Az elmúlt időszak globális fejleményei viharosak voltak, és az európai politikát súlyos kihívások uralják – mondta a miniszterelnök pénteken Asztanában, a Türk Államok Szervezete 10. csúcstalálkozóján.

Orbán kijelentette: kudarcot vallott

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor a találkozón elmondott beszédében úgy fogalmazott, nehéz dilemmákkal szembesülünk, s a válaszok, amelyeket Európában adni fogunk, erős hatással lesznek a türk világ és a kontinens kapcsolatára.

A miniszterelnök kijelentette: európai nézőpontból a globális biztonság, a hidegháború vége óta, most van a legrosszabb állapotban.

"Soha nem volt a helyzet olyan nehéz és bonyolult az elmúlt harminc évben, mint most"

- húzta alá.

A kormányfő emlékeztette a tanács résztvevőit, hogy másfél éve tart az orosz-ukrán háború, a Közel-Keleten fegyveres konfliktus van, az Európai Unió országaiban a terrorfenyegetettség egyre súlyosabb, és a migráció "lökéshullámait" nem tudják megállítani Európa határainál, az egyetlen kivétel ez alól Magyarország.

Hozzátette: a világgazdaság rövid időn belül kétszer is fejre állt, egyszer a Covid, egyszer az ukrajnai háború miatt, miközben megemelkedtek az energiaárak, ami súlyosan rontja az európai versenyképességet.

Az európai dilemma úgy hangzik, hogy mi Európa érdeke, a világgazdaság blokkosítása, vagy a globális összeköttetések, a konnektivitás fejlesztése

– fogalmazott Orbán Viktor.

Kifejtette, az egyik irányzat a blokkosodás felé szeretné tolni Európát: először elvágták a kontinens gazdaságának alapját adó európai-orosz gazdasági együttműködés szálait, és azon vitatkoznak, hogy a keleti kapcsolatokat – ideértve a kínait is – korlátozzák-e.

Orbán Viktor szerint a másik irányzat – ahová Magyarország is tartozik – erősíteni szeretné az együttműködést, és az egymásrautaltságban fejlődési és a versenyképességi növekedési lehetőséget lát.

"Ezért mi azt szeretnénk, ha a következő időszak a konnektivitásról és a globális összeköttetésekről szólna" – hangsúlyozta a miniszterelnök, hozzátéve, hogy úgy ismeri a türk tanácsot, mint a "konnektivitás bajnokát", és az a meggyőződése, hogy az az irány, amit az elmúlt években követtek, a jó irány.

A kormányfő kitért az ukrán-orosz háborút övező európai vitára, megjegyezve, hogy ez mindenki számára, aki a kontinensen él, beleértve a magyarokat is, közvetlen kockázatot jelent.

Eltelt másfél év, és azt kell mondjam, nyilvánvaló, hogy az eddigi európai stratégia kudarcot vallott

– emelte ki.

Hozzáfűzte, a terv az volt, hogy Ukrajna harcol, mi, nyugatiak, adjuk a pénzt és a fegyvereket, így Ukrajna győz, Oroszország pedig veszít a csatamezőn, változások lesznek Moszkvában, és az új orosz vezetéssel meg lehet majd állapodni.

A miniszterelnök szerint ez egy ambiciózus és logikus terv volt, de nem működik, ezért most az a kérdés uralja az európai politikát, hogy szembe nézzenek-e a realitásokkal és kidolgozzanak-e egy "B" tervet.

Emlékeztetett: az unióban napirenden van, hogy adjanak-e 50 milliárd eurót Ukrajnának. Orbán Viktor ezt úgy értékelte, ez annak a jele, hogy a többség még mindig azt gondolja, az előző, már megbukott startégiát kell folytatni, azt kell finanszírozni.

A miniszterelnök hozzátette, ez a vita nagy feszültséget okoz az európai országok között és legalább két hónapig fog tartani.

"Tájékoztatom az elnök urakat, hogy Magyarország egy "B" tervet szorgalmaz, amely tűzszünetre, béketárgyalásokra és egy új európai biztonsági architektúra felépítésére irányul, és amely megnyugtató Ukrajna számára is és elfogadható az oroszoknak is" – mondta a kormányfő.

Orbán Viktor hangot adott azon meggyőződésének, hogy az új európai biztonsági architektúrában Törökországnak, és Törökországon keresztül a türk világnak is meg kell jelennie, mert Törökország nélkül nem lehet elképzelni egy fenntartható és hosszú távú európai biztonsági struktúrát.

Közölte, a jelenlegi nemzetközi helyzetben a Türk Államok Szervezetének szerepe felértékelődik; a türk államok eddig képesek voltak mérsékelni a konfliktusokat, csökkentették az eszkalációs kockázatokat.

Ezt a politikát Magyarország továbbra is szeretné erősíteni a Türk Államok Szervezetében

– hangsúlyozta.

A miniszterelnök megerősítette, hogy Magyarország készen áll a Türk Befektetési Alap munkájában való részvételre, s fenntartja a korábbi vállalását a 100 millió eurós hozzájárulásra.

Megköszönte, hogy Magyarország csatlakozhatott a zöld pénzügyi tanács munkájához, és emlékeztette a tanács tagjait arra, hogy Magyarország azon 20 ország közé tartozik a világon, amelyeknek úgy nő a GDP-je, hogy közben csökken a károsanyag-kibocsátása.

Orbán Viktor beszédében megköszönte Kaszim-Zsomart Tokajev kazah államfőnek a meghívást, megjegyezve, hogy nagy örömmel jött a csúcstalálkozóra, majd sikeres elnökséget kívánt neki. Kifejezte a "magyar emberek tiszteletét" Recep Tayyip Erdogan török államfőnek és Törökországnak a köztársaság megalapításának 100. évfordulója alkalmából. Úgy fogalmazott, hogy "mi, magyarok, tudjuk, hogy milyen fantasztikus teljesítmény volt ez 100 évvel ezelőtt Törökország részéről, amire – sajnálatos módon – 100 évvel ezelőtt mi, magyarok, nem voltunk képesek".

Köszönetet mondott Recep Tayyip Erdogannak azért is, amiért erőfeszítéseket tett az európai béke helyreállítása érdekében.

Orbán Viktor külön köszöntötte Savkat Mirzijojev üzbég államfőt, és megköszönte neki, hogy sikeresen vezette a Türk Államok Szervezetének munkáját "egy nagyon nehéz és bonyolult" időszakban.

A miniszterelnök sok sikert kívánt Ilham Alijev azeri elnöknek a térség stabilizálása érdekében végzett munkájához, és sok sikert kívánt neki a karabahi újjáépítéshez.

Forrás: MTI

46 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Béla333
Jó lenne, ha a "mimagyarok" helyett csak a maffiózók nevében nyilatkozgatna...
Mocskos hazaárulók, tolvaj szemét banda!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
NKF
Mivel bukott meg hülye fasz firkász?
rakitics41
Ezt a mi miniszterelnökünk mondta?Na ne!Ilyent ő még nem mondott.Megváltozott volna.Szerintem az nem lehetséges, félre fordították biztos amit mondott.Nagyot csalódnék benne ha mégis egy világos pillanatában elismerné hogy neki sem sikerül minden és ezért mást nem hibáztatna mert ilyen még nem volt, nem lehetett életében, hiszen ő mindig hibátlan volt!Most meg odalesz a nimbusza ha beismeri, hogy ő is tévedhet.
Yoda69
O1G!
A B-terv az hogy putyin kivonul Ukrajnabol, beke lesz, es indulhat Ukrajna felepitese. Ezt kene szorgalmazd a haverodnal, putyinnal.
csak úgy....
viktor, te a magyarok számára vagy egy hatalmas kudarc! - még 5- 10 év belöled és kihalt a magyar..
Béla333
Jó lenne, ha a "mimagyarok" helyett csak a maffiózók nevében nyilatkozgatna...
Mocskos hazaárulók, tolvaj szemét banda!
dr. prédikátor
azt nem értem hogy ez a mocskos cigány lókupec mi a kurva anyját keres még itt MAGYARORSZÁGON!!! miért nem takarodik már el!!!
Béla333
"...sok sikert kívánt Ilham Aliyev azeri elnöknek „a térség stabilizálása érdekében végzett munkájához”, majd sok sikert kívánt „a karabahi újjáépítési munkálatokhoz” is. „Gratulálunk, mélyen tisztelt elnök úr!” – tette hozzá a magyar miniszterelnök."

És mindezt a mi nevünkben, mintha ez lenne az általános vélemény az országban és nem csak néhány aljas szemét hazaáruló maffiózó agyában élne ez a gondolat...!!!
A nevemben ne nyilatkozgasson ilyen aljas dolgot!
Eladott Ország
@KisTehen: ma, 13:21 • Én úgy tudom, hogy 2010-től nem a dollárbaloldal vezeti az országot. Magyarország államformája vészhelyzet. A rendeleti kormányzás előnyeire már Rákosi elvtárs is rájött, de még sem merte bevezetni, csak a bűnöző, hazaáruló és politikai prostituált román cigány geci.
Havanagi
@Béla333: Törleszkedik mindenhova,mint a bolhás kutya,de mindenhol mélyen alárendeltként kezelik.Kis porbafingó hordó hassal ,aki nagy embernek képzeli magát,miközben utolsó az utolsók között.
Clavigo
De azért tarhálni az EU- hoz rohangálsz mi ,te dagadt görény..?
Béla333
A fénykép szerint Ungár anyuka is elment a potyaútra!
Ez lehetett az egyik ellentételezés a maffiafőnök nyári ingyen nyaralásáért?
444.hu/2023/11/03/orban-viktor-gratulalt-az-azeri-elnoknek-hegyi-karabah-elfoglalasahoz

Felfordul az ember gyomra az ilyenektől!
lusta
Hogy is van? Egyrészről a föld-trafik tolvaj ártunk és qurmányunk bazi nagy keresztényüldözésről beszél, másrészről a felcsúti kis tolvaj pocakos zsebcézár a keresztéty örmények elüldözésének örvend és még sok sikert is kíván a helyükbe lépő muzulmán újjáépítéshez.
Eladott Ország
PRI
O
RI

SOK
! Micsoda idióta népség vagyunk, hogy ezt tűr(k)jük! Nálunk több népcsoport él, sokszínűek vagyunk, vannak szlovákok, románok, görögök, svábok, cigányok és vannak az idióták, ez a legnagyobb nemzetiség, mondhatnánk államalkotók. "Milliárdokat pumpál a kormány a Türk Befektetési Alapba. "Vincent első törvénye: A NER minden intézkedése megmagyarázható a lopás, az öncélú szemétkedés és a dilettantizmus megfelelő kombinációjával. Nincs kivétel. Ha elsőre nem nyilvánvaló egy kormányintézkedés indítéka, akkor lopni akarnak. Gondolom a híres üzbég burgonyakutató intézet ekkora hasznot hozott, na meg itthon egyébként is minden rendben van... Itt már csak a román módszer segít! ...A sorozattól repülő' kucsma lesz az!
Csizmás Kond
...nem ő hanem ejrópa...mert sajnos liba a vezetője...
Néro2
@Eladott Ország: uploads.disquscdn.com/images/0ed66a1a1c4e42cd8112a627991a0aaad348e868fcb7f5f5d6ff594e812f80f3.jpg?w=800&h=404
Már vett fel hozzá sapit .
gina
Magyarország kudarca ez a zsiros elmebeteg disznó
Eladott Ország
@Philip Marlowe: Neked melyik volt a legkedvesebb sorozatod? Nekem a Causescu házaspárra leadott. Várom a következő részt...
twitter.com/janos_hary/status/1685318086507773954/photo/1
Eladott Ország
@Néro2: ma, 14:16 ♦ A jó ízlés a teljes képet nem engedi, max. ennyi...
uploads.disquscdn.com/images/90485cf33bd4812aadd546ee56709d6310f2c969a42d4d6ee4790bdd82f43e06.jpg?w=800&h=1176
Köztudottan rossz az izlésem. Nemrégen még azt mondta, akármeddig fenntartható az ársapka. Néha félreérthetően fogalmaz, mint a fajelméletnél. Repül a kucsmás ársapka
uploads.disquscdn.com/images/c6c5c0b2ea35f469fe748492e93cb9696b9442afb1371d01768ace63f060c66d.jpg?w=800&h=389
justhpeter
@Eladott Ország: 14:33: Már megszolgálta.
verőce21
Az elmúlt másfél év európai politikája kudarcot vallott, "mert a terv az volt, hogy Ukrajna harcol, mi, nyugatiak, adjuk a pénzt és a fegyvereket, így Ukrajna győz, Oroszország pedig veszít a csatamezőn, változások lesznek Moszkvában, és az új orosz vezetéssel meg lehet majd állapodni."

Csakhogy az éleslátású dr. Miniszterelnök Úr, már az elején megmondta, hogy ez nem így lesz, kár a kidobott pénzért...! Ami mára már nyilvánvaló, de kell még 1-2 hónap mire ezt mindegyik uniós vezető is belátja, hogy Magyarországnak igaza van...! :)
Menőmanó
"változások lesznek Moszkvában, és az új orosz vezetéssel meg lehet majd állapodni."

A Geci tud valamit, vagy ez is olyan, mint mikor a pápával közölte, hogy 2022. május 9-re vége lesz a háborúnak?
Namely
A cím helyesen:
"Orbán kijelentette: kudarcot vallott az európai politika."

Ennél a cikknél vált teljesen nyilvánvalóvá, hogy a haladóbalos bőgőmajom banda csak a címet olvassa el...
:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
vacsi
"azt kell mondjam, nyilvánvaló, hogy az eddigi európai stratégia kudarcot vallott" - ez azért nem ugyanaz, hülye firkász!
Ezodabasz
0rrbán azt mondta hogy: "Az eddigi európai stratégia kudarcot vallott"...Ezt őfelsége nem tudja megmondani, főleg ha nem támogatja! A saját kud"arcát" meg soha nem fogja bevallani/felvállalni.
lusta
@Ezodabasz: No, no. Ö maga is mindet megszavazta.
csak úgy....
fideszes hazugságok : www.youtube.com/watch?v=5MgWK79HY3g
rövid és tanulságos,érdemes megnézni!
Clavigo
Az EU- ban leszarják azt hombár putyinszopó retek fejedet,,Orbán elvtárs. Oszt " ennyi "..( ha idézhetem a nagy fitymaszos gondolkodót )
koszpeko
Orbán látogatást tesz a Vatikánban. Ahogy találkozik a pápával, az kezet csókol neki. A körülötte levő bíborosok ezen teljesen felháborodnak: - Na de Szentatyám, ez azért túlzás...! Mire a pápa: - Ti csak ne szóljatok... ez az ember olyan, mint Jézus Krisztus! A bíborosok megrökönyödve kérdezik: - Hogyhogy? Erre a pápa: Istállóban született, barmok között él, akik imádják, és százezrek várják a mennybemenetelét...
Clavigo
Hogy néz ki ez a barom...(!?) Mintha állandóan " puccsítana " valakinek...
csak úgy....
@verőce21: a fideszesek emberismerö és ítélö képességébe bele lehet szarni ,mivel magukban hordoznak egy csomó gyogyásságra hajlamosító gént! - ha nem hiszel nekem akkor nézz végig itt a sok shikari, tehen és örnagy között,akikkel egy úristen alatt szolgálsz! :)
balos
@csak úgy...: Mától minden fideSSes gyagyásnak a nyazsgem a válaszom!Legalább megspórolom a wc papirt!Bár a geciét nyalják ezerrel!
telegdilaci
@Béla333: Nem hiszem el hogy ez folyamatosan hazudozik egy Hantaboly,éppen hogy Magyarország nem védi meg az EU-T a migránsoktól,nem véletlenül állította vissza több Ország a Határellenőrzést,a Szlovák kormány katonákat vezényelt a Határra és azóta a határellenőrzés szigorításának hála egyre kevesebb a migráns,tájékozódjon mindenki mielőtt hisz ennek a Hiteltelen pávatáncos Orbánnak!
verőce21
@csak úgy...: te a világon semmihez sem értesz, és mindig mindenben tévedsz...!
csak úgy....
@verőce21: ezt pont te mondod, veröcei jósdás ,aki az ukránoknak 3 napot adott és már azt is vizionáltad,hogy 0rbán fogja vezetni az eu.-t!? :) te mihez értes göthös, persze mióta fideszék kilopták a maradék agyadat , azóta csak a gondolkodás nélküli nyaláshoz a hülyeségeket pofázáshoz ,no meg a hazudozáshoz!
verőce21
@csak úgy...: Hááááá...Hááááááááá...Hááá...!
verőce21
Van nálad valami szalajtás, öcsém, de ezt már eddig is tudtuk… @csak úgy...:
csak úgy....
@verőce21: szeretem a királyi többesedet, az mindent elárúl rólad! :)
verőce21
@csak úgy...: te a világon semmihez sem értesz öcsém, és mindig mindenben tévedsz...!
csak úgy....
@verőce21: ezt pont te mondod, veröcei jósdás ,aki az ukránoknak 3 napot adott és már azt is vizionáltad,hogy 0rbán fogja vezetni az eu.-t!? :) te mihez értes göthös, persze mióta fideszék kilopták a maradék agyadat , azóta csak a gondolkodás nélküli nyaláshoz a hülyeségeket pofázáshoz ,no meg a hazudozáshoz!
verőce21
@csak úgy...: szerinted mennyiben érdekli a világot a fos véleményed?
csak úgy....
@verőce21: míg a hozzád hasonló fos alakok reagálnak..., te vagy a jósdás, számold ki! :)
verőce21
@csak úgy...: Mert te a világon semmihez sem értesz...?
csak úgy....
@verőce21: @Maccska: nagyon jól mutattok itt kézenfogva...,a gyogyós és a szellemi selejt! :)

@verőce21: hozzád mindenki ért és mindenki kiismert...,kár,hogy gyógyíthatatlan vagy!
verőce21
@csak úgy...: te a világon semmihez sem értesz, és mindig mindenben tévedsz...!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.