Két éve bűnösnek találták, ám a férfi nem hajlandó börtönbe menni.

Az élethez való jogát sértené a 96 éves Oskar Gröningnek, ha bevonulna négyéves börtönbüntetésére, ezért az alkotmánybíróságon támadta meg a bírósági döntést az Auschwitzban két éven át szolgált férfi, akit 2015-ben bűnösnek találtak, megállapítva, hogy érintett volt 300 ezer ember meggyilkolásában.

Nem vonul börtönbe az egykor Auschwitzban szolgáló náci

Fotó: Hans-Jurgen Wege – Pool/Getty Images

Idén nyáron a bíróság egészségügyi szempontból alkalmasnak találta Gröninget büntetése letöltésére, ám a férfi egyelőre nem vonult be.

A férfi ugyan közvetlenül nem vett részt az áldozatok megölésében, de a folyamat aktív és tudatos résztvevője volt, akinek feladatai közé tartozott a megsemmisített emberek csomagjainak szortírozása, begyűjtött pénzeiknek továbbítása.

Gröning elismerte erkölcsi felelősségét, amit alátámaszt az is, hogy a 80-as években aktívan felszólalt a holokauszttagadókkal szemben, hangsúlyozva, hogy ő látta a borzalmakat.

(Index.hu)

40 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Equus
Wernher von Braun hány napot is volt börtönben? És Krupp úr?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Equus
Wernher von Braun hány napot is volt börtönben? És Krupp úr?
quadrocopter
@Equus: W.v.B. ráadásul ss tiszti rendfokozatot is viselt! A marha jenkik kimentették az eljárások alól, jobban fostak az oroszoktól, kellett a tudás!
Pálinkás Pál
Ennyi erővel az összes németet le lehetne csukni aki akkor élt...jórészük tudott a dologról...
quadrocopter
@Pálinkás Pál: Palika, ösmét félretájékoztattad magad! Nem arról szól a téma, hogy ki tudott róla és ki nem!
Pálinkás Pál
@quadrocopter: Te olvastad a cikket???Megölt valakit?? Nem...Logikád mentén az összes akkori váltókezelőt is le lehetne csukni...mert tudatosan állította a vágányokat a táborok irányába!!Tudod mi a te bajod...qrva okosnak hiszed magad...pedig a durbincs is porig aláz mindig,pedig nem várhat fizikusi Nóbel-díjra!
quadrocopter
@Pálinkás Pál: Te olvastad a cikket??? Na, miért ítélték el? Na ugye!' Miről csacsogsz?
Ami az egyebeket illeti, joggal tartom magam qrwára okosnak, van kikhez mérni és ez rátok nézve elég lesújtó! Rád és a debil barátodra nézve meg különösen az!

Szóval hol van az a rész, amely szerint azért ítélték el, mert "tudott róla"?
Téged túl könnyű befogni csak nehezen viseled!
Pálinkás Pál
"@quadrocopter: "A férfi ugyan közvetlenül nem vett részt az áldozatok megölésében, de a folyamat aktív és tudatos résztvevője volt, akinek feladatai közé tartozott a megsemmisített emberek csomagjainak szortírozása, begyűjtött pénzeiknek továbbítása."
Nos..tételezzük fel hogy akkor és ott élsz,katona vagy...parancsba kapod hogy szortírozd a dolgokat...ha nem teszed,parancsmegtagadásért főbelőnek...mert ott annak idején nem volt Amnesty International..aki sírdogált volna a jogaidért...Várom kimerítő válaszodat hogy mit csináltál volna!!
Pálinkás Pál
@Shikari: Köszi...hát nem lehetünk mindenről egy véleményen,unalmas lenne!!!
quadrocopter
@Pálinkás Pál: Ismét baj van a logikai képességeiddel, Palika! Ha logikád mentén értékelnék a kérdést, akkor Nürnbergben sem lehetett volna elítélni a nácikat, hisz a fővezér Hitler volt
és parancsmegtagadásért halál jár!
Végülis miért kapta az ítéletet, azért mert katona volt és parancsot hajtott végre, szortírozott?

Figyelj csak:

"A férfi ugyan közvetlenül nem vett részt az áldozatok megölésében, de a folyamat aktív és tudatos résztvevője volt, akinek feladatai közé tartozott a megsemmisített emberek csomagjainak szortírozása, begyűjtött pénzeiknek továbbítása.

Gröning elismerte erkölcsi felelősségét, amit alátámaszt az is, hogy a 80-as években aktívan felszólalt a holokauszttagadókkal szemben, hangsúlyozva, hogy ő látta a borzalmakat."

Vajon miért ismerte el "erkölcsi" felelősségét, amit büntetőjogilag értékeltek?
Feleslegesen ne túráztasd magad, ugye, hogy joggal tartom magam qrwára okosnak?
Pálinkás Pál
@quadrocopter: Nem látom a válaszodat a feltett kérdésemre...könnyű itt pofázni nektek 70 év távlatából...csak akkoriban nem lacafacáztak az ilyenekkel mint te...ha nem csináltad kaptál golyót,vagy mentél azok mellé akiknek addig a cuccát szortíroztad...és hogy ki a háborús bűnös,azt mindig a győztes dönti el..Sztálin táboraiban több ember halt meg mint a német lágerekben,és valahogy mégsem olvasom Sztálin nevét a Nürnbergi perben!!!
quadrocopter
@Pálinkás Pál: Látszik, hogy nem voltál katona, Palika! Különben tudnád, hogy a "mi tettél volna" kérdés nem katonai kompetencia! A demokratikus jogi normák lehetőséget adnak arra, hogy törvénytelen, népellenes parancsot megtagadj, a náciknál ez nyilván nem működött, - a demokrácia sem! -
ezért le is léptek páran.
Például ezt!
Mégis mit gondolsz, azért ítélték el, mert hangosan fingott? "Na ugye!"

A történekem sem erős oldalad, Palika! Nürnbergben a a náci háborús bűnök és bűnösök felett ítélkeztek, nem Sztálin felett, aki felett nem volt joghatósága a Nemzetközi Katonai Törvényszéknek, amúgy sem Sztálin robbantotta ki a II. vh-t!
Elég ennyi az oktatásból, vagy következhet a " soros" lecke?
Mentsd el magadnak, talán nem fognak ebben a tárgyban kiröhögni!
Jozefina
"feladatai közé tartozott a megsemmisített emberek csomagjainak szortírozása, begyűjtött pénzeiknek továbbítása." Ezért elítélni a legnagyobb geciség!!!
quadrocopter
@Jozefina: Nem tudod, hogyan szól az illetékes ország büntető törvénykönyve erről a tárgyról! Én sem tudom - a bíróság tudta!
Pálinkás Pál
@quadrocopter: Nos...tudatlanságod elképesztő...de a szörnyű az hogy még propagálod is...
1. A második vh kirobbantásában nagy szerepe volt a Molotov-Ribbentropp paktumnak...aminek ugye szerinted semmi köze Sztálinhoz!
2...Nagyfokú gyengeelméjűségre vall a náci németország esetében "népellenes" parancsra hivatkozni...
3...az meg hogy" léptem volna" az tömény demagógia.
így hirtelen ezek ugrottak be,ami miatt azt hiszem szart sem ér az érvelésed!!!
csa-csa
@Pálinkás Pál:
"A férfi ugyan közvetlenül nem vett részt az áldozatok megölésében, de a folyamat aktív és tudatos résztvevője volt, akinek feladatai közé tartozott a megsemmisített emberek csomagjainak szortírozása, begyűjtött pénzeiknek továbbítása."

akkor is kinyírni a lelkiismeretlen vén rohadékot!
Eriksson
@csa-csa: Nahát! Az eset hasonlít az utcán szemetelők és az utcaseprők esetéhez. Melyik a bűnös: Aki az utcán szemetel, vagy aki eltakarítja? Egyik? Másik? Mind a kettő?
CsipkeRózsa
@Eriksson: Talán mégsem egy szemétszedési hasonlat a megfelelő.
csa-csa
@Eriksson: azért ez a rohadék tetű tudta, hogy a biztos halál vár értékei tulajdonosaira! nem hiszem hogy különösebben bánkódott miattuk!
Eriksson
@CsipkeRózsa: Egyik dolgozik, a másik eltakarítja. Miért nem jó a hasonlat?
Eriksson
@csa-csa: Más tudni és más csinálni.
CsipkeRózsa
@Eriksson: Itt ő is dolgozott, előkészített, ezzel elősegítette a végrehajtást.
Eriksson
@CsipkeRózsa: Nem akarom a szőrt hasogatni. Nem ölt, és kész.
Pálinkás Pál
@csa-csa: Neked is felteszem a kérdést fotelhős...te mit tettél volna adott időben ,adott körülmények között??? Ha akkor és ott is ezt mondtad volna,kaptál volna egy golyót a fejedbe!!!A náci rendszerben nem voltak jogvédők kisapám...max megléphettél volna,de ha elkapnak katonaszökevényként szintén jár a golyó...és most nekiállhatsz gondolkodni!!
Equus
@csa-csa: Te mi a faszt tettél volna a helyében? Megtagadod a parancsot háborús helyzetben? Ott, azonnal agyonlőttek volna.
csa-csa
@Equus: Neked is igazat adok, de akkor szörnyűség! amúgy mi a fa@ért harapod le a fejem!!
kokopelli
@Pálinkás Pál: (15:37) ...semmit sem tettek volna a szájhősök abban az időben!!
Holott a teljes NDK lakósság lett pl. partizán a "kettészakadás" után,majd az egye-
sülésnél mindenki a szoc.renszert ásta alá!... Most megint a sokan a kapitalizmus
ellen ágálnak a keleti tartományokban! Érdekes,hogy a "próbanázik is onnan kerül-
tek elő ismét! A legjobb nem állástfoglalni,mert senki nem tudhatja,hogy akkor ott..!!??
Sok öreggel beszélgettem a '80-as években akik ott voltak,sőt egy pár kinntmaradó "Hu-
nyadi Páncélos"-sal is,és azok sem tehettek ellene semmit! Mentek kelet felé és vissza!
...mindezek ellenére BÚÉK! ;-))))
wagabund
pont úgy kell kutatni tizenöt év múlva a migránssimogatókat, és egyéb jogvédőket, akik idecsődítették a kiképzett muszlimokat sok-sok utóddal, mint mostanáig a bujkáló nácikat...merkel, és hasonszőrű bevándorlást erőltetők a Zöldfoki Köztársaságban fogják élni a nyugdíjas éveiket saját szigeten, atombiztos őrséggel.

persze mind azt fogja mondani, hogy megtévesztette őket soros...
...ja, hogy kik lesznek a számonkérők?... talán addigra azok sem lesznek Európában..és akkor annyi volt.
Grafix69
Nem volt és nem is lesz, bankár volt a táborban , sok riport készült vele a civil életben is , ott is bankár volt ha minden igaz Hamburgban . Soha nem bánta meg a náczik cselekményeit , sőt kifejezetten büszke volt rá és a mai napig elítéli a zsidókat . A táborban a raboktól ellopott értékeket osztályozta rendszerezte és szállította Németországba . Soha semmit nem tudtak rá bizonyítani csak annyit ,hogy ott volt nyilvántartásban . Egy fotó szakértőkből álló bizottság megállapította ,hogy valószínűleg ő van az egyik szelektálást bemutató fotón .
Pálinkás Pál
@Grafix69: Tőled is kérdezem,te mit csináltál volna ha parancsba kapod??? Kiugrottál volna a fényképész elől???Azért bírom az ilyen szájhősöket...majd ők,azt itthon még rágyújtani sem mernek egy fröccs mellett a kocsmába ,mert orbán parancsba adta...és akkor ti "bátor " birkák regéltek itt parancsmegtagadásról??? És pont a náci németország kapcsán??? Röhögnöm kell rajtatok!!!
Equus
@csa-csa: 14.28 talán elkerülte a figyelmed: rohadék tetűnek nevezel egy katonát, aki adminisztratív feladatot látott el egy fogolytáborban háborús időszakban.. Nem kellene mindjárt a szüleit is kiásatni a gödörből?
Nem érzed a disszonanciát? Krupp, Wernher von Braun, Messrschmidt és a többiek valamint ennek a szerencsétlennek a sorsa között? Már nem tudnak felmutatni embert, akit elítélhetnének. 70 év után még mindig tart a győztesek tora.
Vajon a drezdai, kölni bombázások polgári áldozatai nem minősülnek háborús bűncselekménynek? És mi van Hanoi szőnyegbombázásával?

Az igazságot egy mérlegen kellene mérni, de 2500 év után is érvényesül a "vae victis" elve.
Grafix69
@Pálinkás Pál: Én nem mondtam véleményt. Én csak a tényeket mondtam el . Nem tudom mit csináltam volna de már ott kezdődik ,hogy nem lettem volna katona . Teccikérteni?:))))
Pálinkás Pál
@Grafix69: Csak az abban a háborús időben nem kívánságműsor volt...megkaptad a behívódat,vagy bevonultál volna,vagy lelőnek...Ezért tartom Unfair dolognak nyolcvan évvel később,teljesen más körülmények között ítéletet mondani...Most arról nem is beszélek hogyha nem a győztesek határoznák meg ki a háborús bűnös...akkor Sztálinnak meg a sleppjeének is lett volna helye Nürnbergben!!!
Grafix69
@Pálinkás Pál: Az Oroszoknak mindenféle képen bíróság elé kellett volna menni háborús bűneik miatt. Az Angolok persze ezt nem engedték és még a háború lezárása előtt megegyeztek ebben . A mai napig így van ez. Igazolva magukat a fasizmus eltörlésében játszott nem elhanyagolható szerepükről. Az SS-be nem soroztak be embereket , oda kérték magukat az emberek pl ő is mert politikai karriert reméltek tőle. Az is igaz , hogy szinte mindenkit besoroztak de azért az teljesen más jellegű dolog volt . Aki a fejleményeket meg látta 1933 -ban már , mert lehetett látni azok elmentek az országból . Amúgy nagyjából azonos a véleményem a tiéddel . Mindenesetre csodálkoztam , hogy a 2002 ben leforgatott dokumentum filmben többször is nyilatkozott pl a táborokon belüli korrupcióról , akkor mért csak 15 évvel később vették elő?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.