Az eredmény sokakat meglepett, hiszen egy olyan párt nyert, amely alig néhány hónapja alakult.

Bombameglepetés Bulgáriában: néhány hónapja alakult párt váltotta le a korrupcióval vádolt kormánypártotFotó: Bojko Boriszov szavaz, MTI/AP/Jánisz Papanikosz

A Gallup intézet adatai szerint az újnak számító, Folytatjuk a Változásokat nevű centrista párt a szavazatok 25,8 százalékát szerezte meg, ezzel több mint 2%-kal megelőzte Bojko Boriszov volt miniszterelnök jobbközép GERB pártját – írja a hu.euronews.com. Ez azért is okozott nagy meglepetést, mert a felmérések szerint ugyanis a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) állt a legjobban a választások előtt.

A legfrissebb adatok szerint A Bolgár Szocialista Párt a szavazatok 14,4, a török kisebbségi párt pedig a 10,2 százalékát szerezte meg – írja a hang.hu. Szintén meglepetésnek számít, hogy a Szlavi Trifonov-féle Van ilyen Nép (ITN) nevű populista párt mindössze a szavazatok 8,1 százalékát kapta meg. 

Ami viszont a győztest illeti, a PP a korrupcióellenes tüntetések hullámain alakult előbb mozgalommá, majd párttá, melynek élén az a Kiril Petkov és Aszen Vaszilev áll, akik miniszterként vállaltak szerepet Sztefan Janev független szakértőkből álló ügyvivő kormányában. A Janev-kormány elsősorban annak köszönhette népszerűségét, hogy nekiállt felgöngyölíteni a Boriszov-kormány korrupciós ügyleteit.

Forrás: hang.hu, hu.euronews.com
Fotó: Bojko Boriszov szavaz, MTI/AP/Jánisz Papanikosz

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

rokker33
Hujuj ebbűl gráz lesz :) :) Megyek hozzád Viktor viszek szotyit a sört te fizeted :D :D
jesz
nemsokára alábbhagy az öröm, oszt megkezdődik a koalíciós veszekedés...

...a bolgárok meg csak szegényednek...illetve nem...tapasztalatokkal gazdagodnak.

Hajrá Bulgária!
simmering73
Nálunk ilyen nem fordulhat elő. Ilyen impotens ellenzékkel, ilyen balga néppel, akik 11 éve tűrik ezt a maffia dzsemborit, kizárt.
lampa laz
Már lassan mindenütt leváltják az illiberális tolvajokat. Csak itt vannak béna politikusok akik nem tudnak elég meggyőzöek lenni a változást illetlen. A tegnapi Fidesz bulit már darabokra kellett volna szednie az ellenzéknek és semmit nem hallunk róla.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.