTL Híradójából.

A szeptember 22-ig véleményezhető rendelettervezet úgy csökkentené az egyre kritikusabb munkaerő hiányt, hogy bizonyos munkakörök betöltésénél egyszerűen eltörli a képesítés szükségességét.

A tervezet szerint alkalmazható lenne képesítés nélkül is:

· a biológiai termékek előállítása során a gyógyszerkészítmény-gyártó;

· a cukrászati készítmények, sütemények, fagylalt készítése során az édességkészítő, a pék-cukrász technikus, a cukrász szaktechnikus, a sütő- és cukrászipari szakember, valamint a mézeskalács készítő, és a bonbon- és cukorkakészítő;

· az épületbádogos, ipari bádogos szerkezetek, háztartási bádogos szerkezetek készítése, javítása során a bádogos, ipari szigetelő bádogos;

· a kézápolás és műkörömépítés során a kéz- és lábápoló technikus, manikűrös és körömdizájner;

· szénsavtermelés és -feldolgozás során az erjedés- és üdítőitalipari technikus és termékkészítő, az üdítőital-ipari termékkészítő, a sörgyártó, a szikvízgyártó, valamint a kézműves sörgyártó;

· a villamos gépek és készülékek karbantartása, üzemeltetése, telepítése során a villanyszerelő és az erősáramú elektrotechnikus;

· a villamos hajtású és hibrid hajtásláncú gépjárművek feszültségmentesítése (kivéve: feszültségmentesítés veszélyhelyzet esetén), feszültség alá helyezése, valamint az Egyesült Nemzetek Európai Gazdasági Bizottságának (ENSZ-EGB) 100. számú előírása szerinti nagyfeszültségű komponensek cseréje során az alternatív járműhajtási technikus, a hibrid-és elektromos gépjármű mechatronikus, valamint a villamos ismeretekkel rendelkező hibrid és elektromos gépjárművek szerelője;

· az épületek, építmények kül- és beltéri felületeinek festése, mázolása során a festő, mázoló, tapétázó, a szobafestő, a rekonstrukciós és műemléki festő és mázoló;

· a villamos gépek és készülékek kisfeszültségű hálózaton történő karbantartása, üzemeltetése, telepítése (fázisonként 63 A névleges áramig) során a villamosipari előkészítő villanyszerelő, az erősáramú elektrotechnikus, a járműipari karbantartó technikus, az ipari szerviztechnikus, a háztartási gép szervizszaktechnikus, illetve az ipari villamos gép és készülék üzemeltető.

A szakképzetlen munkásokat persze felügyelnie kellene valakinek, aki rendelkezik szakképesítéssel az adott területen, Székely Tamás, a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke szerint azonban ez az ötlet a munkabiztonságot is veszélyezteti – idézi a HR Portál.

Székely szerint ez azt fogja eredményezni, hogy a szakképzetlen munkavállalók mögött álló szakképzett, akár idősebb munkavállaló nyakába varrják majd a teljes felelősséget. A szakszervezeti elnök azt is hozzátette, hogy szerinte az intézkedéssel a külföldi munkavállalók előtt nyithatnak utat, például az épülő akkugyárakba – részben, hogy ne kelljen szakképzési bizonyítványokat honosítani, részben pedig, hogy ne kelljen szakképzett munkaerőt keresni.

Forrás: RTL , HR portál
Fotó: Pixabay

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Havanagi
A fidesz maffiának üzenem: tegyétek fel a választóitokat a fára,ahol csak ugrálni vakarózni és bolhászkodni kell, a makogás is már felesleges.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Havanagi
A fidesz maffiának üzenem: tegyétek fel a választóitokat a fára,ahol csak ugrálni vakarózni és bolhászkodni kell, a makogás is már felesleges.
Nessy
További javaslatok!
Kórházak helyett: ispotály
Orvosok szakdolgozók helyett: felcserek, szanitécek,
Nővérek helyett: betegek egymást ápolása
Mentők helyett: autózni szerető lelkes amatőrök
Kovács Máté
basod haladunk a jorbáni buheraorszag felé
hehehehe
Qqberci
Villamosszékgyártáskoz kell valami szakma?...
twisted metal
Magyarország (Matyóország) teljes elpusztítása zajlik éppen, csak azért, hogy Orbán Viktor hatalomban maradhasson és ne kerüljön börtönbe mennie az általa elkövetett bűncselekmények alapján.
Sakk Matt
Nagyszerű! Így lehet majd szakmai minimálbér helyett betanított melós bért fizetni. Ha pedig megb@ssza a zuhanyzó embert a szar munka után a bojler, esetleg leég egy ház, vajon ki lesz a felelős?
kereső
"Nagy kolonc köszönget a kút méla gémén. "(Arany János)

Nem a gémeskút a kolonc, hanem a kút gémére kötött fa,vas, vagy fém nehezék, amely azt hivatott szolgálni, hogy a vödör mélyebbre merüljön a kút vizébe- főleg akkor volt ez lényeges, ha a fúrott kút sekély vizzel volt megáldva.
Csak felvilágositás célzattal, mert vannak tudatlanok a témában- és társadalom politikai ihletből, ezt úgy értelmezik, hogy az ellenzék -kolonc- nem tudni , hogy a fideSS gémjén-e, vagy az országén érti a nagy tudású barom.
human
Nem elég, hogy házmesterek országa lettünk, de mekkmestereké is teszi Orbán.
Előre megyünk? Ez biztos? Nekem hátramenetnek tűnk.
kereső
A kontárok és mekk elekek országa épól, szépül- a kormány a maga képére formálja a szalmaiságot is.
Ja, amúgy ez a migráns vendégmunkások miatt készülő mődositás- kiváncsian várom, hogy egy indiai, kinai vendégmunkást hive el a magyar háziasszony megszerelni a villanybojlert, hogyan fogja magát megértetni a "szakemberrel."
Sakk Matt
@kereső: A klonchoz: "A vízzel telt vödör súlyának egyensúlyozására a gém másik végére kő vagy fatuskó nehezéket (koloncot) erősítenek."

Tehát hasonló funkciója van a koloncnak, mint a színházak zsinórpadlásán a súlyvasaknak - kiegyensúlyozzák az emelendő terhet, így az minimális erővel mozdítható.
Sakk Matt
@human: A dagi seqqel megy előre - ez is hungarIQm ;)
kereső
@Sakk Matt: Igen, is! Én még húztam vizet ilyen kútból- nyári munkán, ahol bocikat kellett megitatni a legelőn.
NKF
Balos,balfaszok miért nyer mindig Orbán? Én nem járok szavazgatni,egyrészt leszarom. másrészt már öreg vagyok! A kérdésem? Ki van a másik oldalon? 12 vagy nem tudom pontosan mennyi
szaregylet! Akkor most mi a helyzezet?
Tunes1106
Hány szakképzett politikus van a kormányban?
Lepényleső
Ez is hűen tükrözi,hogy ők bizony semmihez sem értenek,- de nekik bizony nagyon megy?
Ajánlható nekik azon elektromos gépek napi használata amit velük egy szinten lévő szakember
tart karba,helyez üzembe,- körömleszedést mint elődeik az ötvenes évekbe,stb.?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.