A hazai fogyasztók elsöprő, 87 százalékos többségének alapvetően pozitívum, ha egy termék magyar: előnyben részesítik a magyar árukat, és ez biztató hír a magyar vállalkozásoknak – erről beszélt az InfoRádióban a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. vezető elemzője, Palóc André.

Kutatást végzett a Századvég annak kiderítésére, hogy milyen szempontok alapján választ valaki itthon magyar terméket, illetve mi tartja vissza ettől.

A magyarok többsége a hazai áruk mellett tette le a voksát! És te?

Fotó: Wikipedia

"Kitűnt a kutatásból, hogy sokkal többen vásárolnának adott esetben magyar terméket, ha specifikusan egy-egy termék elérhető lenne nagyobb kínálatban vagy nagyobb választékban"

- mutatott rá az InfoRádióban Palóc André, a Századvég vezető elemzője az írja az Infostart.

A hazai fogyasztók 87 százalékos többsége számára önmagában pozitívum az, ha egy termék magyar. Ez szerinte jó hír lehet.

Ez talán az egyik legfontosabb állítása és eredménye a kutatásnak, amiből az a következtetés vonható le, hogy a magyar termelőknek vagy gyártóknak érdemes lehet megfontolni, hogy szélesítsék a termékkínálatukat, hiszen ebből látható, hogy a vásárlók nyitottak a magyar termékekre. Ugyanakkor nagyon sok esetben gondot jelenthet, hogy nem érnek el mindenféle terméket magyar gyártótól – figyelmeztetett Palóc André.

Nem egységes az, hogy mennyire preferáljuk a hazait; azt gondolhatnánk, talán az élelmiszereknél ez fontosabb is talán, mint mondjuk a bútoroknál vagy a ruházati cikkeknél.

"Valóban az tűnik ki a kutatás eredményeiből, hogy míg az élelmiszereknél ez a legfontosabb szempontok között van, addig mondjuk a bútoroknál vagy éppen ruházati termékeknél ez kevésbé jellemző, de itt is az a következtetés vonható le, hogy ha volna nagyobb kínálat, mondjuk a bútorok vonatkozásában, akkor lehet, hogy ebben is változhatna a preferencia."

Az ár mindenesetre rendkívül meghatározó majdnem minden terméktípusnál első vagy második helyen.

„Az élelmiszereknél, különösen a zöldség-gyümölcsöknél rendkívül fontos a vásárlóknak, hogy magyar termék legyen. Tehát kettősség figyelhető meg, nagyon specifikus, hogy hol az ár és hol inkább a származás az, ami inkább fontos a vásárlónak." -

zárta gondolatait a kutató.

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Info rádió és a századvégbél vezető elemzője. Akkor lapozzunk.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
simmering73
Info rádió és a századvégbél vezető elemzője. Akkor lapozzunk.
CsipkeRózsa
Első szempont a minőség, és a magyar termék jobb ízű.
csak úgy....
finom is az a fokhagyma és pirospaprika...stb. csak kár,hogy kínából származik...
Peller Anikó
Amit csak lehet mindent veszek ami magyar, így Cheddar sajtot, ír vajat, skót whiskeyt, egyiptomi szőlőt, magyar kesudiót, marlenka mézestortát, sony tévét, BMW-t és magyar Grippent. A számítógépem is magyar, egy IBM. A gáz is magyar amivel főzünk.

Ööö, várjunk csak, a cheddar lehet, hogy nem is magyar. :)
RonaGyuri
@CsipkeRózsa: honnan tudod??? pl. a derék méregdrága magyar eper úgy készül, hogy magyar ládákba teszik az importepreket! =))
nemkati
Én csak magyar árut vennék, ha az mind jobb minőségű, vagy finomabb, és olcsóbb lenne, mint a külföldi.
RonaGyuri
@nemkati: de nem ilyen; olyan mint a demokrácia Orbán féle selejt, s amiért a többszörösét fitejük! =))
Hazaszeretet
Nem azért jó a hazai mert "hazai".
Azért jó mert egyszerűen sokkal jobb ízű és általában egészségesebb is.
Nem úgy mint azok a sok íztelen mcdonald’s meg kfc mérgező kukába való hulladékok, műkrumplik, szutyok kólák és társai.

1m2 területen is lehet paprikát, paradicsomot termeszteni. Mindegy, hogy falu vagy város, akarat és józan gondolkodás kell hozzá. A boltba elmegyünk megvenni nem mindig a legjobb választás.
human
Én is szívesebben veszek magyar terméket. Viszont ha van külföldi és már kitapasztalt jó minőség és olcsóbb, akkor azt veszem meg.

Azért nem minden magyar ami annak látszik
"Mi a magyar termék, hazai termék és hazai feldolgozású termék"
elelmiszerlanc.kormany.hu/mi-a-magyar-termek-hazai-termek-es-hazai-feldolgozasu-termek
Peller Anikó
@Hazaszemetet: Igazad van, lehet termeszteni paradicsomot 1 m2-en, egy másikon paprikát, egy harmadikon káposztát, a negyediken tököt, egy ötödiken kajszit, bár ehhez kell legalább 50 m2. Aztán uborkát, mákot, tojást, disznót azért majdcsak veszünk a boltban, bár tudjuk, hogy disznót te nem eszel.
Sztyepospista
Én is a hazai árukra teszem a voksot. DE... ha bemegyek egy boltba, bizony nem érdekel, hogy milyen nyelven beszél az a krumpli, vagy akármi, hanem, hogy MEG TUDOM- E VENNI ?
CsipkeRózsa
@RonaGyuri: 18:47

Onnan tudom, hogy jobbízű, hogy ettem már magyar epret, viszont amikor vásárolni kell, akkor nem tudom, vagy sikerül, vagy nem.
RonaGyuri
@CsipkeRózsa: és az izraeli vagy a spanyol nem ízlett???
CsipkeRózsa
@RonaGyuri: Többnyire nem tudom, milyen epret eszem, mindig kérdőjel. Egyébként, ritkán szánom rá magam, ha van, akkor is csak megkóstolom.
Nessy
Pénz kérdése! Vannak termékek amelyek esetében a nem magyar finomabb, megfizethetőbb. Arról nem beszélve, hogy a megvásárolt olcsó, külföldire ráírja a "kis termelő", hogy magyar termék, és adja drágán.
Menőmanó
Én megnézem a minőségét meg az árát. A nemzetiségét legfeljebb utólag. Ha a magyar fonnyadt és drága, úgy otthagyom mint a szél. Nem vagyok hülye, hogy szart vegyek drágán csak mert az magyar.
Havanagi
@nemkati: Nagy ívben elkerülöm a magyar termékeket.Selejtesek és drágák.Hagyjuk már ezt a maszlagot,amivel a kurmány erőlködik.Vegyenek magyart ,de megnézném a bevásárlásaikat.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.