A lengyelországi minimálnyugdíj összegével egyenlő, vagyis 98,5 ezer forintnak megfelelő 14. havi nyugdíjról szóló törvényt szavazta meg csütörtökön a lengyel parlamenti alsóház, a szejm.

Lengyelországban megszavazták a 14. havi nyugdíjat!

A javaslat mellett a 460 fős szejmben 420 képviselő szavazott, a 19 elutasító voksok közül egyet a kormányzó Jog és Igazságosság tagja adott le, tizenkettőt a fő ellenzéki frakció, a Polgári Koalíció képviselői, hatot pedig az újliberális és a radikális nemzeti kispártok koalíciójához, a Konföderációhoz tartozó politikusok.

A novemberben először kifizetendő, idén bruttó 1250 zloty (98,5 ezer forint) támogatás azoknak a nyugdíjasoknak járna majd, akiknek a havi nyugdíja alacsonyabb bruttó 2,9 ezer zlotynál (mintegy 228,6 ezer forint). Idetartozik a nyugdíjasok többsége, mintegy 7,9 millió ember.

Az említett küszöb átlépése esetén a járulék alapösszegétől levonják a 2,9 ezer zloty és az adott személynek járó nyugdíjösszeg között fennálló többletet. Összesen mintegy 9,1 millió nyugdíjas részesülhet majd a járulék teljes, illetve csökkentett formájában. A támogatás automatikusan, külön kérvény nélkül jár.

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
@Nyírfa: Minket ilyen "veszély nem fenyeget! Most fontosabb a sport, az egyház, és a haverok!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Nyírfa
Szóval, van 13. havi is. És teljes. Őszintén gratulálok.
Nyírfa
Azért az nem világos, hogy a minimálnyugdíj összegét bruttóban kell-e érteni.
Ettől függetlenül: respekt.
Clavigo
Nálunk már 10 éve megvan... Ja,,mégsem.
Nessy
@Nyírfa: Minket ilyen "veszély nem fenyeget! Most fontosabb a sport, az egyház, és a haverok!
Nyírfa
@Nessy: Tényleg hihetetlen. Most olvastam, hogy Mészárosné szponzorálásával Hajdú új csatornát indít. Ugye, az valamikor a mi pénzünk volt. Irgalmatlan pénzeket költenek beadhatatlan vakcinákra, használhatatlan és használatba nem kerülő lélegeztetőgépekre, úgy építkeznek a határon túl, mintha két Magyarország lenne, és már Csányi sokallt be, mondván, már van elég stadion az országban.

Szerintem ezt a lengyelekkel nem lehetne megtenni. De mi elvagyunk, mint a befőtt.
rokker33
Magyarországon 28.500 a minimál nyugdíj a 2000 es évek óta!13 havi nyugdíj meg csak mese habbal. Amit a kis nyugdíjas kap 2022 ig azt a pár ezer forintot azzal a segget ki lehet törölni!
csak úgy....
szociálpolitikailag irígylésre méltók a volt kgst. országok! :) talán a következö 5 éves tervben,lesz egy 15. havi nyögdij is...
normálisék normális havi nyugdijat folyósítanak évi 12 X,amiböl nem csak tengödni lehet.
Sámannus
Mi már az hatodik havinál tartunk, és még nem kaptuk meg a hetedik havinak az első negyedét sem.
A fossá gyengített forintocska kicombosítva a megvédett manyuppal már az a hat hónapi habverővel sem lesz tizenkét havi.
lusta
@Nyírfa: A lengyeleknél a nyugdíj adóköteles.
lemming
@rokker33: Nagyon értesz a nyugdíjakhoz, rokker33.
Én személy szerint, ha nyugdíjas leszek, leköltözöm a Balatonhoz. Elég volt Budapestből 60 évig!
Igazából külföldre költöznék a paradicsomba, de egyre nagyobb az idegenellenesség a világban a nemzeti szocialisták miatt.
(a nemzeti szocialisták nem liberálisok - kicsit sem)
lemming
Lengyelországba meg azért nem költözöm, mert nem költözöm olyan országba, amelyikben 9 betűből 8 mássalhangzó.
lemming
Egyáltalán mi az, hogy mássalhangzó? Ennek semmi értelme.

Mások meg azért nem költöznek Magyarországra, mert túl sok "e" betűt használunk és olyan parasztos. Mondjuk a "paraszt"-ban nincs egy "e" betű sem.
justhpeter
Ezek szerint Lngyelország már nem példa Orbánnak. Mára csak a kipcsakok !
csipetke
Hát igen. Itt a 13.-nak is örülnénk,de mire megkapjuk a 4.-ik rátát,reméljük,hogy orbán már csak rémálom lesz. Szerintem ő ezt pontosan tudta,hogy a fennmaradó részt már az új kormánynak kell kigazdálkodnia.
Másrészt lenne itt mindenre (IS) pénz,és nem a nyugdíjakra gondolok, sok fontos dolog van a puccos stadionokon kívül is,ha nem nyúlnák le nagyrészét, a fideszes alapítványokba százmilliárdokat pumpálnak,amiről senki nem tudja,mire költik. Azért Európában látni,hogy hol nyúlnak le óriási pénzeket,mert azok az országok vannak lemaradva. Románia is azóta halad,amióta elzavarták a korrupt kormányukat
Nyírfa
@lusta: Akkor ezért a bruttó. Köszi!
Ja: és hány százalék, sávosan változik vagy egykulcsos?
Nyírfa
@Horizont: Sokszor az az érzésem, hogy az őszödi beszéd óta sem változott semmi. Illetve, annyi igen, hogy néhányan már állnak a vártán. De csak néhányan, és ez számomra is aggasztó.
Szóval, sgl-nek is van igazsága, meg neked is, mert mindenkoron tárgyilagosnak kell lenni, és az eredmények akkor is elismerésre méltóak, ha még csak kevés számú, és a hatásuk nem világrengető.

Annyira örültem, hogy Karácsony végre a tettek mezejére lépett, olyan igazságpropagandát indított, amitől a fidesz a szívéhez fog kapni. Ugyan ennél többet várok, sokkal többet, de egy olyan működést kell beindítani itthon, aminek eddig nem volt kultúrája, nincsenek hagyományai. Csak ez int türelemre - nem is jó szó, inkább a megértést segíti - semmi más.
Nyírfa
@sgl: Bár egyet értek, arra felhívom a figyelmed, hogy nemcsak a kormányunk olyan, amilyet megérdemlünk, hanem az ellenzékünk is. Amíg a társadalom többsége csak a túlélésre játszik, és ki akar maradni a saját életéből, addig milyen jogon marasztalunk el bárkit is?
ómió
Eszerint ott nem volt, aki a tizenharmadikat lenyulja!
Nyírfa
@sgl: 10.46

De tudod, hogy ennek mi az oka. Amíg a szocialisták és a közülük kiváló dékások identitászavarral küszködnek, és nem tudják a helyére tenni a saját, MSZMP-és múltjukat, addig semmi érdemit nem várhatunk tőlük.
Nehogy azt hidd, hogy Gyurcsányra nem fintorogtam, amikor a Parlamentben eskütétel közben a szívére tette a kezét, mert azt hitte , attól látszik majd hazafinak, ha utánozza az amerikai politikusokat.
Undorodtam az egész rendszerváltástól, attól, ahogyan a szocialisták megtagadták az MSZMP-t, hogy azonnal forradalomként ismerték el az '56-os eseményeket, és szembefordultak mindennel, amit addig hirdettek.
Én tőlük nem is várok semmit. Sem hitelük, sem alkalmasságuk. Majd, ha néhány fiatal kiválik, és létre hoz egy szociáldemokrata pártot, amelyben lefektetik, hogy a szocializmus egy út volt ahhoz, hogy jobb emberek legyünk, de ez nem sikerült, azonban új úton, új módszerekkel újból neki futnak egy fejlettebb társadalom alapjainak a lerakásához, akkor , biztos, hogy oda fogok rájuk figyelni.

A mai ellenzéknek fel kellene vállalniuk mindent, a szocializmust, a rendszerváltást, és bűntudat, szégyen nélkül , a konzekvenciákat levonva megérkezni a jelenbe. Amíg ez nem történik meg, addig vasgolyókkal a lábukon próbálják átúszni a folyót. Szerinted így megérkeznek valaha is? A fenéket.

Abban viszont totál egyet értek, hogy Gyurcsánynak a karaktergyilkolást nagyon is komolyan kellett volna vennie, és méltó választ kéne adnia rá.

Nem egyszerű, igaz? Nem is olyan könnyű a demokrácia, élni a szabadsággal. Félnek is tőle az emberek. Pedig a szabadság maga az Élet, a Levegő. És eszembe is jutott a covid - megfulladunk, ha nem élhetünk szabadon.
solidedge
Itt is gondolkodik a kormány a 32. napi nyugdíjon.
sokanvagyunk
@solidedge: ...de csak a 31 napos hónapokra. :)
lusta
@Nyírfa: Gyakorlatilag jövedelemnek tekintik és ugyanúgy adózik, mint minden más jövedelem.
Nyírfa
@lusta: Egészségügyi hozzájárulást is fizetnek? A magyarhoz képest mennyi az elvonás?
lusta
@Horizont: Nem bírja el. Egyszerűen eistandolták a vállakozók által a Munka Alapba befizetett pénzt.
Sámannus
@lusta: Nálunk is csak a nyuggerok nem tudják, csak lehúzzák a 27%-át, szét lopják a forintot és el is inflálják.
ez így már simán 50% betli.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.