Azt kezdték terjeszteni a székelyföldi Gyergyóditróban, hogy "migránsokat telepítettek" be a településre.

Kitört a migránspánik Székelyföldön két Srí Lanka-i pék miatt
Fotó: Pixabay

A Maszol riportja szerint feszült a hangulat a Hargita megyei községben. A helyiek egy része a közösségi oldalakon szervezkedik, tiltakozni készül a szerdai tanácsülésen.

"Migránsmentes Ditrót akarunk. Nem fogjuk engedni, hogy elvegyék, ami a miénk"

– nyilatkozta a portálnak egy gyergyóditrói nő.

Pedig nem is menekültek érkeztek a településre, hanem két Srí Lanka-i pékmester.

Az érintett pékség tulajdonosa, Köllő Csaba a Maszolnak elmondta, szerinte személyes konfliktus és rosszindulat állhat a vádak mögött. Tíz napja állt munkába náluk két Srí Lanka-i pékmester, emiatt tört ki felzúdulás a ditróiak egy részének körében.

„Nem letelepedni jöttek ide, család nélkül érkeztek, képzettek és az első tapasztalataink szerint megbízhatóak. A helyi munkaerő segítségére lehetnek abban, hogy tartsuk a megfelelő minőséget. Hivatalosan vállaltak nálunk munkát minden iratuk rendben van”

– mondta el a két vendégmunkásról a tulajdonos.

Arra is emlékeztetett, hogy számos ditrói is más országban kereste és keresi a kenyerét. „Ha bennünket így fogadtak volna külföldön, most nagy bajban lennénk” – fogalmazott Köllő Csaba. 

46 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Na, erdélyi csicskák, most ti jöttök. Nálunk már fel lettek a falvak uszítva. Persze, migráncs egyikben se volt, de ""Félünk a migráncsoktól!"" riportalany annál több.
Ja kérem:: Ak qrvának áll, az ne sírjon, ha kefélik.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
namihami
Na, erdélyi csicskák, most ti jöttök. Nálunk már fel lettek a falvak uszítva. Persze, migráncs egyikben se volt, de ""Félünk a migráncsoktól!"" riportalany annál több.
Ja kérem:: Ak qrvának áll, az ne sírjon, ha kefélik.
csak úgy....
még kiderül,hogy ezeknek a rogán tónitól,letelepedési kötvény vettek sem köllenek,bezzeg pénzért szívesen mennek szavazni az óhazába...
nevemnick
Magyarország Fényesképűje ott is elvetette ,,magjait".
Ideje ivartalanítani.
Emerich
"Jobb félni mint meg ijedni" mondja a magyar mondás.Aitt nagyszájú kommentelők,amikor kell el fognak tüni a homályba pedig szükség lesz fegyver forgató kezekre, majd akkor okoskodjatok,ha tele lesz az ország muszlimmal.
Clavigo
@Emerich: Szerintem Orbán elvtárs egész jól el van velük... Apropó,,ideért már az a 70 ezer ! migráncs akik az ön- kori választásokkor már úton voltak ( vakondi szerint ) ... ??
Jozefina
sok idióta orbán hívő, akik elhiszik, hogy migránsok vannak és veszélyesek is lehetnek!!! Körül kellene nézni, hogy már januárban hányan haltak meg különféle bűncselekmények következtében migránsok nélkül!!! Sok idótának már minden ki migráns, az itt tanuló diák, a hivatalosan munkát vállaló, stb!!! Nem normálisak !!!??
solidedge
Veszélyes kór támadta meg az emberek agyát. Úgy hívják hogy Orbán hablaty.
verőce21
Pontosan ilyen rizszabáló pékekre van ám itt nagy szükség! :)
Eriksson
Ha elzavarják őket, em lesz ki kenyeret süssön nekik.
kereső
@Emerich: 18:47 Orbán éppen Indonéziában fedezett fel magának "mérsékelt" iszlamista pártokat, akikkkel együtt kiván működni.Adott is rögtön foci ösztöndijat az akadémiájára 3 _-nak, + 100-nak, meg magyar egyetemi ösztöndijat. Meg ide telepitette a türk tanács központját ( iszlám országok alkotják-kivéve Magyarországot???), és engedélyezte a török iszlám vallásos iskola működését- a magyar állam biztositja hozzá az infrastruktúrát. Tájékozódj, mielőtt irsz.
csak úgy....
@verőce21: a sütnivalódból,meg a durbincs haverod sütnivalójából,...nektek a kóser pékség jött be! :) ti zsidók vagytok? felölem,...
Nyírfa
Ilyen az, ha a hülyeség fájni kezd. Remélem, ezúttal a lincselés elmarad.
csak úgy....
@Nyírfa: csak üssék egymást,ahhoz nem köll ész...,szar lesz majd a migráncskinézetü durbicsnak,ha a szintén kétes származásu szeretöjét látogassa a shikari tibit...
Nyírfa
@csak úgy...: Ha egymást akarják, az a magánügyük, de a vendégmunkásokat hagyják békén!
Ha ez a retardált viselkedés a székely büszkeség, meg leleményesség, meg a jó isten tudja, milyen csoda erények, akkor nem is tudnának mit kezdeni az autonómiával.
csak úgy....
@Nyírfa: tévedsz! nem veszed figyelembe a fideszes keresztyéni erkölcsöket,persze üsse kö...,mert ök sem! Ábel megint mehet ámerikába.
Nyírfa
@csak úgy...: A keresztényi erkölcsök fejvesztve menekülnek Magyarországról, és kétségbeesetten kiabálnak segítségért.
csak úgy....
@Nyírfa: szerintem meg is érdemlik! 1-2 iványin és béren kívül föl sem tünt senkinek,akkor meg minek marasztalni öket...
Nyírfa
@csak úgy...: Erről van szó. Olyan helyet keresnek maguknak, ahol van igény az erkölcsre, ahol marasztalják őket. Fognak is találni, de minket úgy elkerülnek, mint Szent Pál az oláhokat.
verőce21
@csak úgy...: (20:13) Tőled az sem igaz, amit kérdezel Hugyos!
Egy notórius hazudozó vagy! és @csak húgy...:
verőce21
@Nyírfa: "...Olyan helyet keresnek maguknak, ahol van igény az erkölcsre... de minket úgy elkerülnek..." - Ezek szerint Te erkölcstelen vagy...? :)
verőce21
@Nyírfa: Bocs', de "vezesd már haza" ezt a szerecsétlen világtalan, @csak húgy...: -ost! :)
csak úgy....
@verőce21: figyusz te tüü,azt nem kérdeztem hanem mondtam,tán nem vót kóser?
tutajos-tutajos,rajnai tutajos,aki tallinnba vett pecót mert ...? a pinokkió,hozzád képest egy pisze orrú
Nyírfa
@csak úgy...: Igen. Ez az, ami szép, érzésben, gondolatban, dalban.
Köszi! :)
csak úgy....
@verőce21: ma te vagy az ügyeleletes fidelitasos a propelleren? gondolom,másodállásban ti nyomatjátok a sexuális dógokat is,hogy legyen mire élvezkedni és csurranjon-csöpögjön.
verőce21
@csak úgy...: (20:13) Ennél könnyebben még sohasem kaptak téged hazugságon @csak húgy...: -os! Ha mondtad, mit keres ott a kérdőjel?

(Semmi sem igaz amit írsz, vagy kérdezel! - Kugli!)
Nyírfa
@verőce21: 22.21

Ne csúsztass, Te! Tudod, hogy a mi alatt minket, magyarokat értem. Furcsa, Kádár alatt különleges népnek tartottam magunkat, nem is értettem, miért nem visszük többre. Meg kellett érnem a rendszerváltozást, az elmúlt évtizedeket, hogy nyilvánvalóvá váljanak az okok. Rettenetesen kiábrándító, elvesztek az illúziók.
Nyírfa
@verőce21: 22.26

Ne bántsd, ne tépjétek egymást.
Nyírfa
Én elteszem magam holnapra, mindenki aludjon jól, álmodjon szépeket!
verőce21
@Nyírfa: (23:20) Igazán sajnálom, hogy elvesztek az illúzióid!
Na ezt majd egyszer megbeszéljük, mert érdekel a véleményed, szoktam olvasgatni.
Jó éjt!
nezelodo
Érdekes, amikor a székelyföldi és más határon túli tesók bizonyítottan elhozták nekünk a kanyarójárványt, nálunk senki nem követelte a kitoloncolásukat, és nem támadt rájuk, pedig oka lett volna egy szigorú beutazási tilalomnak és karanténnak. Persze ez esetben még a járvány is kedves volt a mi vezérünknek, ha néhány szavazattal volt legitimálva, és felülírva a járványügyi szabály.
nezelodo
@Nyírfa: tegnap 20:59. A székelyek és Erdély autonómia törekvéséről a nálunk nemrégen felröppent roma kezdeményezés jut eszembe az északi megyéket érintve. Én azoknak is megadnám a teljes önállóságot, szigorú fizikai gazdasági és politikai elkülönüléssel, magyarul abból élnének amit megtermelnek, abból segélyeznek, amit adóból összedobnak és ugyancsak abból tartanának fenn egészségügyet és nyugdíjrendszert. Ebben az esetben szegény miniszterelnökünknek sem kellene reggeltől estig "keccsölni", hogy a romáknak a szegregáció miatt megítélt kártérítést kifizessék. Aztán szabadon megválaszthatnák vezetőnek a Dr Farkas Flóriánt, vagy hasonlót, persze nem kellene félni, hogy nekünk azért nem marad egyetlen hozzá hasonló tolvaj sem a távozása után.
Nyírfa
@nezelodo: Az autonómia nem jelent teljes függetlenséget. Ezek a területek ugyanúgy hozzájárulnak a központi költségvetéshez, ugyanúgy van választójoguk, szerves részei az adott államnak.
Ha a roma népcsoport abszolút önálló társadalmat akar, akkor vagy vissza kell térniük Indiába, vagy az ENSZ megfelelő szervezetéhez kell kérvényt benyújtaniuk egy lakatlan, illetve jogilag szabad státuszú hely kijelölésére, ahol önálló államot létesíthetnek.
A magam részéről sajnálnám, ha Setét Lajos vagy Bogdán László nem lenne a honfitársam. Gondolom, nem tőlük akarna elsősorban megszabadulni a fehérségére annyira kényes "magyarság" - és itt kénytelen voltam használni az idézőjelet, mert éppen annyira nem vagyunk ősmagyarok (kik ők egyáltalán?) , mint a romák, csupán a bőrünk színe és a szokásaink különbözőek.
Érdekes gondolat az autonómia felvetése, akikben ez a gondolat megszületett, rendelkeznek-e konkrét elképzelésekkel?
nezelodo
@Nyírfa: Persze a romák autonómiája úgy hülyeség ahogy van. Sokkal nagyobb baj, hogy évszázadok óta nem tudunk mit kezdeni velük. A cigányozás pedig bevett szokás, nem csak a mini. elnökünk szájából, de maguk a romák is vastagon cigányozzák egymást. Jól ismerem őket, vannak értelmes, normális barátaim is köztük, éppen néhány perce ment el egyik tőlem, de csak most, hogy írok jutott egyáltalán eszembe, hogy cigány származású. Üzleti kapcsolatban vagyok vele, de soha a legkisebb probléma sem volt vele, és még vannak jó néhányan közülük, hasonló mentalitással. Persze ezzel nem azt mondom hogy a magyarnak mondott honfitársaim lesznek a jövő század szentjei.
Hogy mennyire vagyunk magyarok? Itt a környékünkön egész falvak vannak, ahol a lakosság zöme Török névre hallgat, betűjellel megkülönböztetve családokat, akik a török megszállás után maradtak itt. Bigott katolikus az egész környék.
A politika pedig mindig hasznot húz az emberek összeugrasztásából. Régebben a munkás, paraszt osztály és az értelmiség között feszült egy és más, ma a pártállás és a származás, valamint a politikusok által használt keresztény kultúra a varázsszó. Ez annyira meghat, főleg amikor ezen "keresztények" apja fenyegette apámat, hogy mi lesz ha be mer íratni hittanra az iskolában.
Csizmás Kond
Nagyon helyes ha háborognak, ugyanis az alacsony bérezést a munkáltatók így akarják fenntartani.
Nyírfa
@nezelodo: Még bőven volt Népszabadság, valamikor a 2010-es évek elején blogolt nálunk egy cigány fiatalember, aki végül az MSZP színeiben kezdett aktívan politizálni. Nem követtem figyelemmel a pályafutását, így nincsenek róla információim. Most csakis azért említettem meg, mert ő vizionált folyamatosan cigányországról, nem győztük csitítani, a lelkére beszélni, hogy józanodjon már ki. Nyilván rengeteg keserűség élt benne, és én meg is értem, ha szeretnének maguk között élni , valahol, ahol kialakíthatják a maguk ízlése, életritmusa szerint a számukra megfelelő létformát.
Ha valóban lenne ilyen törekvésük, hozzá a kritikus többség akarata, s ezt hivatalossá tennék, én támogatnám őket, mert kirekesztve élni embertelen.
nezelodo
Ha annyi szorgos és megbízható és a szakmát tudó székely lenne azon a településen, biztosan őket foglalkoztatná a tulaj, de alighanem jól ismeri az ottani, iskolázatlan, kazalgyújtogató, összeférhetetlen, potyaleső fajtájukat.
Yoda69
Meg jo hogy nem lincseltek meg szerencsetleneket. O1G sikeresen lebutitotta nemcsak a magyarokat, de a kornyezo orszag lakosait is.
nezelodo
@Nyírfa: Sok érdekes dolog esett meg velem is. Egy volt osztálytársam kőművesként dolgozott a házamon, és folyton cigányoztak a munkatársával. Többször mondtam az lesz a vége, cigány lány lesz a feleséged. Az lett. Többször jártunk a nejemmel náluk, aztán megszakadt a kapcsolat. Kb 25 év múlva összefutottunk, EU-s témában érdeklődött, mert gazdálkodik és a gazdaságot akarta átadni a gyerekének, amihez szakirányú felsőfokú képzettség kellett. Kérdeztem, az hogy lesz meg? Ja most végez az agráregyetemen a gyerek, mondta. Na ez lenne a megoldás cigány kérdésben, de ez még nem sűrűn esik meg.
Nyírfa
@nezelodo: Ki is volt az az orosz politikus, aki jelmondattá tette: " Tanulni, tanulni, tanulni " ? :)) És milyen igaza volt!
Ki merte volna megjósolni, hogy a cári Oroszország népe, már szovjetekként ,képes lesz a Holdra szállni és olyan technikai bravúrokra, amelyekkel megelőzi az USA-t.
Eljátszom a gondolattal, hogy a két keleti nagy nép, az orosz és a kínai, megvilágosodik. :) Talán nem is kell olyan sokat várni rá. Szegény Orbán, ha megéri, le fog konyulni a két füle - itt is hiába intrikált, hiába bájolgott, csak sikerült hozzájárulnia a bukáshoz. :))
nezelodo
@Nyírfa: Sajnos addig, míg lehull a csillaga, még sok borsot fog törni az orrunk alá, és rengeteg viszályt szít, az az életeleme. Neki nem vetélytársai, hanem ellenségei vannak. A Simicska kiiktatása után egy ismerős gazdálkodó szörnyülködött, hogy miképp lehetett egy hét alatt levetkőztetni az addig érinthetetlennek hitt embert, aki ugye nem volt szent, de ő is besokallt az Orbáni vízióktól. Mondtam neki, ne gondold, hogy a te valóban vásárolt 200 ha termőföldeddel ez nem eshet meg, ha az érdeke, vagy a bosszúszomj úgy kívánja. Jó lett volna látni mi járt a fejében, de hogy megdöbbent az biztos.
Nyírfa
@nezelodo: Tartok tőle, hogy sokan csak a maguk kárán fognak másképpen gondolkodni.
nezelodo
@Nyírfa: Akaratlanul, tudat alatt védekeznek az emberek, és ez minden rendszerben így volt, hogy ez vele nem, csak másokkal esik meg, és ezért hallgattak. Aztán amikor ő lesz a soros, a többiek ugyanúgy hallgatnak.
Nyírfa
@nezelodo: Ijesztő, hogy mennyire nem tanulunk a mások tapasztalatából. Hogy mennyire nem figyelünk , és nem okulunk, pedig elégszer elhangzott már az intés: az utolsó kapcsolja le a villanyt.
Tudom, hogy a félelem nagy úr, mindenki megküzd a magáéval vagy engedelmeskedik neki, ki-ki a maga habitusa szerint, de egyszer úgyis vennünk kell a bátorságot ahhoz, hogy a félelem gyökeréig leássunk, megvizsgáljuk, és kigyomláljuk.
Nyilván nem egyszerre fogja ezt megtenni sok milliárd ember, nem egy időben érkezünk meg a fejlődési stációkra, és főleg nem uniformizáltan , de , ahogy tegnap is említettem egy hozzászólásomban, minden út Rómába vezet.
De út közben annyi információt adhatunk egymásnak, amire érdemes felkapnunk a fejünket. Semmi egyebet nem kell tennünk, mint figyelnünk, de azt tudatosan.

A párommal , anno sokat beszélgettünk arról, amit mondasz, hogy a rossz dolgok csak másokkal szoktak megtörténni, velünk nem. Hogy honnan ered ez a hit, vagy remény, vagy bizonyosságerejű tudás? Aztán kikötöttünk ott, hogy valaminek léteznie kell, ami csak intuícióként él bennünk, de nem tudatosodik, valami nagyobb erő, ami irányítja a világmindenséget, és ami mindig a rendelkezésünkre áll, csak inkább a félelmeinkre figyelünk, mint erre.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.