A járvány töretlenül erősödött a visegrádi régióban a héten, az új esetek hétnapos mozgóátlaga Szlovákiában újabb rekordot ért el, de a térség többi országában is meredeken növekszik. Mivel e mutató alakulása erősen függ az egyes országok tesztelési gyakorlatától, leginkább a változások dinamikáját érdemes összehasonlítani, amit a reprodukciós ráta is jellemez – írja a G7.

Katasztrófális covid helyzet – A szigor mellet a teljes lezárás is felmerült Szlovákiában, máshol is szigorítanak
Kép: Pixabay

Ez a napokban a világszerte Magyarországon volt a legmagasabb, és Csehország is a harmadik helyre jutott a szomorú rangsoron.

A fertőzésszámok alapján a tesztelési protokoll különbségein túl a vakcináció hatása miatt is nehézkes a járványhelyzet országok közötti összehasonlítása

– Rusvai Miklós virológus szerint előbb-utóbb mindenkinek át kell esnie a fertőzésen, aminek súlyosságát az oltások csökkentik. A halálozási adatok tehát jobban kifejezik a járvány erejét, és e tekintetben a régióban Magyarország áll a legrosszabbul, ahol a legutolsó adatok szerint lakosságarányosan a vírushoz már több mint kétszer annyi haláleset kötődik, mint Csehországban és Lengyelországban.

Az oltottak aránya továbbra is nagyon lassan nő a régióban, az első oltástól a teljes védettség kialakulásáig szükséges többhetes időtartam miatt pedig még ha a fokozódó járványveszély és az oltást szorgalmazó kormányzati intézkedések következtében többen szánnák is rá magukat a szérumok beadatására, annak hatása csak sokára mutatkozhatna meg a fenti statisztikákban.

Éppen ezért egyre több szó esik a korlátozásokról a régió országaiban. Szlovákiában a jövő héttel a járások közel fele a legsúlyosabb járványügyi helyzetet jelölő fekete besorolásba a kerül a Covid-automata szerint, ami többek között az esküvők és egyéb ünnepségek tilalmával és az éttermek bezárásával jár.

Vladimír Lengvarský, az ország egészségügyi minisztere a karácsony előtti teljes lezárás lehetőségét is felvetette a héten.

Adam Vojtěch, a cseh egészségügyi miniszter szerint egyelőre az eddigi intézkedések – például az éttermek, kocsmák látogatásának védettséghez kötése – hatékonyabb betartatásával kellene elejét venni a járvány erősödésének. A kormány ugyanakkor arra biztatja a munkáltatókat, hogy ahol csak lehetséges, térjenek át az otthoni munkavégzésre.

Forrás: G7
Címlapkép: Pixabay

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Peller Anikó
Nálunk nem kell szigorítanui, mert még nincs meg a 600 000. A focimeccseken, békameneten, vadbarmok 70 000 milliós kiállításán, az iskolás gyerekeken meg nem terjed a járvány, így aggodalomra semmi ok. Még pumpálni kell mert sok az öreg. Meg a fiatal.

És különbenis a házi virológus matematikus zsenink megmondta, az erősek megmaradnak, a betegecskedő gyengébbecskék meg meg megdöglenek.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Peller Anikó
@Pálinkás Pál: Nem is értem minek költünk milliárdokat egészségügyre. Fáj valamid? Naés, hadd fájjon, iszen csak gyenge vagy, dögölj meg.
magyar1
Na most ott tört ki a biofegyverrel vívott legnagyobb harc?
Pálinkás Pál
@Peller Anikó: mondtam köcsög, a természetnél reklamálj...mellesleg majd akkor ugass nekem ilyet ,ha pont nem a gyógyítható betegek érdekében mondom amit.,.igen dühítő hogy hónapokkal eltolnak esetleg az életet jelentő műtétet. a kovidosok miatt, holott köztudott ,momentán semmiféle gyógyszer nincs vírusfertőzés ellen...a szervezetedtől függ ,túléled ,vagy felfordulsz...keményen hangzik,de ez az igazság.. odarendelik máshonnan az orvosokat, akik jók biodíszletnek, mert semmit nem tudnak csinálni,főleg hogy többségüknek teljesen más a szakterülete...erre itt vagy te buzeráns,meg pár hülye még...és öntitek a koszos náci dumátokat , a megkülönböztetésről, mintha bármit is érne az oltás..." Tatabányán be kellett zárni egy óvodát, mert mind a 18, többször oltott kolléga koronavírusos lett." ergo csicska...járványügyi szempontból.../ fertőződés ,fertőzés továbbadása../ édes mindegy be vagy -e oltva...úgyhogy fogd be a pofád, legalább is engem ne zaklass a marhaságaiddal...
division
@Pálinkás Pál: Anikó nem a testvérem, te viszont továbbra is kibaszott nagy bunkó vagy, valószínűleg így is születtél. Annyira hülye vagy ehhez a témához, hogy az már tényleg fájdalmas, ami nem lenne baj, ha végre leszállnál erről a témáról. Azért az érdekes, hogy ezt a konteós őrületet itt a propelleren műveled, miért nem mész a saját elvetemült táborodhoz? Ott vannak a Face - n, Youtube - on a csoportok, van akinek már 3 feje van, két pöcse, kigyógyult a covidból a sámándobbal, nem is akarom sorolni. Neked ott lenne a helyed, miért itt rontod a levegőt?
Emmersson71
@CsipkeRózsa: Kár..jobban elviselném ;)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.