Megegyezett a román kormány a három legnagyobb tanügyi szakszervezettel a közoktatást három hete megbénító sztrájk lezárásának feltételeiről – jelentette be a vasárnapi rendkívüli kormányülés elején a miniszterelnök.

Azonnali 25 százalékos béremelést kapnak a tanárok – Romániában sikerült megoldani

Fotó: MTI/Kiss Gábor

Nicolae Ciuca elmondta: a tanügyi alkalmazottak júniustól azonnali 25 százalékos béremelést kapnak, az év végéig elfogadandó új közalkalmazotti bértörvényben a tanügyi bértáblát az országos átlag fölé emelik, vagyis a kezdő tanár fizetése egyenlő lesz az országos átlagbérrel, január elsejétől pedig a tanügyi alkalmazottak megkapják a törvény által előírt (lépcsőzetesen bevezetendő) újabb béremelés 50 százalékát.

A kormány múlt hét elején hozott sürgősségi rendeletében már megemelte 1000 lejjel (74 500 forint) a tanárok illetve 400 lejjel a kisegítő személyzet havi bruttó bérét júniustól, de a szakszervezetek ezzel elégedetlenek voltak, mert ez a korábbi fizetésekhez képest csak 18-24 százalékos azonnali béremelést jelentett az általuk követelt 25 százalék helyett. A január elsejétől beígért újabb béremelés mértéke is emelkedett a kormány mostani bérajánlatban: korábban 40, majd 45 százalékos ajánlatot tett a kabinet (a régi és a leendő bértábla közti különbséget véve alapul).

Jelenleg a nettó átlagbér meghaladja a 4000 lejt Romániában, míg egy kezdő pedagógus mintegy 2500 lejes nettó fizetést kap, tehát a sztrájkolók mintegy 60 százalékos béremelést akarnak elérni, amiből 25 százalékot azonnal.

Ciuca elmondása szerint a nap folyamán a kormány közzéteszi a megállapodás alapján kidolgozandó sürgősségi rendelet tervezetét, amelyre hétfő reggelig vár választ a sztrájkoló pedagógusok képviselőitől. Amennyiben elfogadják az ajánlatot, a kormány hétfőn egy újabb rendkívüli ülésen hatályba is lépteti a konfliktust lezáró jogszabályt.

Megerősítették a miniszterelnök által mondottakat a kormány székházából a vasárnap reggeli egyeztetésről távozó szakszervezeti vezetők is, akik szerint a sztrájknak csak akkor lesz vége, ha a kormány jogi hatályú rendeletet (nem szándéknyilatkozatot) fogad el ígéreteiről.

A vasárnapi kormányülésen a sztrájk miatt ellehetetlenített szóbeli érettségi vizsgák "kiváltásáról" fogad el rendeletet a kormány. Az eredeti ütemterv szerint ugyanis az érettségi szóbeli vizsgáit hétfőn kellett volna megkezdeni. A rendelet szerint az idei nyári érettségi vizsgaidőszakban nem rendeznek szóbeli vizsgát a román nyelvű, anyanyelvű, és idegen nyelvű kommunikációs képességek, illetve a digitális kompetenciák felmérésére, ezek helyett a líceumi osztályzatok alapján kapnak minősítést az érettségizők egy később megjelenő módszertan alapján.

Az érettségi írásbeli vizsgái az ütemterv szerint június 26-án kezdődnek Romániában.

Forrás: MTI

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
Ők tudják milyen egy dühös társadalom...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Aki Én
Ők tudják milyen egy dühös társadalom...
csak úgy....
románia elöre megy nem hátra! náluk nincs "háborús infláció" ,csak a sima ami a magyarénál jóval alacsonyabb!
jáger laszló
Hát ott Romániában kiszorították és nem vártak a brüsszeli pénzre!!
A szükség néha törvényt bont!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
simmering73
Így kell ezt csinálni magyar balfékek. Spontán, keményen, hogy azonnal beszarjanak.
Másoló
csak röviden másolni másolni másolni másolni másolni másolni ennyi
Nessy
Itthon csak kevesen emelik föl a hátsójukat, majd kapnak új törvényt béremelés helyett !
Valahol sajnálom is őket, de más nem állhat ki helyettük. A saját érdekeiket maguknak kell védeni elsősorban.
Csizmás Kond
...csakhogy romániában nem a diákokat tolták maguk előtt a tüntető tanárok...
Eladott Ország
30 évünk volt arra, hogy a legvidámabb barakot átmentve felépítsünk egy remekül működő, a számtalan tehetséget kiaknázó, szolidáris társadalmat, ahol minden tisztességes magyarnak lehetett volna helye. De nekünk ez a mocskos hazaáruló kleptokrata csürhe elit jutott, milliós elvándorlással. Ez százszor rosszabb, mint Trianon. Az emlékezetpolitika, a sérelmek mantrázása, a határon túliak megvásárlása, a magyaros, örökös máshibáztatás oda vezetett, hogy magunk elé utasítottunk minden versenytársat akik korábban messze mögöttünk kullogtak. Ehelyett most loholhatunk Románia után is.
Nem akartam olcsó csirkefarhátat enni ...
scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/273971395_4899542936755599_8615209399632457657_n.jpg?_nc_cat=101&ccb=1-7&_nc_sid=dbeb18&_nc_ohc=7T_uxaqR7hsAX8s_9K4&_nc_ht=scontent-vie1-1.xx&oh=00_AfB0PvYs3uvKFK5BFjqO0eCuA0e6D_OyHTe4VyHMf-vFFQ&oe=648B1163
Eladott Ország
Nekem az sokkal jobban fáj, hogy annyi erőforrást kaptunk már az Uniótól, hogy lehetne már az ország egy Svájc vagy Ausztria. Ehelyett lett az ország egy kib@szott felcsúti szarfészek, na ez az ami fáj, nem Trianon. Ezt a kis országot sem tudtuk felvirágoztatni, mert a tehetséges embereket elüldözték az országból, csak a lopás alapú társadalom van.
Nessy
@Eladott Ország: Nálunk Csaucseszku még mindig vigan élne.
Aki Én
@Nessy: ...vagy ha akkor orbán van hatalmon, ma nálunk élne vígan.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.