Döbbenetes, velőtrázó és fájdalmas mindennap látni, hogy "fanatikus háborús agitátorokká válnak" a békeprojektként létrejött Európai Unió bürokratái – mondta Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője a párt 30. kongresszusán, szombaton, Budapesten.

Deutsch szerint Brüsszel azt akarja, hogy "szabadon csatangolhassanak gender-érzékenyítő kommandók a magyar óvodákban és iskolákban"
Fotó: Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti delegációvezetője beszédet mond a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség tisztújító kongresszusán a Hungexpón 2023. november 18-án. MTI/Koszticsák Szilárd

A politikus hangsúlyozta,

az uniónak "az a hivatása, hogy több száz millió európai és Európa szomszédságában élő polgár békéjét garantálja". Ám miközben rengetegen halnak meg az ukrajnai háborúban, "a magyar dollárbaloldal minden európai parlamenti képviselője a háború eszkalálódása, az újabb és újabb fegyverszállítások mellett tör lándzsát Brüsszelben"

- közölte.

Azért emelnek szót, hogy Magyarországot minél inkább, minél gyorsabban és minél mélyebben belesodorják ebbe a háborúba. Mi ebből a háborúból kimaradunk, bármekkora is az ellenszél, a béke politikáját képviseljük

- fogalmazott Deutsch Tamás.

Az EP-képviselő arra is kitért: Magyarország minden brüsszeli "támadás" ellenére, évek óta sikeresen védi déli határait, ezzel az Európai Uniót. Hangsúlyozta: idén eddig 230 ezernél több, 2015 óta egymilliónál több illegális migráns "betörését" sikerült megakadályozni Magyarországon.

Ebben a helyzetben "a magyar dollárbaloldal" valamennyi európai parlamenti képviselője, "Dobrevtől Cseh Katalinig, Ujhelyitől Gyöngyösiig", azért támadja hátba a magyarokat, mert egy népszavazáson kiálltak amellett: "csak egyedül mi dönthetjük el azt, hogy kikkel akarunk együtt élni"

- tette hozzá. Megjegyezte, "bármekkora is a támadás, erről a közös álláspontunkról nem vagyunk hajlandóak lemondani".

Deutsch Tamás szavai szerint

a brüsszeli bürokrácia a gyermekvédelmi törvény eltörlését akarja az országra kényszeríteni, hogy "szabadon csatangolhassanak gender-érzékenyítő kommandók a magyar óvodákban és iskolákban". Értjük az üzenetet: a gyermekvédelmi törvényt szigorítani fogjuk

- jelentette ki a politikus.

Arra is kitért: a brüsszeli bürokrácia törvénytelenül, az Európai Unió írott szabályait megsértve tartja vissza a jog szerint a magyaroknak járó forrásokat, mert politikai kifogásaik vannak. "Nem tetszik az, ahogy 2010 óta döntünk", ám szerinte "Gyurcsány Ferenc és dollárbaloldali elvtársai" találták ki a "politikai zsaroló feltételeket", amiket Magyarországra akarnak kényszeríteni.

Deutsch Tamás hangsúlyozta:

nemcsak Brüsszelben, de e tekintetben Magyarországon is változásra van szükség, mert elképzelhetetlen, hogy aki a magyar polgárok bizalmából európai parlamenti képviselői mandátumot nyert, "saját hazája ellen áskálódjon a jövőben".

A hazaszeretet, a nemzeti büszkeség, a nemzeti szuverenitás, a patriotizmus tartozik a legfontosabb európai értékek közé, nem pedig az, ha valaki a saját hazája ellen áskálódik – jelentette ki, hozzátéve, "aki a saját hazája szuverenitását védi, az valójában Európa szuverenitását védi".

Kontrát Károly, a Fidesz országgyűlési képviselője ismertette a tisztújító közgyűlésre előzetesen beérkezett jelöléseket és a szavazás módját. Az elnöki tisztségre Orbán Viktor, alelnöknek Gál Kinga, Kósa Lajos, Kubatov Gábor és Németh Szilárd kapott jelölést – közölte.

Forrás: MTI

63 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Menőmanó
Anyád picsája.
Az egy dolog, hogy a beteg agyaddal te erről ábrándozol, de nem kéne terjeszteni. Megint többet szívtál a kelleténél.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Menőmanó
Anyád picsája.
Az egy dolog, hogy a beteg agyaddal te erről ábrándozol, de nem kéne terjeszteni. Megint többet szívtál a kelleténél.
Cherry
Pont te mondod kokós cigány hahahahahh szavahihető vagy fidesz patkány...
kereső
Ez már röhej kategória. Ilyen primitiv , béka schegge alá csúszó propagandisztikus hazugságot/hazugságokat értelmes ember nem ejtene ki a száján. Csak ezek a tébolyodottak- ott a fideSS vircsafton.
Nessy
@kereső: Ha legalább egyszer megnéznék mi is a "gender"! Pl. az, amikor a hatalom társadalmi elvárása a nőkkel szemben a minél több gyermek születése!
Toller Béla
Ezekért a mondatokért mikor fog felelni ez a gazember ? Senki sem csatangol egy óvodában, legfeljebb a fideszes plgármesterek ...erre ugyanis van tényanyag ...
kereső
@Nessy: Olyan náci "gender" politikát folytatnak, hogy a fal adja a másikat.
kereső
@simmering73: Erről az előemberről egy kép is elég.
Nessy
@kereső: Pedig állítólag jogi diplomája van ennek a jótét léleknek, meg a többi zakkant hazánk nagyjának. Úgy mellékesen az sem kellene hozzá, történelem órán tanultuk a gimiben!
Clavigo
Az összes kretén barom együtt van... Most kéne lezárni,leláncolni,kordonotni... Oszt kiírni minden oldalra... Új Opni. Vazzze,,mint a bolondok háza..
csak úgy....
tomi csak a csizmás kondokhoz, kis tehenekhez ,shikarikhoz,veröcékhez ,macsskákhoz ...stb. löttyed agyuaknak szánta a szózatot, akik úgy vélik,hogy kokszi nélkül is értik a kokszis tomit! :)
izéke
Sehol egy fideszes komment... nem is értem,ilyenkor már rég melldöngetve helyeselnek a csökött agyúak
justhpeter
Őszinte nagyrabecsülésem Deutsch Tamásé. Ö az egyetlen aki nem játsza meg magát a fideSS-vezérkarában. A vezérkar tele van gazemberrel, akik játszák a hülyét. Tompika nem játszik, ő valóban eredeti hülye. Szerintem már orvosilag is visszafordíthatatlanul.
csak úgy....
@Shikari: én azért is tiltanám tibim ezt a nemváltó mütétet mert belöled egy kibaszott buta anyós lenne,persze te apósnak is ócska , ezért is szakítottak veled a lányid!
libellle
A rengeteg koksz már szetette azt a maszlagot amit másnal agynak neveznek.
ómió
Na, de efftársak!? Most mindezt lehazudnátok magatokról!?
szaboria1
@Nessy: Nem vizsgázott le csak abszolutóriumot szerzett ami nem jogsítja fel jogi végzetséggel.
Orbán csak így engdhette, hogy minzster lehessen.
De azóta már látszik rajta a koko hatása.
Giovanni Alba
@ómió: ma, 10:18
Egy masszív kábítószeres lázálmait te elfogadod mint valóságot?
Persze miért is kérdem, neked az a realitás, ami a normális emberek szerint kokós tomi hagymázas képzelgése.
Mivel annyi eszed nincs, hogy legalább megpróbálj tájékozódni, ide másolom Horizont bejegyzését.
"Az Európai Parlament (EP) történetében az első politikus, akinek a kizárásáért aláírást gyűjtöttek saját frakciójának tagjai. 2020 decemberében 133 igen és 6 nem szavazat mellett meg is vonták tőle a jogot, hogy a képviselőcsoport nevében az EP plenáris ülésén felszólaljon, illetve bármilyen tisztséget betöltsön az EP-ban."
szaboria1
@Nessy: Nem vizsgázott le csak abszolutóriumot szerzett ami nem jogsítja fel jogi végzetséggel.
Orbán csak így engdhette, hogy minzster lehessen.
De azóta már látszik rajta a koko hatása.
Nessy
@Shikari: A hermafrodita baby szüleit is? Vagy pl. a két Y kromoszómás "szuper fiukkal" mi legyen? Esetleg a bármilyen genetikai, vagy születési rendellenességgel rendelkező újszülött aus radieren?
Nessy
@Shikari: Ne keverd a szezont a fazonnal! A két Y kromoszóma létezik! A hermafrodita azt jelenti, hogy mindkét nemi szerve , és nemi jellege meg van! Olyan is van, amikor egy személynek két DNS és kromoszóma állománya van. Amikor ikerterhességnek indul, de végül egy gyermek fejlődik ki, magába foglalva az "iker testvérét"!
Kimérák. Nagyon ritkán fordul elő!
Nessy
@Shikari: Senki nem akar semmit a "torkotokon lenyomni"! Most éppen a T. kormányoldal buzizik reggeltől estig, mond szamárságokat! Pl. a gender fogalmát is ők voltak szívesek tévesen interpretálni! Amit aztán a bigott hívek magukévá is tettek! Ezzel az egész fóliázással, képek kordonozásával pont ők ártanak a legtöbbet. Az a gyerek is elkezd érdeklődni a téma után, aki egyébként nem foglalkozna a témával, Csak az a baj, hogy nem szakemberektől kap felvilágosítástm hanem a barátaitól, a net nem éppen szakmai oldalairól, a pornó oldalakról.
Nessy
@Shikari: Pontosan! A gender az adott társadalom elvárása a férfi és női szerepeket, feladatokat illetően!t Pl. per ma a nők szerepe minél több gyermeket szülni! 100 éve női feladat a három K.( Kinder, küche, Kirche) Az őskorban a nők feladata a tűz őrzése, gyüjtögetés és a gyermek nevelés. A férfiaké a vadászat, és a család védelme. Ez koronként, társadalmanként változott! Szó sincs benne sem harmadik nemről, sem nemi identitásról! Valamilyen oknál fogva az elmúlt években magyarázzák bele a politikusok, legalább is itthon.
kereső
Brüsszel azt akarja te előember, hogy ne legyen 48000-es műtéti várólista, nem azt amit ti hazudoztok.
szaboria1
@Shikari: igen van ilyen 1962 ben épitő táborban voltunk és ott az esti zuhanyozásnál vettük észe, hogy a lányokkal olyan zuhanyzott akinek herélye is volt. A felügyelő tanárok azzonal orvoshoz vitték ahol meg állapitották kettösséget. Úgy hallotok akkor meg is operálták.
Giovanni Alba
@Shikari: ma, 12:53
siki te nagyon hülye értetlenkedő. A gender egy társadalomtudományi kutatás szakkifejezése, csak idióta politikusok magyaráznak bele ideológiát. Annyit jelent csupán, hogy minden egyes korban, miinden egyes társadalomban megfogalmaznak elvárásokat a születési nemmel kapcsolatban. A kislányok játsszanak babákkal, mert felnőve majd családanyák lesznek, és ezt csinálják igaziból is, a fiúk játsszanak katonásdit, meg autóversenyzőset, meg vadászosat, felfedezőset.
A társadalmi elvárások változnak. A lányok manapság már nem csak tanulni járnak az iskolákba, hanem egyetemeken előadásokat is tartanak mint kutató tudósok. Elég nagy lépés ez a pelenkamosás után, igaz?
Kíváncsi lennék, mi történne, ha a vállalat portása férfigőggel telve kérdőre vonná a vezérigazgatót, hogy mit keres itt, miért nem otthon neveli a minimum három gyerekét, amikor pedig egy nőnek az a dolga, ez van neki eleve elrendelve.
A nők lehetnek akár vadászpilóták vagy űrhajósok is, melyiküket zavarnád vissza a fakanálhoz?
Azt nem bírod felfogni, hogy a világ nincsen kétfelé osztva, ez csak emberi belemagyarázás. Mint ahogy az is, hogy mi a természetes és mi a természetellenes. Egy kevés alázat kellene hozzá hogy észrevedd, a világ nem úgy működik, ahogy te a szűk agyaddal elképzeled. Itt vannak mindjárt a csigák.
"A csiga hímnős, és nagyon érdekes módon szaporodik: amikor két csiga találkozik, kicserélik a hímivarsejtjeiket, amelyekkel megtermékenyítik a saját petesejtjeiket, méghozzá peterakás közben."
Nyitott szemmel kell járni a világot, a vaskalap és a szemellenző nem célszerű viselet, bármennyire is divatos.
www.google.com/search?gs_ssp=eJzj4tLP1TcwKjA3ya0yYPQSSS7OTD-8MFuhuCqxIL8oP-XwwuJEAMPRDNI&q=csig%C3%A1k+szaporod%C3%A1sa&rlz=1C1PRFI_enHU869HU869&oq=csig%C3%A1k&gs_lcrp=EgZjaHJvbWUqBwgCEC4YgAQyCggAEAAY4wIYgAQyBwgBEC4YgAQyBwgCEC4YgAQyBwgDEC4YgAQyBwgEEAAYgAQyBwgFEAAYgAQyBwgGEAAYgAQyBwgHEAAYgAQyBwgIEAAYgAQyBwgJEAAYgATSAQk4OTIzajBqMTWoAgCwAgA&sourceid=chrome&ie=UTF-8
Nessy
@Shikari: Melyik férfi akarna szülni? Isten is ismerte teremtményét, Ádámot! Azért mondta Évának: Asszony, fájdalommal szülöd gyermekedet! Ha a férfiakra bízza, kihalt volna az emberiség! A teremtés koronája elsősorban a "technikáját" szereti a gyerek projektnek!
C_3PO
... s mindezt migránsokkal végeztetné el ...

:-)))))
Virág Árpád
@Shikari: Ne kínlódj velük! Az óvodás gyermekük, unokájuk, dédunokájuk így lesz Brüsszel-párti! Más esélyt ők nem látnak a nyerésre itt, mintha már óvodás korban megfertőzik a magyar embert ezzel a balliberális métellyel! Utánpótlás-képzés...
Nessy
@Shikari: Akkor maradjunk annyiba, hogy ne kelljen már velem "kínlódnod", hogy senki nem állította, hogy van harmadik nem! Csak a természet, a genetika néha produkál érdekes dolgokat! Most ez az egész témakör túl van lihegve! A gender, mint fogalom, egyidős az emberiséggel! Nincs szó harmadik nemről, nemi identitásról!
Szegény fejed, ezért a "kínlódásért" jó vagy nálam egy kávéra, egy sütire, ha egyszer találkozunk :-))
Menőmanó
Mutasoon már valaki legalább egyetlenegy férfit aki szülni akar.
A nők se nagyon akarnak már, nemhogy a férfiak.
Giovanni Alba
@Shikari: ma, 14:59
hu.wikipedia.org/wiki/T%C3%A1rsadalmi_nemek_tudom%C3%A1nya
"A társadalomban megfigyelhető nemi szerepekre irányuló, a pszichológia és szociológia tárgykörébe tartozó kutatások tárgyát képezi a társadalmi nemek tudománya, (angolul: gender studies, helytelen magyar megnevezése: „genderelmélet”) amely a tanult (nem biológiai) nemi szerepekkel és annak társadalmi vonatkozásaival foglalkozó diszciplína."
Most lehet hüledezni, hápogni, pampogni, de attól még maga a "gender" fogalom létezik.
Tudom, hogy sok ez neked így egyszerre, de a természetet egyáltalán nem érdekli, hogy te mit tartasz természetesnek és természetellenesnek.
balos
@Nessy: Megtisztelnél,ha nálam rendelnéd,mert ezeknek ingyen szállítóm a ciános lekvárt!
Giovanni Alba
@Shikari: ma, 20:25
Szokás szerint próbálod elterelni a szót arról, hogy képtelen vagy megérteni a mégoly egyszerű tudományos fogalmakat is.
Aki Én
@Shakira: Tényleg nem érzed te román hímringyó, mennyire nevetséges vagy? Már tényleg mindenki leköp, megrugdos, teleszar...
ómió
@Giovanni Alba: Ennyire "betagozódtál" a minden gyerekből gyerekbuzeránsok szervezésébe!? Ez nálatok "mindent visz"!? Csak az elmebetegeket tűritek meg magatok körül!?
Giovanni Alba
@ómió: ma, 12:55
Remélem, legalább te érted amit ide firkantottál, mert amúgy csak az utolsó mondatod értékelhető, igen, megtűrlek magam körül, bár ostoba vagy és marhaságokat írogatsz, de néha jót lehet nevetni az ostobaságodon.
Kellesz kontrasztnak.
Giovanni Alba
@Shikari: ma, 17:38
siki te nagyon hülye, ezek után kinek akarod még megmagyarázni, hogy te tősgyökeres magyar legény vagy, aki magyarul érez, magyarul gondolkodik, és -ami a legfőbb- magyarul beszél?
Giovanni Alba
@Shikari: ma, 21:18
siki te nagyon hülye, újfent csak a beképzelt tudatlanságodat fitogtatod.
De azért elmondod, ugye, miről is jutottam eszedbe? El lettem volna nélküle/nélküled, de ha már belevágtál ...
ómió
@Giovanni Alba:Szóval, már az olvasott szövegekkel se boldogulsz! Ha nem megy, ne erőltesd magadat!
izéke
Tompika ha ennyire zavar az a fenenagy brüsszeli demokrácia,miért nem mész a mesés Keletre és drogozol ott? Míg csak le nem fejeznek érte ;))))
Giovanni Alba
@ómió: ma, 06:43
Tehát én vagyok a buta, mert az általad idehányt katyvaszt nem tudom (és nem is akarom) kibogozni?
Az évek alatt nem okosodtál jottányit sem, sőt.
Giovanni Alba
@Shikari: tegnap, 22:11
siki te nagyon hülye, ne próbáld már a képzelgésedet a valóságra ráerőszakolni. Rossz nyomon jársz, de nincsen annyi eszed, hogy ezt észrevedd. Szándékosan írsz valótlanságokat, tehát hazudsz, de miért jó ez neked?
Ne hazudj.
Giovanni Alba
@Shikari: ma, 12:22
siki te nagyon hülye, átlátszó a taktikád. Ki akarsz hozni a sodromból, hogy aztán teli pofával ordíthasd, hogy téged szalonképtelen szavakkal szapulnak, pedig egy ártatlan bárány vagy.
El kell keserítselek, hiábavaló az erőlködésed, kevés vagy, mint a bolhafingban a C-vitamin.
ómió
@Giovanni Alba: Úgy látom, kedvezően jellemzett téged@Shikari: No more comment, ahogy mondják!
Giovanni Alba
@ómió: ma, 08:36
Tényleg? Ezt úgy értsem, hogy felhagysz a zaklatásommal és nem írogatsz több baromságot nekem?
Halleluja, pezsgőt bontok.
ómió
@Giovanni Alba: Bolsi gyagyaként már annyit sem tudsz, kiket kezdtél el zaklatni, vagy mindent efftársiasan kapásból másokra szoktál hazudni!? És utána örülsz, hogy a saját hülyeségeidtől szabadulhatsz!? Könnyen elvagy ott az elmeosztályon!
Giovanni Alba
@ómió: ma, 08:26
Jól van gyagyás, legyen neked igazad, nyugszik a beteg, bár azért megjegyezném, hogy a normál hangvételű válasz egyrészt nem zaklatás, másrészt te írsz mindenféle elképesztő baromságot alpári stílusban. Nem látsz ki a fejedből, de ez legyen a te gondod.
ómió
@Giovanni Alba: Mi van, bolsi idióta!? Néha még sikerül visszarévedned, hogy kiket zaklattál!? Agyfogyatkozottan néha még előfordul veled!?
Giovanni Alba
@ómió: ma, 08:36
Kicsi kullancs, ma se jött be, sértegethetsz aljas módon, lepereg rólam.
Csak egy megjegyzés, azt mondod, te (ti) vagy(tok) a többség, ez viszont azt jelenti kicsi huszár, hogy te(ti) vagy(tok) a bolsevikok, rövidebben bolsik. Viszont mi ketten nem egy odalon állunk.
Erre mit lépsz?
ómió
@Giovanni Alba: Lepereg rólad a valóság!? Akkor, "igazán jó efftárs" vagy! Talán még a saját Internacionálétok saját bolsi "harsogását" is másokra szoktátok hazudni!? És van egy-két idióta magadfajta, aki ezt el is hiszi!?
Giovanni Alba
@ómió: ma, 09:15
Nyugszik a beteg. Ha azt hiszed, hogy a fejedben tomboló katyvasz a valóság, legyen neked igazad a magad valóságában, ahol te vagy a többség, tied az egyetemes igazság, akkor legyen úgy, hirdesd az igét, hörögj, hőzöng, a lőtéri kutyát nem érdekli pampogásod.
Csak azért válaszolgatok olykor-olykor, mert tetszik ahogy egyre mélyebbre ásod magad a pöcegödörbe, és közben a szabadság illatáról áradozol.
Őrültség amit itt összehordasz, de nincsen benne rendszer.
Aki Én
@ómió: ...te imádod ha rugdosnak, megaláznak, leköpnek. Igaz buta balfasz?
Gyere máskor is :)
Sakk Matt
"a brüsszeli bürokrácia a gyermekvédelmi törvény eltörlését akarja az országra kényszeríteni, hogy "szabadon csatangolhassanak gender-érzékenyítő kommandók a magyar óvodákban és iskolákban"

Tompika!
Mutasd már azt a dokumentumot, amelyben ilyet kérnek, követelnek vagy előírnak! És az a törvényetek még mindig homofób törvény, nem gyermekvédelmi!
ómió
@Giovanni Alba: Már a bolsi Internacionálétok harsogásától is elkussoltál, gyagyás!? Csak azért válaszolgatsz, hogy az idiotizmusod nyomai el ne tűnjenek!? "Efftársi berkekben" nálatok ez biztos fontos lehet!
@Aki Én: Bolsiék szarkupaca! Mindennel így vagy, ha másra hazudod magadat!?
Giovanni Alba
@ómió: ma, 09:20
Csitt legyen ketteske, a gyógyszerhiány csak ideiglenes, addig próbálj már meg csendben maradni.
Csak azért válaszolgatok, mert jó látni, ahogy tehetetlen dühödben őrjöngsz.
Buta vagy, az üldözési mániád annyira elhatalmasodott rajtad, hogy mindenütt acsargó, a véredre szomjazó komcsikat látsz, pedig a komcsik ott ülnek a parlamentben, imádott pártod széksoraiban, élükön a zakkant pedellussal, a lacával.
Higgadj le, attól megnyugszol, meg ne üssön már a guta, kár lenne, ha a fantasztikus egészségügy gondoskodására szorulnál.
ómió
@Giovanni Alba: Továbbra se maradt másod, mint a pufogtatható bolsi elmebajod!? Az, bizony, nem sok! De legalább a saját tetvesbolsi efftársaid felismerésére lennél már kész - legalább, ha az Internacionálétokat harsogjátok együtt - ahelyett, hogy időnként másokra próbálnád őket hazudnod! Az önfelismerésig téged már se az elmeosztályon, se a bolsi szemináriumban nem képesek képezni!?
Giovanni Alba
@ómió: ma, 08:52
Kicsihuszár, felpattant a szemed, ittál egy kávét és nekiestél a napi gyalázkodós penzumodat ledolgozni?
Mára sem lettél okosabb, ha még nem jöttél rá, hogy hol keresd a bolsi bajtársaidat. Segítek, fityesz, kdnp.
Egy valamit árulj már el nekem, a FIDESZ betűszó még mindig fiatal demokratákat jelent? Mert akkor ez egy jó vastag hazugság, te meg lelkesen csaholva szolgálsz nekik. Vagy te is benne vagy a csapatban? Gondolom, emlékezetből borotválkozol, vagy éppen olyan lompos-bozontos vagy, mint a dajcs tompika, a megmondó vezéralak.
ómió
@Giovanni Alba: Látom, bolsiék idiótája, te felmerült kérdésekre egyelőre még nem próbáltál válaszolni! Látom, más nem megy, csak az ad hoc baromságaidra szoktál reagálni! Azzal meg ne erőlködj, te azok nélkül is mindig idiótára váltasz fordulni!
Giovanni Alba
@ómió: ma, 17:22
Csak hogy ne érezd magad annyira árván, mesélj, mit is akartál mondani összefüggéstelen hablatyoddal?
ómió
@Giovanni Alba: Próbálj némi értelmed begyűjtened! Hátha megérted!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.