A világ legrosszabb himnuszának minősítette Magyarországét egy amerikai politikai blog, a dailykos.com.

A cikk szerzője szerint a többi ország himnusza harcias és büszke, a magyaroké ennek épp az ellentéte. Az írás egymásnak ugrasztotta olvasóit az internetes fórumokon. Sokan sértőnek találták, mások egyetértettek vele – írja a Blikk.

Az internetes oldal azért húzta le Kölcsey Ferenc (1790-1838) sorait, mert szerintük a vers túl sötét és depressziós.

Jobb vagy rosszabb, ez így butaság. A magyar himnusz még bölcsebb is, hiszen nemzeti önszemléletre buzdít, és nem azt hangoztatja, hogy mi vagyunk a legjobbak, és ha szembejön egy másik nemzet, azt legyőzzük. Én például nem találom jónak a más himnuszokból áradó önimádatot és mások lenézését – vélekedett a lapnak Margócsy István irodalomtörténész.

130 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
Orbánnak hála a Himnusz aktuálisabb, mint valaha.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Január
"Én például nem találom jónak a más himnuszokból áradó önimádatot és mások lenézését – vélekedett Margócsy István irodalomtörténész." - ezzel egyet is lehet érteni.
Ha valami himnusz akkor az nem induló, mert szerintem a himnusz magasztos költemény, az indulóra pedig menetelni lehet - és több országnak ilyen a himnusza pl. a kritizálóknak is - semmi köze a himnuszhoz. Tehát mi mondhatjuk, hogy himnuszunk van ..., de Ők nem.
A Tündik bündije
Mondjuk tény, hogy eredetileg valóban nem nemzeti jelképnek indult, de hát a Szózat sem egy fáklyásmenet. Nekem mindig az USA himnusza tetszett a legjobba.
JAJMÁR
Na, de mi a címe? Himnusz a magyar nép zivataros századaiból... hát, az nem lehet örömóda, de valóban, inkább fohász! Mindegy, nekem tetszik, az amcsik meg nem értik :)
Január
@A Tündik bündije: Nekem pedig pont az amerikai himnusz nem tetszik "Nézd ott fenn a büszke lobogó... ez inkább induló.
Január
@Január: Ízlések és pofonok különbözők.
human
Orbánnak hála a Himnusz aktuálisabb, mint valaha.
orogordog
Szánd meg, isten, a magyart
Kit vészek hányának,
Nyújts feléje védő kart
Tengerén kínjának.
Bal sors akit régen tép,
Hozz rá víg esztendőt,
Megbűnhődte már e nép
A múltat s jövendőt!

Cseke, 1823. január 22.

2014. van 200 éve szenvedünk, mert meg érdemeljük.
A Tündik bündije
@Január: Mondanám, hogy az orosz is szép, na de ebben a légkörben...?
kkalman
Ízlések és pofonok, avagy nemzetek és himnuszok különbözőek. Ezzel a lendülettel lehetne kritizálni más nemzetek himnuszát is, akár az öndicséretért, vagy akármiért. Ha másért nem, akkor azért, mert sok himnusznak mondott mű inkább induló, mintsem himnusz.
Ja, és Amerikának mi köze van a mi himnuszunkhoz? Ne akarják már azt is megmondani, hogy milyen legyen a himnuszunk! A végén még valamilyen agyon iskolázottnak eszébe jut lecserélni azt ami a mienk, egy valami, himnuszra egyáltalán nem hasonlító "torzszülöttre".
Desischado
Nekem is tetszik az amerikai himnusz, de a mi himnuszunk is szép, nem engedem bántani! Akkor is a mienk, magyaroké! Nekem mindig megdobban a szivem, mikor hallom!
soljanka
A mi himnuszunk egy fohász.
A legtöbb pedig egy örömtől duzzadó büszke induló.
Én szeretem a mienket,mert a miénk. (énekelni nem szoktam/szeretem, mert nem átlag hangra íródott)

De tény,hogy egy vidám, pozitív dallam-szöveg másképp hat az összetartozásra.
Mi magyarok keseregni és a múltban élni szeretünk - ezt a mi himnuszunk tökéletesen tükrözi.
verőce21
Nem mondanám egyértelműen, hogy rossz himnusz a mienk, de kiszolgálta az idejét.
El tudnék képzelni egy vidámabb, gyorsabb, ütemesebb, új himnuszt a magyarok számára, mert pl. aranyérmek átadásánál világversenyeken, rossz hallgatni a magyar himnusz vontatott pátoszát.
(szerintem a külföldiek sem tudnak ott "mit kezdeni" vele. Kis nemzet, súlyos gondolatokkal?) :)
dömdödöm
A Magyar himnusz egy ima , a legtöbb olyan induló féle nem nagyon lehet összehasonlítani .
Szerintem nem kéne ezt feszegetni mert két idióta holnap a országház büféjében kitalálja hogy nem jó és ezt is törlik és lesz helyette :
Indulj az úton viktor népe ,
fel -fel szellemi honvédelem .
Az ország jobban teljesít a bajban ,
Vesszen bajnai és Reding .
Tavaris helyett támad Tavares ,
Gyurcsány a hibás mindenért .
A bilderbergeket lelepleztük, és
Éljen a rezsi csökkentés !
Brüsszel olyan lett mint a szovjetek ,
Emberek gyorsan ébredjetek !
A sötétségből lassan világos lesz
és leszáll a reggeli harmat,
Mi Magyarok garantáljuk hogy nem leszünk gyarmat ! :-((((((((((
Tekla
Vajon kiknek nem tetszik ? azoknak akik nem szeretnének fenyőt , kertőskereszteket látni ? Hát nézzenek Palesztina felé ,azt hagyják békén a mi imánkat Istenünkhöz , mert nekünk van , mi nem árultuk el . És csak alföldinek volt mániája gúnyt űzni belőle , a legtöbb Magyar akkor is szereti ha nem keresztyén!
bakegya
Miénk a demokratikus jogaink alulműködtetője-azt vegyék észre már!-a himnuszt meg írja át akinek nem tetszik-pénzért mindenre akad ma vállalkozó!
Az ákos kolompot azt még nem unta még meg senki?
silber13
@Tekla: Botor bszéd kedves Tekla!! A himnuszból sok betegagyú zenész csinált nyúlós rémséget. Erkel nem ilyen himnuszt irt, ezt tudhatnád! És a karmesterek még rátettek egy lapáttal. A mostani átdolgozás sem sokkal jobb. A bevezető, meg a záró rész szerintem köszönő viszonyban sincs egy gyerekkórussal. Lehet, a jobbitás vezérelte a "szerzőket", de nem sikerült. A fröcsögésed meg nevetséges és szánalmas, felettébb zavaros gondolatokkal teli.
Tootsy
Ennek a nevtelen, unatkozo amerikai blogolonak a kedves edesanyjat!...A magyarokon kivul senkire sem tartozik a himnusz milyensege, ami - bar valoban szomoru - , megis inkabb egy gyonyoru fohasz, jobb remenyben bizo.
Ki nem sz@rja le, hogy mit gondolnak masok mondjuk egy olimpiai erem atadasakor a himnuszunkrol? Ez mar annyira hozzank tartozik, amihez nem szabadna hozzanyulni. En a mai napig meghatodom tole, orulok akkor is, ha olimpiakon jatszak, ha szilveszterkor erre isszuk a pezsgot, bizva abban, hogy jovore jobb lesz.
Mi van? Valamelyik fidesznyik zenesznek szuksege van egy kis penzre?
silber13
@Tootsy: Nekem nincs bajom a himnusz zenéjével, csak a karmesterek értelmezésével és a zeneszerzők idétlenségével. Zeneértő ember vagy, tudod, mire gondolok.
Tootsy
@silber13: Igen, hajszalpontosan tudom, mire gondolsz, bar a kotta az egyik legnemzetkozibb dolog a vilagon - a szamokkal egyetemben -, megis sokan, sokfelekeppen jatszak le, pl. hallottam mar teljesen pattogosan, induloszeruen eloadva (olimpian), amikor a kinaiak egesz maskepp jatszottak, mint ahogy kottazva volt, es amilyen utasitasok vannak a jatszas modjara,...
De ahogy elnezem, ez a cserepedeny amerikai a szoveg TARTALMA utan dontott ugy, hogy a mienk a legrosszabb... Hat mar ahogy emlitettem fent: a kedves edesanyjat kritizalja, ne egy masik nemzet himnuszat!
kamazuka
Mondjuk ezt az ,,ellenséggel" való küzdelmet ejthetnénk már.Már nincsenek ellenségek,de ha kell ,,keresünk" magunknak.
Azt már kevéssé értékelem,hogy az USA hímnuszának vidám és felemelő mivolta, hogyan egyeztethető össze a húsvéttal,argóban.Ugye a vidám kezdet,, ,a,a széken nyuszi"Egy a tipikusan itt majd jól felűltetnek vidámságára utal.Félre téve a hülyeséget talán érthető az ellenszenv,hát hogyan is érthené meg egy alig pár 100 éves történelmi múltal rendelkező ország polgára az ezeréves múltra tekintő kis ország nyomorát kínjait,küzdelmeit.Az első telepesek még csak éppen megvetették lábukat,az újvilágban,mikor mi óriási hibából európa megmentéseként megállítottuk a török seregeket.Cserébe szarban hagytak minket 56-ban,és most is rugdosnak,pedig sokmindent adtunk ennek a világnak főleg szürkeállományban.
Én szeretem ezt a hímnuszt,magaménak érzem.Mást nem is tudok elképzelni hogy felemelő pillanatban olyan melódiákat hallgassak,hogyan ültetik fel a nyuszit a székre.
Dr plágium
Lehet, hogy depressziós, lehet, hogy borúlátó...de igaz! A mai napig igaz!
JAJMÁR
Ó, hogyne, át lehet írni a Himnuszt, az ország nevét, az Alaptörvényt, mindent meg lehet változtatni felülről is, de hol vagyunk abban mi?
Mit számít, hogy mások himnusza milyen, ha nekünk, ahogy Desischado írta, erre dobban a szívünk?
A Himnusz nem egy ruha, ami elkopott és veszek egy másikat! Miféle nép az, amelyik kidobja a himnuszát? Amúgy, ez soha nem fog elkopni, mert benne van a fél történelmünk, és a magyar valóság! Áldást kérni pedig mindig lesz okunk!

Persze, születhet másik himnusz, mert a himnuszok általában születnek! Megelőzi a szenvedés, gyötrődés, a vajúdás, és majd ha a végén tömegek éneklik, akkor majd lehet, hogy lesz nekünk kettő!
sokanvagyunk
Nem tanulnak ezek az amerikaiak semmiből? - sértegetnek? - majd jól hadat üzenünk nekik megint, oszt lesz sírás! :))
coyote3
Na és ki nem tesz erre a blogra? Irigykednek a világ legszebb himnuszára!
nehogymá
valaki meghallgatott néhány himnuszt és ugy látszik nem jön be neki a mienk. érzelmi alapon persze a sajátja áll mindenkihez közel,bár nekem is tetszik az orosz(nem oly rég szovjet csak más szöveggel) aki ezt irta nem ismeri a mi lelkivilágunkat. nincs olyan ünnep amit vidáman élnénk meg. karácsony húsvét bármi legyen is,depresszió a köbön.mindegy ,hogy megszületett vagy feltámadt .talán a szilveszter kivétel ,az viszont nem ünnep. amugy a spanyolok himnuszát emlitette e a szerzö?mert ugy tudom annak szövege sincs.ja,ugy könnyü.
magyarbakancs
Megint a Jenkik dumálnak.
Atom bombátok sem lenne meg számítógépetek sem ha mi magyarok nem fedezűk fel.
Gipszkarton sem lenne nektek és magas épületetek sem ha mi magyarok nem találjuk ki a technológiát.
Szedett-vedett népség.
A Tündik bündije
@dömdödöm: A szótagszámok kicsit sántítanak, igen erős hajlításokra lenne szükség, hogy erre valaki kottát írjon :-) Kicsit szerintem kaotikus lenne az egész mű.
Bár legalább jól kifejezné Bulvárviktor szellemi állapotát :-)))
Fradigege
A szlovákok egy népdalt választottak. Gondolom, hogy ez az usa-ban senki sem tudja. Ők mindig is az eszükről voltak híresek. Európában mindenki franciául beszél és Magyarországnak, amiről azt se tudják hol van, bukarest a fővárosa.
jemy9248
@coyote3: Nincs ilyen, hogy "a világ legszebb himnusza". Ne legyünk már ebben a kérdésben is a ránk oly jellemző "kivagyiak". Minden nemzetnek a sajátja a legszebb. Ennyi.
jemy9248
@magyarbakancs: Nem tudom (és nem is hiszem), mennyire szedett-vedett népség, de Ők biztos nem cserélnének velünk. Fordítva inkább el tudom képzelni.
jemy9248
@dömdödöm: Ugye ez olyan "szatirikus" Himnusz ?
nyanya001
Ez a himnusz a magyarság himnusza !
Valahányszor meghallom, könny szökik a szemembe !
És nem magyarkodni akarok, de az én himnuszom is és a családomé is !

Amerikát már akkor is utáltam, amikor e kis hazában
igen sokan ácsingóztak oda !
szaboria1
@nyanya001: Most szilveszter éjjel több csatornára váltva nekem az tetszik amit mi tanultunk annak idején.
Csizmás Kond
A „The Star Spangled Banner” 1931. március harmadika óta az Egyesült Államok hivatalos nemzeti himnusza. Dallama 1800 körül keletkezett, a „To Anacreon in Heaven” című népszerű angol bordal melódiája. Szövegét 1814-ben egy amerikai ügyvéd, amatőrköltő, Francis Scott Key írta. A végső simításokat Thomas Carr végezte rajta, amikor összepárosította a melódiát a szöveggel.

Az amerikai himnusznak két sajátossága is van. Az egyik, hogy a „legénekelhetetlenebb” himnusznak tartják, a másik pedig, hogy azon ritka himnuszok közé tartozik, melynek szövegében az állam vagy a nép nevéről még említés sem esik.
...és ott van a harmadik szakasz amit nem is mernek publikálni az angol ellenessége miatt.
furfang
@verőce21: És kit érdekel, hogy a külföldiek ott nem tudnak mit kezdeni vele? Ez a mi himnuszunk, nekünk, értünk szól! Nem kell szolgalelkűen igazodni semmilyen elváráshoz! Himnusz kérdésben pedig különösen nem!
A Tündik bündije
@nyanya001: Nem szeretném bántani Kölcsey munkásságát, de azért azt tudni kell, hogy a Himnuszt ugye 1823. január 22-én írta meg Szatmárcsekén, ahol visszavonultan és magányosan élt. Mivel az európai szabadságmozgalmak elbuktak, így nemigen látott olyan társadalmi erőt, ami az ország függetlenségét, vagy a jobb jövőjét kivívhatta volna. Kétségtelenül a pesszimizmus volt ekkoriban.
A szüleit korán, még gyerekként elvesztette, beteges volt, vékony, a fél szemére meg is vakult. A társaságban visszahúzódó volt, és ha ehhez még hozzávesszük azt is, hogy bizony egy férfinak írt szerelmes levelet, és ez akkoriban nem volt éppen elfdogadott, akkor simán elképzelhetjük, hogy depressziós volt. Erre még rátett az is, hogy az életét nagyrészt egyajta falusi magányban töltötte, plusz tél volt akkor, amikor a Himnuszt írta, hideg és sötét. Ha most írná, és aztán elolvasná egy pszichiáter, szerintem kezelés nélkül is felírna Kölcseynek egy antidepresszánst.
nyanya001
@A Tündik bündije: Jó pár héttel ezelőtt ez téma is volt itt a Propelleren.
Cicamama55
Szövegét tekintve keresztény emberek imája Istenhez, ami valóban szomorú, de örök érvényű.. A dallama, a hangszerelése szerintem csodálatos! Ünnepélyes, felemelő...Számomra a legszebb, éppen ezért magát a felvetést is elítélem,s "csípőből" elutasítom!
verőce21
Én, új himnusznak Kodály: "Mátrai képek" c. művéből szinte bármelyik betétdalt el tudnám képzelni - megfelelő áthangszerelés után - a magyar himnusznak.

"dalainak sokszínűsége, változatossága rendkívül gazdagon és élethűen tudja bemutatni az itt élő emberek az életét."
Csizmás Kond
@A Tündik bündije: Ez amit írtál vagy rosszindulat vagy süketelés, ...butaságot azért nem írtam mert annál értelmesebbnek tartalak...
Kölcsei sokkal több volt annál amit amúgy mi propelleres halandók fel tudnánk fogni, és az, hogy fél szemére vak volt még nem jelent semmit sőt ha figyelembe vesszük Beethovent aki süketen szerzett zenét akkor nem is jelent semmit.
...a depresszánsok pedig neked kellenének.
F_Viktor
A himnusz egy görög szó, jelentése magasztalás, dicséret!
További jó kardcsörgetést!
coyote3
@jemy9248: Ha neked az kivagyiság, hogy nekem a mi himnuszunk a legszebb, akkor én tényleg kivagyi vagyok. De akkor Te mi vagy? :)Engedd már meg nekem, hogy legyen véleményem még haaó tieddel ellentétes is...Köszi
aha
ki nem szarja le amerikát már bocsánat,hogy tetszik-e nekik a himnuszunk vagy sem. egyálltalán ezt hirként közölni...micsoda elmebeteg szerencsétlenkedés
...semmi közük senkinek a himnuszunkhoz. ..engem bármikor hallom...megkönnyeztet. hasonlóan a székely himnusz is ... az usát meg ott egye meg a fene a távoli kontinensen...semmi közöm hozzájuk.
A Tündik bündije
@Csizmás Kond: Attól, hogy Kölcsey Himnusza Magyarország nemzeti jelképévé lett, őt magát még nem változtatja visszamenőlegesen olyan valakivé, aki felette áll a hétköznapi problémáknak. Költő volt a maga életének minden bújával és bajával, és bizony alapos az a vélelmezés, miszerint búskomorságra, depresszióra hajlamos ember volt.

Ugyanez igaz más nagy nevekre is történelemben. Petőfinek is hatalmas kultusza van, pedig meggyőződésem - ismerve az írásait és a róla kapcsolatos beszámolókat - hogy piperkőc alak lehetett, aki bizonyára könnyen idegesítővé vált a környezete számára. (Mentségére szóljon, hogy láthatóan mindenhez fiatalos, túlfűtött hevülettel állt neki). A lényeg az, hogy emberek voltak, annak minden büszkeségre okot adó, és takargatni való tulajdonságával együtt.
JAJMÁR
Ugye, tudjátok, hogy volt már nekünk himnuszunk a Kölcsey Himnusz előtt is? :)

Hát, igen, ez is egy fohász :( talán el kellene fogadni, hogy ilyenek vagyunk. Egyébként ez is szép www.youtube.com/watch?v=-blbxA_J51I
kamazuka
@szaboria1: Ettől tettem függővé,hogy valaha is nézek majd magyar csatornát.
Hálisten a régi megszokottat adták le.
Ezer szerencséjük!
jemy9248
@coyote3: Te nem értetted amit én leírtam. A Himnuszunk meghatóan szép. Ami viszont nem szép - legalábbis nekem nem tetszik - az, hogy mi magyarok magunkról és cselekedeteinkről mindig csak a "leg"-el kezdődő jelzőkkel tudunk beszélni. Azért egy kis szerénység még nem egyenlő a kisebbrendűséggel.
F_Viktor
@aha: Ja, bármilyen kritikára nektek csak annyi a válaszotok, hogy "ki nem szarja le..."!
Vizual
Akár milyen is, a mienk. Hogy pesszimista, borúlátó, stb. ? És? Jó, hogy nem erőszakosnak, nagyképűnek, stb. minősítették. Én minden esetre állva hallgattam végig éjfélkor, mint minden politikai vonulatnál.
F_Viktor
@jemy9248: Írod:
"... mindig csak a "leg"-el kezdődő jelzőkkel tudunk beszélni."

Mit vársz, hiszen az őstulkok szerint a Nagy Kutya csillagkép legfényesebb csillagáról, a Szíriuszról jöttünk betelepíteni a Földet :-)))
dömdödöm
@jemy9248: Az volt , mindenki érti ! nehogy véletlenül valaki rámfogja hogy írtam egy jobbos himnuszt .-majd a fidesz átveszi pártindulónak oszt jónapot :-) na üdv nektek ! mennem köll dolgozni :-(
Csizmás Kond
@A Tündik bündije: Tulajdonképpen a himnuszról van szó amit te azzal próbáltál értékteleníteni, hogy a szerzőjét elmebetegnek tituláltad.
A Tündik bündije
@Csizmás Kond: Nem hinném, hogy a depresszió (még ha mániás méreteket ölt is), az elmebetegség kategóriájába tartozna. De még ha így is lenne, az a kész mű értékén nem ront. Van Gogh képei sem érnek kevesebbet csak azért, mert a festőjük finoman szólva is bekattant.
Csizmás Kond
@A Tündik bündije: Akkor miért akartad mégis csökkenteni az értékét ?
palika
Na, működik a lejárató propaganda! Belegázolni az emberek lelkébe, ezt tudja a nyugat és az olyan nemzet, akinek nincs múltja, vagy csak irigy!
A Tündik bündije
@Csizmás Kond: Ez a következtetés neked miből jött le?
Csizmás Kond
@A Tündik bündije: Abból amit nyanyának válaszoltál 15.00-kor
csa-csa
@A Tündik bündije: "Kétségtelenül a pesszimizmus volt ekkoriban."
NA EZ "MAkkoriban" is így van!!

.."bizony egy férfinak írt szerelmes levelet, és ez akkoriban nem volt éppen elfogadott, "
"HÚ!! ez akkor tényleg halálos "fertő" volt!!

" Ha most írná, és aztán elolvasná egy pszichiáter, szerintem kezelés nélkül is felírna Kölcseynek egy antidepresszánst."
Ez tök jó volt!! mondjuk a Csernus??
A Tündik bündije
@Csizmás Kond: Ja, értem.

Ebben az esetben lehet, hogy számodra ez annak tűnt, de attól, hogy feltárjuk egy mű keletkezésének az okait és/vagy körülményeit, az még a kész mű értékén nem fog csonkítani.
Éppen úgy, ahogy egy jogszabály jelentéstartalma és alkalmazási területe sem csorbul attól, ha a jogalkalmazó az arra való hivatkozás előtt feltárja a "terminus technicus" megalkotásának pontos okait.
Mielőtt megkérdeznéd, ez hogy jön ide, nos, könnyebb a saját hivatásomból példát hozni.
csa-csa
@kkalman: az tuti! Nekem pl. a Tolcsvay "Nemzeti dala" baromira tetszik.
különösen a ritmusa. Isteni a hangszerelés, vokál és és az egész úgy ahogy van!Jó kis "számot" csinált belőle. Kár hogy sehol nem hallani vagy csak igen ritkán!!!
Részemről hivatalossá is tenném!!!
Csizmás Kond
@A Tündik bündije: Mese...a keletkezésről.
A véleményem meg nem csak a jelzett választól alakult hanem az általános hozzáállásodról.
Annak is tudatában vagyok, hogy ízlések és pofonok, viszont az nem menetesít az ítélettől.
coyote3
@jemy9248: Legyünk tényszerűek csillagom. Nem szerénységről és nem kisebbrendűségről írtál , hanem kivagyiságról... Sajnálatos, hogy neked nem a magyar himnusz a legszebb, de ezzel élj te együtt. Nekem sok ország himnusza tetszik, de büszkén vállalom, hogy a magyar a legszebb. Kár, hogy te nem érted miről és mit írsz...
A Tündik bündije
@Csizmás Kond: Ami nem fér bele az értékrendedbe, és/vagy az általános világképedbe, az mese? Mert már sokadszor hallom ezt tőled.
Az általános hozzászólásom meg tükrözi a véleményem is a dologgal kapcsolatban, azt pedig le is írtam, hoztam rá érveket, sőt, külön neked még példát is, úgyhogy már nincs nagyon hová gombolyítanom ezt a fonalat.
Úgy is mondhatnám szakszerűen, hogy a védelem továbbra is fenntartja álláspontját :-)
Csizmás Kond
@A Tündik bündije: Nekem akkor is hamisan cseng, ugyanis minél többször próbálom újraértelmezni amit írtál annál meggyőzőbb, hogy leértékelés volt a célod.
Ez nem értékrend vagy világnézet hanem ugyanolyan vélemény mit a tiéd.
A Tündik bündije
@Csizmás Kond: Jó, hát akkor elemezgesd...
F_Viktor
@palika: "Na, működik a lejárató propaganda! Belegázolni az emberek lelkébe, ezt tudja a nyugat és az olyan nemzet, akinek nincs múltja, vagy csak irigy!"

Ebben a cikkben mi a lejárató? Egy vélemény politikai indíttatás nélkül. Ellenben veletek, akik verik a tamtamot ész nélkül, csak indulatból!
Ki az irigy szerinted? Ilyet írsz, mikor meg kellett élnünk - Orbánnak hála! -, hogy már a szlovákok sem irigykednek ránk, inkább már-már szánalmat tükröznek felénk :-(
Csizmás Kond
@A Tündik bündije: Már végeztem az elemzéssel...így kezded " Nem szeretném bántani Kölcsey munkásságát, de "...ez nem magasztalásként hat...
Pálinkafőző Rézüst
Nem rossz ez , csak depis. Nagyon depis, picinyke reménykedéssel megspékelve, vékonyan,mint pirítóson a fokhagyma.
F_Viktor
@Csizmás Kond: Én csak azért mosolygok rajtad, hogy ma Kölcseyt mindenféle szemét liberálisnak hordanád le, de tudatlanságod miatt buzog benned az őstulok-vér. Bocsánat, a turul-vér! :-D
A Tündik bündije
@Csizmás Kond: Magasztalni sem állt szándékomban, de lehúzni sem.
Amúgy milyen Kertészre gondolsz? Nem tőlem kérdezted igaz, de kíváncsi vagyok.
nemkati
@JAJMÁR: De azt nem mondanám, hogy derűs, büszke himnusz, ez is van olyan depis mint a Kölcsey-féle. Különösen jó a "... Magyarországról, romlott hazánkról, ne feledkezzél meg ..."
Csizmás Kond
@A Tündik bündije: Nem tudsz meggyőzni ha már egyszer úgy írtad.
...arra amelyiknek kenyere lett a nevezgetés...
A Tündik bündije
@Csizmás Kond: Nem is akarlak, amit el akartam mondani, azt már elmondtam.
Gondod van Kertész rokonaival?
Csizmás Kond
@A Tündik bündije: ha így beszélnek igen bárki rokona legyen.
...azért hoztam őt fel mert ismertebb az ilyen viselkedésben de említhettem volna akár dánielpétert is.
JAJMÁR
@nemkati: Ez egy Cseh Tamás féle feldolgozás, az eredeti "egyházi zene és ének", ma is élő, egyházi ünnepeken éneklik. Nem pontosan ez a szöveg, ha jól tudom az a sor sincs benne :)

A Kölcsey Himnusz 1.vsz.-a, amit énekelni szoktunk, szerintem nem depis. ...majdnem jellemeztem, de lényegtelen.
A lényeg, hogy átérezhető, és szinte minden magyar ember meghatódik, ha hallja, hiszen Istentől áldást kér - jó kedvet, bőséget, védelmet, víg esztendőt, - ki ne akarná ezeket a magyar népnek?
Szerintem nincsen semmi baj ezzel a himnusszal, vagyis nem azzal van a baj. (Kórus szokta énekelni, ki lehetne próbálni egy erőteljes szólóhanggal)
Nem a himnuszon múlnak a dolgok! Semmi nem fog megváltozni attól, ha lesz egy vidám, vagy lendületes himnuszunk :)

Ez milyen? www.youtube.com/watch?v=nvhhEzKldhw
F_Viktor
@Csizmás Kond: Melyik Kertész nevezget benneteket?
Ti nevezítitek magatokat hol a a Nagy Kutya csillagkép legfényesebb csillaga, vagyis a Szíriusz leszármazottjainak, hol pedig a Turul nemzettségnek... :-))
Arra viszont nem válaszoltál, hogy a mai szemmel liberális Kölcseyt miért magasztalod? Esetleg ez nálad olyan effektus, mint a zsidókkal? Addig büszkén vered melledet míg a magyar Nobel díjazottakról beszélsz, aztán köpködöd őket?
Csizmás Kond
@F_Viktor: Tehát nem tévedtem...nincs több mondanivalóm.
nemkati
@JAJMÁR: Teccik! :))
Himnusznak nem annyira, de Brahms nem is magyar, meg szövege sincs.
Nekem semmi bajom a himnuszunkkal, ezen nőttem fel, ezen nőttünk fel, persze, hogy megmelengeti a szívemet amikor hallom vagy énekelem. De az tény, hogy nem egy ilyen talpalávaló ritmusú, mint az V. Magyar táncok, és a szövege sem olyan derűs és büszke, mint sok más népé.
nemkati
@JAJMÁR: Ja, de magyar! :DDD

www.youtube.com/watch?v=PI-8QGIYN_s

1:26-tól hallgasd meg, Brahms csak átvette Kéler Bélától.
JAJMÁR
@nemkati: Igen, nekem is teccik ... :) lehet, hogy a himnusszal kapcsolatban igazad van, de ünnepélyes, és magasztos. Szerintem énekeljük büszkén, aztán a derű majd megjön :)
JAJMÁR
@nemkati: 21:26 Az igen! a mienk :) azért van benne kis része Brahmsnak is :)
A Tündik bündije
@JAJMÁR: Ez de jó :-)
Ha hosszú hajam lenne mint régen, és nem ilyen Kleopátra-frizurát hordanék, most tudnék még pogózni is :-)))
F_Viktor
@Csizmás Kond: Újra feladod?
Miért csinálod állandóan ezt velem? Egyszerű kérdéseimre soha nem kapok tőled nyílt, egyenes választ!
fityesz berkekben ennyit ér egy ember? :-))
JAJMÁR
@A Tündik bündije: A lényeg, hogy csak megvidámodtunk :)
Csizmás Kond
@F_Viktor: Nem szeretem a szart piszkálni...ezért hagytalak ...
Csizmás Kond
@nemkati: Egy himnusz miért kéne derűs vagy pattogó legyen ?
F_Viktor
@Csizmás Kond: Akkor érted már miért nem tartanak benneteket okosnak a zemberek? :-)
F_Viktor
@Csizmás Kond: Írod:
"Egy himnusz miért kéne derűs vagy pattogó legyen ?"

Ugye, ilyenkor van az, hogy fogalmad sincs most éppen melyik bolygón vagy? :-)))
Csizmás Kond
@F_Viktor: Mikért te melyiken vagy ?...már nem csak országok között vándoroltok hanem bolygóközi utazásokat is megtesztek...tekergő egy fajzat vagy...
F_Viktor
@Csizmás Kond: Tudod, egykomám, nem azért tanulok 30 év fölött is, hogy elhiggyem a Szíriusz mesét, viszont Eltolcsy tündérvilágába jól illik...
Csizmás Kond
@F_Viktor: Tanulsz ?..falra hányt borsó...
F_Viktor
@Csizmás Kond: fityesz agymosás és a Kubatov-középfokú után azt sem tudod mi az a borsó!
verőce21
@JAJMÁR: (21:10) Az általad idézett Brahms "Magyar táncok"-ra gondoltam én is elsőre. De elvetettem hamar a külföldi szerző miatt.
De ha a Himnuszt csak úgy javasolni lehetne – ráférne a frissítés, ha egyszer már úgyis megtörtént ez -, én maradok az általam fentebb említett Kodály: "Mátrai képek" c. művéből szinte bármelyik betétdalnál. :)
nemkati
@verőce21: "A Magyar Táncok (németül: Ungarishe Tänze - 1869) Johannes Brahms 21 darabból álló zenei csokra magyar témákon alapul. A magyar műzenéből legalább úgy merített, mint a magyar népzenéből. A legismertebb 5. tánc egy csárdás, melyet Kéler Béla - hagyományos népdalnak tartott - "Bártfai emlék" műve nyomán írta Brahms."
Magyar Kultúrális Örökség Alapítvány
Vizual
Végül kiderült, hogy Csizmás Kond melyik Kertészre gondolt ?
F_Viktor
@Vizual: Kond-vezér "amelyiknek kenyere lett a nevezgetés" kijelentése után K. Ákosra tippelek, mert ő írta azt a félre értett mondatát, hogy "A magyar genetikusan alattvaló..."
aacsabi
Én így gondolom. -Azzal a javítással, hogy már majd 191 éve történt-
"A MI HIMNUSZUNK MÁS MINT A TÖBBI . . .
A MI HIMNUSZUNK MÁS MINT A TÖBBI . . .

A Himnuszról:
187 éves Nemzeti HIMNUSZUNK, 1823. január 22.-én írta le Kölcsey Ferenc Himnuszunk szövegét Szatmárcsekei magányában.
Erkel Ferenc jó húsz esztendővel később zenésítette meg.
Gyönyörű költői mű e 64 sor.
A tudós irodalomtörténészek azonban nem túl gyakran emlegetik, hogy
valójában miért is más ez, mint sok európai ország himnusza. Mindjárt válaszolok rá – három példával is:
A németek például a Deutschland, Deutschland über alles, Über alles in der Welt kezdetű szöveget ma már nem éneklik. A második világháború után – mondjuk így – a győztes Európa tiltakozott e megfogalmazás ellen, mert e szöveg ugyebár annyit jelent, hogy Németország mindenek feletti, mindenek felett áll – az egész világon. Megmaradt Haydn gyönyörű zenéje és ma, az eredeti himnusz-vers harmadik szakaszát éneklik a németek.
Bármily hihetetlen is, de csak 1991 óta.
A Szovjetunió himnusza – a soha nem létező szabadságot, az emberiség legnagyobb pusztítóit - Lenint és Sztálin éltette évtizedeken át. A mostani Oroszországnak – mondjuk így a jogutódnak – csupán 10 esztendős a himnusza.
A franciáké, az úgynevezett La Marseillaise – a vérben álló harcról szól és fegyverbe hív.
E rövidke európai példákat csak azért hoztam ide, hogy lássuk a legfontosabbat. Azt ugyanis, hogy a mi Himnuszunk nem éltet királyt, uralkodót, nem himnusza még a honszerző Árpádnak sem, az ország építő IV. Bélának úgyszintén nem, de még a diadalt diadalra halmozó Mátyást sem dicsőíti.
A mi Himnuszunk az évszázadokon át szorongatott, kétségbeesett nép IMÁDSÁGA a mi megtartó Istenünkhöz. Az irodalom tudós művelői tehát gyakran felejtik el – így emlegetni e csodálatos 64 sort. Tehát, hogy ez egy KÖZBENJÁRÓ IMÁDSÁG: Isten áldd meg a magyart!
Amíg nem volt Kölcsey Himnusza, addig is volt a magyarságnak összetartó, kollektív imádsága, a nép ajkán őrzött énekekkel. Nem...
JAJMÁR
@verőce21: 00:45 Valóban gyönyörűek azok a dalok,de mint himnusz? Melyikre gondoltál Édes :) ) Elmegyek, elmegyek, el is van vágyásom, ebben a rongyos kis tanyában nincsen maradásom... vagy a Madárka, madárka.. ? )

Nekem igazából nincs bajom a jelenlegi himnuszunkkal. Kölcsey már annyi kritikát kapott, pedig én, ha rajtam múlna, talán a zenén és főleg a tempón változtatnák. Túl vontatott, könyörgő. Ettől gondolják depisnek.
Levenném a hozzárakott zenei részeket, gyorsítanám, de hogy ne legyen túl rövid, hozzávenném a 2.vsz-ot, ami aztán végképp nem nevezhető depisnek, a vége pedig az "Árpád hős magzatjai felvirágozának". Képzeld el kicsit tempósabb, lendületesebb és határozottabb előadásban, szólóban énekelve. (Ez nem zárja ki az együtt éneklést.)

Így lehetne a könyörgésből akarat! :)

(Egyébként nagyon sok jó zene van, és ha Brahms írhatott művel magyar témákra, ezt megteheti bárki, amúgy nekem Liszt Ferenc: Magyar rapszódiája is bejön :)
verőce21
@nemkati: Ne csodálkozz, ha a Magyar Kultúrális Örökség Alapítvány ilyeneket ír! :)
verőce21
@JAJMÁR: (12:11) Akkor még Kodályban sem tudunk megegyezni. :)
Egyébként Liszt Ferenc még magyarul sem tudott, miért már pont?

Pedig szerintem változtatni kellene a mostanin úgy, mint sok nemzet tette a "rendszerváltoztatás" után. (De akkor úgy látszik, itt tényleg nem változott semmi!) :)
JAJMÁR
@verőce21: 13:11 Most, hogy felhoztad a "rendszerváltozás"-t, igen, lehet, hogy ebben igazad van. Akkor sok mindent másképpen kellett volna tenni, de utólag mindig okos az ember.
Kerestem a neten Liszt Magyar rapszódiájáról egy rövidített változatot, és találtam egy videót. A tartalmával nem teljesen értek egyet, (gyanús is, hogy ki, v. kik hozhatták létre), de szíven ütött ! Durva :)
www.youtube.com/watch?v=dcug6jXzU7w
verőce21
@JAJMÁR: (13:29)
Sohasem késő!
Jobb későn, mint soha!
(Ti bátor hazafiak! - itt ezen a blogon is mind a 36-an.:) )

De arra nem válaszolsz, "...Liszt Ferenc még magyarul sem tudott, miért már pont?"
JAJMÁR
@verőce21: (36-an? Veled együtt? :) )
Liszt Ferenc magyar állampolgár volt.
Tetszik a zenéje, amúgy lehet kritizálni a szerzőket, költőket, művészeket, mint embert, sokszor jogos is, de attól még amit létrehoztak érték. Ha pedig magyar sajátossága van, különösen az, nincs olyan túl sok, hogy pazarolhatnánk.
Egyébként Liszt Ferenc inkább tett a magyarokért, mint sok magyarul jól beszélő főúr.

Nem kellene ennyire finnyásnak lennünk a "nagyjainkkal", az értéket kell kiemelni, nem a gyengeséget. A legtöbb zseni mindenféle pszichés nyavalyákkal és különböző szenvedélybetegségekkel, identitászavarral stb.is küzdött. Szóval, én büszke vagyok a mi Liszt Ferencünkre is :)
meg a Kölcsey és Erkel Ferencünkre is :)
qxy
Mit dumál ez a gyökér? nyakon kell vágni! Csak azért mondja mert irigy Ha tudni mi mindent köszönhet a Magyar népnek nem ugatna
jancsik68
A magyarok zöme,különösen a mélymagyarok ,a hithű keresztények alig-alig ismerik,esetleg az első vers szakot tudják esetleg elmormolni,.Ezt tapasztaltam még az éjféli misén is.Szánalmas volt az nyávogást hallani,ami ott elhangzott.Ez a magyar büszkeség!!
szepwilly
Ez az en "himnuszom" mar megszoktam több mint hatvan eve,megvan lemezen es cd-n,csinalhatnak annyi ujjat vagy alakithatjak,nekem marad ez!
Miert kell mindent megvaltoztatni,mindent atnevezni,miert nem jo ahogy volt,miert kell a rakosi szellemet vissza hozni,kinek hianyzik,mert nekem ugyan nem!
csa-csa
@szepwilly: ÚJÍTÁSKÉNT részemről a Tolcsvay "Nemzeti dalára" szavazok.
szepwilly
@csa-csa: en mar csak egy megcsontosodott"ven hülye"vagyok ezt hallgattam az iskolaban,a seregben,minden egyebb ünnepsegen,meg minden aldott ev vegen,kösz,de en maradok a "reginel"!
kukac50
Több mint 180 évig jó volt,legyen jó akkor a következő 300 évre is.
A Magyar Nemzeti bank logója is jó volt sokáig,megváltoztatták óvodás szintű vonalakra.
Miért nem tiszteljük azt amit ránk hagytak az idősek???
A Tündik bündije
@Csizmás Kond: Nos igen, Dániel Péter stílusa, ha el is ítélendő, de mindaz amit bayerről és wittnerről mondott, részemről is megállja a helyét az utolsó szóig.
jemy9248
@coyote3: "A Himnuszunk meghatóan szép", irtam.január 3., 16:54-kor. Értelmezz is, ne csak olvass ! Ami a kivagyiságunkat illeti, továbbra is fenntartom véleményemet. Bizonyitja ezt pl. mai kormányfőnk viselkedése. Utálnak is minket az ilyen stílusért. Kellő mértékű büszkeség igenis legyen meg minden nemzetben, de az ne helyezzen mások fölé.
coyote3
@jemy9248: Már megbocsáss kicsi angyal, én nem írtam, Neked, hogy valami rosszat is írtál volna a himnuszunkról. Te kötözködsz . De ha ettől van orgazmusod legyen...
amaramaistanna
A himnuszunknak szép a zenéje,szép a szövege,azonban olyan ,mint egy siratóének.Nem visz előre,nem lelkesít.Hagyományt,nem inden esetben kell tartani.
lajospapa
EZ A MI HIMNUSZUNK! Remélhetőleg még sokáig.
csikknorisz
Egy amcsi blogger szilveszter este úgy érezte, hogy a víg esztendőt kérő himnuszunk neki nem tetszik. Mit kell ezzel foglalkozni? És ez itt a legolvasottabb cikk? Na ne már.
csikknorisz
Más himnuszokról meg fingja sincs ("I won't pretend to have looked up all 196 national anthems")
Úgyhogy csak gratulálni tudok a Blikknek ehhez a címhez, meg a Propellernek is, hogy kirakták kiemelt hülyeségnek. Kattyintásnövelőnek jó, én is rákattyintottam.
Yoda69
A Himnuszunknak kellemes a dallama. jo a szovege. Csak egyetlen baj van vele, hogy nem Himnusznak valo. Inkabb a Szozatot kellene, megtennunk Himnussza.
verőce21
@JAJMÁR: (14:13) Érdekes, amit írsz a Himnuszról, "Levenném a hozzárakott zenei részeket, gyorsítanám, de hogy ne legyen túl rövid, hozzávenném a 2. vsz-ot, ami aztán végképp nem nevezhető depisnek" , stb. Igen ki lehetne próbálni, mint ahogy ezt egyes nemzetek már maguk is megtették a Himnuszunkkal, néhány világversenyen.

(Én nem mondom, hogy ne legyél "büszke... a mi Liszt Ferencünkre..., meg a Kölcsey és Erkel Ferencünkre is" - én is büszke vagyok reájuk :), de változatlanul állítom, hogy Liszt egyáltalán nem beszélt magyarul, így nálam kb. ugyanaz a kategória, mint pl. Brahms ebből a szempontból. Azontúl nem is énekelhető a "Magyar rapszódia") :)
Everest
Mindig is vitatkozni fogunk a Himnusz zenéjéről és a szövegéről is. A szöveg egy imádság a múlt dicsőségének siratása. A zenéjét egy átlag énekhanggal megáldott ember képtelen hibátlanul, normálisan végig énekelni. Nos, ez a dolog ami ránk magyarokra a legjellemzőbb, h nem tudunk összhangban lenni.
JAJMÁR
@verőce21: A kommenteket elolvasva egyértelmű, hogy a Himnuszban sem tudunk megegyezni, mi magyarok. Everest-nek igaza van.
Mégis azt hiszem, a többségnek tetszik az, ami van. Az bizonyos, hogy az áldás és az imádság is ránk fér.

(Egyébként ritkán születik meg a szöveg és a zene egyszerre, főleg egy himnusz esetében. Persze, ha lenne olyan mű, amely mind dal szövegében, mind zenében és tartalmában, és időtartamban és szerzőjében is mindenkinek megfelelő lenne, akkor az lenne most a mi himnuszunk. ) Szóval, Isten áldd meg a magyart! vagy szánd ? Mindegy, csak történjen valami már ...! :)
verőce21
@JAJMÁR: (19:45) Az jó, hogy nem látod javulni a dolgokat, mert akkor valami fölött elsiklottál. :)

Azt azért nem írtam, hogy cca. 80 millióért nem lenne valaki a Fidesz holdudvarából, aki szöveget írna hozzá. :)
(Talán később még Kossuth-díjat is kapna hozzá. + 6,5 millió Ft)
JAJMÁR
@verőce21: 21:03 Szövegírásban is nagyon jó vagyok :)
keresztapa
Kérdés az, hogy ki szerint, Európa istenmentesítése után, amit az EU elkövetett, persze, hogy a legrosszabb mert Isten-hez szól a fohász, és nem az EU-hoz!
verőce21
@JAJMÁR: (09:44) "Kérdés az, hogy ki szerint"? :)

A Liszt-féle megoldásban csak az tetszik, hogy nem volt benne kirekesztő szándék a fiatal magyar nők iránt.(sem) :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.