Ferenc pápa a RAI1-híradó igazgatója, Gian Marco Chioccia kérdéseire válaszolt. Ez volt az első interjú, amelyet pápa televíziós híradónak adott, melyben az izraeli-palesztin háború mellett meglepő kijelentést tett a papi cölibátusról.

Vége lehet a papi cölibátusnak? – Ferenc pápa meglepő nyilatkozatot tett

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Méltatta a nők egyre növekvő szerepét az egyházban, hangsúlyozva, hogy a Vatikánban egyre magasabb hivatali pozíciókat töltenek be.

"A nők olyan dolgokat is megértenek, amelyeket mi férfiak nem" – mondta. Ezzel egy időben teológiai problémának nevezte és kizárta a nők pappá szentelése lehetőségét.

A papi cölibátust módosítható egyházi törvénynek nevezte, de úgy vélte, nem a cölibátus megszüntetésétől függ a papok számának növelése.

Ferenc pápa hangsúlyozta, a Hamász terrorista szervezet október 7-i izraeli támadása óta követi a helyzetet.

Kifejtette, minden háború vereségnek számít, mivel "háborúval nem lehet semmit se megoldani, miközben a békével minden nyereség". A legbölcsebb megoldásnak két egymás mellett élő állam létrehozatalát nevezte, és ezzel egy időben rendkívüli státuszt szorgalmazott Jeruzsálem városának.

A katolikus egyházfő elmondta, hogy naponta telefonon beszél a Gázai övezetben található Szent Család plébániatemplommal, amelyet jelenleg az egyiptomi plébános-helyettes vezet, de egy argentin nővér is szolgál ott, valamint Kalkuttai Szent Teréz anya nővérei, akik beteg gyerekeket látnak el. A pápa információi szerint a plébánián 536-an találtak menedékre, közöttük muzulmánok is.

Ez a háború bennünket is érint, többek között azért, mert a Szentföldön zajlik – mondta Ferenc pápa. Hozzátette, félelmei vannak a konfliktus kimenetelével kapcsolatban.

Az antiszemitizmus erősödéséről úgy vélte, a holokauszt óta "az antiszemitizmus el volt rejtve, de sose múlt el".

Békét sürgetett Ukrajnában is: azt mondta, megérti Kijev álláspontját, tudja, mennyit szenvedett az ukrán nép a történelem során, "de békére van szükség, a háborút le kell állítani, a tárgyalás az egyetlen megoldás".

A migrációt illetően Ferenc pápa kifejtette, migrációra szükség van, ha Európában települések néptelenednek el gyermekhiány miatt. Ugyanakkor a bevándorlók integrációja nélkül a migrációs politika nem működik. Az egyházfő a Belgiumban született vagy ott felnőtt emberek által elkövetett terrorista-támadásokat hozta fel példaként.

Megerősítette, hogy elődjétő, XVI. Benedek pápától két kartondoboznyi dossziét kapott a függőben levő problémákról, és azok egy részét már elkezdte megoldani.

"Az egyháznak soha nem szabad elszakadnia saját gyökereitől, máskülönben visszafelé halad. A hagyományok őrzése nem jelent mozdulatlan konzervativizmust" – hangoztatta Ferenc pápa. Úgy vélte, egyik pápára, így rá sem lehet ráhúzni a jobboldali vagy baloldali címkét, inkább az számít, hogy munkáját mennyire végzi következetesen.

A 2013-ban kezdődött pápasága egyik legnehezebb pillanatának a szíriai békéért ugyanabban az év szeptemberében, a Szent Péter téren tartott imádságot nevezte: hangsúlyozta, nem volt elég tapasztalata, és félt, hogy téved, nem helyesen cselekszik.

A mai kor egyik legnehezebb kihívásának a teremtett világ védelmét nevezte. Bejelentette, hogy december első napjaiban részt vesz Dubajban az ENSZ COP28 éghajlatváltozás csúcstalálkozóján.

A személyét érintő kérdésekre válaszolva Ferenc pápa elmondta, hogy utoljára 1975-ben járt a tengerparton, felidézte első szerelmét, és Argentínába emigrált olasz családját. Elmondta, hogy hitét sohasem veszítette, de volt, amikor sötét ösvényekre lépett és Istent kereste. Jónak nevezte egészségi állapotát: bélműtétei ellenére mindent ehet, és térdfájdalmai is enyhülnek – mesélte el.

Utolsó kérdésként a két argentin labdarúgó, a nyolcszoros aranylabdás Messi és Maradona között kellett választania, de Ferenc pápa a brazil Pelé mellett tette le a voksát. Kijelentette, Maradona nagy játékos volt, de emberként kudarcot vallott.

Forrás: MTI

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nemkati
A papi cölibátus az emberi természet elleni törvény. Jézus ilyet nem követelt. Olyasmit sem, hogy nők nem lehetnek papok. De ez legyen a papok és a hívő katolikusok problémája. A cölibátus eltörlése azt biztosan eredményezheti, hogy csökkenni fog a papi pedofil bűncselekmények száma, és már ezért megéri.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
nemkati
@Csizmás Kond: Nem érdekel, melyik vallás hogy hívja a papjait.
Honnan veszed, hogy ugrabugrálok? Nem, én csak megírom a véleményem. Ahogy te is sok olyan dologról, ami nem értint téged. Vagy nincs hozzá közöd.
Csizmás Kond
@nemkati: ...van különbség a vélemény és a kijelentés között...a véleményben nem állítunk...
nemkati
@utánam a vízözön: Nem tudom, hogy van-e Isten, de én nem hiszem, hogy van.
"NE a te hited szerint legyen, mert akkor az egész emberiség (az eddig élt összes ember is), csúnyán ráfarag:" Az én hitemtől vagy nemhitemtől senki nem fog áfaragni semmire. Ahogy az én életemet abszolút nem befolyásolja, hogy te miben hiszel, úgy az én hitem vagy nemhitem sem lesz semmiféle hatással sem a te, sem senki más életére, pláne azokéra, akik már nem élnek. És attól még Jézus feltámadhatott, de senki más nem támadt fel eddig, és szerintem nem is fog.
A bibliáról, a hitről, Istenről, a vallásokról viszont még vitatkozhatok vagy gondolatot cserélhetek bárkivel, attól függetlenül, hogy nem hiszek, mert tudásom azért van róla.
nemkati
@utánam a vízözön: Te komolyan gondolod, hogy ettől bárki hirtelen hívő lesz? Fenyegetéstől, lenézéstől? Az Istenben való hit nem elhatározás kérdése, az vagy van, vagy nincs. Nekem is innom kéne, hogy higgyek? Nem fogok.

Én nem harcolok Isten és Jézus ellen, de másról sem tudok aki ezt tenné. Inkább tapasztalok támadást, mint most tőled is, azok ellen, akik nem hisznek Istenben. Ez főleg olyanoktól egy hazug dolog, akik csak szavakban vallják magukat vallásosnak, a tetteikben rosszabbak a hitetleneknél. Nem rólad beszélek.
namihami
Akkor már csak a pedofília marad nekik tiltott?
Sámannus
Tökös csávó a papa Most a buzik és a pedofilok is kapnak egy esélyt

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.