A hasonló helyzetből induló országok köröket vertek rá hazánkra az unióhoz való felzárkózás terén.

Eljött Orbán Trianonja: a románok verték bele a főfideszes orrát saját… „teljesítményébe”

"Magyarország jobban teljesít" – fideszes propagandaszöveg 2010 utánról. Forrás: Pixabay

A történelmi esély elpuskázása leginkább a rendszerváltás óta eltelt 33 év több, mint felében "uralkodó" Orbán Viktornak és társainak köszönhető – persze eközben ők maguk, illetve strómanjaik milliárdosok lettek.

Az emberek ösztönösen saját környezetükkel hasonlítják össze saját körülményeiket. A tényleges egyéni fogyasztás (actual individual consumption – AIC) a háztartások által megvásárolt árukat és szolgáltatásokat méri, kiegyensúlyozva az adott ország árszínvonalával. Az AIC tehát lehetővé teszi számunkra, hogy összehasonlítsuk az uniós és térségbeli országok életszínvonalát. Az Eurostat minden évben közzéteszi ezt a mutatót, méghozzá az EU átlagához mért százalékban.

Orbán meg az emberei elsősorban arra az ígéretre és érzetre alapozzák hosszan tartó „uralkodásukat”, hogy a „magyar családok” egyre jobban élnek – írja az mfor.

Az Eurostat legfrissebb, 2022-re vonatkozó adatai szerint Magyarország 71 százalékos értékkel az Unió második legszegényebb tagállamának címét „nyerte el”. 2020 óta kemény egy százalékot sikerült javítani az uniós átlaghoz képest.

A 2004-es uniós csatlakozás óta 2022-ig 64 százalékról 71 százalékra nőtt a magyar AIC-érték.

Magyarország 2004-ben Szlovénia és Csehország mögött a harmadik helyen állt az egykori szocialista országok között 64 százalékkal, Szlovákia (58), a balti államok, és különösen Románia és Bulgária (40-40) előtt.2010-re Magyarország egy százalékot rontva immár Litvánia, Lengyelország és Szlovákia mögé csúszott vissza. Románia eközben jóval alacsonyabbról indulva 16 százalékot tudott közeledni az EU-átlaghoz, Szlovákia 22 százalékot, Lengyelország 13-at.

Orbán Viktor második (e sorozatban az első) négyéves ciklusának végére, 2014-re előztek a balti államok: Litvánia kiugró 16 százalékot tudott faragni lemaradásán, Lettország és Észtország 10-10 százalékot, de ezzel is lekörözték az 1 (egy) százalékot javító Magyarországot. Hazánk ezzel már csak Bulgáriát, Romániát és az Unióhoz frissen (2013-ban) csatlakozott Horvátországot tudta megelőzni a listán.

Újabb négy év fideszes uralom után Horvátország is megelőzte a megint csupán egy százalékkal feljebb kapaszkodó Magyarországot, Románia pedig 17 százalékot javult, 9 százalékkal hazánk elé kerülve.

2022-re Románia újabb 12 százalékos javulással immár az EU-átlag 86 százalékára ért fel, a 2004-es éllovas Csehországot is megelőzve. Ebben a négy évben Magyarország is tudott 6 százalékot faragni hátrányából, de közben Horvátország 10 százalékot tudott javítani, a legszegényebb Bulgária pedig 12 százalékkal jutott közelebb az EU-s átlaghoz.

Magyarország fideszes urai tehát az uniós csatlakozás kínálta történelmi esélyt elképesztően rosszul tudta kihasználni – ha nem személyes vagyonukat, hanem a rájuk bízott ország fejlődését nézzük. 2004 óta Magyarország az összes posztszocialista állam közül a második legrosszabbul teljesített, és összesen csupán 7 százalékot tudott közelíteni az EU-s átlaghoz. Ennél gyengébben csak az 5 százalékot javító Szlovénia futott, csakhogy ők eleve 82 százalékról indultak.

Közben Románia 40, Litvánia 36, Lengyelország 30, Bulgária pedig 29 százalékot tudott javítani, de még az Unión kívüli Szerbia is 14 százalékot.

Persze az adónkból jól megfizetett fideszes propagandisták mondhatják, hogy a fogyasztás még nem egyenlő az életminőséggel. De ha nehezebben számszerűsíthető faktorként az egészségügy vagy az oktatás helyzete jut eszünkbe, akkor okosabb, ha csendben maradnak.

Forrás: mfor
Fotó: Pixabay

37 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Dr. Proktor
@KisTehen: Lölő bácsi zsebére gondoltál? Van ott suska bőven, óránként vagy 100 millát ketyeg a suskaméter., másfél millát percenként.. Eszedbe jut valaha is hogy ez a te pénzedből is megy?
Az FSZB fizeti neked a töredékét is?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Aki Én
Ahol csak a propagandasajtó, a kormányfő és óriásplakátok hirdetik, hogy példátlan a fejlődés, ott nagy a baj...
Dr. Proktor
@KisTehen: Lölő bácsi zsebére gondoltál? Van ott suska bőven, óránként vagy 100 millát ketyeg a suskaméter., másfél millát percenként.. Eszedbe jut valaha is hogy ez a te pénzedből is megy?
Az FSZB fizeti neked a töredékét is?
Menőmanó
@KisTehen: Te zsebbe kapod szarjankó?
Mert én nem. Az akkugyárakban, meg az összeszerelő üzemekben ki a faszom ad zsebbe? Vagy az Aldi, Tesco dolgozóknak, a tanároknak, buszvezetőknek, nyugdíjasoknak, stb.
Ne magadból induljál ki ingyenélő!
telegdilaci
@Aki Én:Az a legnagyobb probléma hogy csak szavakban a Propagandában teljesítünk jól abban megyünk előre és nem hátra,ezért mindenki minket irigyel a hazugság propaganda szerint! miközben Erdélybe lapátoljuk a Magyar adófizetők pénzét akik fényévekkel előrébb tartanak Magyarországnál!
lusta
@telegdilaci: Pont azért. A románok, az unió és Magyarország adja a lovettát, így nem is kell csodálkozni, ha állva hagynak minket. Minde egyes Romániába adott fillér a román gazdaságot erősíti. Ezt sajnos a 2,5 millió nemzethy matyar gyapjas tábor nem érti, hanem bőszen tapsikol mindehhez.
rücsü41
A baj az hogy már a Holdon is tudják hogy mennyit ért Orbán Viktor a gazdasághoz, és micsoda félrevezető i a retorikája, képes meghamisítani a valóságot, ami nem hirdeti a dicsőségét!Azt mantrázza, ismételgeti unásig mindenütt hogy győztünk, a gazdaságunk újra szárnyra kapott, és száguldunk a haladás felé, és közbe meg az Eurostadt-nál a mutatóink egyre rosszabbak, már a bocskoros románok is megelőztek, akiket lenéztünk sokáig, csak Bulgária nem tudott még elhagyni bennünket.Ilyen gyenge eredményei még nem voltak az országnak, még a sokszor emlegetett Gyurcsány alatt sem.
Másol
orbán sikere a 26-dik hely már a marsrol is látszik
Menőmanó
Ami a legfelháborítóbb, hogy még mindig mi pénzeljük őket, pedig most már fordítva kéne lennie, mert mi vagyunk a csóróbbak.
Nessy
@Menőmanó: Sokba kerülnek ám a levelek úgy választás idején!
csak úgy....
@Maccska: erröl mesélj bövebben, te hol koldultál román koldusokkal együtt nyugaton?
verőce21
A béka segge alóli szintről nagyobbakat lehetett "felzárkózni"...!
Magyarország nem állott rossz életszínvonalon 2004-es uniós tagsága előtt sem, ez volt a "legvidámabb barakk"..., onnan kevésbé lehetett látványosan javítani...! Jó példa erre Szlovénia helyzete is. :)

Egyszóval ne várjon senki csodát az Európai Uniótól...! Azért vettek fel, hogy elraboljanak tőlünk mindent, amit az oroszok még meghagytak, és a nyugat szemetét el tudják teríteni az országban...!
csak úgy....
@verőce21: ezt a béka segge alóli szintet az 0rbáni kormányzástól számolod vagy a kisz-es kollégája fletó éveit is hozzá számolod?
"Egyszóval ne várjon senki csodát az Európai Uniótól...! Azért vettek fel, hogy elraboljanak tőlünk mindent, amit az oroszok még meghagytak, és a nyugat szemetét el tudják teríteni az országban...! " :) - @verőce21: ,neked pestises az elméd,- mi a faszt vettek el töletek te barom,mikor mikor milliárdokat adtak a magaslesekre ,kilátókra és hasonló baromságokra, amiket a fideszes uraitok kérvényeztek,hogy legyen nekik miböl lopni!
csak úgy....
@verőce21: nálatok fidesz magyaraknál, nincs átbaszhatóbb népség európában!
- hogy az okos turul szarjon a sirjaitokra...
izéke
" a magyar családok” egyre jobban élnek – azok,akik idejében Nyugatra mentek éhenfagyni :))))
csak úgy....
@Maccska: több mint 30 éve,hogy vettem az elsö mosogató gépet...,nálunk nincs mosogatás, ugyan úgy mint nálatok gondolkodás! - ti csak 0rbáni iramban fejlödtök... :)
Eladott Ország
Mindezt a bűnöző, hazaáruló és politikai prostituált román geci ezidáig megúszta, remélem megháláljuk neki egy életfogytiglannal és teljes vagyonelkobzással, mert a törvény tiltja, hogy felakasszuk, mert ebbe a ganéba' még a golyót is kár lene pazarolni!
izéke
@Maccska: te életedben nem voltál Nyugaton,azt se tudod merre van a fent és a lent :))))
Eladott Ország
@Csizmás Kond: ma, 15: 03 ☻ Tűnjél már el innen a náthába!
namihami
@verőce21: 16.13: A gond csak az, hogy az összehasonlítás azon a bizonyos ""vásárlóerő paritáson"" alapul és annak semmi köze ahhoz, hogy ki-honnan indult! Tehát a legfontosabb szempont nem elsősorban az összeg nominális értéke! (pl, ha egy kiló kenyér 100 forintból 1 forintba kerül--az jobb, mintha 100.000-ret keresel, de a kenyér 2.000 forint)
simmering73
@KisTehen: Puha vagy tehén b+. A libsi agymosás kimaradt. HAHAHA
balos
@Eladott Ország: Annyit kapnál 1 ilyen nemzethy otvarért,mint EGY EMBERÉRT!
verőce21
@namihami: 17:59) Micsoda szerencse...! - Hogy nem tudunk több Nyugati szemetet felvásárolni a pénzünkön...! :)
namihami
@verőce21: 19.20: A helyzetet az inkább súlyosbítja, hogy a pénzünkért (úgy 85-90%-ban) azt a szemetet kapjuk, amire a Made in China felirat van írva! Ez pedig ugyanaz a China, akinek a Kmalac épp minap nyalt be csontig! Tény, hogy (változó arányban és minőségben) a nyugati piac és a keleti is ugyanezt kapja, de ettől az még roppant kicsi arányban ""nyugati szemét""!
Tehát, ha szemetet veszünk, azt éppen az gyártja, ahová most adjuk el mindazt, amink még maradt! Mi leszünk Kína csúcsadósa és ezzel egyetemben európai hulladéktemetője! Az ittgyártott és leselejtezett akkuszemétdomb!
justhpeter
Jogosa elégedetlen Orbán, hogy még nem értünk le az Unió aljára. Reménykedjünk vele együtt, már nem állunk messze tőle.
csak úgy....
@verőce21: gondolom,hogy te is valami "nyugati szeméttel" furikázol és nem zsigulival ! :)
megdöbbentö,hogy az 0rbáni agymosás mennyire hatékony a hígagyuaknál!
verőce21
@namihami: Pontosabban, többségében valamilyen nyugati licenc alapján gyártott kínai termékről van szó...!
De az sem baj, ha ezek felvásárlásában nem vagyunk élenjárók...!
csak úgy....
@verőce21: azokra a loptt licencekre gondolsz? te sem a sok rízstöl lettél hülye...
verőce21
@csak úgy...: önellentmondásban vagy...!
"te sem a sok rízstöl lettél hülye...!" - látom, te sem...! :)
csak úgy....
@verőce21: te + csak símán elmebeteg! :)
verőce21
@csak úgy...: 21:49) Ezt csak egy elmebeteg mondja...!
csak úgy....
@verőce21: na ne mond! :) te ma is telis-tele okossággal és élettapasztnyalattal?
Alfa
orbán és szektája célja a korlátlan lopás biztosítása a híveiknek, keresztényileg...
Alfa
orbán hívő keresztény-fasiszta "magyarok" orrát a saját mocskukba...szarukba kell beleverni
Toller Béla
Ami meg mostanában a plitikájukban, gazdasági ténykedésüskben történik, az egyszerűen megdöbbentően primitív. Kapkodnak, rombolnak !
KisGenyo2
@m73: 18:01
Hol zárja ki az egyik a másikat?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.