A dohányzás és az alkoholfogyasztás tekintetében a magyar fiatalok gyakorisági arányokat tekintve az élmezőnyben állnak egy friss kutatás szerint. 

Sokat dohányoznak és isznak a magyar fiatalok, és nem mozognak eleget. Rosszul is érzik magukat – irja az Infostart. 

Kedvezőtlen étkezési és fizikai aktivitási szokások, romló szerhasználati és egészségi állapot mutatók, kevesebb alvás, a túlsúlyosok növekvő száma – egyebek mellett ez figyelhető meg a magyar serdülőkorú iskolások körében, állapítják meg felmérésük alapján az ELTE kutatói.

A társas kapcsolatokról, a családdal, szülőkkel, kortársakkal való viszonyukról ugyanakkor a magyar gyerekek a nemzetközi átlagnál kedvezőbben nyilatkoztak.

A fiatalok egészséget befolyásoló szokásai közül a rizikómagatartásokat emelte ki Németh Ágnes. Az ELTE PPK kutatásvezetője kiemelte, hogy a felnőtt lakossághoz hasonlóan a szerfogyasztásokban kedvezőtlen a kép, különösen a dohányzás és az alkoholfogyasztás tekintetében a magyar fiatalok gyakorisági arányokat tekintve az élmezőnyben állnak, miközben marihuánafogyasztásban a közép-kelet-európai országaihoz viszonyítva a középmezőnyt képviselik.

Fizikai aktivitás tekintetében átlagos szinten vagyunk, a serdülő korosztályban csak minden ötödik gyerek mozog megfelelő mennyiséget. Amiben kiemelkedően jók vagyunk, és ez nem csak a mostani felmérésre jellemző, hogy a magyar serdülőknek a társas kapcsolatai nagyon pozitívak, különösen a családi kapcsolatok

– fejtette ki a kutató.

A megkérdezettek közül sokan tapasztalnak pszichoszomatikus tüneteket, heti több alkalommal is, olyanokat, mint a gyakori fáradtság, fejfájás, lehangoltság, ingerültség, elalvási nehézségek.

Friss és nagyon meglepő kutatás: a magyar fiatalok az alkoholista élmezőnyhőz tartoznak

Képünk illusztráció Fotó 123rf.com 

Forrás: infostart

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.