Már gyermekkoromban is szenvedtem ettől a mondattól bárki mondta: a szüleim, a szomszédok , vagy a tanárok. Mindig úgy gondoltam, hogy jobb előre nézni, haladni a korral. Nem kell intő példákat emlegetni a múltból. Ráadásul, szinte minden esetben negatív kicsengése volt e szavaknak. Agyamban tudatosult, hogy a "bezzeg az én időmben" prédikációt hangoztató erénycsőszök ifjú korában, mindenki makulátlanul, példamutatóan élt.

Forrás: tudtad.blog.hu
Feltöltő: slanger
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Evikati
Tetszik az illusztráció:-) Köszönöm!
ugyeugye
@Evikati: na ez a mondat nálam is kiverte mindig a biztosítékot.
A történet meg - napi szinten vannak ilyen idegbeteg emberek, örülök, h a fiatalok hátat fordítottak. Ők voltak a bölcsebbek.
Evikati
@ugyeugye: sokszor tanulhatnának tőlük (fiataloktól) az ilyen emberek. Ha, csak a technikát nézzük, már az is csoda, ami 30 év alatt történt:-D Ezekben és sok másban is utolérhetetlenek. Ez persze szubjektív vélemény egy nagyi részéről. Mindent tőlük tanultam meg: mobil, számítógép, DVD, stb...
Vera1944
Nekem nincs bezzeg az énidőmben fóbiám. Az énidőmben én voltam fiatal, dolgoztam, tanultam, gyermekeket neveltem, szerettem az életet mert volt egy jó férjem. Az én gyermekkorom arra az időre tehető, amikor a gyerekek többsége nyáron mezitláb, klottgatyában rúgta a rongylabdát és a bolhásba jártunk moziba, ahol kátránnyal volt felkednve a padló, ettől a talpunk remekül nézett ki. Tehát a bezzeg nálam törölve volt mert soha nem láttam értelmét. Mellesleg mobilozni, internetezni az unokáimtól tanultam énis.
gondolkodo
@Evikati: Pedig van alapja a "bezzeg az én időmben"-nek!
Jómagam is sokszor ezzel feddem a mai fiatalokat. Bezzeg a mi időnkben ragaszkodtunk hagyományainkhoz, kemény munkába tellett elejteni a mamutot, hogy legyen a hordának étele. Bezzeg a mai fiatalok kitálálták, hogy nem csendben becserkészik, hanem nagy zajjal közelítenek felé és így kényszerítik az állatot, hogy ugorjék be a szakadékba. (Más választást nem is adnak neki!) Ha jóllaktunk, eldőltünk egy kis henyélésre, ezt persze ők kinevetik, táncolva, dalolva dobálják kőbaltájuk az ég felé.Bezzeg minket a sámán jól fenékbe billentett volna ilyesmiért! Meg is van az eredménye, mióta a kőbaltát az ég felé dobálják a kölkek, egész megváltozott az időjárás! Azelőtt volt tél is, nyár is. Most bezzeg az időjósunk szerint jön a jégkorszak, amiről bezzeg a kölkek tehetnek, mert nem tisztelik a hagyományokat! Szegény eső-varázslónk öngyilkos lett, mert ha hideg lesz, esőt nem tud varázsolni, havat meg nem akar! Bezzeg, ha fiatal korunkban mi csinálunk ilyet, kaptunk volna olxan verést, lehet túl sem éljük! Bezzeg mit csinálnának a mai fiatalok ha minket, gyerekeket agyonver apánk? Hol lennének most ők? Bezzeg ezt nem érik fel ésszel!
Evikati
@gondolkodo: Jó közelítetted meg a dolgokat, csak általánosítani nem jó és nem is szabad. Írásomban azt kifogásoltam a "Bezzeg az én időmben" beszólásokkal kapcsolatban, hogy legtöbb esetben negatív kicsengése van a felnőttek részéről. Természetesen nekünk felnőtteknek kötelességünk a múltunkról, gyökereinkről beszélni, a családi modell a fiatalok többségének mérvadó. Nekem fiatal koromban azt sulykolták belém a szüleim, hogy tanulni, tanulni, minden iránt érdeklődni, mert ez a legfontosabb az életünkben. Még akkor is, ha szüleimnek "csak" polgári iskolai végzettségük volt. Én ezt adtam tovább a gyermekeimnek, akik keményen megdolgoztak a diplomájukért, akárcsak én és a férjem. Munka mellett most is tanulnak, ez a lehetőség mindenkinek megadatott vagy előbb, vagy később. Soha nem késő tanulni. Második diplomámat 40 évesen szereztem meg.
Egyébként pedig a "bezzeg az én időmben" elavult, sablonos szöveg, melyre ma is allergiások a fiatalok:-)
gondolkodo
@Evikati: A "bezzeg az én időmben" nem más, mint a haladás meg nem értése, ezért elutasítása.
Ha a már elmúltat állítjuk be egyedüli helyesnek, kizárjuk a haladást. Ezt próbáltam bemutatni előző hsz.-ben, így viszont rövidebb.
A "bezzeg az én időmben" parafrázisa, "ha nekem jó volt úgy, legyen az, utódaimnak is"! Ők elfelejtik: öregapáinknak jó volt az ökrös-szekér is, nekünk meg már néha az autó is lassú!
Mi is allergiásak voltunk annak idején, de mi nem kukák borogatásával mutattuk ki lázadásunkat. (Bezzeg abban az időkben nem is voltak kukák!)
menasagh
Szerintem is kell legyen az a bizonyos "bezzeg az én időmben"...mert ha nincs hagyomány nem lesz gyökér.....és idegenek leszünk a saját házunkban.
Nagy Attila
"Bezzeg az én időmben"...

mi is azt csináltuk, mint a mai fiatalok :) Ja, én még mindig fiatal vagyok(?) :)

A felnőttek könnyen elfelejtik, hogy gyerekek voltak :) Ezért létezik ez az idétlen mondat :).
menasagh
@nagyatis: Azért nem így van... a szüleim idejében nem volt számítógép, mobiltelefon....a nagyszüleim idejében nem volt autó....és még lehetne sorolni....vagyis változik a világ, és vele mi is, viszont az úgymond rosszra fogékonyabbak vagyunk, amiért elhangzik néha az a bizonyos "bezzeg az én időmbe...".
Evikati
@menasagh: legyen, én is azt mondom, csak ne ezekkel a szavakkal és ne pejoratív, negatív felhanggal! Tolerancia, és megértés! Vagy Cavinton:-)
Evikati
@nagyatis: .....de miért csak a szépre emlékeznek sokan? A csínytevésekről, vagánykodásokról szemérmesen hallgatnak sokan, mert nem merik felvállalni a fiatalkori baklövéseiket.
menasagh
Az újságíró is érdeklődik az egyik faluban a búcsúkor, hogy milyen is volt régen....és, hogy akkor voltak-e kurvák...
Mari néni gondolkodik egy keveset, megismétli, hogy lelkem azt kérdezte, hogy voltak-e kurvák....hát hogy is mondjam...voltunk egy páran....:)
atia
Az azért tény, hogy bár én is utálom ezt a mondatot és leginkább a megnemértést látom benne, bizony sokszor magam is meglepődök, hogy a mai tizenévesek, a gyerekem korosztálya, miket csinál, ill enged meg magának hozzánk képest. Nem az írásban szereplő helyzetre gondolok, mert az max az idősebbek kisebb ingerküszöbének irritáló, de azért jóval durvábbak is előfordulnak, amit mi tényleg nem tettünk volna soha. Ilyen helyzeteknél igaz is lehet ez a mondat, igaz, elérni semmit nem lehet vele, sőt....
Nagy Attila
@menasagh: nézzük: nagyapáink idejében volt háború, volt éhezés, még régebben volt keresztes hadjárat, voltak törökök és tatárok. A történelem nem igazolja, hogy most fogékonyabbak lennénk a rosszra. Csak így emlékszünk, mert így akarunk emlékezni. DE nem így van. Ami még erre rásegít az információ és annak áramlása. Most 10 perc alatt megtudhatod, hogy több ezer km-re kedves hazánktól mi történt. 100-200 évvel ezelőtt az is több napba került, hogy 100km távolságban történteket megismerd. Nagyapám verte a családját, amikor részegen hazament, ennek ellenére Édesapám a legszuperebb apa lett a világon. Bezzeg az én időben? Einstein bácsi örök mondása igaz: minden relatív.

@Evikati: emlékszünk mindenre :) Tudjuk, hogy néhány hibát/butaságot elkövettünk, amit éretebb fejjel nem tennénk meg. Nem szeretnénk, ha gyerekeink is elkövetnék, pedig szerintem ettől kerek a világ :)

A társadalom nem romlik, csak átalakul.
Evikati
@nagyatis: ez egy bölcs megállapítás részedről: valóban így kerek a világ:-)
menasagh
@nagyatis:
Vagy nem jól magyaráztam, vagy nem jól értettél....
A fogékonyság mindig is egyforma volt, csak a lehetőségek voltak kevesebbek, ugyanis a tv, számítógép, mobil, minden-minden csak a szex a pornó meg hasonló malacságokat közöl amit már az is láthat aki még olvasni sem tud.
Az is igaz, hogy minden relatív, és az is, hogy nem minden ember egyforma, nem egyformán nevel tanít és örökít át dolgokat.
A hírözön meg ami ma van semmire sem jó, vagyis van de mit ér ? az, hogy most megtudtam mi történik Brazíliában azzal nem megyek semmire, esetleg elütöm az időt, és kevesebb marad az itthoni események megértésére.
Szerintem a korlátozás, a visszatartás kell a mai fiataloknak, úgy ahogy kellett a korábbiaknak is, és nem irigykedve mondani hanem oktatólag.
Nagy Attila
@menasagh: én értettelek félre :) Egyetértek veled, kell korlátozni a fiatalokat :), bár én inkább nevelésnek hívnám. A hírözön semmire sem jó, ha csak győzikékről, feketepákókról szól. Viszont nagyon sok olyan dolgot is megtudsz/megtudhatsz, ami világlátásodat bővíti/bővítheti. Ami nagyon lényeges van választásod (na jó nem mindenhol :) ), hogy mit nézel, hallgatsz, olvasol. Ugyanakkor vannak olyan mondatok, amelyek annyira el lettek koptatva, hogy érdemesebb újat kreálni helyettük, mint megpróbálni a valós jelentését visszaadni nekik.
Evikati
@nagyatis: ezt a szót, hogy "bezzeg", semmilyen formában, stílusban nem szeretem. Nem vagyok egyedül, sokan ugranak rá.:-)
Nagy Attila
@Evikati: Én is ugrottam rá? Igen, ennek a szónak van egy nem kicsi pejoratív jelentése.

@Horizont: erre mondtam, hogy hagyjuk el az elpuffogtatott béna mondatokat :) Abszolút egyetértek veled :) A tálaláson múlik minden.

menasagh
A másik valóság meg az, hogy akinek azt kell mondani, hogy "bezzeg..." az már úgy sem okul belőle.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.