A harmadik, megerősítő oltás nem csupán helyreállítja az új típusú koronavírus okozta Covid-19 elleni védelmet, hanem jelentősen meg is erősíti az immunválaszt, a szervezet védekező rendszerét – mondta BioNTech a német vállalat egyik alapítója egy vasárnapi interjúban.

BioNTech: a harmadik oltás jelentősen megerősíti az immunválaszt

Fotó: pixabay.com

Ugur Sahin azért nyilatkozott a Bild am Sonntag című német lapnak, hogy Németországban aggodalmat okoz az oltottak körében regisztrált SARS-CoV-2-fertőződések számának emelkedése.

A német BioNTech és az amerikai Pfizer együttműködésével kifejlesztett vakcináról a különböző vizsgálatokból, köztük az Izraelben gyűjtött adatokból tudható, hogy a frissítő oltással is rendelkező felnőtteknél húszszor ritkábban fordul elő megbetegedés, a védelem a súlyos lefolyású megbetegedéstől pedig 97 százalékra emelkedik.

A frissítő adag "nagyon jól védi a beoltott személyt a betegség ellen, de segít a további fertőzési láncok megszakításában is, és csökkenti az új, problémás vírusváltozatok kialakulásának valószínűségét", ami "átsegíthet minket a közelgő nehéz télen" – mondta el a BioNTech vezetője a világhírű magyar kutató, Karikó Katalin vezetésével kifejlesztett, hírvivő RNS (mRNS) nevű technológiára épülő vakcináról.

A biotechnológiai kutatóvállalat társalapítója és igazgatója elmondta, hogy az Izraelben, Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban gyűjtött adatok két trendet mutatnak.

Az egyik az, hogy az oltással szerzett védettség a Covid-19 bármilyen fajta lefolyásától a negyedik hónaptól csökken, a hatodik hónaptól pedig erősen süllyed. Ugyanakkor a súlyos megbetegedéstől a kilencedik hónapig megbízhatóan óv a vakcina. Ez a másik trend.

Mindez azt jelenti, hogy a megfertőződött oltottak megbetegedése az esetek túlnyomó többségében enyhe vagy legfeljebb közepes lefolyású, és ritkán fordulnak elő kórházi kezelést igénylő esetek.

Súlyos megbetegedés főleg időseknél fordulhat elő, vagy egyéb betegségek, túlsúly, vagy gyógyszerekkel mesterségesen meggyengített immunrendszer miatt veszélyeztetett emberek körében – mondta Ugur Sahin.

Kiemelte: valóban elbizonytalanítják az embereket az olyan kijelentések, hogy a Covid-19 miatt kórházba kerülő hatvan éven felüliek 45 százaléka oltott.

Azonban figyelembe kell venni, hogy ebben a korcsoportban eleve nagyon magas az átoltottság és a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) adatai szerint a teljes oltás 85 százalékos hatékonysággal védi a hatvanon felülieket a kórházi kezelést igénylően súlyos megbetegedéstől és 90 százalékos hatékonysággal védi meg őket attól, hogy intenzív osztályra kerüljenek a Covid-19 miatt – fejtette ki Ugur Sahin.

Németországban az utóbbi hetekben az első háromnál jóval erősebb járványhullám alakult ki. A legfontosabb mutatók között számon tartott hétnapi fertőzésgyakoriság – az egy hét alatt regisztrált fertőződések százezer lakosra vetített száma – például az RKI vasárnapi adatai szerint az egymás utáni 14. napon döntött rekordot, 372,7-re emelkedett a szombaton regisztrált előző csúcsról, 362,2-ről. A negyedik hullám erejét jelzi, hogy a mutató értéke az első három hullám idején egyszer sem haladta meg a 200-at. A szövetségi kormány és a járványügyi védekezés gyakorlati megvalósításáért felelős tartományi kormányok tervei szerint megfékezésének egyik fő eszköze a frissítő oltás beadásának felgyorsítása.

A legutóbbi, pénteki adatok szerint a frissítő oltást 5,6 millió ember – a lakosság nagyjából 7 százaléka – kapta meg. A tervek szerint ezt a számot karácsonyra 27 millióra emelik. Teljes oltással 56,5 millió ember – a 82,3 milliós lakosság 67,9 százaléka – rendelkezik.

Az RKI vasárnapi adatai szerint egy nap alatt 42 727 fertőződést szűrtek ki tesztekkel. Ez csaknem 30 százalékos emelkedés az egy héttel korábbi 33 498-hoz képest. Az új esetekkel együtt 5 354 942 ember szervezetében mutatták ki a vírust a járvány tavaly tavaszi kezdete óta. A Covid-19-cel összefüggésben egy nap alatt 75 halálesetet regisztráltak, a járvány áldozatainak száma így 99 062-re emelkedett Németországban.

Forrás: MTI

Címlapkép: pixabay.com

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

division
Megmérettem a 3. oltás utáni antitestszintemet pénteken, az előzőt a 2. oltás után csináltattam 6 hónappal, ég és föld a különbség. Mindenki vegye fel a 3. oltást, a jövő héten regisztráció nélkül lehet menni az oltópontokra, csak vigyázzon mindenki egymásra.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Pálinkás Pál
na ja...mi mást mondhatna a saját szaráról...
division
Megmérettem a 3. oltás utáni antitestszintemet pénteken, az előzőt a 2. oltás után csináltattam 6 hónappal, ég és föld a különbség. Mindenki vegye fel a 3. oltást, a jövő héten regisztráció nélkül lehet menni az oltópontokra, csak vigyázzon mindenki egymásra.
Nyírfa
Szeretnék hinni, de valami nem stimmel. Arra még sosem volt példa, hogy egy oltást félévente meg kelljen ismételni. Ha kizárólag azt a célt szolgálják a vakcinák, hogy erősebb legyen az immunitásunk - bármilyen vírusról legyen is szó - akkor azt egyéni terápiával lehet elérni. Tehát, személyre szólóan.
Valójában ezt szerettük volna elérni az ÁNTSZ-nél a boldog békeidőkben, amikor még hagytak minket dolgozni, sajnos, egy nagyon rövid ideig, mert a rendszerváltás után már nem a nép egészségügye volt fontos. Tegnap írtam arról a projektről, amit a klinikusunk kezdeményezett, és irdatlan mennyiségű munkánk feküdt benne. Aztán a tisztifőorvos megfúrta. A szörnyű az egészben az, hogy ezt megtehette.
Na mindegy, nem írok erről többet, majd, egyszer ez a szemlélet is megváltozik.
Addig is, ha valaki nem akarja felvenni az oltást, javaslom a Bodorrózsát, amely bizonyítottan véd covid ellen is. Szuharként is ismert, ha így hamarabb beugrik.
Nessy
@division: Már túl vagyunk rajta a fiammal együtt, bár nem együtt lakunk, de naponta találkozunk. Barátnője szintén. Pedig mondtam neki, hogy így nem örökli meg a lakást, pedig most van jó ára.:-)) Nem tudod miért érdeklődött az elmeállapotom felől?
Nessy
@Nyírfa: valamikor hajdanán, amikor még nem volt ennyi védőoltás, ha valami fertőzés alakult ki egy osztályon jött a gamma. Miután én minden osztállyal kapcsolatba voltam személyesen is, mindig fülön fogtak, és már szúrtak is. Projekt témában megtudlak érteni! Amit most felülről próbálnak megoldani, alulról építkezve sikeresen modelleztük. Az Irányított betegellátásra gondolok. Mire beindult volna, a politika megfúrta.
Sámannus
@Pálinkás Pál: ... ez pedig a tied és meg is eheted. Szarbányai tele fosta trollokkal az uniót.
kereső
@Nyírfa: Ha jól rémlik, a di-per-te oltásokat a csecsemők 2,3,4 hónaposan kapják- amelyek alapoltások. Az ismétlő "emlékeztető" oltást 18 hónapos korban kapják a gyermekek. Tehát van másik ilyen vakcina is, amelyet "emlékeztetnek". Úgy emlékszem, hogy a bcg oltást is ismétlik- bár ott az időtáv már több év.
Nyírfa
@kereső: A Di-Per-Te-t igen, mert összevont vakcina, de az ismétlő után életre szóló védettséget ad, kivéve a merevgörcs ellen. Ha szükséges, oltanak vele, de egy éven belül kétszer tilos, mert leállíthatja a légzőfunkciókat is. Nem vicc az oltás.
A BCG-t csak akkor ismétlik, ha nem termelődik ellenanyag. De ez ritka.
Ludas Matyi
Ha a Biontech annyira jo, akkor a "feltalaloja" Ugur Sahin miert is nem oltatta be magat?
Rockxy
"a harmadik oltás jelentősen megerősíti az immunválaszt"
és a vitaminok?
Nyírfa
@Nessy: 13.29

Borzasztóan kiábrándító tud lenni, ahogy elvileg szakmabeliek játszadoznak az életünkkel. Kevés az igazán jó orvos is, és itt nem a hellyel-közzel jól megtanultakról van szó, hanem azok alkalmazásáról, az emberi attitűdökről. Édesanyámat meg tudta volna menteni a körzeti orvosa, összefogtam vele, hogy megtervezzük a terápia menetét, de anya nem hagyta, annyira félt élni. Apám akkor ásta meg a sírját, amikor felhagyott a természetes gyógymódokkal, nagyon idős volt már, hirtelen megijedt, hogy lassan mennie kell, és elkezdett orvosokhoz járni. Úgy volt, hogy a 100 évig meg sem áll, de aztán megműtötték, amivel nem kellett volna, ami valóban probléma volt, arra legyintettek, pedig nagyon egyértelmű tünetei voltak. Teljesen félre kezelték, nem volt mit tenni. Annyira szívós volt azonban, hogy az utolsó héten a Honvédban még gondolt egyet az akkori kezelőorvosa, aki már tudta, mit kellett volna tenni, és végrehajtotta rajta az utolsó beavatkozást - akkor még nem tudtuk, hogy ez lesz az utolsó. Azt mondta a doki, ennyi kitérő után már az is csoda , hogy él, de , mert itt van, ver a szíve, funkcionál minden szerve, ép a tudata, kitalálta, hogyan tudja meghosszabbítani az életét, úgy, hogy ne legyen sem ágyhoz kötve, sem orvosi eszközökhöz. Néhány nap múlva megállt apa szíve. Elfáradt.
Bocs, hosszú lett, csak nagyon hiányzik az öregem. Ha tartja magát a saját elveihez, hitéhez, életfelfogásához, még most is veszekedhetnék vele. :)
Pálinkás Pál
" Hosszú távon azok az emberek, akik beadják az oltást, sokkal sebezhetőbbek lesznek a tüskeprotein esetleges mutációival szemben, még akkor is, ha már egyszer vagy többször megfertőződtek és felépültek.

Eközben az oltatlanok tartós, ha nem állandó immunitást szereznek az állítólagos vírus összes törzsével szemben, miután természetes úton megfertőződtek vele, akár csak egyszer is."...
Egyesült Királyság Egészségügyi Biztonsági Ügynöksége...
Nyírfa
Ha hiszitek, ha nem, amikor meginogtam, és már felmentem a regisztrációs oldalra, azon morfondíroztam, hogy mi lenne, ha szputnyikkal lövetném be magam. Aztán felvettem a maszkomat, és jártam egy jó nagyot a friss levegőn.
verőce21
@Nyírfa: Kezdetnek a Szputnyik a legjobb!
Az még Föld körüli pályára is állít...! Örök életű leszel...! :D
Gazella
Koszike de nem kerek 3-kat nem veletlen hogy evek alatt par virologus otthagyta a laborotokat. Vannak akiknek nem veszi be a gyomruk az esztelen kitalacois vakcinat...
division
@Rockxy: A vitaminok nem csodaszerek, és csak akkor indokolt az adásuk ha kimutathatóan hiány van bármelyikből a szervezetedben, minden más esetben csak felesleges pénzkidobás, plusz fennállhat a túladagolás veszélye is némelyiknél. Az egyetlen vitamin amit ilyenkor enni kell az a D3 (3000 NE), némi Cink esetleg, C vitamin (mértékkel).
division
@Nyírfa: A bodorrózsa (Virostop) be volt tiltva, még a gyártót is megbüntették, legalább ne írnál ekkora baromságot. Persze elképzelhető, hogy a covidnak büdösnek tűnhet majd, de majd akkor kikerüli...Ha már orrspray, akkor az Allergodil az egyetlen amivel érdemes próbálkozni, de nem oltás helyett.
division
@Gazella: Hogyan kérnél te harmadikat, amikor az első kettőt sem vetted fel? Tényleg, te ápolók gyöngye, hol fogsz majd dolgozni? Tudod, kötelező lett nektek. Mondjuk jön a hó, lehet majd közmunkában lapátolni.
Nyírfa
@division: Csak egy egyszerű patikai ismertető:

kigyopatika.hu/bodorrozsa-tea-50-g

Be volt tiltva, de a gyártó fellebbezett, és a mai napig forgalmazható.

Kedves division, bántó a durvaságod. Palit vádolod agresszióval - ki kell, hogy javítsalak, az agresszió önmagában nem más mint erő -, én viszont úgy látom, hogy agresszivitásért Te sem mész a szomszédba. Nemes egyszerűséggel: unlak. Unom a frusztrációdat, a hárításaidat, az elfojtásaidat, a szűklátókörödet. El kell fogadnod, hogy a tiéden kívül vannak más vélemények is. Ha nem tetszik, ne olvasd, ne hallgasd, ne menj emberek közé, de akár fejlődhetsz is. T döntesz. A magad életéről. A máséról nem - szerencsére.
division
@Nyírfa: Igazad van, csakhogy aki nem oltatja be magát sokszor pont mások életéről (vagy haláláról) dönt. Igen, tudom hogy forgalmazható, pont mint a homeopátia, ami lényegében egy finom kis cukorgolyócska, amit már szintén régen be kellett volna tiltani. Sajnos jó hasznuk van ezeknek a természetgyógyászoknak, kézrátétellel gyógyítóknak, és még törvény sem szabályozza őket.
Nyírfa
@division: Tudod, hogy Ghandi is természetgyógyász volt? Többek között, természetesen. Ismerted Dr. Török Szilvesztert? Én, igen. Hallottál már Dr. Oláh Andorról? A menyével voltam kapcsolatban.
Homeopátiával csak orvos foglalkozhat, éveket tanul az egyetem után, hogy értse, tudja, miről szól ez a gyógyítási mód. Bizonyos szereket, pl. Arnica Montanat a fogorvosok is ajánlanak foghúzás után, hogy gyorsítsa a szövetek gyógyulását.
Mindenkinek más tapasztalatai vannak, különbözőek az irányultságaink, az érdeklődésünk. És ez így van rendjén. Az USA-ban egyébként köztelező felvenni az orvosegyetemeken alternatív gyógyászattant is. De hát, az egy más világ.

Megyek vasalni, nem leszek.
division
@Nyírfa: Sosem felejtem el, amikor megmentettem egy gyereket a barom elvakult homeopátiás szüleitől.
Jó vasalást!
Lepényleső
Hol vannak az ilyen részletes tájékoztatások a magyar helyzetről?
Nyírfa
@division: Mindenütt vannak sarlatánok, Mint említettem, apámat sikeresen félrekezelték az orvostudorok. Mire jó kezekbe került, késő volt. De gondolom, mindenki tud említeni a személyes tarsolyából jó és rossz történeteket.

Kösz, megvolt. :) Most már lazítok.
Ludas Matyi
@sgl: nem hat vazeg, hanem valami suvernyak magyar Karinko Katalin akiröl a vilag meg csak nem is hallott. Akkor tudd , hogy a török a BionTech tulajdonosa es ö volt az aki "feltalalta" a laborosaival a "Vakcinat", ami tenylegesen csak egy Placebo!
division
@Ludas Matyi: Már bocsi, de az semmit nem jelent, hogy te nem hallottál még Karikó (nem Karinkó) Katalinról. Azaz de: a nagy fokú tudatlanságodat mutatja, pont mint amiket utána leírtál. Az avatarod mondjuk sok mindent elárul rólad:-)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.