Részesei lehetünk egy álom megvalósulásának, Makovecz Imre álmának, aki szerint nemcsak templom és iskola lehet szentély, hanem egy stadion is – mondta a Pancho Aréna megnyitása alkalmából elmondott avatóbeszédében Schmitt Pál volt köztársasági elnök, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja hétfőn Felcsúton.

Schmitt Pál szerint a sport arra szolgál, hogy felkészítse a testet „a lélek virtusaira”, ezért aki stadiont épít, „a lélek felkészítésének is teret kínál”. Úgy vélte, hogy akaraterő, önbizalom, lelkesedés, szorgalom, alázat, fegyelem és hit nélkül nem lehet sportolni, ezért „a sportért országszerte tett tisztes erőfeszítés” ezeket is szolgálja.

Schmitt Pál: egy stadion is lehet szentély

A volt köztársasági elnök köszönetét fejezte ki a felcsútiaknak és a környékbelieknek, akiknek türelemre volt szükségük az építkezés alatt, de „tudták, hogy az Alcsúti Arborétum mellett új, országos és világhírű alkotással gazdagodnak". Emellett köszönetet mondott a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia alapítóinak is, akik „mindig hittek benne, hogy Felcsútnak és az akadémiának kell egy méltó küzdőtér, amely a sport mellett kulturális színhely lehet”.

Angel Maria Villar, a Spanyol Labdarúgó Szövetség elnöke, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) alelnöke Joseph Blatter FIFA-elnök személyes üzenetét tolmácsolva kiemelte: a stadion örök emléket állít Puskás Ferencnek, és egyben ösztönző vonzerő lehet a fiatal magyar játékosok számára.

Közölte, hogy a szövetség küldetésének lényege a labdarúgás és az emberi értékek elsajátítására nevelni a gyerekeket, akiknek „élvezni kell a játékot, amennyire lehetséges”. Hozzátette: az emlékezetes avatóünnepség és a döntő „egy lépéssel közelebb hozza a szép jövő előtt álló magyar labdarúgás megújulását”.

Áder János köztársasági elnök köszöntőlevelében hangsúlyozta: a futball szép és komoly játék, amely sikerre ösztönöz, együttműködésre tanítja és kitartóvá teszi az embert. Szerinte felmérhetetlen lehetőséget jelent a fiatalok számára a futball, mert „megújíthatják, a szurkolók számára pedig átélhetővé tehetik a játékot”.

A mintegy egyórás nyitóünnepség keretében fellépett többek között Szász Kitty és Kovács Péter freestyle világbajnok labdazsonglőr, Mága Zoltán hegedűművész, Vastag Csaba, Mészáros János Elek és Tabáni István énekes.

A két év alatt, mintegy 3,8 milliárd forintból épített stadion a TAO-pályázatnak köszönhetően valósult meg. Az építés során 2400 köbméter ragasztott fát és ugyanennyi hagyományos faácsolatot, illetve 24 ezer köbméter betont használtak fel. A pálya 16 ezer négyzetméteren helyezkedik el, a tetőszerkezet teljes felülete 13 ezer négyzetméter.

A létesítmény megfelel az Európai labdarúgó Szövetség (UEFA) 2-es besorolásának, vagyis a Bajnokok Ligája utolsó selejtező köréig, valamint az Európa Liga úgynevezett "playoff köréig" használható, de akár felnőtt válogatott mérkőzésnek is otthont adhat.

Az aréna aulájában Puskás Ferenc serlegei, érmei, oklevelei és kitüntetései is megtekinthetők, az épület főbejárata előtt egész alakos szobra áll.

55 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
Mondja már meg valaki, hogy egy stadion mitől lehet szentély! A sörszagú szurkolóktól? A bundázó milliomos focistáktól, falábúaktól?
A kórházakban életeket kell menteni, úgy hogy gyógyszerre sincs pénz. Na az szentély, ahol már csak a hit az ami segíthet egy betegen.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
pbalage
én úgy hallottam, hogy inkább azt mondta: "szentéj"... :D
A Tündik bündije
Naná. Remélem, vasárnaponként ott rendezik majd az orbánctiszteletet.
Cicamama55
A templomok minden ember előtt egyformán kitárják kapuikat, ott minden ember egyforma!!!
nehogymá
a Camp Nou ba majd 100 000 en vannak egy egy meccsen. azt minek hivná ?
hetöndöe
Hú de ciki ez az egész,persze csak Abszurdisztánban nem.
mariaberta
Ez az ember tényleg hülye, vagy csak megjátsza?
Boszi27
@Cicamama55: Igen. Az a cél, hogy minden ember egyforma legyen, semmi különcködés, egyforma gondolkodás, egyformán imádják a szentet. Ez a célja az iskolák uniformizálásának is.
JAJMÁR
A szentély attól szentély, hogy .. egyrészt felszentelik, másrészt pedig az oltáriszentséget, vagy egyéb más isteni jelképet tartanak ott.. Az iskola nem szentély, és a stadionok sem... még akkor sem, ha a Semlyén felszenteli, és akkor sem, ha odateszik a "hátizsákot".
Max. álszentély, az lehet :)
bakegya
Micsoda hülye hasonlat-ilyet is csak egy seggnyaló mondhat-mondjuk van miért!
análisdrabális
A stadionos skicc pálesszel avattatja a művét. Hánynom kell.
Dr. Felipe
Na ez is meg volt. Kikapott a Felcsút pedig milyen ügyesen elintézte bolseviktor elvtárs hogy a döntőbe kerüljenek. Egy kis szar került a palacsintába de úgyis a cirkusz volt a lényeg. Az meg volt bőven, a levegőből érkezett a labda mint a világbajnokságokon. Meg ott volt a talpnyalók színe java, mindenki felvonult a király elé.
Na de ennek is vége. Véget ért a móka mára zárul viktor mókatára. Most már jönnek a szürke hétköznapok és az 50 féle különadók mert azért fent is kell tartani ezt a kócerájt ami nem kevés pénzt emészt fel.
Cicamama55
@Boszi27: Ez is egy megközelítése a dolognak...
nehogymá
aért elképzelem,ezt a FiFA potentátot ,ahogy autózik lefelé és nézi,hogy hova a p cs ba megyünk?beszr t a gps?! begördül ebbe az olimpiai falunak is kicsi helységbe. lehet azt hitte,hogy a falu maga a létesitmény kiszolgálására épült . kicsit régies,de hát ez az ország ilyen. ha már nem tudunk leszakadni a gulyásról meg a hortobágyról. ÉS AKKOR megérkezett a megakarámba...és akkor rájött,hogy ennek a fele sem tréfa. szerintem életében nem volt még ilyen stadion megnyitón. emlékszem a Portugál eb re megcsinált tényleg stadionok "avató" meccsére. a Manchester United játszott a Sportinggal,ahonnan (jó nem)egy géppel ment Fergusonnal vissza. egy ilyen focival rendelkező ország,ahol középföldjén felhúznak egy szóra sem érdemes méretű stadiont(?) oszt még aszongya világhirűűűűű. hát besirok rajta. kétségtelen van hire vagy lesz,de ez nem fog jót tenni a nemzeti öntudatomnak.fujjj.
nehogymá
lemaradt a nagy megnyitó lázban C.Ronaldot vitte magával a mester,aki egyszer itt kis hazánkban tartott valami előadást az edzőknek akiknek a végén nem volt egy rohadt kérdésük se hozzá. 2 dolog lehetséges. vagy egy büdös szót nem értettek abból amit mondott,vagy sokkal jobbak nála igy nem volt mit . tiszta égés ez a magyar foci azokkal együtt akik ott vannak a közelében,mint szakemberek.nyihaha.
Edy Andre
Ha ezt a baloldalon csinálta volna AKÁRKI, ismétlem, AKÁRKI, ezidő szerint pontosan ugyanúgy égne a fél ország, mint a Reichstag.
Pálinkafőző Rézüst
Barom! Ismétlem, barom ez a valami eftáss, vagy mifenének látszó tárgy...:( Tán még verőce versenyezhet vele...:((((
karma1
@Boszi27: 20.59-re: Vicc: A birkanyirasban be akarjak vezetni a gepesitest, mert az meggyorsitja a nyirast. A ketkedo farmer odamegy a feltalalohoz, es azt mondja neki:
- Uram, megis hogy gondolta, hogy a birkanyiro gep mukodik, hiszen minden birka - bar egyformanak latszanak - kulonbozo meretuek, sulyuak,...- mire a feltalalo:

- Tudja, uram, ELOTTE,...

Nem szeretnem , ha a tehetseges gyerekek bemennenek az iskolakba, stadionokba, (ha tehetseges sportolokrol volna szo), mindegyikuk vinne az egyedi talentumat, es mire vegeznenek az elso 12 evvel, mind egyforman hulyek lennenek, es egyikuk sem logna kis a sorbol...

Szerencsere, azota kiderult, a Puskas Akademia leendo kis focistai pont olyan falabuak, mint a jelenlegi magyar futballistak tomkelege,...:-))
nezelodo
Én meg azért aggódtam, ahogy annak a M.J. Elek trubadúrnak nem jut egy kis szerep, amióta az a Puzsér azt kérte egy huszárnóta eléneklése után, "Ezt akkor se énekeld el, ha a románok a Tiszánál lesznek!" Hát most mégis elénekelhetett valamit a tehetsége okán!
kkalman
Ez a drága ember, mármint a Schmitt, ugyanúgy mondja a hülyeségeit, mint, mikor közt. elnök volt.
Yoda69
Csak 2es kategoriaju stadion?
Kidobott penz.
Hellcat
Kell a sok stadion...lesz hova pakolni a sok atomhulladékkot amit visszahoznak az oroszoktól...
Yoda69
@Hellcat: Az biztos felcsutra nem fogjak vinni, mert a taho kertjenek vegeben az arnyekszek mellett epult fel az 5 milliardos stadion az adofizetok penzebol
Senara
Schmitt Pál: egy stadion is lehet szentély... legyen az SZENTÉLY a köpönyegforgatók , megosztók ,közpénzt hobbira felhasználók , választási csalást elkövetők , szentélye .
Yoda69
"Részesei lehetünk egy álom megvalósulásának, Makovecz Imre álmának, aki szerint nemcsak templom és iskola lehet szentély, hanem egy stadion is – mondta a Pancho Aréna megnyitása alkalmából elmondott avatóbeszédében Schmitt Pál"

Nem alom ez, hanem remalom.
A fel vilag rajtunk rohog, hogy Magyarorszag miniszterelnoke ilyet megtehet egy "demokraciaban". A telkeben felepiti gyerekkori abrandjainak vegtermeket.

Javaslom elolvasni az alabbi cikket, nagyon idevag:
hvg.hu/velemeny.nyuzsog/20140422_Hibbanas_Felcsuton
coyote3
Egy beteg elme álmának a megvalósulása...
bakegya
Kár aggódni annyira értük-a nagytestvér oltalmába vette őket szőröstül-bőröstül a mindennemzeti magyarkodók jobbikát képező nagymagyarok elit válogatottja szabadon rugdalhatja a narancsliget arénájába ISTVÁN KIRÁLY ARANYALMÁJÁT IS.(P.BÖZSI NÉNI TÁMOGATÁSÁVAL...MÉSZÁROS-MÉSZÁROS KIVITELEZÉSÉVEL ÉS MŰKÖDTETÉSÉVEL...A MINISZTERELNÖKSÉG SZENTÉLYTÉT...)
Orbán VÁLOGATOTT ELIT CSAPATÁRA figyel a világ,MERT HARMADJÁRA IS MEGÉRDEMLI AZ ÁLTALA ÚJRA ÁLLAMOSÍTOTT MAGYAROK FELHATALMAZÁSÁVAL- mi meg örüljünk,hogy még sorban állhatunk a Blahán!
magyarbakancs
Közös pénzből sehol a világon nem épít magának stadiont egy politikus vezér.
Két ember tette ezt meg eddig Nicolae Ceaușescu és Orbán Viktor.
Családi ház szomszédságában egyetlen egy volt Magyar politikai vezér nem mert épitettni semmit a mi neki volt a kedves szórakozása.
Kádár és Rákosi szeretett vadászni mégse építtetett vadas kertet ,hogy vadászni tudjon.
Pedig azt nem is hívták demokráciának hanem kőkemény diktatúra volt.
Ezek a mai politikus urak mint Orbán ,Schmit a kommunizmus csecsén nevelkedett.
Mit várunk el tőlük?
human
Mondja már meg valaki, hogy egy stadion mitől lehet szentély! A sörszagú szurkolóktól? A bundázó milliomos focistáktól, falábúaktól?
A kórházakban életeket kell menteni, úgy hogy gyógyszerre sincs pénz. Na az szentély, ahol már csak a hit az ami segíthet egy betegen.
Nil
Makovecz tanítványának - másolójának az álma valósult meg, és biztos nem Felcsútra lett kitalálva - bár lehet hogy ez lesz az új főváros - még kell építeni egy parlamentet, pár múzeumot, zeneakadémiát- a szabadság-szobor- no az nem kell Felcsútra!
Szentségtörés szentélynek nevezni egy stadiont.
coni
Azóta, hogy a magyar álamfő az álomáson hagyta a doktoriját, új időszámítás kezdődött Magyarországon. Ennek egy állomása a feltámadás unortodox megünneplése.
(Márai megfordul a sírjában).
DR Eric CARTMEN
Milyen rendes Scmitt elvtárs, hogy miközben írja doktoriját erre is szakított időt ! KÖSZÖNJÜK !!!
joopapa
@mariaberta: Van az a pénz amiért megéri játszani a hülyét!
joopapa
@Yoda69: De miért, legalább a zsebcézár nem csak a boldogságtól sugározna :-)))
qxy
Nem tudom mennyi vödőr volt a sok nyálnak! De útálom az ilyen segg nyalást ! Még hogy " Szentély" ! ! Ki a francnak képzeli magát ez a csökött agyú?
Na kíváncsi vagyok mennyi pénzt költenek majd rá arra hogy
Valaki vandálok, elcsúfitották, meg rongálták a + szentélyt.
Mert biztos lesz ilyen. és bizony több millióba fog az is kerülni. már tudom előre. és ki fogja kifizetni? na ki? ? Na nem a Viktor a zsebéből az tuti.
varrólány
Itt a buszállomás is hasonlóan néz ki, nem kell messzire mennem!:-))
eberti
Meg kell védeni a ""szentélyt"" is...
sakál
Ez az ember soha nem hazudtolja meg önmagát, egy igazi seggnyaló marad örökre!
Január
@nehogymá: Kérdezni is csak az tud, aki ért a témához.
nemjoezigy
mindent meg lehet magyarázni.
De éppen a focinál az alapokat és a technikát régen a grundon szedték össze. (vagy a brazilok a homokon) Tehát közpályákat kellett volna építeni, amit bárki használhatna. Ez szolgálná igazán az egészséget. Stadionok meg ezen kívül is vannak, meccseken is konganak az ürességtől. Példa erre a vidi múlt heti meccse, ahol 50-en voltak.
Jut eszembe: 100fő befogadó képességű stadionokat kell építeni, ez olcsóbb is és telt házzal üzemelhetnének.
karma1
Istenkem, hat a remalom is alom...:-)))
Pisti271
Óriási gondot fog majd a jövőben okozni a régészeknek ha egyszer feltárják.
Oké stadion volt, de hol a település hozzá?
nezelodo
Ali baba csapatának minden szakrális hely, ahol mások verejtékkel létrehozott javait lehet lenyúlni.
Meine Ehre heisst Treue
Persze, ha úgy hívják: Old Trafford vagy Maracana.

De ugyanígy te is írhatsz helyesen, ha újra kezded az általános iskolát és természetesen lehet doktori címed is, ha nem csalsz.
Zsuga
@human: Megadtad a választ a kérdésre. Ebben a "szentélyben" is csak a hit segíthet, hogy valaha normális focicsapata legyen hazánknak.
mate03
@bakegya: Ez a birka nép megérdemli a vezérét! Tetszettek volna elmenni és szavazni,hogy ez ne történhessen meg!
tivoli
@coyote3: tegnap, 06:59
Meggondoltam, mégsem választalak mentoromnak.
Chaty43
Röviden: ELSZOMORÍTÓ ez a gigamániás Orbán! - s még elszomorítóbb a szegénység a mindennapokban !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.