Újabb, és az eddigieknél sokkal pusztítóbb járványhullámmal fenyeget az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) B.1.1.7 jelzésű, "brit" változata Németországban – mondta Angela Merkel német kancellár csütörtökön Berlinben.

Merkel: Az eddigieknél sokkal pusztítóbb járványhullám fenyegeti Németországot
Fotó: Pixabay

A kancellár rendkívüli nemzetközi sajtóértekezletén hangsúlyozta, hogy az először Nagy-Britanniában azonosított mutáció már megjelent Németországban, "és nem lehet eltüntetni", ezért csak védekezni lehet ellene.

Mint mondta, minden eszközzel lassítani kell az eddigieknél hatszor-nyolcszor fertőzőképesebb vírusváltozat terjedését. Ezért hosszabbították és szigorították meg a járványügyi korlátozásokat, amelyek az új fertőzések és az intenzív kórházi kezelésre szoruló fertőzöttek számának csökkenése alapján igen eredményesek.

A legfontosabb feladat felgyorsítani a fertőzésszám csökkenését, hogy az új mutáció minél kevésbé tudjon szétterjedni – mondta Angela Merkel, aláhúzva, a B.1.1.7 súlyos veszélyt és új helyzetet jelent a világjárványban.

Van még ugyan némi idő megakadályozni, hogy a "brit" vírusváltozat legyen a meghatározó a különböző mutációk sorában, de nem szabad késlekedni, és az egész EU-ban egységesen kell védekezni. Ez lesz a csütörtöki rendkívüli EU-csúcs egyik fő témája – ismertetette a német kancellár, kiemelve, hogy a tagországi állam-, illetve kormányfőket összefogó Európai Tanácsban első alkalommal tárgyalnak a SARS-CoV-2 mutációiról, és a cél egyelőre a konzultáció, nem a döntéshozatal.

Az EU-s társországokban kifejtett járványügyi erőfeszítésekkel kapcsolatban arról is szólt, hogy Németország közvetlen szomszédságában szinte mindenütt hasonló, és igen szigorú korlátozások érvényesek, az viszont biztos, hogy a nem EU-tag Svájccal külön tárgyalni kell majd, és a leginkább Angliában terjedő B.1.1.7 miatt továbbra is erősen korlátozni kell az EU és a közösségből kivált Egyesült Királyság közötti személyforgalmat.

Hozzátette: amennyiben bármely szomszédos vagy más közeli ország vonatkozásában nagyon széttartó a védekezés – például minden üzlet nyitva tart, miközben Németországban minden zárva van – legvégső esetben akár a határok lezárására is szükség lehet. Kiemelte, hogy jó együttműködésre, a védekezés összehangolására számít, de így sem lehet kizárni a határigazgatási szigorítások lehetőségét.

A kancellár egyebek között az oltási kampányról is szólt, kiemelve: kormányának az a célja, hogy Németországban az idén véget érjen a járvány, ezért arra törekednek, hogy legkésőbb nyár végéig a bő 83 milliós lakosság minden tagjának felkínálhassák az oltás lehetőségét.

Ezzel összefüggésben elmondta, hogy Németország támogatást biztosít Oroszországnak a SARS-CoV-2 ellen Oroszországban kifejlesztett Szputnyik V oltás EU-s engedélyeztetéséhez. Mint mondta, Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a témában folytatott megbeszélésén kiemelte, hogy a világjárvány közepette a "pillanatnyilag nagy politikai nézeteltérések" mellett is van lehetőség a humanitárius együttműködésre.

A német kormány így a vakcinákért felelős szövetségi szakhatóság, a Paul Ehrlich intézet (Paul Ehrlich Institut, Bundesinstitut für Impfstoffe und biomedizinische Arzneimittel – PEI) révén kész támogatást nyújtani ahhoz, hogy az orosz fél megszerezze az EU gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyét a Szputnyik V EU-s forgalmazására.

"Ha az EMA engedélyezi ezt az oltóanyagot, akkor a közös gyártásról vagy a vakcina használatáról is beszélhetünk" – mondta Angela Merkel, rámutatva, hogy Oroszország a napokban az EMA-hoz fordult a Szputnyik V engedélyeztetési eljárásának megindítása ügyében.

Németországban a Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) csütörtöki adatai szerint az utóbbi 24 órában 20 398 fertőződést szűrtek ki tesztekkel. Ez csaknem ötezerrel kevesebb az egy héttel korábbi 25 164-nél.

A SARS-CoV-2 okozta betegséggel (Covid-19) összefüggésben 1013 halálesetet regisztráltak. Ez ugyancsak jelentős csökkenés az egy héttel korábbi 1244-hez viszonyítva.

Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 2 088 400 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t, a járvány halálos áldozatainak száma pedig 49 783-ra emelkedett.

A Covid-19 miatt intenzív ellátásra szorulók száma az intenzív és baleseti ellátási terület szakmai szervezetének (DIVI) csütörtöki összesítése szerint egy nap alatt 49-cel, 4787-re csökkent. Gépi lélegeztetésre 57 százalék – 2725 beteg – szorul. A DIVI kimutatása szerint országszerte 27 071 intenzív ellátási ágyat üzemeltetnek, ezek közül 4235 ágy szabad.

(MTI)

Nagyvilág - 2021. April 17., 21:10
Csehország kiutasított 18 orosz diplomatát
Itthon - 2021. April 17., 20:00
Orbán Viktor nagy bejelentést tett

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
A számkat nem lehet meghazudtólni!!! Az USA-ban a vírus már annyi áldozatot követelt, mint a második világháború. Ezt Biden mindta a beiktatásakor. Merkel még talán időben kongatja meg a vészharangokat!!! Németországban mindenütt az FFP2 maszk használata lett a kötelező, viszont szinte térítésmentesen kapják az emberek. Állítólag az egészségbiztosító 2x6 db-os utalványt ad mindenkinek. Ezeket a gyógyszertárakban lehet beváltani összesen 6 db-onként 2 Euróért!!! Itt álmodni sem lehet ilyesmiről!!! Viszont kevés tesztelés, kevés fertőzöttet mutat, ki azaz jól teljesít orbán!!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Pálinkás Pál
ezt a vén qrvát is el kéne tüntetni a rivaldafényből...hazudik legalább úgy mint védence a csúti korcs...
lemming
Milyen bénák már az NSZK-sok, hogy egy NDK-s tette helyre őket?
Jozefina
A számkat nem lehet meghazudtólni!!! Az USA-ban a vírus már annyi áldozatot követelt, mint a második világháború. Ezt Biden mindta a beiktatásakor. Merkel még talán időben kongatja meg a vészharangokat!!! Németországban mindenütt az FFP2 maszk használata lett a kötelező, viszont szinte térítésmentesen kapják az emberek. Állítólag az egészségbiztosító 2x6 db-os utalványt ad mindenkinek. Ezeket a gyógyszertárakban lehet beváltani összesen 6 db-onként 2 Euróért!!! Itt álmodni sem lehet ilyesmiről!!! Viszont kevés tesztelés, kevés fertőzöttet mutat, ki azaz jól teljesít orbán!!!
kereső
Nálunk meg a reptér fogadja az Angliából érkezőket. Az ukrán határ nyitva- pedig ott is gyorsul a járvány. A covid statistika hamisitványok gyüjteménye., de orbán jól teljesit. kampányol, és reklámozza az eu-ban nem engedélyezett vakcinákat.
Rockxy
pénzt tettek a zsebibe a last lédinek
justhpeter
Nem biztos, hogy Merkel riogat, jó lesz odafigyelni rá.
Pálinkás Pál
@Jozefina: az USA-ban meghaltaknak is elenyésző része az,akit valóban a vírus vitt el..ott is,akár bárhol a világon a beteg és vagy aggastyánok halnak...ezek kőkemény tények...
Sámannus
Te voltál a gödöllői héven ugye te büdös döghal!
ómió
És a migráncsimport fokozásával se enyhítheted?
kokopelli
@lemming: Az A.Merkel tk. Hamburgban született leányka,mert a családot onnan (a papa volt "pap") a későbbi
NDK-ba küldte az egyháza! Eredetileg lengyel gyökerei vannak a családnak! (;-))
sgl
@durbincs: te fasz megint rádjött a roham?
kokopelli
@sgl: Annyira hülye,hogy a leírt névjegyzékéből a rég kimaradtakat sem törli! Az egymást követő "durbincsok"
szellemi nívója is egyre alacsonyabb!...holott már az elején "0" volt!
csak úgy....
@durbincs: vastüdön vagy debil ? cccp vakcina sem segít?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Sport - 2021. April 17., 20:27
Ma sem lett bajnok a Fradi
Nagyvilág - 2021. April 17., 17:54
Eltemették Fülöp herceget – videók