Zajlik a kétnapos EU-csúcs, amelyeknek egy fontos fejleménye már biztos van, ugyanis hétfő éjjel megszületett a megállapodás az orosz olajembargóról, de kivételekkel, Magyarország például tovább veheti az orosz olajat – írja a Portfolio.hu.

Így vélekednek a külföldi vezetők Orbán EU-s olajembargó-diadaláról

Orbán Viktor Brüsszelben május 30-án – Fotó: Emmanuel DUNAND / AFP

A lett miniszterelnök Twitteren kommentálta a híreket, miszerint jelentős előrelépés történt annak meggátolásában, hogy Oroszország tovább tudja finanszírozni a brutális háborút, de hozzátette, hogy nem szabad itt megállni és folytatni kell a nyomásgyakorlást.

A finn Európaügyi miniszter a Politico-nak elmondta, hogy a megállapodás létfontosságú volt és megjegyezte, hogy bár nem tökéletes, de nagy lépés annak irányába, hogy megszüntessék a függőséget az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól. A munka folytatódik – tette hozzá.

Alexander De Croo belga miniszterelnök szerint az orosz olajra vonatkozó embargó volt az energiával kapcsolatos szankciók első célja. Egyes országok azt remélték, hogy az olajtilalomról szóló megállapodás után az orosz gázra is csapást fognak mérni, de a belga vezető szerint olyan szankciók kellenek, amelynek jobban kell fájniuk Oroszországnak, mint az Európai Uniónak.

Hozzátette, hogy most arra kell összpontosítani, hogy átültessék a gyakorlatba a szankciókat, amelyek valószínűleg sokáig érvényben lesznek.

Így vélekednek a külföldi vezetők Orbán EU-s olajembargó-diadaláról

Fotó: 123RF.com

A belga miniszterelnök részletesen beszélt a kivételekről is, Csehország például 18 hónapos mentességet kapott, hogy legyen idejük az átállásra bizonyos finomított termékeknél. Magyarországnak egy rövid időre szüksége van ahhoz, hogy alkalmazkodni tudjon, a vezetők azt nem pontosították egyelőre, hogy mennyi időre. Megerősítette, hogy Magyarország és Szlovákia számára akár a szükségintézkedések lehetősége is fennáll, ha az embargó miatt csökkenne az olajellátásuk, abban az esetben más forrásokon keresztül garantálnák az ellátásbiztonságot.

Mark Rutte holland miniszterelnök szerint a megállapodás nem jelenti azt, hogy Orbán Viktor óriási győzelmet aratott volna, de igaza volt – írja tudósításában a politico.

Közel egy hónapnyi huzavona után Magyarország megkapta a csővezetékes importra vonatkozó, határidő nélküli mentességet, valamint egy olyan rendelkezést, ami lehetővé teszi, hogy ha a csővezetékes szállítás megszűnik, akkor is tudjon olajat vásárolni szállítmányokon keresztül. A teljes képhez hozzátartozik, hogy nehéz helyzetben van Magyarország, mivel a finomítóik csak orosz nyersolajjal működnek – mondta el a holland miniszterelnök, hozzátéve, hogy ebben az értelemben szerinte igaza van Orbán Viktornak és hogy Magyarország nem csak saját magának, de Csehországnak és Szlovákiának is kérte a mentességet.

Ugyanakkor kiemelte, hogy továbbra is probléma, hogy nagyon függ Magyarország az orosz olajtól.

A mentesség időtartalmáról a Portfolio.hu cikkében olvashatnak bővebben. 

Forrás: Portfolio.hu

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Emmersson71
Dr. Molnár Csaba, a DK EP-képviselője azt írja a Facebookon, hogy:

Orbán azt próbálja eladni itthon, hogy elérte, amit akart, Magyarországra nem vonatkozik az embargó. Ez nem igaz. Csak átmeneti és részleges mentességet sikerült elérnie. Brüsszelben mindent megszavaz, itthon mindenről hazudik. Ezt csinálja mindig.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Yoda69
Kozben a fideSS mar targyal a Horvat kormannyal az Adria vezetek felturbozasara (nagyon helyesen), hogy azon keresztul is biztositott legyen az orszag olajellatasa alternativ forrasokbol (arab, perzsa stb.), ha a Baratsag vezetekek valami oknal fogva kiesnenek.
Néro2
Ugyanakkor kiemelte, hogy továbbra is probléma, hogy nagyon függ Magyarország az orosz olajtól.
És a függőség nem ennek a csuti tolvajnak köszönhető? Ti tömtétek pénzel ezt a rohadékot ti néztétek bambán a pávatáncát ti segítettétek , hogy WC papírnak használjon benetteket ... mi a faxról beszélsz?
kereső
@sgl: Mert csak azt mondhatják, amit orbántól hallanak-ha!!??? orbán hazudik, és félre vezeti Őket, annak oka van- money milliárdos oka.
verőce21
"...hogy megszüntessék a függőséget az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól..." - érthetetlen a finn eu-ügyi kolléga kijelentése, mert önként, bárki megszüntethette volna az orosz olajtól való "függőséget!

Miért kellett ehhez egy konszenzusos megállapodás...?
Gazella
Csak az van mev amit idáig is az Eu felajánlott a gecinek...
Qqberci
@Maccska: Épp elég az, amelyik a Kolostorban tanyázik...
verőce21
Egyébként magam részéről csalódott vagyok a megállapodással kapcsolatosan, mert addig nem szabadott volna hozzájárulnunk ehhez a megállapodáshoz, csak akkor ha majd vége lesz az ukrajnai háborúnak.

Háborús helyzetben, így mostmar biztos, hogy találat éri a kőolajvezetéket, akár napokon belül... Már erre készülnek...
Békeidőben azért ez jobban ellenőrizhető...
Emmersson71
Dr. Molnár Csaba, a DK EP-képviselője azt írja a Facebookon, hogy:

Orbán azt próbálja eladni itthon, hogy elérte, amit akart, Magyarországra nem vonatkozik az embargó. Ez nem igaz. Csak átmeneti és részleges mentességet sikerült elérnie. Brüsszelben mindent megszavaz, itthon mindenről hazudik. Ezt csinálja mindig.
simmering73
@KisTehen: Te hülyébb vagy mint durbincs.
fergeteg
Nem normális EURÓPA Soros és Amerika nyomására kivezeti magát a kifogyhatatlan aranybányából.
Európa nyomorba dől.
Nyírfa
Hogy is szól a mondás? Okos enged, szamár szenved.
Orbánnak azért engedték meg a határozatlan idejűként szóló mentességet, mert a jövőben már nem számolnak a magyar miniszterelnökkel. Legyen, bólintott az EU, ez az ember már nem oszt, nem szoroz. Belátható időn belül megalkotják a többségi döntésmechanizmus jogszabályait, amely azt is magával hozza, hogy aki az unió terhein nem osztozik, az a többség számára rendelkezésre álló előnyökből sem részesülhet, illetve részerányosan, az alapelvek és értékek betartáésának függvényében . Már amennyiben tag akar maradni, de az sem kötelező. Lehet önállóan is boldogulni, ugye, Viktor?
Néro2
@Emmersson71: Amíg lószar van veréb is van.
RonaGyuri
amit valóban elért - bár lehet csak ideiglenesen - nem nyomtál bele a pofáját a szarba, hogy semmit sem tett több mint egy évtized alatt a diverzifikáció lehetősége érdekében!!! =))
RonaGyuri
@KisTehen: mit és hol olvastál te szerencsétlen marha? A Párt központi napilapja baromságait! =))
verőce21
Mark Rutte holland miniszterelnök szerint a megállapodás nem jelenti azt, hogy Orbán Viktor óriási győzelmet aratott volna..., de igaza volt...! – írja tudósításában a politico.
Pági
@KisTehen: akkor még nem volt háború !
RonaGyuri
@Maccska: te buta korlátolt bunkó az imádott törpétek barátja és szeretője járt és később dolgozott a KGB-nek!! =))
ómió
Szóval - csoda történt(?) - elismerik!
simmering73
"Az Európai Unió ezúttal is túljárt Orbán eszén, és úgy játszotta ki a magyar diktátor vétóját, hogy az embargó a tankhajókon érkező kőolajra vonatkozik, ami az európai olajimport 90 százaléka, míg a csővezetéken érkező kőolajra az embargó nem vonatkozik (egyelőre). Orbánnak azonban nincs tankhajókon érkező orosz olajimportja, ezért nem tudta megvétózni az olajembargó érdemi részét. Orbánnak a barátság kőolajvezetéken jön az orosz olaj, ahhoz azonban nem nyúltak, így Orbán nem tudta a legnagyobb uniós szankciót megakadályozni. Hatalmas koppanás.
Orbán ezt a totális vereséget úgy állítja be győzelemnek, hogy “megvédte” a magyaroknak az orosz olajat (az orosz energiafüggőséget), miközben a vita igazi tétje nem ez volt, hanem az uniós olajembargó."
nepszava.us/orban-teljes-vereseget-szenvedett-az-unios-csucson-az-olajembargo-ugyeben/

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.