383 támogatták, 327 ellenezték, 22-en tartózkodtak, így az Európai Parlament megszavazta az eddigi német védelmi miniszter Ursula von der Leyent az Európai Bizottság új elnökének.

Ursula von der Leyen az Európai Bizottság új elnöke

A többséghez az összes hivatalban lévő EP képviselő szavazatának többségére 374 szavazatra volt szükség. Ő az első nő és 1967 óta az első német az Európai Bizottság élén.

Von der Leyen október 31-e után veszi át ténylegesen az Európai Bizottság vezetését a leköszönő Jean-Claude Junckertől.

Az Európai Parlament eredetileg ragaszkodott hozzá, hogy a frakciók korábban megnevezett csúcsjelöltjei közül nevezzenek meg valakit. Miután azonban a szocialisták és a liberálisok elvetették a rendszert azzal, hogy beakasztottak a legnagyobb pártcsalád emberének, Manfred Webernek, a saját csúcsjelöltjüknek, Frans Timmermansnak pedig a néppártiak, a visegrádiak és az olaszok közös ellenzése miatt nem jött ki a matek, a baloldal sikeresen megnyitotta az utat egy másik jobboldali jelöltnek és a csúcsjelölti rendszer bukásának.

Kedden az Ursula von der Leyenről szóló délelőtti plenáris ülésen az Európai Néppárt értelemszerűen jelezte, hogy támogatja Von der Leyen jelölését, de az kérdés volt, hogy a korábban Timmermans csúcsjelöltsége mellett kardoskodó szociáldemokraták hogyan döntenek. Kedden azonban a frakcióvezetőjük már jelezte, hogy nem szeretnének intézményi válságot okozni.

A liberális-integrációpárti frakció vezetője azt mondta, hogy készek támogatni a jelöltet, de elvárják, hogy az új Európai Bizottságban a feladatok elosztásánál nagyobb súlyt kapjanak a kelet-európaiak. A szavazás előtt kiszivárgott információk már arról szóltak, hogy a szociáldemokraták és a liberálisok is támogatni fogják a német jelöltet, ezért nem volt meglepetés az eredmény.

A Zöldek délelőtt jelezték, hogy nem szavazzák meg Von der Leyent, de ha az EP megválasztja, később támogatni fogják majd. Előzetesen az is látszott, hogy a jobb és bal szélről is Von der Leyen ellen szavaznak majd az euroszkeptikusok és az Egyesült Európai Baloldal pártcsaládja is.

Forrás: index.hu

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
emerencia
Gratulálok. Remélem hosszú távon hűséges lesz az elveihez és ez talán a határon belül élő magyar nem nerkompatibilis milliók számára is pozitív változást hoz.
Nessy
Reméljük, nem csak a program beszéde volt erőteljes! Gratuláció!
hangok a fejemben
Kimagasló, párját ritkító fegyvervásárlás a németektől - csak úgy.
A Telekommal való közös bizniszelés...
A megtorpanó német gazdaság munkásembert kihasználó jó partnere Magyarország...
Ursula Van Damme gyakorlatilag mindenkinek mindent megígért - és tudjuk, hogy ezek teljesítése gyakorlatilag lehetetlen...

Szóval, én még nem dobok fel egy mellettem álló sapkát egy fideszessel a levegőbe (nekem nincs sapkám - velem ez a baj -, így rákényszerülök hogy más sapkáját dobjam fel a levegőbe, ha úgy adódik a benne lévővel együtt)
hangok a fejemben
Régen volt sapkám (nem piros), akkor az volt velem a baj.
nevemnick
Holnapi kormánymédia: győzelem, a fideksz megválasztotta az Európai Parlament új elnökét...

:D
papa.49
Na csutitetű most verheted a ménkű nagy tökfejed a falba a puritán irodádban, ettől a nőtől a Weber százszor jobb lett volna neked !!!
Így jár aki mindig AKADÉKOSKODIK, mint a 3 éves gyerek !!!
Ha betartja amit mondott te pária leszel csupán más nem !!!
verőce21
Gratulálunk az új EB elnöknek, Ursula von der Leyen asszonynak!
Mint tegnap már leírtam, éppen a Fidesz szavazataira volt szükség a megválasztásához. Összességében pedig a V4-ek voltak a "királycsinálók"!
Az a tény, hogy a Zöldek és Balosok nem támogatták a megválasztását, nagyon beszédes, nem a hugyos-szarzsák embere!
bencemacska
@verőce21: De nem hiszem, hogy úgy fog táncolni, ahogy OV fütyül. Inkább fordítva.
Hajrá csajok, csak keményen, tanítsátok meg ezeket férfi utánzatokat kesztyűbe dudálni!
RonaGyuri
Így persze már érthető

Az új EB vezető pont annyi többséggel szerepelt, mint a Fidesz itthon a májusi választásokon

Ennek ellenére az MTI és a qurmányzati propaganda többi része ezerrel nyomatja, hogy „csak nagyon szűk többséget szerzett”!! Amiben azért az is érdekes, hogy májusban nekik az ilyen elsöprő többségnek tűnt. Ma reggel rákattintva a magyarnemzet.hu-ra kezdem megérteni a dolgoz:
„Fideszes szavazatok is kellettek Von der Leyennek
A politikus csak nagyon szűk többséget szerzett az Európai Parlamentben, így még meggyűlhet a baja az átláthatóságért kiáltó testülettel. Az EP októberben szavaz majd az új összetételű bizottságról.

illetve
„Az idő urai
Beszédes tény, hogy az európai jobboldal támogatta, a baloldal részben nem támogatta Ursula von der Leyent, mint ahogyan az is, hogy a Fidesz támogató szavazatai bizony számítottak a végelszámolásnál.
”!
Így már persze érhető a dolog! =))
RonaGyuri
@RonaGyuri: Humor? Vagy csak matyaros idiotizmus?

Összhang a kormány és a DK propagandájában

A mai nap már korábban rendesen körberöhögtem az MTI és a qurmányzati propaganda többi része által nyomatott baromkodást, azt a melldöngetést, aminek a lényege, hogy az EB új elnöke nekik köszönheti a megválasztását.
Az MTI-OS legfrissebb közleményei között olvasható Molnár Csaba,EP-képviselő, delegációvezető DK –é, ami így kezdődik: „Az Európai Parlament a DK EP-képviselőinek támogató szavazataival megválasztotta az Európai Bizottság elnökét. Ursula von der Leyen programja szinte teljes egészében megfelelt a DK EP-választási programjának.”
Desischado
Remélem, nem fogja orbán nótáját fújni.
RonaGyuri
@RonaGyuri: Kitör a Mráz,

illetve értékel az M1 szakértőjeként

A derék nyalonc a szegény gyermekek étkezési szokásainak nagymesterével árnyalja a tegnapi EP szavazást. A sok sületlenség mellett mondott egy pikánsat, hogy ő úgy érzi, hogy az új EB főnök biztató dolgokat jelent Közép-Európa számára!
Persze Kelet-Közép-Európára gondolt, de a bíztatóban egyet tudunk érten. Már csak azért is, mert: Ursula von der Leyen az Európai Bizottság új elnökének első szavaiban is fontos volt újra megerősíteni, hogy: „mélyen hisz az európai összetartozásban, elkötelezett híve az európai uniós integrációnak és az európai értékeknek.”
és „Nem kötünk kompromisszumokat, ha a jog uralmának fenntartásáról van szó – szögezte le, és megerősítette, hogy támogatni fog egy olyan mechanizmust, amely az Európai Unióban ügyelni fog a jogállam állapotára.”!
Ez valóban bíztató, de nem az Orbánék uralmának!
Aki Én
@verőce IQ 21: Szánalmas, ahogy zabálod az orbáni átbaszást. De a jelek szerint legalább magaddal és kevés eszeddel elégedett vagy.
Jobbulást!
verőce21
@Aki Én: (08:47) Látom, neked mennyi eszed van, mégsem mégy vele semmire! :)
Ez a te nagy búbánatod Feri! Nyugodj bele, lúzer vagy!
verőce21
No, akkor FoJtatjuk! :)
(egy időre hátradőlhet a stáb...) - szép munka volt, Fiúk!
Aki Én
@verőce21: ...amíg nem volt internet, csak a közvetlen környezeted tudta, hogy idióta vagy...
Cincinntatus
Junckernél jobb elnök lesz Ursula von der Leyen, mert Ursula nem iszik, nem dohányzik és nem nőzik!
csak úgy....
@verőce21: mondtam már neked,hogy napról-napra butább leszel? :)
verőce21
@csak úgy...: @csak húgy...: (17:23) Lehet, hogy az leszek valamikor majd, de te már most Buta vagy! :)
verőce21
Még így utóhangként hozzátartozik a történethez: a Der Standard osztrák lap úgy tudja, ”miután megszületett Emmanuel Macron francia államfő és Angela Merkel német kancellár között a német védelmi miniszter személyére épülő új megállapodás, elsőként Orbánt avatták be.” – a valódi királycsinálók vezérét!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.