Svédország NATO-tagsága elérhető közelségbe került, lehetséges, hogy pozitív döntés születik a skandináv ország csatlakozásáról a szövetség jövő heti, vilniusi csúcstalálkozóján – mondta a NATO-főtitkár Brüsszelben azt követően, hogy a török, a svéd és a finn külügyminiszter erre vonatkozó megbeszéléseket folytatott a szövetség székházában csütörtökön.

Hiába tiltakoznak Orbánék, Svédország NATO-tag lehet – Megszólalt a török külügyminiszter is

Jens Stoltenberg sajtótájékoztatóján kijelentette: ideje, hogy Svédország csatlakozzon a katonai szövetséghez, ami a szövetséget erősíteni, a tagországok biztonságát pedig növelni fogja.

Közölte: Stockholm fontos lépéséket tett Törökország kéréseinek teljesítésére, egyebek kellett módosította alkotmányát, visszavonta a törökországi fegyverkivitelre vonatkozó korlátozásokat és megerősítette terroristaellenes szabályozását. Elhárult minden akadály a svéd NATO-tagság ratifikálása elől – jelentette ki.

A svéd NATO-csatlakozás minden szövetséges biztonsági érdeke, ezért a bővítés ezen fejezetét amilyen gyorsan csak lehet, le kell zárni

- fogalmazott Stoltenberg, majd hozzátette: a késlekedés csak azok számára hoz hasznot, akik a NATO egységének megbontásán munkálkodnak. Ezek között a fititkár Oroszországot és a terrorszervezetként nyilvántartott Kurdisztáni Munkáspártot (PKK) említette.

Bejelentette: a kedden és szerdán tartandó vilniusi csúcstalálkozót megelőzően hétfőn megbeszélésre hívja a török és svéd vezetőket. "Az a fontos, hogy a jövő héten eredményt érjünk el a svéd csatlakozás ügyében" – tette hozzá a NATO-főtitkár.

Tobias Billström svéd külügyminiszter újságíróknak nyilatkozva reményét fejezte ki, hogy a jövő héten Ankara jóváhagyja országa NATO-csatlakozását.

Reménykedünk és pozitív döntést várunk a jövő héten, de hangsúlyozni szeretném, hogy ez Törökországon múlik

- fogalmazott a svéd külügyi tárcavezető.

Hakan Fidan török külügyminiszter azt közölte, Törökország szerint NATO-tagságának jóváhagyásához Svédországnak bizonyítania kell, hogy a bejelentett törvénymódosításokat alkalmazzák, különös tekintettel arra, hogy jogrendjébe ültette a terrorizmusellenes törvény módosításait.

Svédország tett néhány lépést a megkívánt jogi változtatásokkal kapcsolatban, például megszüntette a védelmi ipari korlátozásokat Törökországgal szemben.

A jogszabályi változásoknak most a gyakorlatban is tükröződniük kell

- tette hozzá a török külügyminiszter.

Forrás: MTI

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

izéke
@KisTehen: a libsiknek nem kell átmosni az agyát,ergo nincs rá szükségük. Nektek meg köztudott,hogy nincs agyatok,szóval miféle agymosást hallucinálsz?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
tothjani
Svédországnak bizonyitani kell a török fasiszták felé, de a magyar fasiszták nem tűrik ha az EU beleszól valamibe.
simmering73
@KisTehen: "de hangsúlyozni szeretném, hogy ez Törökországon múlik". Kurvaország már nem tényező. ha tőgyön szúrod magad a vasvillával, akkor sem.
colibri
Annyira tetszene nekem, ha a törökök a nagy egyeztetés közepette átvernék szíjjas petikét és megelőznének minket a ratifikációval! OrbánC meg egye meg, amit főzött!
izéke
@Maccska: helyes,ne is hagyd,hogy az a csúnya EU bármibe is beleszóljon,pl a pénzei elosztásába meg ti ne ugassatok bele. Ha az EU nem lökne néha egy kis alamizsnát ennek a tolvaj koldus országnak,már rég egymást ennétek mint az észak koreaiak
Eladott Ország
A végén még csúfra a csúti geci fogja legutoljára megszavazni Svédország NATO tagságát. Minek köhög a bolha, mikor...
kulabombaafityiszre
@KisTehen: tegnap, 22:31
szóval elismered a libsiknek van agya,mert nektek félévente a poshadt vizet cserélik a fejetekben.
Még poshadtabbra.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.