Ukrajna 300 harckocsit kaphat Nyugatról az orosz támadás elleni védekezéshez, köztük 62 darabot a legmodernebbnek számító Leopard 2-esekből – mondta a német védelmi miniszter egy vasárnapi interjúban.

Boris Pistorius a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádióban sugárzott interjúban kiemelte: bízik abban, hogy sikerül megvalósítani azt a német-lengyel kezdeményezést, hogy az orosz agresszió elhárítását segítő nyugati országok két harckocsizó zászlóaljnyi, azaz 62 darab Leopard 2-essel segítsék az ukrán hadsereget.

Németország elismerte, hogy közvetett módon részt vesz a háborúban

Fotó: Axel Heimken / AFP

Az A4-es jelzésű modellből már össze is jött egy zászlóaljra való, és az újabb, Leopard 2 A6-os modellből is egyre többet ajánlanak fel a partnerek

– fejtette ki a miniszter, jelezve, hogy formálódnak újabb megállapodások, amelyekről még nem közölhet részleteket.

Mint mondta, valamennyi harckocsifajtát együttvéve Ukrajna 2024 tavaszáig megkaphatja az előirányzott mennyiséget, azaz 300 darabot, "és majd meglátjuk, hogy ezután miként változik a háború menete".

A szövetségi kormány 18 darab Leopard 2 A6-os harckocsit ad át a hadsereg (Bundeswehr) állományából. Március végéig le is szállítja mindet, és a Bundeswehr befejezi az ukrán katonák első turnusának kiképzését a harckocsi használatára. További felajánlásokra ebből a típusból egyelőre nem lehet számítani német részről, mert be kell várni, hogy a gyártó pótolja az Ukrajnának átadott darabokat.

"Ha minden harckocsit átadunk, nem tudunk gyakorlatozni, és ha nem tudunk gyakorlatozni, kiképezni sem tudunk"

– mondta a miniszter.

Hangsúlyozta, hogy Németország Ukrajna támogatásával "közvetett módon" ugyan részt vesz Oroszország Ukrajna elleni háborújában, de nem hadviselő fél, és a részvételnek ezt a két eltérő fajtáját Vlagyimir Putyin orosz elnök is külön kezeli.

Kifejtette: érthető, hogy egy teljes évvel az orosz támadás kezdete után, amikor még egyáltalán nem látszik, hogy miként lehet vége az öldöklésnek, egyre nagyobb az aggodalom, hogy Németország belesodródhat a háborúba. Ezért a szövetségi kormány Ukrajna támogatása mellet arra törekszik, hogy elkerülje a háború kiterjedését.

Ez a két alapelv együtt érvényesül, így "addig támogatjuk Ukrajnát, amíg csak szükséges, és mindennel, amire csak szüksége van" – mondta a szociáldemokrata politikus (SPD).

Németország azért támogatja Ukrajnát, mert a nemzetközi közösség nem engedheti, hogy Oroszország támadó háborúval érvényesítse akaratát. Ez a támogatás "üzenete" – fogalmazott a miniszter, hozzátéve, hogy a konkrét célokat tekintve "nem feltétlenül katonai győzelemről van szó, bár ez is egy lehetőség", de lehet akár tárgyalóasztalnál elért eredmény is, például egy megállapodás az orosz csapatok kivonásáról.

Mindez nem számít, egyedül az a fontos, hogy

"olyan eredmény legyen, amelyet Ukrajna szuverén államként elfogad".

Ukrajna ugyanis nem "jó vagy gonosz hatalmak tevékenységének tárgya", hanem szuverén állam, amely önállóan dönt, hogy mikor és milyen feltételek mellett kezdeményez tárgyalást – mondta a német védelmi miniszter.

A tárgyalásos rendezésről szóló kínai javaslatokkal kapcsolatban hozzátette, hogy üdvözli a kezdeményezést, de "nem a kínaiaknak kell eldönteniük, hogy ki tárgyal".

Kifejtette, hogy Peking részéről javaslatok megfogalmazása után a békét szolgáló tettekre is szükség lenne. Mint mondta, amikor egyszerre szólnak hírek arról, hogy Kína béketervet mutat be, és állítólag öngyilkos drónok Oroszországnak szállítását tervezi, "akkor azt javaslom, hogy Kínát a tettei, és ne a nyilatkozatai alapján ítéljük meg".

Forrás: MTI

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
@verőce21: örülök,hogy ma is sikerült bebaxnod!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
qunta
@Philip Marlowe: Putyin ezt már többször a háború eszkalálódása elött megtette.
qunta
@Philip Marlowe: sajnos nem tévedsz..
jesz
a nácik nem bírnak magukkal...két világháborút okoztak, 30 millió halott lett az eredménye...a lelki-testi sérültekről nem is beszélve.
...úgy érzik a nácik, hogy ez nem maradhat annyiban, ezért az ukránokat használják fel az oroszok írtására...ha kell, az utolsó élő ukrán katonáig biztatják, fegyverrel támogatják a vezetést...ilyen aljas az egész bagázs.
human
Hajrá Ukrajna! Helyettünk is vívjátok a csatát az elmebeteg Putyin ellen.
human
@Maccska: Ukrajna győzni fog és Putyin megszégyenül Orbánnal együtt. A beteg elmék sorsa mindig a bukás a végén.
csak úgy....
itt a sok gyogyós teória között még az is helytállóbb lenne,hogy a zsidó bankárok,fegyvergyártók..stb,akiket ti általában kitaláltok , hogy putyint fizették le és ö azért támadta meg ukrajnát! sokkal egyszerübb a dolog, nem kellett nekik külön-külön mindenkit lefizetni, csak a puttyost és most döl nekik a lé! :)
csak úgy....
istenem add,hogy reggelre a fideszmagyarok megvilágosodjanak! :)
csak úgy....
@Őrnagy: klein, te addíg nem nyugszol,míg ismét ki nem törölnek mint egy segget!
Gregoryx
@Philip Marlowe: Neki csak egy szerény kérése lenne:
valahogy oldják meg, hogy visszaállhasson a Szovjetunió, és Kirill az maradhasson a helyén.
A határokat meg lehetőleg Lengyelországig ki kell tolni. (Medvegyev)
qunta
@human: helyettem ne csatázzon. nem kértem rá.
csak úgy....
@Philip Marlowe: ha téged vernek az utcák és már a földön vagy, akkor ha odamennék és segítenék neked,hogy ne verjenek agyon, akkor én is illetéktelen lennék abban az esetben?
ti fidesz vakok, mi a tökömnek nem tudtok egy kicsit gondolkodni!?
a 48 as forradalmat a labancok a ruszkik segítségével verték le,ti meg most nyaljátok a seggüket !
verőce21
Az oroszok még a vonaton szétlövik ezeknek a Leopard2-nek a felét...!
Szétrakétázzák a Lemberg-Kijev vasútvonalat és a megállított szerelvényen szétbombázzák a tankokat...! A jámbor ukránokat pedig hagyják addig újságot olvasni...! :)
csak úgy....
@verőce21: örülök,hogy ma is sikerült bebaxnod!
verőce21
23:13) Mert nehogy szétszéledjenek azokon a drága termőföldeken a Leopoldok...! :)
Péter2
A lényege az írásnak ." Németország azért támogatja Ukrajnát, mert a nemzetközi közösség nem engedheti, hogy Oroszország támadó háborúval érvényesítse akaratát. ' Helyes ! És nincs egyedül Németország !
kereső
@Maccska: Mi a helyzet 1956-al, és 1968-as prágai tavasszal? Ott is a soros zsidók és bankárok ??? -vagy csak a majdanon? Olyan fals módon érveltek a nagy szovjetúnió mellett, hogy a kutya megveszik tőle. Miért vitatjátok el az ukránok jogát arra, hogy milyen módon, és maguk választhassák meg szövetségeseiket? Mert sorosoztok, usákoztok, zsidó bankároztok- miközben semmibe veszitek egy nép önrendelkezési jogát- ezt hozzátok fel igazolásul És, ha már "nácik", akkor miért nem szóltok az orosz wagner alakulatról? Echte nácik- mint volt az SS hitler idején.
Hamis az a" baba " cicus.

Szeretném azért azt is hallani tőletek, hogyan itélitek meg a belarus államot, amely felvonulási és utánpótlási útvonala az oroszoknak, és onnan is lövik Ukrajna civil lakosságát.
ómió
Ősi germán hagyomány, amin még a sorozatos bukták se képesek változtatni!
Néro2
Nemzethy Magy-rock is. Kűűűdenek misebort meg köz-élnök csatakancát , csak pofázni.
csak úgy....
@sgl: majd átállítják a táplálékot az m1-en! a jó fideszes nehezen tanul de könnyen felejt!
Csizmás Kond
@Pegero: ...semmit nem szed...így született :)
kereső
@Maccska: Eleddig nem "igy" nyilatkoztál. Mi történt?
csak úgy....
@Csizmás Kond: fölnyávogtál elmebeteg? :) ha a butaságról szobrot készítenek, cirmi a modell te leszel!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.