A Fidesz-KDNP listája 48 százalékos támogatottsággal vezet egy hónappal az európai parlamenti (EP-) választás előtt – derült ki a Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásából.

A felmérésben – amely április 29. és május 2. között ezer felnőtt telefonos megkérdezésével készült – azt írták, hogy elsősorban Magyar Péter pártja (21 százalék), a Dk-MSZP-Párbeszéd koalíciója (12 százalék) és a Kétfarkú Kutya Párt (7 százalék) között oszlanak meg a baloldali szavazók, miközben a Momentum (1 százalék) és a Jobbik (1 százalék) önállóan már nem jutna be az Európai Parlamentbe – írja az MTI.

Döbbenet! Ez lenne a választás eredménye, ha most vasárnap szavaznánk

Fotó: Facebook/Magyar Péter

Emlékeztettek, hogy a pártok első megmérettetését az egy hónap múlva esedékes európai parlamenti választások előtt a listaállításhoz szükséges 20 ezer érvényes aláírás összegyűjtése jelentette: míg a kormánypártok elsőként adták le a lajstromokat, nem sikerült minden, listát bejelentő pártnak teljesíteni az induláshoz szükséges feltételeket, Jakab Péter pártjának a mozgósítás is gondot okozott, így nem indulhat a választáson

Továbbra is a Fidesz-KDNP listája (48 százalék) vezeti a pártversenyt egy hónappal az európai parlamenti választások előtt. Egy országgyűlési választáson 44 százalékot érnének el, ami a 2014-es hazai választási eredményének felelne meg.

A Nézőpont Intézet szerint a különbség oka, hogy a Fidesz szimpatizánsai aktívabbnak mondták magukat a közelgő európai parlamenti választáson, mint a jelenleg távolibb országgyűlési választások esetében.

Mint írták, a kormány jobboldali ellenzéke is megalapozottan reménykedhet a mandátumszerzésben: a Mi Hazánk Mozgalom nemcsak a magyar parlamentbe jutna be (6 százalék) nagy valószínűséggel, de 5 százalékos eredményével EP-mandátumot is szerezhet.

Magyar Péter tartósan háromosztatúvá alakította a baloldalt

Úgy fogalmaztak, a baloldalnak több nagy vesztese is lenne mind az itthoni, mind az európai megmérettetésen, mivel Magyar Péter úgy tűnik, tartósan háromosztatúvá alakította a baloldalt.

Az ellenzékváltó-hangulatot meglovagolva jelenleg a Tisza Párt a legnépszerűbb ellenzéki párt (egy "most vasárnapi" EP-választáson 21 százalékos támogatottsággal), mely mellett a Demokratikus Koalíció (DK) – MSZP – Párbeszéd közös lista (12 százalék), illetve a Kétfarkú Kutya Párt (7 százalék) jelenti a másik két baloldali pólust – emelték ki.

Jakab Péter listaállítási kudarca miatt kevesebb baloldali szavazat veszhet el az EP-választáson, miután Jakab mintegy 2 százaléknyi szavazótábora a másodlagos preferenciák alapján Magyar Péter pártját és a Gyurcsány-koalíciót erősítheti, mellyel becslésükben is így számoltak – írták.

Az EP-mandátumra esélytelen pártok

A kutatás szerint az öt évvel ezelőtt még EP-mandátumot szerző Momentum (1 százalék) és Jobbik (1 százalék) az 5 százalékos küszöb közelébe se érnek, Vona Gábor pártja (3 százalék) ugyan megelőzi őket, de szintén nem számolhat bejutással. Szintén távol áll a mandátumszerzés lehetőségétől az önállóan induló LMP (1 százalék) és Márki-Zay Péter pártja (1 százalék) is – tették hozzá.

A baloldali pártok támogatottságát tekintve nem mutatkozik jelentős különbség egy "most vasárnapi" országgyűlési és európai parlamenti választás esetében: Magyar Péter pártja (22 százalék) és a DK-MSZP-P koalíció (13 százalék) is csupán 1-1 százalékponttal érne el magasabb arányt egy országgyűlési, mint az EP-választáson. A többi baloldali párt közül egyedül az MKKP (7 százalék) jutna be önállóan a magyar országgyűlésbe is – hozta ki a kutatás.

Forrás: MTI

30 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Ez aranyos! A MI Hazánk "jobboldali ellenzéki párt! Röviden a Fidesz szatellit pártja!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
RonaGyuri
A felmérésben ezer felnőtt telefonos megkérdezésével, de nem a válaszaik, hanem értelmezgetés alapján készült!!! =))
Sakk Matt
A TISZA pártnak is megvan a maga Borkaija.

index.hu/belfold/2024/onkormanyzati_valasztas/2024/05/07/magyar-peter-tisza-part-dalnoki-aron-polgarmesterjelolt-xvii-ker/

"„Halihó! 2 jóbarát leugrana a Garda tóra, Budapestről, május 6-10 körül. 1-2 vállalkozó szellemű, jókedvű lány, ha csatlakozna, nem ijednénk meg… Hotel van, autóval megyünk, program szuper, pihi, hajókázás, miegymás…” – ezt a szöveget írta több, Olaszországgal vagy társkereséssel kapcsolatos Facebook-csoportba Dálnoki Áron 2023 áprilisában – vette észre a Nyugati Fény."
Horizont
Nézőpont ehhhh...Majd június 9-én mindent megtudunk ha nem csalnak.
Nessy
Ez aranyos! A MI Hazánk "jobboldali ellenzéki párt! Röviden a Fidesz szatellit pártja!
Nessy
@Maccska: Ha jól értem csak a komcsik csalnak választások idején! Ezt esetleg meg lehet vitatni Hszin csi Ping elvtárssal a kínai Kommunista Párt első emberével holnaptól itthon. De Putyin elvtárs is avatott ismerője a témának.
Őrnagy
@Nessy: Ugyan Gyagyás! Az USA-nál nagyobb választási csaló legfeljebb a Sztálin volt, bár a halottakat még ő se vette be a szavazásba (az USA Elnökválasztási specialitás), csak ügyelt a szavazólapok "összeszámlálására".
KisTehen
@csak húgy...: látom kezdesz gondolkodni, libsi :)
Nessy
@Maccska: Persze! Én voltam a szavazatszámlálók főnöke! :-) Ezért ennyire vén még nem vagyok! Különben is megrögzött pártokon kívűli voltam , vagyok.Történelmet tanúltam. A "kék cédulás szavazast is. Aztán jött a "Hazafias népfront". Minden hatalom megcsinálta az érdekeinek megfeleő választási törvényt. Most is. Nincs új a Bap alatt!
fideszes gyökér
@Maccska: A KERESZTÉLY FASZOMRA SZAVAZZÁL!
A DAGI SEMMISE!
A KERESZTYÉM SZARVASÖLŐ A MI EMPERÜNK!
A DAGIRA NE!
CSAK A KERESZMÉNY PÁRTY!
jáger laszló
1 kis fidexes nosztalgia is belefér!
Így utoljára...
csak ennyi
barátilag
J.L.
Sztyepospista
2026-ra el tudom képzelni, hogy akár MINISZTERELNÖK is lehessen... Ha OV nem utasitotta volna a kegyelmi törvény felterjesztésére a Jucust, akkor élete végéig a kalitkában ücsöröghetne. Igy viszont VAN FÉLNIVALÓJA. Nem csak a pozicióját, hanem a teljes összeharácsolt vagyonát is féltheti ettől a sráctól. Persze... ha addig ki nem esik egy ablakból. Vagy felhörpint egy Novicsokos poharat...
Horizont
@Nessy: 20:56
Ez a barom azt hiszi 1947-ben felnőttek voltunk. Mondjuk én meg sem születtem.
Mindegy mit írunk neki mantrázza a sületlenségeit. Energiavámpír - ha hagyjuk.
Nessy
@Maccska: Ugyanazt, csinálták, mint manapság! Legfeljebb akkoriban nem volt félmillió ellenőrizetlen levélszavazat mint 2022-ben! Szakadj már le erről az értelmetlen komcsizásról!
Nessy
@Horizont: A bősz "komcsizók" nem figyelnek oda, hogy pártunk és kormányunk most éppen lelkes kommunista barát! Épp ma fogadják nagy ovációval a kínai Kommunista Párt első emberét, Kína elnökét!
Eladott Ország
A Nézőpont Intézetet az alábbi nevek “fémjelzik”?:
- MRÁZ ÁGOSTON SÁMUEL
- BOROS BÁNK LEVENTE
- ROTYIS BÁLINT
- TALABÉR KRISZTIÁN
Nem hiszem hogy komolyan kell venni a vágyvezérelt közvélemény kutatásukat. “Már alig várom a következő bombasztikus eredményt. Ha van egy kis szerencsénk, az arról fog szólni, hogy a magyarok 89,7 százaléka ragaszkodik hozzá, hogy a kormány vegye állami gondnokság alá a közétkeztetést, mert csak az a répafőzelék az igazi, amin ott a miniszterelnök vigyázó szeme. Feltétnek. Mráz Ágoston Sámuel és csapata már többször bizonyított, mint ahányszor erre nekem például igényem lett volna. Ők mutatták ki azt a kétségtelen tényt is, hogy az emberek többsége szereti a paksi bővítés GONDOLATÁT. Ezt 2014 februárjában derítette ki a kormánytól teljesen, de nagyon független intézet, azóta pedig nagyon sokat fejlődtek.” Csak ismételni tudom, hogy a patás ördögre is szavaznék a román tolvajcigány és hazaáruló ellenében. Tényleg érdemes lesz kivárni az EU Parlamenti választás eredményét, mert azt nem hiszem el, hogy ennyi botrány, "gazadasági siker" és ilyen kegyetlenül béna kampány mellett a fidesz még mindig 48%-on lenne.
Toller Béla
Amíg itt 48 százalékban jelen van a fidesz, addig itt csak a fasizmus épül, semmi más ! Mostanra azért ez világos ! Klasszikus formában, klasszikus tartalommal...
KisTehen
@Toller Béla: és ner péter csak annyiban különbözik ettől, hogy orbán helyett ő akarja építeni
Pusztai
@Toller Béla: ez a BIZTOS szavazóknál lenne, ha... de ezt is kétlem.
habár, az összefogási álellenzék mindent megtesz a fidesz maffia hatalmáért.
csak úgy....
@KisTehen: ez a megafosnál a kötelezö idióta szöveg? :)
csak úgy....
naponta olvasom a facebookos kommentekben ,hallom a rövid iterjúkban, hogy eddíg a fideszre szavaztam de többé soha! asszem a dagi sírni fog...
Pusztai
@csak úgy...: szerintem is erősen félrevezetőek amit hablatyolnak.
f8deszből állítólag elmentek majd 1 millióan, a leszarom csopirtba, de onnan meg többen. Tiszához.
sztem ha MP nem bassza el, lesz meglepi.
Pusztai
most olvom:
"Medián: Magyar Péter szimpatizánsainak 13 százaléka korábban fideszes volt"
Havanagi
A pohos kiadta minden közvélemény kutatónak, hogy a fidesz támogatottságáról csak 45-50% jelenhet meg.Se több,se kevesebb.Ezt ígérte neki putyin,majd a hekkerei megdolgozzák a magukét.Azért kíváncsi leszek,hogy mennyi időre fog leállni a feldolgozás.
NKF
Mi ebben a döbbenet? Psziho Peti kenterbe vágja Fletót meg az összes maradékot és kész.
Aki Én
@KisTehen: már az elírásaidat is lájkolod, te buta balfasz?
durbinsc
Tévedtek morék!

Magyar Péter és pártja, a TISZA párt a legsikeresebb, sokkal többen szavaznának rá, mint a fideszre

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.