A járvány miatti jogrendek jogállamra való hatása került terítékre.

EU-s biztos: Aggályos az Orbánék által bevezetett különleges jogrend

A koronavírus-járvány miatt bevezetett rendkívüli intézkedéseknek a jogállamiságra, a demokráciára és az alapvető jogokra gyakorolt hatásáról tartott vitát csütörtökön az Európai Parlament.

Didier Reynders igazságügyért felelős uniós biztos felszólalásban elmondta: a bizottság továbbra is minden uniós tagállamban folyamatosan nyomon követi azon rendelkezések arányosságát, amelyeket a járvány elleni küzdelem jegyében vezettek vagy vezetnek be a nemzeti kormányok. Az intézkedések elemzését a jogállami és az alapjogi chartával kapcsolatos jelentésben fogják közzétenni.

Hangsúlyozta: a világjárvány az európai társadalmakban már meglévő különbségeket tovább erősítette, legfőképpen a legkiszolgáltatottabb csoportok életkörülményei tekintetében. Külön kiemelte, hogy a romák, az LMBTIQ (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, interszexuális, queer) kisebbségi csoportokhoz tartozók és az idősebbek váltak a legsérülékenyebbé a válság időszakában.

"A romák lakhatási helyzete és az egészségügyi szolgáltatáshoz való hozzáférésük még bizonytalanabbá vált a járvány alatt. A roma tanulók nagy része nem tud részt venni az online oktatásban, ami lemorzsolódásukhoz vezet" – hívta fel a figyelmet.

Hozzáfűzte, hogy a bizottság levélben fordult a tagországok illetékes minisztereihez, amelyben fellépést sürgetett e kiszolgáltatott társadalmi rétegek helyzetének enyhítésére, továbbá párbeszédet kezdeményezett a tagállamokkal a járvány miatt egyre súlyosbodó családon belüli erőszak felszámolása végett.

A biztos Magyarországgal kapcsolatban kitért arra, hogy a márciusban bevezetett rendkívüli jogrend komoly aggodalomra adott okot. "Most hasonló helyzet lépett fel, tehát jobban oda kell figyelnünk, milyen extra felhatalmazást kap a magyar kormány" – jelentette ki.

Reynders emlékeztetett, hogy testülete október végén az uniós menekültügyi jogszabályok helytelen alkalmazása miatt kötelezettségszegési eljárást megindításáról döntött Magyarországgal szemben, mivel a bizottság álláspontja szerint az új magyar eljárások sértik a menekültek alapvető jogait.

Forrás: MTI

Kép: Pixabay

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
aggályos??? még mindig nem egyértelmű, hogy egy gátlástalan trógerről van szó??? Aki mindig mindennel visszaél!!! =))
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Qqberci
Nem tetszik, hogy gyurmáznak a tákolmánnyal?...
justhpeter
Ameddig az Uniónak aggályos, addig Orbán szarni fog az Unió véleményére.Ma már az Uniónak az sem mentsége, hogy elenyésző tagállamban volt egypárti diktatúra.
Jozefina
Mi az, hogy "komly aggodalom"
"A biztos Magyarországgal kapcsolatban kitért arra, hogy a márciusban bevezetett rendkívüli jogrend komoly aggodalomra adott okot. "Most hasonló helyzet lépett fel, tehát jobban oda kell figyelnünk, milyen extra felhatalmazást kap a magyar kormány" – jelentette ki."
Vagy ellentétes az EU-s tövényekkel, vagy nem, Ha igen, akkor oda kell csapnia az asztalra és nem maszlagolni.
balos
@sgl: Nézd kéhlek alássan!A politikában nincs igazság,mint ahogy a vallás sem arról szól,hogy egyenlők vagyunk!Az egyenlőbbek,mindig magukra írják a törvényeket és az ö seggüket védik a támogatók!Amíg világ a világ már sosem lesz egyenlőség,mert az emberek már CSAK ilyenek!
ómió
Ó, igen! Ezt a belga "vírusmutatók" illusztrálják leginkább! Mint európai utolsók!
Nyírfa
Nem mondjátok! Tényleg aggályos?
Kedves németek, nagyon kellünk összeszerelő hátországnak olcsó munkaerővel, ugye? Gyarmat voltunk, gyarmat lettünk, nem is akar ezen senki változtatni. Jogállam?
Eddig, eddig, eddig vagyok már a hazugságokkal!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.