Traktorkonvoj érkezett a héten Brüsszelbe az EU-s intézményeknek otthont adó negyedhez, a gazdák dudálással és petárdákkal is próbálták felhívni magukra a figyelmet. Csütörtökön kezdődött az uniós csúcs, Orbán Viktor pedig azt nyilatkozta péntek reggel a Kossuth Rádiónak, hogy a tárgyalásoknál is nehezebb volt az éjszakája Brüsszelben, mert 10 percenként marhabőgést kellett hallgatnia. Orbán Viktor a gazdákkal való találkozójáról azt mondta, hogy minden teret elfoglaltak a demonstrálók. Érdekes beszélgetés volt, mert nekik is ugyanazok a problémáik, mint a magyar gazdáknak. Orbán elmondta, hogy a tüntető gazdák azt kérték, hogy a lengyelek, a szlovákok és a magyarok blokkoljanak, vagyis állítsák meg az ukrán szállítmányokat Európa határánál.

Dühös gazdák százai vonultak fel traktorral a belga fővárosban, ahol csütörtökön az európai uniós tagállamok vezetői rendkívüli csúcstalálkozót tartottak. A tiltakozók azt szeretnék elérni, hogy a döntéshozók meghallják a panaszaikat a növekvő költségeikkel, a szerintük hibás szabályozással és a bonyolult bürokráciával kapcsolatban. 

A gazdák tojásokkal dobálták meg a Brüsszel–Luxemburg vasútállomást, míg az Európai Parlament előtt trágyát ürítettek az útra.

A tiltakozók a Luxembourg téren eltávolítottak és felgyújtottak egy szobrot is. 

Megkeserítették Orbán Viktor éjszakáját, 10 percenként marhabőgést kellett hallgatnia a szállodában: "Nem volt ellenemre, én falusi gyerek vagyok"

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök újságíróknak nyilatkozik, miután a Brüsszel belvárosában tüntető gazdákkal találkozott 2024. január 31-én. Mellette Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője (b3). MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Bár a csütörtöki csúcsértekezletet az ukrán pénzügyi csomag jóváhagyása érdekében hívták össze, nagy valószínűséggel végül a gazdatüntetések kérdése is felkerül az informális napirendre.

Orbánnak nehéz éjszakája volt Brüsszelben

Orbán Viktor pénteken a Kossuth rádióban az után adott nyilatkozatot, hogy Brüsszelben az Európai Tanács rendkívüli ülésén az ő szavazatával együtt megszavazták az EU-s költségvetés felülvizsgálatát,

A legnehezebb azonban nem a tárgyalás, hanem az éjszakája volt, a gazdatüntetések miatt a szállodája ablaka alatt a gazdák magnóról bejátszottak 10 percenként marhabőgéseket

- mondta a kormányfő a közrádiónak.

Nem volt ellenemre, én falusi gyerek vagyok, értem, hogy a gazdák miről beszélnek, egyáltalán ezt a traktoros világot is sokra tartom és becsülöm

– mondta arról, hogy beszélt a tüntető gazdákkal. Szerinte igazuk van a tüntetőknek, mert nem igazságos, hogy az EU-ban a szabályozások miatt drágábban termelnek, miközben beengedik az ukrán gabonát, amire nem vonatoznak azok szabályok.

Tőlem azt kérték, hogy blokkoljunk, állítsuk meg az ukrán szállítmányukat a határnál

– mondta Orbán.

A termelés költségei egyre drágábbak a brüsszeli előírások miatt, miközben az olcsó importot beengedik.

Meg kell változtatni a szabályokat, így az ukrán termékeket nem szabad beengedni az uniós piacra

- tette hozzá. A gazdák úgy érzik, hogy nem volt más lehetőségük, minthogy az utcára vonuljanak.

Brüsszel gyakran ahelyett, hogy az európai emberek érdekét képviselné, valaki más érdekeit képviseli, pont mint a magyar baloldal, amit külföldről pénzelnek

– mondta Orbán.

Nem fair az európai gazdákkal szemben, hogy miközben Brüsszel a termelést egyre költségesebbé tevő szabályokat hoz, olyan országokból enged Európába mezőgazdasági termékeket, ahol ezek a szabályok nem érvényesek. 

Elmondta:

a miniszterelnökök csúcstalálkozóján nagy vita volt erről, többen ingerülten szólították fel a bizottságot, hogy hagyja ezt abba.

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nemkati
@puszt: Mindegy, őneki az is megszokott, falusi gyerek. :) Zene füleinek a (kis)tehénbőgés, a disznóröfögés, de leginkább a birkabégetés. Csak azt nem értem, akkor miért volt a legnehezebb az éjszakája még az ukránok pénzéről való tárgyalásnál is, mikor ilyen csodás koncertet adtak az ablaka alatt. :)))
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
A geci életében egy szalmát nem tett keresztbe! A konzervatív és ifjúkommunista falusi parasztgyerek a templomból még a szenteltvizet is megitta volna, mert az hitte, hogy házi pálesz van benne.
"Kékvér"...fidesz verzió...( Orbáni életképek, fiatalkorából pipás, piás, szegény Dzsoni és Árnika 1983-ban )
twitter.com/janos_hary/status/1730480042868633968/photo/1
justhpeter
A szervatlan Orbán végre meghallgathatta az igaziakat !
CsipkeRózsa
@KisTehen: 8:41

Ott voltál te is közöttük, kibőgted magad?
RonaGyuri
nem tudta kialudni magát??? Néhány éve volt egy vb, ahol az egyik menő bringás ezért adta fel pár kilométer után! =))
izéke
Csak beszélgetett a vele utazó szavazóival :)))) " egy vérből valók vagyunk " :))))))))talán a bikát is meg is fejte nosztalgiából
RonaGyuri
A Fidesz első számú elitképzője, a közpénzmilliárdokkal alaposan megtámogatott MCC brüsszeli központja szervezett tüntetést az Európai Unió agrárpolitikája ellen szerdán. A tüntetést szerda délelőttre hirdették meg az Európai Parlament elé, amit egy konferencia követett.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.