A Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) szerint a GYES és GYED melletti munkavállalás növekedése nem a támogatások elégtelenségét, hanem a munka és családi élet egyensúlyának elősegítését tükrözi.

Megszólalt a kormány – Ezért nem emelik a családi pótlékot

Fotó: 123rf.com

A Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) reagált a közelmúltban megjelent statisztikákra, amelyek szerint egyre többen vállalnak munkát a GYES és GYED mellett. A minisztérium szerint ez a trend nem a támogatások alacsony összegére utal, hanem arra, hogy a támogatások célja a munka és a családi élet közötti egyensúly megteremtésének elősegítése, valamint a kisgyermekes szülők mihamarabbi munkaerőpiacra való visszatérésének támogatása.

A KSH adatai szerint 2023-ban körülbelül 28 700 szülő részesült GYES-ben és munkabérben is, ami jelentős növekedést mutat a korábbi évek 24-26 ezer fős adataihoz képest. A GYED-et és munkabért is kapó munkavállalók száma pedig mintegy 41 500 volt, ami 27%-os emelkedést jelent 2018-hoz képest – emlékeztet a Pénzcentrum is.

A KIM a lapnak küldött állásfoglalásában kiemeli, hogy a pénzbeli családtámogatási ellátások, mint az anyasági támogatás, családi pótlék, GYES és GYET, elsősorban a gyermeknevelés költségeihez való állami hozzájárulást jelentenek. Azonban ezek az ellátások nem a gyermeknevelés költségeit hivatottak fedezni, hanem kiegészítő jelleggel segítik a szülőket abban, hogy a munkavállalás és a gyermeknevelés közötti egyensúlyt megteremthessék. A minisztérium szerint a szülők anyagi biztonságát és a gyermeknevelés költségeit hosszú távon a munkajövedelem biztosítja, nem pedig a segély jellegű ellátások.

A kisgyermekes szülők munka világába történő mihamarabbi visszatérése, a munka és a családi élet közötti egyensúly elősegítése érdekében számos intézkedés történt az utóbbi években. A 2014-től bevezetett GYED Extrának köszönhetően a kisgyermekes családok akkor is jól járnak, ha újabb gyermek vállalása mellett döntenek, és akkor is, ha a munkaerőpiacra való visszatérést választják

- fogalmaznak.

A Minisztérium meglátása szerint "ez tehát azt jelenti, hogy az édesanya, vagy az édesapa a csecsemőgondozási díj (CSED) lejártát követően a gyermek kettő, ikergyermekek esetén három éves koráig a GYED folyósítása mellett – amennyiben visszatér a munka világába – fizetésben is részesül, amely anyagi biztonságot jelenthet a gyermeket vállaló családok számára." Hozzáteszik:

Az ellátásból a családok érvényesíthetik a családi adó- és járulékkedvezményt, sőt a 25 év alatti szülők, illetve a 30 év alatti édesanyák a személyi-jövedelemadó mentesség lehetőségével is élhetnek. Az egyensúly további megteremtését hivatott biztosítani a Kormány bölcsődefejlesztési programja is.

Forrás: penzcentrum.hu

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Pusztai
Világos!
a CSALÁDBARÁT KORMÁNY NEM EMELI A CSALÁDI TÁMOGATást.
Logikus nemdebár?
14 éve ezzel bizonyítják milyen nagy családbarátok.
jáger laszló
Gyereket nem a pénzért nevelünk!
Eléggé hamisan hangzik a mottó!
Ez a kormány álláspontja
csak ennyi
barátilag
J.L.
kereső
@Pusztai: Megjegyezném, hogy nem barbár, hanem disztingvált országok családtámogatási rendszere- amelynek része a családi adókedvezmény intézménye is, egy meghatározott jövedelem fölött nem JÁR!, és nem vehető igénybe. Itt meg, mivel minden gyermek "egyenlő"-és nem tehető különbség gyermek-és gyermek között hamis szózat hirdetésével, éppen azok a gyermekek részsülnek súlyos megkülönböztetésben, akiknek részére ez a "családtámogatás" jelentene a jövedelmi különbségek kis mértékú mérséklését. Ez lenne a" családtámogatás" valódi funkciója., egy normális országban.
Pusztai
@kereső: Antiszociális kormányunk van, élén egy pszihopata klepto és cezaromániás hazaáruló gazemberrel.
Minden hová betette a szaros lábát a geczi banda és a nyugdíjaktól kezdve mindent átalakított úgy, hogy a szegény szegényedik a gazdag gazdagodik.
kereső
@Pusztai: Ezt jelenti az az ultraliberális gazdaság-és társadalom politika, amely orbán nagy álmát valósitja meg, a nemzthy tőkésosztály létrejöttét. Mondhatnám azt is, hogy a nemzethy arisztokrácia, miközben a citoyen, a magyar polgár mint olyan eltúnik a szegénység, lecsúszás süllyesztőjében. Mert egy mészárosbólból, garancsiból, szijjból, tiborczból ...etc.sohasem lesz "polgár", ahogyan orbánból sem, a gumicsizmás tajparasztból sem. Ez nem más mint az "eredeti tőkefelhalmozás" megvalósitása politikai eszközökkel...nem spontán, mint ami végbement néhány száz évvel ezelőtt a nyugati féltekén. És magyarországon röpke 34 év alatt, ez a második...az első a antalli vad!!! privatizáció időszaka volt. Nem tudom, hogy az ország ezt meddig képes túlélni, hiszen az 2evés közben jön meg az étvágy" időszaka van..., miközben az ország természeti erőforrásai , és épitett öröksége meg idegen kezekbe kerülnek. Már ott tartunk, hogy az állam,/a kormány magyar termőföldeket árverez...ki tudja mi célból, kell az az első körben befolyó 41-42 milliárd forint.(20000 ha kerül dob alá első körben).
Pusztai
@kereső: nu ez jobb mint egy ostoba elemző agymenése. kb én is így látom azzal, hogy azért tőkésosztály és polgársásg azé eccer má kilakult, csak a komcsik szétverték.

Hogy én mé rühellem annyira az elelmzőket és média csótányokat, nem is tudom!
Ez a két sejthalmaz a legártalmasabb a környezetre!

A másik: a magyar történelem legkártékonyabb legnagyobb hazaáruló gazemberei a fideszhatalom, élén az ország sírásójával.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.