Végleg le kell zárni Törökország EU-csatlakozási folyamatát az Európai Néppárt (EPP) elnöke, Manfred Weber szerint.

A németországi törökök sokkal jobban imádják Erdogant, mint az anyaországiak
Fotó: Twitter/Orbán Viktor

Az Európai Parlament jobbközép pártjait összefogó szövetség német vezetője Recep Tayyip Erdogan török elnök vasárnapi választási győzelme után a Berliner Morgenpost című német lapnak adott nyilatkozatában kiemelte, végleg "félre kell tenni" a török EU-csatlakozás ügyét, mert "inkább gátolja, mint segíti" a közösség és az 1999 óta tagjelölt ország kapcsolatát.

"Az EU továbbra is nyitott a partnerségre, hiszen Törökország közvetlen szomszéd, és sok a közös kihívás. Azonban elvárásai is vannak: a tisztségében megerősített államfőnek a társadalom összefogására és az ország modernizálására kell törekednie, és együtt kell működnie az EU-val az Oroszország és Ukrajna közötti béke megteremtésében, a migrációs politikában és Ciprus helyzetének rendezésében is"

- áll az interjúban.

Mindenekelőtt pedig "Erdogannak azonnal hozzá kell járulnia Svédország NATO-tagságához" – jelentette ki a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa.

Hasonlóan fogalmazott a CSU és a testvérpárt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) közös német szövetségi parlamenti (Bundestag-) frakciójának vezető külügyi szakpolitikusa, Jürgen Hardt is, aki szerint az EU és Törökország kapcsolatának következő nagy "próbája" az lesz, hogy az újraválasztott elnök miként dönt a svéd NATO-csatlakozás ügyében és hogyan "viselkedik" a júliusi vilniusi NATO-csúcson.

Olaf Scholz német kancellár vasárnap a választási eredmény kihirdetése után egy Twitter-bejegyzésben gratulált Recep Tayyip Erdogannak, és hozzátette, hogy Berlin szeretné "új lendülettel" előmozdítani a közös ügyeket.

Németországban él a legnagyobb – nagyjából hárommilliós – határon túli török közösség. A törökországi elnökválasztás vasárnapi második fordulóján a szavazásra jogosult másfélmillió németországi török közül nagyjából minden második voksolt.

Recep Tayyip Erdogan a szavazatok 67,4 százalékát szerezte meg, sokkal jobban szerepelt, mint az anyaországban, ahol 52,14 százalékos eredményt ért el.

Vasárnap este több német nagyvárosban rögtönzött autós felvonulásokkal ünnepelték győzelmét.

Cem Özdemir német szövetségi mezőgazdasági miniszter szerint az Erdogant támogató németországi törökök úgy ünnepelnek, hogy nem kell viselniük döntésük következményeit, szemben sok törökországi nemzettársukkal, akiknek az országot 2003-tól kormányfőként, 2014-től pedig államfőként vezető politikus hatalmon maradása a "szegénységet és a szabadság nélküliséget" jelenti.

A választási eredmény révén Törökországban sokan "minden reményt elveszítettek" – írta a német kormány török származású tagja a Twitteren. A német utcákon Erdogant ünneplő tömegek pedig azt jelzik, hogy a németországi törökök elutasítják a "plurális demokráciát", és integrációjuk a német társadalomba "kudarcos" – fejtette ki a Zöldek politikusa, aki szerint a következő időszakban azzal kell számolni, hogy a török "ultranacionalizmus" és az iszlám vallási "fundamentalizmus" még inkább megerősödik körükben.

Forrás: MTI

52 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
a többségben lévö buta törökök a nyomorra szavaztak, ugyan úgy mint a többségben lévö buta magyarok szoktak! a türk tanácsban lesz is nagy dáridó.. :)
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
csak úgy....
a többségben lévö buta törökök a nyomorra szavaztak, ugyan úgy mint a többségben lévö buta magyarok szoktak! a türk tanácsban lesz is nagy dáridó.. :)
csak úgy....
@Nyírfa: ezt már kérdeztem én is 1-2 erdogányos töröktöl, az volt a válasz,hogy ö nem bolond..
Nyírfa
@csak úgy...: De megszavazni az otthon maradottaknak, nagyon bátorok. Mindet hazaseperném.
Nessy
@csak úgy...: Orbánt is imádják a határon túli "magyarok", meg a potya milliárdos támogatást magyar adófizetők pénzéből!. Persze a kint élő, dolgozó,tanuló magyar nem szavazhat levélben.
csak úgy....
@Nyírfa: 12:09 a butaság határtalan!
simmering73
"Pünkösd volt, van, de jó. A Fidesznek meg pláne, mert most lehetett csak igazán ájtatoskodni a szomszédban, a Csíksomlyói búcsúban. Ez a kegyelmes urak és közjogi méltóságaink Ozora fesztiválja, ahol annyira át tudnak szellemülni a szentlélek és a magyarság találkozásának ölében, hogy a fal adja a másikat. Mindenki ott volt, a sonka- és homárfogyasztás koronázatlan királya azonban idén is kihagyta a össznépi keresztény összeborulást. El volt tűnve három napig, aztán feltámadt mint Jézus, és elsőként gratulált az újraválasztott török szultánnak, Erdogannak. Még a hivatalos eredmény kihirdetését sem várta meg. Ez azért nagyon fontos, mert ugyan nem akarok senkit elkeseríteni, de nagyon úgy néz ki, hogy itthon sem kell nagyon másra számítani 2026-ban. Na szóval, nagy lesz az öröm a napos oldalon, hogy a keleti diktátor újra félholdként ragyog majd a törökök és Európa felett."
kolozsvaros.com/2023/05/29/csak-szorjak-mint-bolond-pek-a-lisztet/
colibri
De azért mégis elköltöztek Németországba és ott élnek. Kapják be neki!
Maccska
@csak úgy...: akkor most biztos leölték a menyasszonyodat,kecskebaszó.Volt dáridó,dínomdánom a szomszédodban!
Maccska
a willkommenskultur ezennel beszart.
Nyírfa
@csak úgy...: 12.23

Csak ez nem játék határok nélkül.
Maccska
@Nessy: minden határon túli magyarra ugyanazok a szabályok vonatkoznak.Mindegy hogy melyik országban él.Legyen az Anglia vagy Románia.
csak úgy....
@Maccska: nálad mivel tapétázták ki a buta szüleid az üres buksid belsejét,használt klotyópapírral?
Maccska
@csak úgy...: a szomszédaiddal foglalkozz,buksi.Jobban kellett volna agitálnod.
Maccska
. Most először a török ellenzék a globalista receptet alkalmazta. A magyar baloldalhoz hasonlóan egy szivárványkoalíciót hoztak létre, amelyben az iszlamistáktól a szocialistákig hat, eltérő színezetű és világnézetű párt alkotja, ezért kísértetiesen hasonlít a magyar szivárványkoalícióhoz. Ez a sokféle világnézet megosztotta a szavazókat, és a pártok elvesztették a karakterüket. Gondoljunk csak a magyar baloldal kudarcos eredményére a 2022-es országgyűlési választásokon, ahol együtt sokkal kevesebb szavazatot kaptak, mint külön-külön.
csak úgy....
@Maccska: veled elmebeteggel kell foglalkoznom,mert téged mindenki leszar!
shikari nevedet teljesen föladtad,te okoskodó seggfej elmebajos?
Maccska
@csak úgy...: nem jól mennek a dolgaid gyagyás.
csak úgy....
@Maccska: pedíg naponta 3x kajálok, te meg van úgy, hogy egyszerse! :)
tibi,te egy buta moslék pötsch!
Maccska
@csak úgy...: eszel,de minek.
Vegetatív állapotnak nevezzük azt, amikor valaki tartósan nincs öntudatánál, nem mutat értelmi, érzelmi reakciókat, képtelen a kommunikációra, ám ennek ellenére hosszú évekig is élhet ebben az állapotban. A kérdés ilyenkor szinte mindenkiben felmerül, különösen is amikor már hosszú idő telt el, hogy vajon tényleg kell-e táplálni, folyadékkal ellátni az ilyen betegeket. Kinek jó ez?
gina
Mert nem egy diktatúrában élnek az idióták,, ennyi.
csak úgy....
@Maccska: a záródból idéztél te éhezö elemebeteg? :)
Maccska
@gina: mindenesetre nem kaptak kedvet a demokráciához Németországban az biztos.
Nessy
@Maccska: Tévedés. Levélben, a halott nagypapa helyett is csak a kettős állampolgárok szavazhatnak, első sorban Romániában élnek vele. Legutóbb pl. félmillióan a fideszre.
csak úgy....
@Maccska: a németországi törökök 70% -a ,akkora tudatlan seggfej mint te!
tothjani
Törökországban a Infláció évek óta 70% körül van, nálunk csak 25% körül lesz, de a Vezérek megvédenek minket, hiszen a Kormány kegyelméből nem döglenek éhen vagy fagynak meg az emberek. :(
kereső
Nem is értem, hogy miért nem otthon, Törökországban élnek ?
Emmersson71
Valahogy Orbánnal is ez van. A dagit Erdélyben jobban csípik.
Más szóval: más faxával verik a csalánt!
kereső
Ha az Eu- az EPP javaslata alapján lezárja a török csatlakozási szerződés folytatását- azaz Törökország ennek az Istennek az idejében még csak nem is álmodhat Eu--s tagságról, az milyen hatással lesz a nagy számú török vendégmunkás , és családjaik helyzetére Németországban?
KisTehen
mert a németországi törökök már belekóstoltak a liberáldiktatúrába
kereső
@KisTehen: Akkor miért nem mennek haza, ha az a "liberáldiktatúra" annyira rossz?? Szagolják otthon az ibolyát!
Nessy
@kereső: Bolondok lennének hazamenni Könnyű úgy szavazni, hogy a döntésük eredményét nem kell viselniük! Lásd levélszavazók!
csak úgy....
@KisTehen: a németországi törökök 70 % akkora seggfej mint te!
csak úgy....
@kereső: 15:30 semmi hatása sem lesz, a fiatalok közül 50 % német állampolgár . -majd úgy házasodnak...
kereső
@csak úgy...: Mondjuk ebben azért én nem vagyok teljesen biztos, főleg ha az ott élő törököknek fontosabb lesz erdogan, mint a német törvények.
csak úgy....
@kereső: erdogán mindíg is heccelte a németországi törököket de sosem ért el vele látványos sikereket! ezek itt tudják,hogy az állampolgárság visszavonása után kiutasíthatók és azt nem merik megkockáztati! - sokan közülük abban reménykednek,hogy a török ismét világhatalom lesz de azért még a kisujjukat se mozdítanák,nem ám harcolnának érte...
ha hideg van fáznak,ha meleg akkor sziesztáznak,hisztisek de nem veszélyesek.
KisTehen
@kereső: mert hisznek abban, amit a liberátordiktátorok sulykolnak ... a szabadságban
KisTehen
@csak úgy...: nem zavar, hogy mindenki szembejön veled az autópályán?
Csizmás Kond
Az a legmeghatóbb az egészben, hogy egyes önmagát baloldalinak valló állítólagos magyar mennyire aggódik a törökök miatt ...
kereső
@KisTehen: Akkor meg végképp nem értem- hiszen Törökország maga a demokrácia, a szabadság. Vagy nem???
balos
@Csizmás Kond: Ellentétben önnel nedveske!kendnek bejön a török takony a szájába,ha a geci kinálja!
balos
A török-németek=magyar-románok!
Csizmás Kond
@balos: ...aki balos fasznak született annak is döglik meg...
csak úgy....
@KisTehen: boci,te mint fidesz+ruszki propagandista, téged a moslékok között nehéz elképzeli mint boci, te csak egy seggfej mindenevö gyesznó,akinek tetvek lehettek az ösei!
balos
@Csizmás Kond: A remény hal meg utoljára nyilasgeci!Meg a családod előbb!Csak hogy örülj bazd meg!
gina
@Maccska: Akkor takarodjanak haza és ne élösködjenek a mi német pénzünkön
Virág Árpád
@zenebohóc: Csak egyszerű matematika...

:-)
kulabombaafityiszre
@Csizmás Kond: ma, 17:51
A csizmás egeret meg simán eltapossák,mert észre sem veszik.Köcsög.
kulabombaafityiszre
@csak úgy...: ma, 12:54
A papirt sajnálták,így aztán maradt a ráragadt végtermék.Meg is látszik a szellemi képességén.
Az ugyanis elég gyenge.Népiesen szar.
Nessy
Megszavazták onnan messziről a diktatúrát, és maradnak a halódó Németországban! Biztosítva Erdogán "elsöprő" 52%-os győzelmét! Mi a jó nekik ebben ott a távolban?
surdilloFUJT
@Nessy: ...MERT PRIMITIV,ALLAHIMÁDÓK!!!A német fizetésből-még kukásként is---úri módon élhet az otthoniakhoz képest,ÉS LESZARJÁK,HOGY OTTHON DIKTATÚRA VAN A KÉNYÚR MIATT!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok