A csok plusz egy teljesen új otthonteremtési támogatás amely minden eddiginél nagyobb pénzügyi segítséget nyújt a gyermeket és otthont tervező házaspároknak, a családoknak, akár az első közös otthona megszerzéséhez, akár nagyobb lakásba költözéshez vagy bővítéshez egy államilag támogatott fix kamatozású hitellel – mondta el a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkár a Facebookra feltöltött videójában szombaton.

Hornung Ágnes: a csok plusz minden eddiginél nagyobb segítséget nyújt az otthont tervező házaspároknak
Fotó: Pixabay

Kifejtette:

a csok pluszra minden magyar család jogosult, hogyha gyermeket vállal, vagy a már meglévő gyermekük mellé további gyermeket, gyermekeket szeretnének.

A hitel mértéke 15, 30 vagy akár 50 millió forint is lehet attól függően, hogy a vállalt gyermekekkel hány gyermekessé válik a család.

Például, ha egy házaspárnak nincs gyermeke, és két gyermeket vállal előre, akkor harmincmillió forintra jogosult, ugyanakkor azok a házaspárok is igényelhetik a harmincmillió forintos összeget, akiknek már van egy gyermekük és még egyet vállalnának. Azok, akik nagy családban gondolkodnak, a maximális ötvenmillió forintos hitelre jogosultak. Azaz, ha a most még gyermektelen házaspárok három gyermeket vállalnak, akkor jogosultak lesznek a maximális hitelösszegre, ugyanakkor azok is, akik az egy gyermek mellé még két gyermeket vállalnak, de szintén jogosultak a csok plusz ötvenmillió forintos maximumára azok, akik két vagy több gyermekük mellé újabb gyermeket szeretnének.

Úgy tervezzük, hogy az első két évben nem lesz korhatár az igényléshez, annyi lesz a feltétel, hogy ha a feleség 41 év feletti, akkor a várandósság esetén válik a pár jogosulttá. A háború, a szankciók okozta nehéz gazdasági helyzetben is kiszámítható intézkedésekkel támogatjuk a családokat. A fix háromszázalékos kamatozású, államilag támogatott hitel valódi segítséget nyújt az otthonteremtési célok megvalósításához

- mondta.

Hozzátette: 

fontos kiemelni, hogy a konstrukcióban megszűnik a különbségtétel az új és használt ingatlanok között, mindkét esetben ugyanakkora összegben igényelhető a nagyon kedvező hitel. Csak annyi kell, hogy a hitelt az első közös otthona megszerzésére, a már meglévő otthonhoz képest nagyobb, vagy komfortosabb megvásárlására, vagy építésére, vagy az otthonuk bővítésére használják fel a családok. Az is nagyon fontos, hogy a csok plusz az ország bármely településén igényelhető lesz, tehát az ötezer főnél kisebb településeken akár a falusi csokkal együtt is.

A fiatalokat külön segíti hogy első lakásuk megvásárlásához csak 10 százalék önerőre van szükség az eddigi 20 százalék helyett.

2024-től tehát jön a csok plusz, arra biztatjuk a gyermeket és otthont tervező párokat, hogy éljenek a lehetőséggel!

- hangsúlyozta.

Forrás: MTI

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
@Horizont: Jövő januári családbarát intézkedések: - élelmiszer környezetvédelmi termékdíj emelés – útdíj emelés-üzemanyag jövedékiadó emelés- kiskereskedelmi termékadó emelés , gondolom olcsób lesz minden.
twitter.com/csorike1520/status/1720365264343093693/photo/1
Ki vehetett Orbán családjában túró rudi gyárat. Csökkentik a túró rudi ÁFA-ját.
twitter.com/csorike1520/status/1720156009874735286/photo/1
Giovanni Alba
@Horizont: ma, 13:02
Kölcsönt annak adunk, akinek van pénze.
(Aki szegény, az a legszegényebb J. A.)
namihami
Eddig se a felvétellel volt a gond!
Az új kilakoltatandók szépen, kettes sorba kéretnek beállni!
Eladott Ország
"Adósodjatok már el jobban, mert szarban vagyunk!" Plusz, aki meg tud tanulni 500 szót németül az lassan csomagoljon! Aki nem tud, az meg qrva gyorsan. Plusz az építész, kivitelező , NER haverok is rinyálnak, hogy nincs mit építeni nettó 2 000 000 HUF / m2 áron. És azért is mert így nem ugrálhattok 30 évig! Miközben te egy életre eladósodsz, addig a kolostorgeci vissza nem térítendő támogatást ad a kínai kommunista párt betelepülő gyáraihoz. Feltételezhetően a kistelepüléseken és falvakban a leginkább jellemző a bruttó 555 ezer forintos jövedelem. A kérdés csak az, hogy havi, vagy éves? Akar valaki 50 millióra eladósodni azzal, hogy épít egy házat. 50 millából max 2 szoba, konyha és kerti budi jön ki, de bele kell gyártani kapásból 3 közjószágot Bivalytirpákbasznádra? Ahol nincs munkalehetőség, nincs óvoda, iskola, gyermekorvos, rendes védőnői hálózat a közjószágnak?! Ahol az 50 millióból felépített házát max 15 millióért tudja majd eladni? Ahová bármikor odaba@szhatnak egy akksigyárat, népesebb cigány famíliát, már nem Romániából, vagy munkásszállót migránsoknak. Annyira jó, hogy még egy kicsit feljebb srófolják az ingatlanok árát. A fiatalokat szeretnék minél jobban és lehetőleg élethosszig eladósítani. Teljesen életszerű: kistelepülésen nettó 1 milla fizetés, 3 gyerek mi- közben óvoda, védőnő, orvos, iskola, közút, vonat nyema. 10 év alatt több mint 300 ezerrel kevesebb lett a magyar lakosság. Tehát az eddigi milliárdok, kidobott pénz. 8080 Sötétkerék, Fő utca 1 Irányár: 5 Milla
uploads.disquscdn.com/images/e73d545924dd621b6d98ce95136f6a97498e8e4e10758c8ddca207b5fbae0aa4.jpg?w=800&h=800
Eladott Ország
@Horizont: Jövő januári családbarát intézkedések: - élelmiszer környezetvédelmi termékdíj emelés – útdíj emelés-üzemanyag jövedékiadó emelés- kiskereskedelmi termékadó emelés , gondolom olcsób lesz minden.
twitter.com/csorike1520/status/1720365264343093693/photo/1
Ki vehetett Orbán családjában túró rudi gyárat. Csökkentik a túró rudi ÁFA-ját.
twitter.com/csorike1520/status/1720156009874735286/photo/1
Eladott Ország
- Munka van a faluba?
- Nincs.
- Bölcsi?
- Asincs'.
- Óvoda?
- 10 éve nincs.
- Iskola?
- Az ötödik faluba, de busz, vonat nincs.
- Bolt?
- Hogy lenne? De má kocsma sincs.
- Annyuk, akkó vállaljunk három gyereket, és adósodjunk el 25 évre. A vasútvonal megszűnt, posta se van, a térerő is szar. De reggel kukorékol a kakas és lehet paradicsomot termeszteni.
- Fijjam’! Hát kórház sincs, csak 70 km-re, de oda is meghóni' járnak az emberek!
- Papa, magának kuss, örüljön, hogy nem visszük be az öregek otthonába, mert így még beszáll a közös költségbe. Azt kifelejtettem hogy védőnőt sem láttak 15 éve. Ez nem erről szól. Hanem arról, hogy a NER kedvezményezettjei állami támogatással vehessenek nyaralókat a legszebb üdülőfalvakban. Aztán majd a meg nem született gyerekek miatt lehet, hogy vissza kell fizetni, de a mai 7,5 millió még ér valamit, hanem a 2033-as 7,5 millió lehet, hogy egy roller ára lesz, ha így turbózzák az inflációt. ( El kell inflálni a magyar állampapírt)
Eladott Ország
Három gyerek mellett 25 év alatt sem fognak tudni 30 milliót visszafizetni falun élve. És lesz 65 millióért egy vályog házuk falun. Micsoda kilátások! Se orvos, se iskola, se tömegközlekedés, se 5G. Csak kocsma és templom. Munka lesz, mert addigra már minden település 30 km-es távolságában lesz egy akksigyár, vagy egyéb összeszerelőüzem 200- 300 ezer közötti nettóért. Ezt olvastam: "Brutálisan erős lesz a falusi csok..." Miért számolnak mindig 3 gyerekkel? Ha valaki csak 1-t akar annak aztán nagy segítség az 1 millió meg mellé a 15 milliós hitel. Én valahogy nem látom benne azt a brutális erőt.
uploads.disquscdn.com/images/3a46c2fbc81f4cc054dc34e7074f443a940772bf81fffa8dfbfdf2d748d3859b.jpg?w=800&h=600
A falvakban építkezéssel az a baj, hogy az agglomerációkat leszámítva fele annyi sincs a ház piaci értéke, mint amennyibe a felépítése került. Építkezni közel annyiba kerül Budán, mint egy szabolcsi faluban, de a ház ára 10 x- es. "Fontos, hogy a támogatás kizárólag az önálló újépítésű lakóházakra igényelhető, vagyis újépítésű lakás nem vásárolható belőle." Aha ja, úgy 70-80 millióból ki is jön, alsó hangon.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.