A lengyel kulturális és örökségvédelmi miniszter a közmédia felszámolásáról döntött – ezt maga Bartlomiej Sienkiewicz jelentette be szerdán az X közösségi felületen.

Intő példa Orbánéknak? Felszámolják a közmédiát Lengyelországban
Kép: YouTube

A miniszter szerint a közmédia társaságainak felszámolási eljárás alá helyezése lehetővé teszi azok "szükséges átalakítását", és elejét veszi az alkalmazottak elbocsátásának, melyre a pénzhiány miatt kerülne sor. Az eljárás bármikor felfüggeszthető – tette hozzá.

Marcin Mastalerek, Andrzej Duda államfő kabinetfőnöke úgy ítélte meg: Sienkiewicz lépése a kormányzó erők "teljes tehetetlenségét bizonyítja, miután nem találtak semmilyen törvényes módszert" a közmédiát működtető társaságok vezetésének leváltására.

A lengyel alkotmánybíróság december közepén előzetes intézkedést adott ki, amelynek értelmében az illetékes miniszternek tartózkodnia kell a közmédiát működtető társaságok felszámolásától. Az intézkedést a testület az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt képviselőinek a közmédiára vonatkozó beadványára reagálva adta ki. Ennek megvitatását a bírói testület január 16-ára tűzte napirendre.

Donald Tusk kormányfő szerda délutáni sajtóértekezletén bejelentette: az államfői vétó miatt kormánya újabb tervezetet készít a médiára vonatkozó kiegészítő költségvetési törvényről, és új médiatörvényt is előkészítenek. A közmédiát a költségvetési tartalékokból fizetik majd, nem pedig államkötvényekből, mint eredetileg tervezték.

Sienkiewicz a múlt héten egy parlamenti határozatra és a kereskedelmi társaságokról szóló törvényre hivatkozva felmentette a lengyel közmédia vezérigazgatóit, és újakat nevezett ki helyettük. Egyben új felügyelőbizottságokat is felállított. Az államfő és a PiS törvénysértőnek minősítette a személycserék lebonyolításának módját. A lengyel közmédiát felügyelő, 2016-ban létrehozott Nemzeti Médiatanács, amelyben többségben vannak a PiS által jelölt tagok, kedden saját vezérigazgatót választott a köztelevízió élére.

A PAP leváltott vezérigazgatója, Wojciech Surmacz eddig nem írta alá lemondását. Piotr Glinski volt kulturális miniszter kedd este közölte: Surmacz ötszáz külföldi újságíróhoz levelet intézett, melyben leírja, hogy a jelenlegi kormány "törvénytelenül próbálja átvenni a PAP hírügynökséget, terrorizálja a szabad médiát és az újságírókat Lengyelországban".

Marek Blonski, a Sienkiewicz által kinevezett új vezérigazgató kedd éjjel kiadott nyilatkozatában viszont "újságírók terrorizálásával" vádolta meg a PiS képviselőit, akik hatáskörük keretében végzett ellenőrzés címén rotációs ügyeleteket tartanak a PAP székházában.

A PiS bizalmatlansági indítványt nyújt be Sienkiewicz ellen "a közmédia erőszakos átvételére tett kísérlet miatt" – jelentette be szerdán Mariusz Blaszczak, a párt frakcióvezetője, volt nemzetvédelmi miniszter. A PiS politikusai szerdán képviselői ellenőrzéseket indítottak a kulturális és örökségvédelmi minisztériumban is.

Forrás: MTI

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Cherry
Itt nem a közmédiát hanem ezt a retkes zsiros cigányt és bandáját kellene felszámolni, de ami késik nem múlik...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
csak úgy....
@KisTehen: nyomd mag a dudát te túlbuzgó buzzancs! :)
lusta
A felszámolási eljárás gyakorlatilag csődvédelmet jelent, amely biztosítja a dolgozók munkajogi védelmét. Miután Duda megvétózta a közmédia számára is benyújtott költségvetési módosítást, amely a közmédiának 3 milliárd złotyt irányoztak elő. Ugyanakkor a reklám és egyéb bevételek olyan 900 millió złotyt hoz a konyhára. Látható, hogy a pénzhiány miatt a csőd rövidesen bekopogott volna.
Cherry
Itt nem a közmédiát hanem ezt a retkes zsiros cigányt és bandáját kellene felszámolni, de ami késik nem múlik...
Cherry
@Pegero: Aljas kis retek arab osztottak neked szót??? Takarodó...
csak úgy....
@KisTehen: @Pegero: @Őrnagy: = a fidesz súlyos elmebetegei! :)
Ezodabasz
@Pegero: ma, 21:05 Te faszkalap! az 0rbáni propagandagépezet szépen okosan csinálta ugye ? Szinte észrevehetetlenül.
Ezért nem látod. Ki uralkodik a "média" segítségével? Nézd meg ezt az idióta buzit: www.youtube.com/watch?v=CACSLI4_V5E
lusta
Prdig még nem is volt olyan tragikus a lengyel helyzet, mint nálunk. Mostani adat, egyébként msodpercre leosztva tette közzé közTV, hogy a választás előtti 3 hónapban a műsoridő háromnegyede (77%) a pisiorkik részvételével telt el.
Még egy apróság. A részvételük a lényeg, nem pedig, hogy róluk beszéltek.
human
Ha itt egyszer újra normális közmédia lesz az olyan lesz mint mikor valaki a szmogos városi levegő után beleszippant a friss hegyi levegőbe. Sok fej ki fog akkor tisztulni.
human
"Lengyel közmédia műsorvezetője: Durvább propagandát csináltunk, mint a kommunizmus alatt"

„Bűntársként mondom […], a TVP-nél a sztálini logika érvényesült: aki nincs velünk, az ellenünk van. Az egész nemzetet egyszerűen meggyaláztuk a propagandával, amit az elmúlt hónapokban árasztottunk”.

24.hu/kulfold/2023/10/19/lengyelorszag-valasztas-kozteve-propaganda/
namihami
Na M1-es brigád, rezeg már a léc? Mert a Tv2 és társai ennyi embert nem fog tudni (és akarni) átvenni! És akkor hova lesz a ""szakmai hűség""? Kiket fogtok kiszolgálni hasonló elkötelezettséggel?!?!?!
jáger laszló
Hát ez is 1 +oldás,habár nem a legelegánsabb!
Sok emberi kapcsolat sérül amelynek újjáépítése hosszadalmas folyamat
Ez pedig komoly érdeksérelmekkel jár!!
csak ennyi
barátilag
fideszes gyökér
@Pegero: Értem.
Le kell szopni a Miniszterelnökúr BKT Faszát.
Azaz baromi kicsi túrós.

Körül kell metélni a dagadt-löttyedtet,
mert nem illik bele a haveri buzik közé.
Aki Én
@Őrnagyagyás: A hungarofób húgyagyú gyagyás illibkány seggfejek legfőbb jellemzője, hogy mindenkiből kéretlenül "libsit csinálnak" aki nem nyalja az újkommunista orbán (orosz gyarmati helytartó) seggét! Szánalmas csürhe vagytok gyagyás, de nem szánakozok rajtatok, csak leszarlak benneteket!
Csak Norisz és senki más
32 évvel ezelőtt nálunk is ezt akarta az USA: fejébe vette valaki ott, hogy először megveszik az MTV2-t. Persze mindennek ára van! Cserébe felújították volna hazánk teljes úthálózatát! Akkor Antall József miniszterelnök annyit mondott, hogy neki tetszik az ötlet, de nem dönthet egy személyben, meg kell kérdeznie a kormányzati kerekasztal résztvevőit! Természetesen az SZDSZ nem találta jó ötletnek, miközben buta kérdésekkel árasztotta el az ajánlattevőt! Kútba esett az üzlet, az MTV2 maradt félnapos, MTV1 sorsát meg ismerjük - pedig azért is kaphattunk volna...
Summa summarum a média korlátlan hatalom!
balos
@Aki Én: nyilasok és a legrosszabb fajtából,mert békében is gyilkolásznak!
KisGenyo2
A példa nem Orbánéknak intő, hanem, a talp- és seggnyaló sleppjüknek. Ha egyszer nem ők lesznek hatalmon, akkor nagyon hamar az utcán találja magát ez a slepp. A "piac" pedig nem felejt... ;-)
human
@Őrnagy: Te hány éves vagy? Én középkorú vagyok, de még emlékszem, hogy Orbán szerepelhetet 2010 előtt a közmédiában és a többi ellenzéki párt is szerepelt. Számtalan interjúk voltak ellenzékiekkel.
Igen, valóban nem volt a lehető leg elvárhatóbb mértékben elfogulatlan, de ha összevetet az Orbán-rendszer köztévéjével sokkal szabadabb volt és látszódott az ellenzék.
A mostani köztévében viccoldal hírét közölték le valós hírként, több esetben olyan videóval illusztráltak hírt aminek semmi köze nem volt a valós eseményhez sem időben, sem térben.
Nem csak a lengyel közszolgálati média arca ismerte el, hogy ott komcsikat megszégyenítő propaganda ment. Egy magyar ismert köztévés is vallott már erről. A hazugságokba gyakorlatilag belebetegedett.

Miért nem tudtok tisztességes módszerekkel győzni? Miért kell hozzá hazudnotok, lopnotok?
Aki Én
@Őrnagyagyatlan: te durván butulsz...
Ezodabasz
@Pegero: Mit hozott a jézuska? Levelet? Csak neked és a tehennek meg a vakkondnak, ja és a többi seggfejnek: www.facebook.com/reel/389177126785693
Ezodabasz
@Pegero: Jólvan, remélem online is kitöltötted! Csak így tovább! előre mész a szakadékba:))) Magad alatt vágod a fát nem zavar?...Hmmm te dolgod
rücsü41
Nem csak Orbánéknak intő példa az ami Lengyelországban médiában történt, hanem még inkább azoknak a média munkásoknak , akik szolgai módon teljesítenek szolgálatot mostani magyar médiákban.Tudniuk kell ,mert itt a példa előttük,hogy egy fordulat esetén velük sem bánnak majd kesztyűs kézzel, és az a legjobb, ha mostantól nem nyalják ki a hatalmon evők alsó fertályát, és változtatnak magatartásukon.Úgy adnak hírt a dolgokról ahogy az ténylegesen megtörténik!
human
@Őrnagy: Attól még, hogy ömlesztve ontod magadból a sértegetéseket és nem a lényegre válaszolsz nem lesz igazad. Orbánék közmédiája fényévekre van a közmédia fogalmától. Lehet kritizálni a 2010 előtti közmédiát, de mint írtam ott sokkal több volt a valódi vita műsor valódi ellenzékiekkel.
A koroddal pedig nem személyeskedni akartam. Mert ha például 25 éves vagy, akkor kb 12 éves lehettél mikor Orbánék megszerezték a 2/3-ot. Nyilván nem tudod milyen média volt előtte. Érthető ez?

És hogy mennyivel volt szabadabb a közmédia 2010 előtt? Tudod melyik média hozta le az öszödi beszédet? A Kossuth rádió!!! Ami a közmédia része. Igen, megtehették. Volt döntési jogkörük. A vitaműsorokban pedig a kormányoldal és az ellenzék vezető emberei vitáztak. Hát persze, hogy megkérdőjeleztem, hogy ismerted-e egyáltalán azt az időszakot.

Ezt pedig a köztévé általad is ismert híradósa mondta, idézem:

"Ilyenkor az ember két dolgot tehet. Vagy felmond azonnal és hazamegy, vagy felolvassa. Utóbbit néhányszor én is megtettem. Volt olyan is, hogy fegyelmit kaptunk, amikor át akartunk valamit írni. A működés, az irányítás módja az azóta kiszivárgott hangfelvételekből már mindenki számára nyilvánvaló. A kormányról szóló hírek mind pozitívak, az ellenzékről szólók mindig negatívak. Egyetlen napon kilencszer játsszák le Orbán Viktor teljes beszédét, az ellenzék meg négy év alatt kap öt percet."
...
"Az utolsó időkben ugyanis már fizikai tüneteim voltak. Állandó gyomorgörcsök, alvásképtelenség, aztán torokfájás – a szervezet rájön, mi az, amitől tényleg nem tudsz bemenni dolgozni.”
Csak Norisz és senki más
@Őrnagy: Igen! Csak akkor 20 mrd USD volt a szóban forgó összeg! Ma?
kakukkmadár
@Pegero: némi agyad van, vagy egész nap íveket töltögetsz ki? SOHA sehol nem volt kommunizmus, nem is állította senki. Tusk pártja és kormánya JOBBOLDALI, olyan faszs*g meg, hogy "szélső liberális baloldal" a világon nincs. Viktor spanod vezette be itt keleten az "egész pályás letámadást", az éjszaka hozott törvényekkel, meg véletlen szerverleállásokkal, emlékszel? Ehhez pedig csak egy szép magyar mondás: "aki bottal köszön, annak doronggal válaszolnak" Éppen ez történik Lengyelországban. És ennek rengeteg lengyel örül is, nagy volt ott is a hányásszag! Örüljünk velük!
Ezodabasz
@Pegero: Sajtószabadság? Hol láttál olyat büdösbogár? Brűsszel az más kérdés te pöcs. A sajtószabadság orbanisztánban az 0rbáni propaganda egyeduralma. Ilyen ostoba barmokat gyártanak mint Te! Nem látod, hogy magad alatt vágod a fát te szerencsétlen?...Tudom, van róla képed és elég vastag még a faág.
Ezodabasz
Kurwajó:))) Boldog és vidám mindenki, aki nem maga alatt vágja a fát:) Te nem látod, hogy már majdnem minden ország lakossága lázad az elnyomó kizsákmányoló "megválasztott" uralkodóik ellen? Ezt a picsányi magyarországot vajon miért kell megosztani? Mit akar az urad és parancsolód csinálni ? Észak és Dél korea mintájára Észak és Dél magyarországot? Vagy Nyugat-Kelet? Vagy mindkettő? Felnégyelni jó keresztlény módon? Az ország kormányának legfontosabb dolga az ősszetartás lenne ugye? Erre tettek esküt és nem a megosztásra és az ellehetetlenítésre. Nem azért választották meg a birkák sem a kormányt, hogy felhatalmazzák őket a "törvényes" lopásra. Egymilliónyi ostoba barom miatt szenved egy ország?!? Közpénzből luxuséletet élő pár száz geci-VS ~9 millió magyar dolgozó napról napra élő ember egyre rosszabb helyzetben.?!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.