„Nagyon egyszerű az üzenet: addig nem lesz kormányváltás, amíg a jelenlegi politikai kultúrán nem változtatunk.”

Gyurcsány onnan kapott brutális gyomrost, ahonnan egyáltalán nem várta

A Momentum nem lesz a "DK KDNP-je". Forrás: Momentum

Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője a Telexnek mondta el, hogy utoljára a 2022-es választás éjszakáján beszélt Gyurcsány Ferenccel. Nem gondolja, hogy keresnie kellett volna akár Gyurcsányt, akár mást a DK vezetéséből. „Nekem nem velük van dolgom, hanem a választókkal” – magyarázta.

Donáth szerint pártja azt a politikai kultúrát képviseli, „amely az igazságon, a felelősségvállaláson, a kritika elfogadásán és az abból való tanuláson alapul”.

A Válasz Online-on megjelent DK-bírálat szerinte nem hadüzenet „hanem száraz tényközlés”.

Annak időzítéséről pedig azt mondta, „mostanra érett össze az a gondolatmenet, amely részleteit egyébként már nagyon sokszor megfogalmaztam különböző fórumokon a tavalyi választás óta. (…)

Azt látom, hogy az embereket két kérdés érdekli ma: miért ér a fizetésük harminc százalékkal kevesebbet, mint egy évvel ezelőtt, és mi kell ahhoz, hogy leváltsuk a kormányt. Én erre választ adtam az írásomban”.

Donáth állítja: addig nem lesz kormányváltás Magyarországon, amíg a politikai kultúrát gyökeresen nem változtatjuk az igazság kultúrájára”.

Donáth szerint a „helyi tárgyalások (a DK-val) arról szólnak, hogy az önkormányzatokban hogyan tudják a helyi érdekeket a legjobban képviselni. Helyi szinten továbbra is együtt szeretnék működni, mi a jelöltek minőségét nézzük és nem a pártlogókat”. Így

„morális alapon” akart a Momentum előválasztást 2021-ben Zuglóban, amit végül Tóth Csaba ellen Hadházy Ákos nyert meg, és most sem véletlenül jelölik Rózsa Andrást polgármesternek Zuglóban Horváth Csaba ellen. „Pont Zugló példája mutatja meg, hogy mekkora szükség van a politikai kultúraváltásra”

– magyarázta Donáth.

Donáth szerint „egyetlenegy körzet, kerület, vagy település sem fog a Momentumon múlni, mindenhol közös ellenzéki jelölt lesz”. Azt mondta, sok eszközük van arra, hogy a vitás kérdéseket feloldják, egyike ezeknek az előválasztás. Zuglóban például „nem lehetett tárgyalóasztalnál feloldani a vitákat”.

A publicisztika után azonban az sem egyértelmű, hogy hogy fog festeni a DK és a Momentum együttműködése a jövőben. Donáth szerint írásának fontos üzenete, „hogy mit jelent a felelősségvállalás egy köztudottan következmények nélküli országban.

Szerinte a DK „jelenleg gúzsba köti az ellenzéket”, hiszen bárkivel is léptek szövetségre, „elkezdték ledarálni őket. Elveszik a szavazóikat, vagy a saját KDNP-jükké silányítják őket”. A Momentumot ebből a szempontból az „utolsó mohikánnak” tartja. (Itt Donáth "megfeledkezik" a Momentum legnagyobb konkurensének számító MKKP-ról – a szerk.)

„A jelenlegi választási rendszerben szövetségre kell lépnünk, de csak egy olyan szövetséggel lehet leváltani a kormányt, amely partnerként kezel mindenkit, és az igazság kultúráján nyugszik”

– mondta.

Arra a kérdésre, hogy hogyan tudja a Momentum elkerülni, hogy a "DK KDNP-je" legyen, azt mondta: „előbb fogja a Momentum felszámolni magát, mint hogy bejelentkezzen az ellenzéki túlélő szerepére, és Gyurcsány Ferenctől kérjen engedélyt a létezésre”.

Forrás: Telex, Válasz Online
Fotó: Momentum

43 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
@Shikari: @Philip Marlowe: ti sem vagytok a leg élesebb kések a fidesz fiókban! :)
még az a jó,hogy ti ugyanúgy rábaxtok az 0rbáni országbitorlásra mint mindenki más,persze számotokra az a mentség,hogy rettentö buták vagytok ,elfogultak és szerelmesek 0rbánba!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
csak úgy....
@Horizont: ezért is nyer mindíg a fidesz!
csak úgy....
@Shikari: @Philip Marlowe: ti sem vagytok a leg élesebb kések a fidesz fiókban! :)
még az a jó,hogy ti ugyanúgy rábaxtok az 0rbáni országbitorlásra mint mindenki más,persze számotokra az a mentség,hogy rettentö buták vagytok ,elfogultak és szerelmesek 0rbánba!
csak úgy....
@Philip Marlowe: 10:54 szerinted mi abban az egymás torkának esés, amit írtunk?:)
mi nem vagyunk gyogyós fideszesek, nálunk nem kötelezö mindenben az egyetértés mint a fideszkomcsiknál!
@Philip Marlowe: te valóban ennyire buta vagy csak pártérdekböl játszod a hülyét? :)
kereső
"addig nem lesz kormányváltás, amíg a jelenlegi politikai kultúrán nem változtatunk.”- kedves Anna teljesen igazad van. De, akkor kezd magadon a 'kultúra" váltást. Ha, tetszik, ha nem a magukat ellnezékinek mondó pártok egymásra vannak utalva- mert a fideSS választási rendszere , amerikai mintára két nagy "tömb" mintájára lett kitalálva. Kényszer van, az együttműködésre- ha nem is a már általatok sikeresen lejáratott "összefogásra", de legalább választási szövetség megkötésére.- amúgy lengyel mintára(ha már magatoktól nem jt/jutott eszetekbe). Az előválasztás meg nem "diktátum", hogy "én" összefogok előzetesen másokkal, hogy egy harmadikat kiszoritsunk a ringből. Tudod mi a legnagyobb bajotok? Hogy még mindig a párt szempont az elsődleges, nem az országé- és az ilyen kirohanásokkal sikeresen elintézedelintézitek orbánnak -ban a/-öt. Szóval stilus váltás kedves Anna- és valódi akarat az együttmúködésre- ami sajnos nem volt meg 2022-ben- ill. az eredeti hatpárti megállapodás betartása minden fél részééről, ezt biztosithatta volna- de, ugye nem sikerült kibújni a bőrötökből.Inkább leváltottátok az "ellenzéket", meg kategorizáltatok- tisztákra, meg nem tisztákra- elriasztva ezzel 800 ezer szavazót a választáson való részvételtől. Egy kicsivel önmérséklet nem ártana, kedves Anna annak érdekében, hogy mi a valódi ellenzék- a szavazók ne csalódjunk ismét óriásit. Nagyon kell pedáloznotok, hogy a bizalom helyre álljon- na de igy, egymás köpködésével nem fog menni. Ezzel csak megágyaztok a végtelenitett NER-nek.
Aki Én
@Philip Marlowe: Minden megnyilvánulásod csak világosabbá teszi, mennyire buta vagy, mennyire nem értesz semmit.
kereső
@sgl: Ezt csinálták a lengyelek- ott három pártba sikerült összeterelni a választókat, de azok nem egymás ellen harcoltak, hanem egyetlen közös célért- a PiS leváltásáért. De igy nem fog menni. Ehhhhhhhhhhhhhh- hagyjuk is, mert csak felbosszantom magam . Nem akarásnak csak nyögés a vége.
csak úgy....
@Maccska: te örült portás, még mindíg nem vetted észre,hogy 0rbánnál nincs antimagyarabb?
ha nem lenne az akkor nem baxna ki veletek ennyire, - már a románok is jobban élnek mint ti!
csak úgy....
@Philip Marlowe: "a Fidesz-KDNNP sokkal, DE sokkal jobb körülményeket teremtett az állampolgárok hatalmas többsége számára!" :) ezt a diliházból vagy romániából állítod?
kulabombaafityiszre
@Philip Marlowe: ma, 11:25
Te buta fidesz csicska.
csak úgy....
@Maccska: úgy tudom te a kis sötét,butuska világodban élsz...
csak úgy....
@Philip Marlowe: te + az önnáló gondolat..., na ne röhögtess! te csak egy fidesz igavonó.
lusta
@kereső: @sgl: Úgy látom, Annácska és szűk köre mindent elkövet, hogy a föld-trafik tolvaj ártunk éss qurmányunk még ezer évig szabadon garázdálkodhasson ebben az országban. Annácska a lengyel válsztásokból semmit sem tanult. Sajnos nem csak ő, de más világmegváltó ellenzéki 1-2%-os pártocskák sem. Akkor szakértsük meg a lengyel, a pisiorkik szempontjából, sajnálatos eseményeket. A mostani önkormányzati és uniós választás ugyanis nagyon hasonlít a lengyel választásokra. A Szejm és Jerzy Urbán találmánya, a Szenátus választási rendszere teljesen eltérő. A Szejm a több párti rendszerben a Victor D'Hondt matematikus által kidolgoztt rendszer szerint történik a mandátumok elosztása, míg a Szenátusban egymandátumos rendszerben osztják el a 100 szenátori széket. Ez azt jelenti, hogy a Szejmeb egymás ellen, míg a Szenátusban közösen kell indulni. Megoldották. A szenátusi helyeket egy többpárti megegyezés alapján osztották el, míg az alsóházit minden párt maga alakította ki. Egy-két apróság. A győztes Állapolgári Koalíció, mint a Harmadik Út és a Baloldal is több párt koalíciójaként jött létre. Ez a három tömörülés végig kampányolta a választás előtti időt úgy, hogy még véletlenül sem szindták egymást. Az egyik vitában az újságíró megkérdezte a baloldali jelöltet, hogy amikor 10 évvel korábban Tusk volt a kormányfő szidták, mint a bokrot az akkori kormányt és később ellenzékben az ellenzéki Tusk emberéről kijelentette, hogy nincs az az isten, hogy koalícióra lépjen velük, a válasz nagyon egyszerű volt. Szerkesztő úr, ez a múlt és mi most a jövőt építjük. A pisiorkik elzavarása minden ellenzéki pártnak a célja és ez ügyben tevékenykedünk. Minden ilyen és ehhez hasonló megnyilvánuláskor a válasz faék egyszerű volt. A cél a jelenlegi kormány elzavarása és a múlttal nem foglalkozun, az a történészek, kutatók dolga. Még egy apróság. Nem volt előválasztás. Mindenki tudomásul vette, hogy az ÁK a legerősebb. A választás után Czarzastyt, a Baloldal vezetőjét kérdezték, hogy hol a siker,...
lusta
@kereső: Ez a három párt mindegyike is több, hasonló platformú párt szövetségeként jött létre.
Béla333
Nekem szimpatikus amit mond Donáth Anna. És igaznak is tűnik. Ugyanazt mondja Gyurcsányékról, amit én is mondok már hosszú évek óta.
Könnyebb az én helyzetem, ha ők 2026-ban külön indulnak, nem a DK-val összeborulva.
kulabombaafityiszre
@Maccska: ma, 11:41
Honnan tudod.hogy eltartott?Valaki jelentette?
Esetleg te vagy kgbéla?
Eladott Ország
Kedves Anna! Elmész most már tényleg a 3,14csába. Kunhalmi az összefogással akar valami eredményt elérni maguknak, mert ha nem lesz összefogás, akkor szinte biztos, hogy Kunhalmi vénségére a munka világában találhatja magát, azt meg nagyon nem akarja. Te meg a DK-t húzod magadra köpenynek, azt reméled, hogy ezzel egy darabig a címlapon tudod tatani a süllyedő hajót . Gyalázat vagy te is és nem ellenzék. Semmire sem vagy alkalmas. A nagypapi érdemeire hivatkozva lehet ott, ahol, de saját érdeme nem sok. Azt kellene a Momentumnak bizonyítani, hogyan akar kormányt váltani, mit tesz ezért, nem másik ellenzéki pártot fikázni. Tessék jobbnak lenni! A kormányt kell leváltani, nem a megmaradt ellenzéki pártokat.
csak úgy....
@Maccska: egy gügyének mint te, érdemes valamit mondani? :) te csak a süketelésedre és a buta fontoskodásodra koncentrálsz,mint minden kuka portás!
@Maccska: tibim te azt hiszed,hogy ész nélkül is tudsz gondolkodni? te csak egy butuska fidesz papagáj!
Menőmanó
@Maccska: Tudjuk, hogy te a Geci maffia uralmáért rajongsz.
ceni
Jobb lenne ha Annácska egy picit gondolkodna mielőtt megszólal.
Aki Én
@Philip Marlowe: Az a helyzet, hogy sok itt a buta, sötét ember, de te kimagasló vagy.
Imádni való, ahogy az önálló gondolatokról elmélkedsz.
És megint elfelejted nagy seggnyalásod közepette, hogy az ország túlnyomó többsége nem fideszes.
A másik, hogy rég feladta itt minden épeszű, hogy nektek bármilyen ellenérvet, tényadatot, cáfolatot hozzon.
Nem viccelek, mikor azt mondom, ma már csak nagyon buta, megtévesztett ember drukkol a hazaáruló, tolvaj orbánnak.
Aki Én
@Philip Marlowe: ...és ez még véletlenül sem azon múlik, hogy te csekély szellemi képességeiddel ezt elismered-e.
kereső
@lusta: Na, de ez az ország orbánék nyomán a múltban megy előre. Mivel érdekel a politika, igyekeztem nyomon követni a lengyel, szlovák választásokat is- nem csak a magyar médiából.Tökéletesen értettem amit a lengyelek csináltak. És meg is hozta az eredményt- hacsak valami nagy választási csalást nem követ el a pis a kormány alakitás érdekében- akkor ott lefőtt a kávé az orbánista "konzervativ" alakulatnak. Itt meg marakodnak- azon megy a vita, hogy ki hol állithat-e egyáltalán jelöltet. Nem a NER megroppantása a cél az önkormányzati választáson, hanem egymás kiszoritása. Pedig megnézhették volna a 2006-ot, amikor a fideSS narancssárgává tette az országot az önkormányzatokban- és ez megkötötötte az ellenzéki kormány kezét. Nem is ragozom tovább- mert nincs is mit ragozni. Az meg orbán és a fideSS aljassága, hogy egy napon van a két választás, és az önkormányzatok frissen megválasztott képviselői polgármesterei októberig meg majd lógnak a levegőben, mert a 2019-ben megválasztottak mandátuma nem fog lejárni június 4.-én, hanem majd csak októberben. De, nem, nem ezzel foglalkoznak- ezzel majd csak június 4. után.
csak úgy....
@KisTehen: náladnál nincs sötétebb! neked már a fidesz oktatás sem használ...
kereső
@lusta: mig el nem felejtem ez az ötlet, az egy napon való megtartásra egy nagyon okos ellenzéki képveselő fejéből pattant ki, spórolási célból. És mit tesz isten- meghallgatásra talált, és ennek örömére már a második nemzeti konzultációt készitik elő azóta egyenként 10 mrd. forintért- a szavazás megtartása meg külön-külön kerül 6 milliárdba. Arról nem is beszélve, hogy a szavazók teljesen meg lesznek kavarva...vagy ez volt a cél?
Aki Én
@KisTehen: ...na, te meg a másik buta főállású balfasz
dr. prédikátor
mit akar ez a sehonnan jöt hülye picsa!!! nehogy már a momentum zudja atutit!!!
szaboria1
Anna Anna megint korán nyilatkoztál.
Mégis közös jelöltekben gondolkoztok.
rakitics41
Amit mondott Donáth Anna ez az ő véleménye.Azt a kitételt a szövetségre lépő pártoknak nem nehéz teljesíteni, hogy a szövetkezőket egyen rangú félként kezeljék, de annak eldöntése, hogy minden párt az igazság kultúráján álljon már sokkal nehezebb, mert erről elsősorban minden párnak először magának kell dönteni, és lehet ,hogy egy másik szövetkező pártnak ez a megállapítás hamis és ennek a kérdésnek az eldöntésére egyébként sincs döntő bizottság, nincs aki jogerősen eldönthetné ezt a kérdést.Ebben meg van az állandó vita lehetősége, ami egyik vagy másik szövetségnek nem biztos hogy megfelel, kielégíti az igényét, és egy vereség egymásnak ugraszthatja a szövetkezőket.Egy másik párt, különösen ha az később jött létre objektívan nem mondhatja egy régebben működő pártról, hogy az nem az igazság kultúrája alapján működött vagy működik, mert nem ismerheti a régebbi párt döntéseinek indokát, csak az eredményeket ismeri, amely ha nem vezetett győzelemre akkor az biztos rossz döntés volt, de nem biztos, hogy nem az igazság kultúrája szerint működött a benne résztvevő párt!Egyszóval ez az igazság kultúrájának másik párt által történő vitatásának lehetősége lesz a a gyenge pontja ennek a szövetségnek, illetve a létrehozásának!Így Orbánék hátra dőlhetnek és kérhetnek egy kávét, a választás még el sem indult, ők már is győztek!Úgy látom, hogy Donáth Annáék a nem a régi ,II.Világháborús szövetségkötésekből sem tudják levonni a tanulságot, azt hogy a nagyon erős és előnyös helyzetben levő legyőzése érdekében még az ördöggel is cimborálni kell, hogy még ideológiai különbségeket is félre kell tenni egy igazi, jó szövetség megkötéséhez ha győzni akarnak szövetségesek. Ezt tette korábban a kapitalista Anglia és USA, akik képesek voltak arra , hogy a cél elérése érdekében a kommunista Szovjetunióval szövetkezzenek:Nem a fer ,a tiszta akarat volt csak az ami győzelemre vitte ezt a szövetséget, hanem a minden félnél meglevő erő , a cél elérése, hogy a náci Németországot legyőzzék.Persze...
NKF
Annácska,Fletó megesz benneteket reggelire! Egy semmi párt vagytok! Ha annak idejénvalamelyik
jáger laszló
LNZÉkben ideje L dönteni hogy önállóan indulnak ,vagy összefognak !!??!!
Fölösleges az illegetés billegetés!!
Tiszta vizet kell önteni a pohárba!!
Veled,vagy nélküled!!??
csak ennyi
barátilag
J.L.
Toller Béla
Kezd gyanus lenni, aki az ellenzékiség gyökeres változtatását követeli (pedig tényleg változniuk kell) ! De hát ott van MZP, aki leváltotta az ellenzéket, ez a donáth, aki felborítja az egészet, inkább felszámolja önmagát is...Nem hülyék ezek ? Beálltak a fideszbe ? Példájuk éppen annak a Gyucsánynak a gyakorlatát támasztja alá, aki hibát hibára halmoz és mégis megy előre ! A rendszer baklövéseinek szele az ő vitorláját dagasztja ...neki van egyedül vitorlája ...
terlasz
Csak úgy lehet egy párt szavazóit elvenni, Annuska, ha az a másik párt meggyőzőbb alternatívát kínál. Ezzel a cirkusszal a fideszt erősíted, magatokat pedig amortizáljátok. A lényeget illetően szinte mindegy, hogy tudatos vagy csak hisztis roham.
kakukkmadár
Anna, sokan értékelik nagyra a mondataidat, de elfelejted, hogy ez itt a gerinctelen gyávák, hazugok, feljelentők, tolvajok országa. A 2/3 imádja, ha szemébe hazudsz, felizgul egy buzizáson, és elélvez, ha hetente nyomnak az arcába egy egetrengető faszságot állító óriásplakátot! Keress magadnak egy remek munkát az EU-nál, légy boldog, és ne akarj megváltani egy olyan népet, aki szolgalelkűségében soha nem is akarta a megváltást!
verőce21
Amíg "Brüsszel" a legfontosabb szavazóbázisa az ellenzéknek, addig Magyarországon parlamenti választásokat nem nyerhetnek...! :)
koszpeko
Ez a nő valamit nagyon benézett valamit.
Azt hiszi Gyurcsányozással elvesz szavazókat a D.K.-tól.
Ez csak az agymosott fidkányszavazóknál működik.
telegdilaci
@csak úgy.Miből gondolja Donáth Anna hogy kormányt tud váltani az ellenzék,ha folyamatosan egymással szemben vitáznak,miért nem fognak össze a cél érdekében,nekem elég hiteltelennek tűnik amikor Gyurcsány ócsárolja és azt mondja hogy nem Gyurcsánnyal van baja hanem az Emberekkel, talán az ellenzéki pártoknak kellene megértetni a választókkal,hogy miért rájuk szavazzanak,az sem ad okot a bizalomra hogy a Momentum rá indítja a saját jelöltjét egy már regnáló ellenzéki Polgármesterre aki nem mellékesen jól is képviseli a kerületét!
izéke
@Maccska: a ti véleményetek csa megerősíti a fentebb leírtakat. Szolgalelkűek vagytok,Hofi jól mondta,a magyar csak úgy érzi jól magát,ha szaros a szája. Nektek mindig kell egy nyalható segg.
namihami
Nusika beszállt a ringbe? Mind az 1 (EGY) százalékával?!?!
Így lehet egy jólcsengő név megszerzett érdemeit pillanatok alatt leamortizálni!
kulabombaafityiszre
@Maccska: tegnap, 11:52
Tehát ha valaki nem mond valamit mert csakis rá tartozik akkor beismerés szerinted.
Ez egy tipikus,a gondolkodásodat eláruló vélemény.
ittott
az asztal közepére szart, aztán beleült.
Yoda69
Minél többször megszolal Donát annál nagyobb károkat okoz az ellenzéki osszefogasban. Rajohetett volna már akár tetszik akár nem, csak teljes osszefogassal lehet a fideSS t levaltaniuk. Ha folyamatosan ekezi a DK-t akkor ezzel gyengíti az osszefogas erejét.
Legyen már diplomatikus és maradjon kussban addig amíg levatjuk a diktátor és demokratikus választást irhatunk ki, ahol mindenki önállóan merethwti meg magát.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.