Van, aki havi 1240 forintot kap, de olyan is, aki 62 ezret.

A kormány döntése tovább mélyíti a szakadékot nyugdíjas és nyugdíjas közöttMTVA/Bizományosi: Róka László

Köztudott, hogy a magyar nyugdíjrendszer inflációkövető, így nem meglepő, hogy novemberben jön a nyugdíjtörvény szerint korrekció, az augusztusi inflációs adatokra és a várható inflációra alapozva. Ennek mértékéről a kormány döntött csütörtökön:

januárig visszamenőleg 3,1 százalékos nyugdíjemelést kapnak a nyugdíjasok a magas infláció miatt.

A 24.hu megnézte, ez mennyit jelent konkrétan az érintetteknek a nyugdíjuktól függően, és azt találták, hogy elképesztőek a különbségek az emelésnél. Pedig az átlagosnál jóval magasabb élelmiszer-inflációval leginkább sújtott kisnyugdíjasok biztosan nem erről álmodtak. Sőt, a nyugdíjas érdekképviseletek sem ezért lobbiztak, hanem felzárkóztató típusú vagy soron kívüli emelésért azoknál, akiknek nagyon alacsony az ellátásuk.

Ezúttal is minél több a nyugdíj, annál több az emelés – ahogy korábban is.

A konkrét számokat megnézve láthatjuk, hogy 1240 forint az egy hónapra jutó novemberi nyugdíjemelés havi 40 ezer forintos járandóság mellett.

A havi 2 millió forintos járandóság mellett pedig 62 000 forint az egy hónapra jutó novemberi nyugdíjemelés.

Az emelési különbség ugyanolyan brutális, mint a havi öregségi ellátások közötti szakadék.

A KSH adatait megnézve a lap rámutat: azok tábora a legnépesebb, akik 140 és 160 ezer forint közötti nyugdíjat kapnak, ami átlag, egyúttal medián alatti. Az összesen mintegy 2,277 millió nyugdíjasból majdnem 74 ezren kapnak havi 60 ezer forintnál kevesebbet – nekik havi 1860 forint vagy kevesebb lesz a havi emelés. Csaknem 156 ezer idősnek pedig havi 80 ezer forintnál kevesebb a juttatása, amire 2480 forint vagy annál kevesebb a visszamenőleges havi emelés jut. Majdnem 255 ezer idős ember kap 100 ezer forintnál kevesebbet, akiknek 3100 forint vagy ennél kevesebb egy hónapra vetítve a pótlólagos emelés. És 1,368 millióan vannak, akiknek kevesebb az időskori járandóságuk, mint havi 200 ezer forint.

Forrás: 24.hu

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
@sgl: És ez a szakadék évről, évre mélyül!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
verőce21
Mindenki annyit is ér, amennyit emelnek neki...! :)
Nessy
Tisztelt komány!
Ha a múlt században évtizedekt becsülettel dolgozók, akik egyre lejjebb csúsznak a "kis nyugdíjasok" soraiba, nem éltek, dolgoztak volna, akkor maguk sem lennének a világon, nem lett volna hol megszületniük, iskolába járniuk, felnőniük ! Elődök nélkül nem lenne több mint ezeréves kis hazánk! Ön9knek sem lenne lehetőségük most ingatlanokat ,,földeket ajándékozni fűnek, fának! Nem lett volna mit privatizálni, amiből sokan meggazdagodte! Most viszont mélyen lekezelik elődeik gondjait, problémáit!
Köszönjük szépen eme keresztényi, nagy lelkű gondolkodásukat!
Nessy
@sgl: És ez a szakadék évről, évre mélyül!
ómió
Na, ugye, hogy az "efftársi volt az igazi"! Akkor mindenkitől elloptak 1-1 havi nyugdíjat, de a "tollasától" még 2 havit is!
Aki Én
@Őrnagy: te tényleg ennyire buta vagy?
Aki 1200 forintot kap, az is felzárkózik az árakhoz? Neki is megmarad a vásárlóértéke?
Jesszusom...
Nessy
@Őrnagy: Nem tudom évei számát, nincs is hozzá közöm! Ezért elmondanám, hogy a kilencvene években azonos munkakörben, azonos kondicíókkal dolgozók bére ma kilenc, tízszerese az akkorinak, A degressziv nyugdíj számitásról, ami akkoriban volt nem is beszélve. Teljesen logikus, hogy ez a nyugdíjakban is jelentkezik! Nincs ebben semmi hazugság, csak az évek múlása, a bérek változása, a nyugdíjszámítással egyetemben. Mielőtt bárkit hazugsággak vádol nézzen utána a tényeknek!
jáger laszló
Aki a szakadékbók kikecmereg annak külön gratulálok,mert innen már általában lefelé vezet az út!!
Csak ennyi
barátilag
J.L.
Nessy
@Eladott Ország: Ne borítsd fel a lelki békéjüket a tényekkel!
Pálinkás Pál
nem sajnálom a nyuggereket, orbán hatalmának pillérei...
justhpeter
Mit lehet várni attól, aki még számolni sem tud. Tulajdonképpen még saját hazugságai sincsenek, mert azt is más írja meg helyette.
simmering73
És van olyan is, aki 140 ezret kap. Például a nemzet horgásza, jelenleg ügyeletes klímaaktivista.
Nessy
@Őrnagy: Sajnos, az nőni fog! Ahogy egyre többen tartoznak majd a magasabb nyugdíjas csoportba, úgy növekszik az átlag nyugdíj, és egyre többen fogunk az átlag alá kerülni . Egyre jobban növekszik nominálisan a szakadék! Tudom, miért születtünk rosszkor, és dolgoztunk becsülettel évtizedekig, így jártunk!
Nessy
@Pálinkás Pál: Ne bosszants, mert morcos leszek!
gina
Ez a cigány retek úgy csinál mintha pénzt osztogatna, de tudjuk hogy a nép pénzéböl ,adójából származik,,szemét egy rohadt patkány,,, mikor döbbennek rá az emberek hogy ez a zsiros pojáca egy szemfényvesztö utolsó hazug tolvaj
kereső
Nem a kormány döntése, hanem a x@r törvény.
jáger laszló
Hát igen
A %s nyugdíjemelés nem változtat a kialakult arányokon!!
Minden marad a régiben!!
Aki kevés nyugdíjjal kezd az marad is a sorrendben és nem kerül a topllstán előbbre!!
Ezt lehet vitatni,de ennek a +változtatása politikai akarat kérdése!!csak ennyi
barátilag
J.L.
Eladott Ország
@Őrnagy: Orbán: Megőrizzük a nyugdíjak értékét. – Nem lehetne inkább ideadni?! Annyira vigyázott rá az ikerterhesnek látszó miniduce, hogy a szocik által a 2008-as világválságban felfüggesztett svájci indexálást is trezorba tette, a 13. havival. 10 év után mikor látta, hogy a nyuggerek kezdenek az éhségtől mást látni, a 13. havit visszaadta - mint kegy.
twitter.com/janos_hary/status/1707721063331762523/photo/1
Nessy
@Őrnagy: Csak annyit, hogy sokszor nem a magam nevében "panaszkodom", hanem azok nevében a környzetemben, akik koruknál és egyéb okoknál fogva nem mondanak véleményt interneten. Most is csak a matematikai tényeket írtam le! Hogy nekem mi sikerült, mi nem azt hiszem soha nem osztottam meg veled. Feltételezhetően nem is fogom. Legyen szép napot!
Havanagi
@kereső: Amikor kormányt emlegetünk, az alatt orbánt értjük.Ha ő nem akar változtatni,ugyan ki szállna vele szembe?Bexari ország ez,nem szabadságharcos.
jáger laszló
Minden nyugdíjemelésnél a nominális különbség nő amely nem igazán indokolt ilyen árspirál esetén!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
DR PRÉDlKÁTOR
@Őrnagy: Én úgy gondolom, hogy te meg sem éred a nyugdíjas kort... Tehát fizethetsz bármennyit most az államkasszába, nem fogod élvezni a gyümölcsét. Ezek után legyen jó napod... :)
ómió
@Eladott Ország: Mi van, szarházi!? Csirkelábra akkor "tellett igazán", amikor elloptatok 1 havi nyugdíjat, sokaktól még 2 havit is! Igaz, gyagyás!? Az volt a "csirkelábparadicsom"!
kereső
Nos, borult minden eddigi "számitás, és inflációs várakozása2, és baltával való lekaszabaolása orbánnak.
Ahhoz, hogy 2023-éveb az átlagos infláció mértéke 18,5% legyen- igy kellett volna/kellene alakulni az inflációs mértékeknek:
szeptember : 110,0 ezzel szemben a szeptemberi inflációs ráta 116, + lesz.
október 107,0
november 106,0
december 105,1

miről is beszélgetünk?? Ja, a nyugdijas inflációról, amely 2023 első nyolc hónapjában 8%+ vert rá, az átlagos inflációra.
kereső
És akkor orbán viktor, a hazugság etalonja- jön a vigéci dumával, meg a "barátsággal".

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.