A házasságon kívüli nemi érintkezés bűn, ahogy az azonos neműek tudatos közeledése is, írja a Szent István Társulat hetedik osztályosoknak szánt hittankönyve. A kötet csak a keresztény egyház nézeteit közvetíti – véli a kiadó, az oktatásért felelős államtitkárság szerint pedig a hittantanár felelőssége, hogy mit ad át a gyerekeknek. Ma Magyarországon több mint 400 ezren élnek élettársi – az egyházi felfogás szerint bűnös – kapcsolatban. A baltával gyilkoló Paint-animáció után újabb megkérdőjelezhető iskolai segédanyagot talált az Origo. Nemes György és Mácsik Mária Isten útján című, 7. osztályos fiataloknak szánt hittankönyve a 2010-es kiadásban így fogalmaz a Bűnök a nemiséggel kapcsolatban című alfejezetben: ”A nemiség terén az követ el bűnt, aki szembefordul azzal az értékrenddel, amelyet Isten kíván. (…) A házasságon kívüli nemi érintkezés bűn.”

Forrás: Origo
RSS tartalom, A cikket automatikus RSS rendszer küldte be, amely egy híroldal összes cikkét posztolja a Propeller.hu oldalára. A más híroldalak által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

143 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Egy ujabb baromsag!
Igenis kell hazassag elott sexualis eletet elni, inkabb elotte, mint alatta.
Foleg a leendo hazastarssal kell kiprobalni a szexet az eskuvo elott, jobb meggyozodni hogy minden a helyen van es mukodik, mint hogy az eskuvo utan kellemetlen meglepetesek erjek a feleket.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Yoda69
Egy ujabb baromsag!
Igenis kell hazassag elott sexualis eletet elni, inkabb elotte, mint alatta.
Foleg a leendo hazastarssal kell kiprobalni a szexet az eskuvo elott, jobb meggyozodni hogy minden a helyen van es mukodik, mint hogy az eskuvo utan kellemetlen meglepetesek erjek a feleket.
pbalage
és a házasság megszűnte után mi a helyzet ugyanezzel a kérdéssel?
tivoli
@pbalage: ma, 15:19
Az már nem előtte van :-))
Ha a szüzességnek annyi akkor már mindegy, nem lehet ellenőrizni.
Hellcat
Mintha az ember úgy venne ruhát, hogy előtte nem próbálja fel. Vagy autót vagy bármit...
human
@tivoli: A nemzeti cipőboltokban majd nem lehet. Bemondod a számot oszt vagy jó vagy nem jó. Veszed, viszed. Mint a 2010-es választás. Szavazás után reklamációnak helye nincs.
coyote3
Még szerencse, hogy nem börtönben végeztem :)))))
tivoli
@human: nahiszen, bár itt már minden lehetséges.
Katalina62
Mondjuk a szent István társulat tankönyve erről mást igazán nem is mondhat! Viszont nem kötelező egyházi iskolába járni! Mindentől függetlenül attól jobbak lettek a házasságok hogy a házasság előtt szabad a nemi élet, és szabados is sokaknak a nemi élet?! Az hogy szabad nem baj, csak nem biztosabb tőle a boldog, jó házasság!
joopapa
Ezt mindenki döntse el szabadon saját maga, nem a középkorban élünk!
Toby
Na vaze, egy újabb ok a bűntudatomra ! Szánom-bánom...de nem sajnálom !
Január
Még eddig senki sem tudott válaszolni a kérdésemre. Mitől jó egy házasságkötés nélküli együttélés, miben érzik a szabadságot egy házassághoz viszonyítva a felek? Hol a szabad vegyérték? - különösen, ha gyerek is születik a kapcsolatból.
Ismerőseim között van néhány ilyen kapcsolat. Gyerek is van. Annyi van, hogy a kapcsolatban élőknél kevesebb gyermek születik. A felek nem törődnek egymás szüleivel, - tehát nincs család, Nincs unoka-nagyszülő kapcsolat, pláne, ha távol élnek egymástól.
varrólány
@Január: Mitől jó egy házasság? A dokumentumtól? Biztos hogy nem , tehát a papír az hivatalosan összeköt ugyan de attól még lehet érzelmileg hamarabb megromlik a kapcsolat.
Szerintem nem befolyásolja a szülőkhöz való viszonyt hogy házasság van vagy nincs.

Talán a nőknek fontosabb a házasság jobban biztonságban érzik magukat meg persze egész már érzés "férjnél lenni". (gondolom)
kamazuka
Pedofil egyházi személyről hogyan vélekedik a tankönyv?
Hja!
Vannak a bocsánatos bűnök?
joopapa
A feleségemmel boldogan éltünk 23 évig, aztán megismerkedtünk :-)))
lópicigáspár
Valaki nyugtasson meg, hogy én nem vagyok bűnös! Már egy pár évtizede a volt menyasszonyommal élek és erről papírunk is van! De csak a tanácstól, mert én be nem teszem a lábam a templomba. Ezt a házasságot az anyakönyvvezető és nem pap szentesítette. Ilyenkor most mi van, mert megöl a kétely!!
varrólány
@lópicigáspár: Hát ez az hogy a tanácstól van! Hol van az már !?:-))
joopapa
@lópicigáspár: Nálam nem vagy bűnös, sőt egy hős vagy hogy nem álltál át a sötét oldalra :-))) A papok szerint a pokol tűzén fogsz égni velem és sok ezer társunkkal együtt, de legalább nem fogunk fázni :-)))
volvós
Törvényt kell hozni az erényöv kötelezö használatára
a házasságkötés elött...Oszt aki kinyitja, annak jaj !!!
joopapa
@volvós: A sok pedofil papra meg kötelező kasztrálást!
Mobil123
@Január: Én végig csináltam mind két lehetőséget. A papírtól qrva nehéz megszabadulni . A másiknál gyorsabb a szabadulás egymástól.
Mobil123
@lópicigáspár: Ne már hogy megölöd magad :-)) Tudatosuljon benned hogy nem átkoznak ki ha válni akarsz (megteszik most:-D )
Mobil123
@joopapa: Na nemkem meg azt jutott eszembe hogy arról nem szólnak hogy a papok ne keféljenek sutyiba? Hány katolikusnak van balkézről gyereke?! ( na a pedofilokról ne is beszéljünk!!)
micfild
Tesssséééékmondanniiiii .Ez a politikusokra is vonatkozik??
Vagy Tompi bácsi és Zsóti bácsi az kivétel ez alól??
Nil
Mindezt tanítja egy vagy homoszexuális vagy pedofil vagy jobb esetben a házvezetőnővel szexelő pap. És ne feledkezzünk meg a WC-ről sem- vagy az ágyról? mert a magot kiereszteni csak úgy is bűn.
És mi van Jézus rengeteg menyasszonyával az apácákkal? Jézusból házasságszédelgőt kreálni nem bűn?
Ezeknek az embereknek fogalmuk sincs sem Istenről, sem Jézus tanításairól és most a sok hazugságot tanítják a gyerekeinknek újabb nemzedéket tönkretéve lelkileg és esetleg fizikailag is - no ez a bűn!
KERKA
Jobb azt időben csinálni 18 éves korban, mint később csak álmodozni róla.

Egy vicc:
Este az ágyban a nagypapi odasúgja a nagymami fülébe:
-Hallod, asszony, nincs rajtam alsógatya!
Mire az asszony.:

_Jó, jó, majd holnap mosok egyet!!!
JAJMÁR
Tankönyv ide, vagy oda, én a jegyesség alatt ajánlom a fiataloknak az együttélést. (Nem csak a szex, az túl egyszerű lenne) Legalább fél év, hétköznapokkal, vasárnapokkal, gondokkal, meg örömökkel :) aztán ha még mindig együtt akarják leélni az életüket, akkor jöhet az esküvő!
Visszanézve, én nem mentem volna férjhez, ha előtte együtt éltünk volna. (Azért nem volt ismeretlen :) ) Egyházi esküvő, gyerekek, minden ahogy kell, aztán meg nem lehet elválni egyházilag, soha ! Pedig elváltam... "tanácsilag" . Az egyházi válás túl bonyolult.
Inkább 5 próbaházasság, mint egy rossz!
verőce21
A magabiztos női médiasztárok erős példaképet szolgáltatnak a kamasz lányok számára. A nagy hatalmú gyógyszeripar és plasztikai sebészet csak ráerősít a trendre, a gyereklányok egészségtelen szexualizálása komoly botránnyá vált a nyugati világban. Nemcsak elvárják tőlük, de egymással is vetélkednek, hogy eltávolítsák a nemi szőrzetüket a szexuális aktivitás sikere érdekében. És mivel a korszerű brazil gyanta mindent felfed, a plasztikai sebészek erősen reklámozzák a nagyajkak rendbetételét, miközben az internetes cégek olyan genitális színezőket forgalmaznak, amelyek „visszaállítják a női nemi szervek természetes rózsaszínét.”
Hofipisti
A hivatalosságok álságos hozzáállása még nem került szóba:"az oktatásért felelős államtitkárság szerint pedig a hittantanár felelőssége, hogy mit ad át a gyerekeknek." Tehát adtak egy tankönyvet tele kétes anyagokkal, s döntse el a pedagógus, hogy abból mit oktat. Az fel sem merül, hogy esetleg egy diák magától, önszorgalomból mást is elolvas a könyvben, mint amit a tanár felad? Avagy, ha jön a "tanfelügyelő", aki más szemüveggel ítéli meg az élet mindennapjait, mint a pedagógus, kíváncsi volnék, hogy mit szól az oktató tanár azon véleményéhez, hogy ő azt tanítja a könyvből, amit ö jónak lát. Akkor hol is van a NAT?
Kicsit az az érzésem, ha a kormányzat - nyilvánvalóan hozzáértés, tapasztalat híján -hibázik, azzal csak "szabadságot" kívánt adni, majd aztán a számonkérés során - pártállástól függően a káderek megfogalmazzák a "minősítést".
tivoli
@verőce21: Hogy mik vannak Braziliában? Azért szerencsések az ottani plasztikai sebészek, meg a genitália kozmetikusok, hogy nem ilyen erkölcsös kormányuk van.
verőce21
@tivoli: Pedig egy kreolt és egy négert elég nehéz megkülönböztetni a sötétben. :)
tivoli
@verőce21: Vajon azoknak is természetes rózsaszínjük van?
verőce21
@tivoli: Sajnos, egyikhez sem volt még szerencsém. :(
Fradigege
Aki ezt a tankönyvet írta 7. osztályosoknak, jól nézzen magába. Rajta is lehetne szász meg száz fogást találni. Egy gyónás nem sokat ér. Nem vagyok zsidó, Római katolikus, de az úr napja szombat, ez benne van a bibliában. És Krisztus nem azért jött el, hogy az ószövetséget eltörölje, hanem azt megerősítse. És nem bort ittak az utolsó vacsorán, hanem mustot. Az apostolok és Jézus nem ittak alkoholt, disznóhúst sem ettek. Disznó mindenevő állat és elég brutális korokozók telepednek megbennük, ezért volt tisztátalan, nem kóser. Az arabok sem eszik a disznót. Mi is a török időkben szoktunk rá, mert csak azt nem ették a törökök. Bár Jézus evett halat. Aki ilyen tankönyvet írt, megnézném, hogy csak ezekből mit tartott be. Kiváncsi lennék mikor volt magömlése, esetleg erekciója a házasság előtt. Nem kispályás banda. Erre izgulnak fel, hogy ilyeneket írkálnak a 13 éveseknek.
verőce21
Németország volt fura helyzetben a háború után. Hamburgban a tömegközlekedésin egy fiatal néger srác ordibált hamisítatlan hamburgi németséggel. A srác már ott született, egy német anyukától, csak az amerikai katona hazament Alabamába és elfelejtett írni.
Míg kicsi volt a gyerek, kényeztették az ott lakók, csokit adtak neki, milyen aranyos a mi kis négerünk. De felcseperedett és a "fajtiszta” német államban felnőtt a koromfekete német állampolgár.
Több ezer van ilyen állítólag a származására oly kényes német államban.
nezelodo
"joopapa
@volvós: A sok pedofil papra meg kötelező kasztrálást!"

Ne legyél olyan szigorú! van olyan, nem kevés katolikus pap, aki titokban ugyan,de lelkiismeretesen neveli a gyerekét, aztán az unokáit. Olyan is akinek szintén pap lett a fia. Elég közismert, néha komikus esetek adódtak már ebből.
kkalman
Bűnben él, ki ilyen tankönyvet ír, engedélyez és kiad. Más fajta bűnben, mint amiről a tankönyvben szó van.
Vagy a gyerekek agymosása nem bűn?
bundi
@joopapa: ott akkor is fűtenek ha a ruszkik elzárják a gázt?...
Mert akkor megvan a megoldás télire...hajrá magyarok...bűnös kapcsolatra fel...
bundi
@verőce21: aztán elképzelem nemsokára hogy serceg a tőkés réce zsírja az öreg patásnál...egyébként ahogy olvasgatlak innentől már nincs messze a tilos a nyugati tanítás... aztán a kedvenceid megint nevet változtatnak...fidesz-kdnp-ről boko haram polgári keresztény istentudja milyen pártra...
És nem utolsó sorban...feketéknek nevezik őket...
Desischado
@lópicigáspár: Gondolom, szarkasztikus akartál lenni. Nekem az a véleményem, hogy nem a sötét középkorban élünk, bármennyire is ezt akarja a fidesz visszahozni - ergo, semmi köze hozzá senkinek, hogy a kapcsolatainkat hogyan éljük meg A magánszférámba ne ugasson bele semmiféle politika, nem normális, amit ez a nyomorék maffia banda művel. Az különösen elkeserít, hogy ilyen szemetet tanuljanak a gyereke. Ami benneteket illeti, nem muszály templomban esküdni. attól még igazi a házasság, ami egyébként a szívben dől el. Én a magam részéről további sok boldogságot kívánok nektek!
Bástya Elvtárs
Bűn?! Az a bűn ba*meg, hogy a pápa megáldotta a Keresztes Háborúkat! Ja, és a gyilkosság csak bűn, nem pedig főben járó bűn!!!
nezelodo
Desischado

Jaj dehogynem muszáj templomban esküdni! Nézz utána, és láthatod, mi járja a dakotáéknál. Pl egy dél-alföldi kisváros polgija már a harmadik feleségét szándékozik oltár elé vezetni, (lehet, hogy már meg is történt), annak ellenére, hogy a helyi tisztességes plébi ezt az egyházi szabályokat betartva, megakadályozta. Van megoldás, a megyéspüspök a már a másodiknál elvágta a gordiuszi csomót, ö maga adta össze az "ifjú párt". Persze a negyven évig ott szolgáló plébános nem biztos, hogy tisztességben fog megöregedni a településen, akkora "hibákat követett el" a példaértékű munkájával.
bundi
Elképzelem a szállodai alkalmazottakbmilyen arcot vághattak londonban mikor annyitisér lézerjani sikítozott a szállodaszobában hogy bűnös vagyok ...rossz fiú voltam bűntess úrnőm...ezek után még szép hogy hallgat ezekről...
GeoCravker
Ez a ló másik oldala.
"a Szent István Társulat hetedik osztályosoknak szánt hittankönyve. "
Ha ott ezt mondják, tegyék. A baj nem az, hogy hitttanórán ezt mondják. A baj az, hogy az oktatásért egy pa-miniszter a felelős és kiszivárog a hittanóráról
mate03
@volvós: Remélem nem jutok a pokol mélységes bugyrába,mert házasság előtt volt,néhány kapcsolatom?Gyorsan elmegyek és meg gyónom!Hátha az segít,
magyarbakancs
Cipőt,ruhát is felpróbálod megvásárlás előtt.
A szex is azért kell ,hogy ne csalódjál kivel kötöd össze az életed.
volvós
@mate03: Csak a gyónásnál arra ügyelj, a pap nehogy
elkérje az elözö kapcsolatok telefonszámait !!! :-))))
JAJMÁR
A gátlások tényleg hamar feloldódnak manapság, és valamiféle verseny van sokszor a fiatalok között,és nincs mindig érzelem a szexualitás mögött, akkor pedig sérül a fiatal, csak nem vesz róla tudomást, mert az olyan snassz. Nem ártana, ha olyan emberek, nevelők, akiknek tekintélye és hitele van a fiatalok előtt, beszélnének velük erről.

A hittanórákon pedig arról is, - a hittanos fiataloknak - hogy a házasság nélküli szex nem csak a házasság előtt "bűn", hanem mindig, mert a paráznaság a bűn. Ezért nem mindegy, kivel köti össze az életét, mert a vallás szerint csak az lehet a szexpartnere,a társa, senki más.
Csak hát a valóság nem ezt tükrözi !
Mit lát a fiatal ezzel szemben, hogyan él a társadalom"felnőtt" lakossága ? Azt látja, hogy az emberek nagy többsége bűnben él, mert aki egyszer már elvált, az megszegte a holtomiglan, holtodiglant, még akkor is, ha másodszorra megtalálta az igazit, de azzal már bűnben él, hiszen 2x nem házasodhat. Hát, ha nekik lehet, mert ők már "felnőttek", akkor a fiatal is felnőtt akar lenni. Itt bukik minden szigorú tanítás.
Tényleg vissza kellene szorítani, egy elfogadható mederbe terelni a fiatalok szexuális magatartását, de így biztos, hogy így nem fog sikerülni.
Ezért én azt gondolom, hogy a próbaházasságé a jövő! Kössenek az emberek kevesebb házasságot, de igazabbat. Akkor majd lesz értéke.
varrólány
@JAJMÁR: Szépen megírod az igazat! :-)
Nyugdíjas ismerősöm mondta hogy régebben voltak titkok, volt mit felfedezni a nőkön olyan más volt ,érdekesebb izgalmasabb .
Kezdődött ismerkedéssel , megismeréssel , most meg már pár perc után ágyban vannak. Én meg kérdezem a páromtól hogy nincs már olyan hogy először együtt járnak vagy valami?
Csak néz rám , és rázza a fejét hogy áááá!
Úgy érzem már tiszta olyan vagyok mint Lujza a kabaréban aki olyan értetlen volt!:-))
JAJMÁR
@varrólány: 10:18 Felhígult rendesen, pedig vágynak rá a fiatalok. A titkokra, meg a romantikákra, hiányzik nekik, én biztos vagyok benne )
Strong
Szeretem ezt a fórumot, mert itt szinte mindenki szakértő:
Egyszer Hofi azt monda, hogy amikor kórházban volt, nem mert éjszaka aludni, nehogy megoperálják a szobatársai :-) Merthogy Ők is értettek mindenféle betegséghez, és a gyógymódhoz is :-)

..Persze a témához kapcsolódva:
Szerintem sem jó, a házasságon kívüli (kvázi kelkötelezettség nélküli) szexuális élet. Ugyanis (és ez csak a jéghegy csúcsa) most mindenki rock&roll életet él ezen a területen is. Sok a nemvárt terhesség, (abortusz) meg rengeteg a nemi betegség is. Egy férfi nem attól férfi, hogy bármikor képes bármire, hanem attól, hogy kordában tudja tartani az indulatait...egy nőnél, megint más a helyzet, mert ott pik-pak rámondják, hogy r*banc, aztán kész.
Régen azt hallottam, hogy élje ki magát az ember, aztán majd utána jó házastárs lesz...nos nem lett..ezek a kapcsolatok lettek a legsérülékenyebbek, ugyanis addigra már egy olyan emberré válik személy, hogy nem tud adni -nem tud beletenni a kapcsolatba -és aztán jön a régi recept: Továbbállok egy új kapcsolatba, mert ott lehet, hogy majd megbecsülnek...:-)

Hölgyeim, Uraim:
Egyszerű kérdésem van: az a jó, ha olyan párom van aki csak az enyém. (mindig is az volt). Vagy az, aki a fél várossal volt már...és lehet, hogy épp te is csak egy állomás vagy...
Hm..?
varrólány
@Strong: Én is ezért szeretek itt lenni a "szakértők "miatt!:-)

A kérdésedre válaszolva, ez két véglet, és közte van az út valahol ...
Nagy Testvér
Cipőt is úgy vesz az ember, hogy előtte felpróbálja!!!

:-)
Toby
Na látjátok ! Ennyire szar lehet azokban az iszlám államokban, ahol még a budin is kötelező a csador !
Ott valóban zsákbamacskát vesz a pali, amikor lekerül a csador, akkor látszik, hogy az ifjú ara, napok óta nem borotválkozott és mind a 32 foga megvan, ha egymás után tesszük sorba a felül lévő 3-ast és az alsó 2-st.
joopapa
@nezelodo: Bocsánat ha félre érthető voltam, de én csak a pedofil papokra gondoltam!
bundi
@Strong: a kérdés tényleg egyszerű...a válasz is...abpárod nem csak a tied...erre majd később jössz rá...
perfekt
@varrólány: Szia.Végig olvastam a kommenteket,mert ebben a témában nem vagyok járatos.:))Van itt minden. mint a csatkai búcsúban--lézerjani- szadomazójától-a pedofil papokon keresztül--a templomi,esküig stb, und so weiter, ecetera. itagdaljeje.Mégis a legigazabb amit írtál,"ez két véglet,s közte van az út,valahol".Aki ezt az utat nem ismeri, nem találja--azokból lesz a tájékozódó futó:-)))))
varrólány
@perfekt: Szia! Látod van itt minden !:-)) Én is csak úgy belekotyogtam !
De ki tudja hol az igazság hol a bűn!! Nincsen életrecept egyformán leírva , csak ne tévedjen el senki és ne mások miatt járjon olyan úton amit nem visz a lába.
( ma már van GPS a tájékozódáshoz de lehet a szakadék szélére navigál):-))
perfekt
@varrólány: jól-és jókat írsz.Vajon "cikk" hová lett azóta???neki is kedvence voltál.ez a világ egy álszent közeg hol vizet prédikálnak az emberek ,s bort isznak.Az okosságot pedig,boldog boldogtalan sajátjának hiszi.Az,hogy mindenki másként látja a világot az sem nagyon törvényszerű,mert igazság csak egy létezik--de ettől szép a világ.Zoli barátomat a GPS-t, egyszer nagyon bevitte a málnásba..Én nekem nem kellene,ingyen se--jól olvasom az utat--a térképet--ami a célhoz vezet:-))
Ulmus
@magyarbakancs: Így gondolkoznak azok, akik a párukat is úgy váltogatják, mint a cipőjüket.
Ulmus
@varrólány: Persze, senki nem mondhatja meg a többi embernek a társadalomban, hogy mi a tuti igazság egy dologgal kapcsolatban (hacsak nem egyértelmű a konszenzus, mint pl gyilkosság). De az embereknek egyénileg lehet, sőt kell, hogy legyen stabil értékrendjük, különben súlytalan, lufi emberek lesznek. Miért baj az, ha van X számú ilyen keresztény, meg Y számú olyan keresztény, és a hitüknek megfelelően nevelik a gyereküket? Miért kontárkodik ebbe bele az origo ilyen idétlen cikkekkel? Ez esetben ők akarják megmondani, hogy mi a tuti igazság.
karma1
@Január: Ezt elbol megcafolom: a gyermekem edesapjaval 17 evig eltunk egyutt, es a mai napig rendkivul jo kapcsolatban vagyunk, olyanban, ami erosebb, mintha papir lett volna kozottunk , es amit mindenkinek el kell fogadnia korulottunk a mai napig! Mikor szetvaltak utjaink, nem pocskondiaztuk egymast, es igenis, egymas szuleiert , csaladjaert mindketten melyseges elkotelezettseget ereztunk, es amig lehetett, rengeteget tettunk is. Viszont ismertem olyan parost, akik nagyon szepen eltek papir nelkul kb. 10 evig, gyermek is szuletett a kapcsolatbol, es a hazassag megkotese utan valtak szet kb. 2 evvel, nem tul szep modon.

Ket ember kozott NEM a papir teszi a kapcsolatot, chemistry-t, hanem kettejuk szerelmenek az erossege. Ha nincs mely kotodes, akkor megette a fene a kapcsolatot papirral es anelkul is.
Persze, egy egyhazi tankonyv nem mondhat mast, de akik mondjak, mar elvesztettek a hiteluket, a colibatus az esetek nagy reszeben szexualis nyomoroncokat csinalt igazhitu papokban is, akik valoban hittek Istent, csak a testuknek nem tudtak parancsolni.
karma1
@tivoli: Bizony van rozsaszin reszuk!...:o)) A TENYERUK meg a TALPUK!!!...:o))
karma1
@verőce21: Na kedves baratom, most talan nem kellett volna megszolalnod "szortelenites es nemi elet a hazassag elott" kapcsolatarol, mert egy icipicit le vagy maradva e teren a koztudott dolgokrol... A "brazil wax"-ot NEM a nyugati civilizacio talalta ki, hanem bizony az keletrol jon (ahova ugyebar mostansag orientalodunk, es esetleg hivhatjuk majd e kozmetikai eljarast "Anti-Raszputyin" vagy "No More Brezsnyev Eye brow "-nak is), legfokeppen az arab orszagokbol, es Torokorszagbol is. Itt a nok egyszeruen a testhigienejuk miatt borotvaltak ama testreszuket, nem pedig azert , hogy a nok (vagy ferfiak) nagyobb nemi oromokben reszesuljenek. Nem ismerem kozelebbrol a nemi eletedet, de azert ingyen elarulok par alaptetelt, ami ugy altalaban ferfi-no kozott muxik: 1/ Semmi nem tilos a szerelemben, amit es amig mindketten elveznek! 2/ A nemi szorzet meglete/hianya nem befolyasolja a noi orgazmust - ugyanez nem mondhato el egy ferfibajusz es egy noi nagyajak kapcsolataban 3/ A penisz merete nem szamit, nagysagaval parhuzamosan NEM NO a noi orgazmus, SOT! 4/ Nem a hazassagleveltol lesz nagyobb orgazmusa egyik felnek sem, mert ha nincs chemistry, akkor ugyis elvitte a kutya a tollsoprut.

VISZONT: Ha egy osszetakolt hittankonyvbol a tanar azt tanit a gyereknek, amit akar (lehet, hogy eppen a legjobb reszeket ragadva ki) es a tanfelugyelo pedig a legvaskalaposabb modon keri szamon a gyermeket, esetleg Isten bunteteset emlegetve, egy eletre krealhat frigid noket es impotens fiukat a legfogekonyabb pubertasban...

Na, vajon erre van szuksege a vezirnek? Mert ha igen, akkor jo uton jar...:o((((
karma1
@Ulmus: 22.30-ra: A szempontjaid eleg erdekesek, de a lenyeget nem erzed ebben a kerdesben: a jelenlegi kormany a SAJAT szempontjait igyekszik elfogadtatni az emberekkel a tankonyveken at.
Ha en ateista vagyok, miert MUSZAJ hittant tanulnom? (Jo, tudom, en valaszthatom az ERKOLCSTANt, vagy mi a turot is, de azt is EZ a kormany mondja meg az o standardjai alapjan, es nem hagyja az embereknek meg a VALASZTAS lehetoseget, ami minden tarsadalmat, eletkozosseget eletben tart, hiszen mindenki megtalalhatna a sajat igenyeinek megfelelo partnert... Es hagyjuk mar ezt a fobenjaro bun-bulit a 21. szazadban, mert az eletunk teljesen megvaltozott a 2000 evvel ezelottihez kepest, ha valaki nem vette volna eszre...

Fobenjaro bun a gyilkossag, a lopas, az eroszak, masok megalazasa, nyomorba dontese, de ezt ez a kormany sosem fogja hangsulyozni a tananyagjaiban, mert akkor az elso tizeves kolyok ramutatna orban kormanyara, hogy "Jeee, ott vannak azok a bacsik, akik lopnak, csalnak, hazudnak es nem atallanak gyilkolni is, ha kell..." (mondjuk , lasd a Welsz ugyet...)
verőce21
@karma1: (06:00) Az élvezetek mellett engem nagyon érdekel az a tény is, hogy még időben venni kellene a "genitális színezőket” forgalmazó cégek részvényeiből, mert megsokszorozódhat az árfolyama a tőzsdén, ha mégis divatba jönne a világon a p.n@festés.
karma1
@verőce21: Tudom, ozvegyeknek fekete festek...:o))) Te aztan nem vacakolsz, ha valamiben uzletet latsz, ugye?...:o))

(Most oszinten: tenyleg van ilyen festek, vagy hulyeskedsz?...:o))))))
nezelodo
Nekem a fő gondom, hogy hol, kik, és milyen módon hirdetik ezeket a "modern" tanokat. Hol? Biztos, hogy az általános iskolai tankönyvben kell ezt hirdetni ilyen módon, amikor a gyerek, mert látnak ám ők, ismerik a környezetüket, és az igehirdetők életét is!?
Máris ott vagyunk a kik hirdetiknél. A családban egy tízéves gyerek, nem hajlandó hittanra sem járni, mert ordibál velük a hitoktató! Lehet, hogy összetéveszti a hitoktatást a kommunista agitátor szerepével? Vagy kompenzál mint az a hitoktató akinek az apja kiugrott pap volt és a gyerek vezekel apja vétkeiért, aminek ő maga a következménye. Nem szeretném, hogy ő oktassa a gyerekemet, unokámat!
Jézus csendes szelíd szóval tanította a híveket, de kemény korbácsütésekkel hajtotta ki a kufárokat a templomból. Nagy szükség lenne ma a korbácsára, nem csak az egyházakban, hanem a politikában is.
gödörben
@Hofipisti: Mint a kommunizmusban a besúgók.
gödörben
@Fradigege: Mit vártok? Buzi, pedofilok, nőverők, félreqrók gyülekezete. Nekik mindent szabad, másoknak semmit. Minden vonalon. Rohamtempóban megyünk a csaucseszku rendszer vagy hasonló felé. Csináljunk már valamit, mert késő lesz, ha már most nem késő.
gödörben
@karma1: Ez is kell a csicskagyártáshoz. Agymosás minden szinten. Ja és a családokat összeugrasztani, mert gondoljátok el, az iskolában 6-8 órában megy az agymosás, otthon ha a szülő foglalkozik a csemetével kb 3 órát megpróbálhatja a hülyeségeket ellensúlyozni, de az idő aránytalansága a csapatszellem erősebb lesz. Mi a végeredmény???
varrólány
@perfekt: 19:44 Szia! :-) nem tudom "cikk " hova lett , de látod most is van minden információ, vélemény a cikkeknél írva.
Kedves barátod legalább málnaszüret idején tévedt el vajon? Jó még a" papír GPS " vagy ügyesebbek a nap állása szerint is tájékozódhatnak vagy mennek toronyiránt !:-))
perfekt
@varrólány:Szia :-) az a jó ha vannak vélemények--persze az nem jó--ha a vélemények nyomán azonnal,az embert minősítik--nem vitatkozni--érvelni ,ad abszurdum beszélgetni szeretnének a másik emberrel:)Nem sajnos,de megúszta.A teremtő--azért adta,az érzékszerveinket--hogy használjuk is.Amennyiben jól funkcionálnak--a legbiztosabb GPS-ek azok.Pl az én szemeim--azonnal felfedezik--a szépet, leginkább a szép nőket persze, nem jellemző ez a "legeltetés" vezetés közben.szép hétvégét :P
bundi
@verőce21: ejj de csöndben vagy aranybogár...
varrólány
@perfekt: Inkább beszélgetés legyen de persze az se baj ha nem egyezik a vélemény .
A modern korban sokan leszoknak az érzékszerveikről mert lehet egyszerűbb mindent a technikára bízni de az viszont könnyebben elromlik. Látótérbe került nőket nem lehet nem észrevenni!:-)) Neked is szép hétvégét!:-)
magyarbakancs
@Ulmus: Te nem feküdtél le a pároddal házasság előtt?
Szerinted az a házasság tartós lesz ahol a nemi élet nem működik?
Strong
@varrólány: Szia,

Szerintem a jelenlegi általános felfogás nagyon gáz. Olvasom a sok kommentet, és el vagyok képedve.
Melyik szülő szán a fiának nemi betegségeket (akár aids-et), esetleg 2-3 nőtől gyerekeket szerte szét?
Vagy ki szán a lányának évente 1-2 abortuszt, ugyancsak nemi betegségekkel tarkítva? (minden gyerekének más a vezetékneve)

Pedig itt sokan azt írják, hogy minden jól van így...

Számodra mit jelent az arany középút pl. számokkal kifejezve? Mert a vallási megtartóztatás (cölibátus, vagy nevezzük bárminek) és a gyakori partnerváltogatás között tényleg az arany középút a házasság, és az abban lévő házasélet.

Amennyiben egy ember 2-3 évente váltogatná a párját (ami reálisan sokszor csak 2-3 hét) akkor is aktív korában 20-25 partner, ami szerintem nem kevés.
Szerintem ez a mai felfogással (főleg ami a férfiakra vonatkozik) ez százas nagyságrendekre is rúghat egy földi lét során...

-és a nagy számok törvénye szerint szinte 100%, hogy elkap valamit, vagy olyan gyereke születik (akár több is) aki nem családban nő fel..
Strong
@Nagy Testvér: "Cipőt is úgy vesz az ember, hogy előtte felpróbálja!!!"

..ez aranyos...
Gondolom hamburgert is úgy veszel, hogy más már megkóstolja, aztán odaköpi...:-)

Nos szerintem a cipős hasonlat sokat elárul rólad: bár szerintem azt a cipőt te sem szívesen veszed fel amit már vagy negyvenen próbáltak fel, mert talán gombát kaphatsz..

Amúgy ebben az esetben te egy használt cipőt vennél, amit már felpróbált negyven másik ember..tehát kicsit gyűrött, kicsit kopott, kicsit büdös...kicsit repedt sarkú :-)

Végszóra:
Ezzel a cipős dumával fogtál már nőt? Vagy csak itt nyomod ezt a műmacsó szöveget?
varrólány
@Strong: 10:02 Szia! Középutat hogy lehetne számokkal kifejezni? Nem szólhatok bele más erkölcseibe , mivel mindenkinek más az értékrendje.
De mintha átestünk volna a ló másik oldalára , a nagy szabadossággal mintha eltűnni látszana az intimitás a belső erkölcsi fék.
De ne legyünk álszentek régebben is voltak nem "szent " életűek , csak lehet nem derült ki, jobban titokban maradt.
Amit írnak a könyvben ,hogy ... ”A nemiség terén az követ el bűnt, aki szembefordul azzal az értékrenddel, amelyet Isten kíván..."
Én élem a saját életem , majd én elszámolok magammal ,nekem kell a saját énemmel jóban lenni mert ha nem így van akkor összeomlok.

A családi minta viszont öröklődik tovább sajnos , és a válástól az érzelmi biztonságtól szenved a gyerek, ez nagyobb baj mint a házasság előtti szex.
eberti
Akik ilyent hirdetnek,azok élnek/élhetnek bűnben...
tivoli
@varrólány: ma, 11:39
Amíg mindenféle csatornából a bármit megtehetsz propagandája folyik, addig pár csuhás hiába hivatkozik a bibliára.
varrólány
@tivoli: Nem igazán vannak korlátok határok, ez igaz!
Na bevallom még anno az üzemi kirándulásokon , a lányok mentek bulizni az éjszakába : Én a tájélményektől meg az úttól fáradtan lepihentem. Másnap csak szédelegtek azt se nagyon tudták hol vannak , én meg nézelődtem , csodáltam az addig nem látott helyeket.
Bulizni otthon is lehet de dombokat hegyeket én itt nem láthatok.
Lehet én maradtam ki valamiből vagy pedig ők!?.-)
tivoli
@varrólány: ma, 12:14
Az biztos, hogy bulizni otthon is lehet, nem kellene elrontani a kirándulások élményét. De az is lehet, hogy ki kellet szabadulniuk a szigorból, hogy bulizhassanak. :-))
varrólány
@tivoli: 12: 39 Á dehogy , itthon is ilyenek voltak mondhatni a vérükben volt ! :-)
Nekem se volt megtiltva soha ,a bulizás talán épp ezért tudtam mértéket tartani. Meg persze én mindig szerettem hazajönni , és ez nagyon fontos egy fiatalnak meg persze egy idősebbnek is .
tivoli
@varrólány: Nem lehet, hogy te voltál a mamlasz? :-)) És idősebb korára úgyis kinövi szinte mind, s utána a fiatalkori önmegtartóztatás helyességéről prédikál. Ez már így van!
varrólány
@tivoli: Azt nem tudhatod , hogy miért vagyok olyan amilyen mert mindennek oka van. Nem szoktam prédikálni , csak leírom a véleményem .
Igen valószínűleg egész másképp éltem az életem mint más fiatalok , de ez nem panasz oldal így megkíméllek soraimtól.
Akkor régen én úgy éreztem jól magam, ahogy éltem és ez a lényeg , mindig a" pillanat
"hogy akkor jó legyen.

Utólag még magamnak sem róhatom fel hogy miért nem voltam más .Az élet értékéből azt is észrevettem amit más nem érzékelt , és látom most is mennyi lelketlen, érzéketlen
ember van.
De te írtad még ma hogy "bármit megtehetsz propaganda folyik." Tessék tegyél meg bármit hátha jobban érzed magad!:-)
Ulmus
@karma1: Nincs igazad: ez a tankönyv a katolikus gyerekeknek iródott, akiknek a szülei nyilván azért választják a katolikus hitoktatást, mert azzal értenek egyet. Mások választhatnak más vallású hitoktatást, vagy erkölcstant. Azt nem tudom, az erkölcstan könyvekben mi van, azt nézze meg, aki kiváncsi rá.
Ulmus
@magyarbakancs: Miért ne működne a nemi élet olyan házasságban, ami előtt nem volt szex? Azért a statisztikák inkább forditva mutatják: ott a nagyobb a válás esélye, ahol már sok partner után kerülnek össze az emberek.
korrektorinfo.hu/tudomany/117-szerelemhormonok
tivoli
@varrólány: ma, 13:18
Sajnálom, hogy rosszul esett amit írtam, nem személyeskedésnek szántam.. Az első mondat vicc akart lenni, a többi viszont tény, ha belegondolsz, pontosan így van. Mert mire elérünk egy bizonyos kort, addigra benő a fejünk lágya, s pontosan tudjuk, hogy mi lenne a helyes és mi nem. De hol lehet ezt bemagyarázni egy fiatalnak? S hogy van köztük kivétel, az nem jellemző.
karma1
@Ulmus: Ugye ezzel nem azt akarod mondani, hogy a zsidogyerekeknek a Torat tanitjak meg az Otestamentumot, az ateistaknak meg "csak" erkolcstant? Kulon suliban?
Ennyire nem lehetsz loszemuveges
tivoli
@varrólány: ma, 13:18
A "bármit megtehetsz" propaganda éppen arról szól, hogy tégy meg bármit, mert neked az jár, te megérdemled. Arról szó sincs, hogy fogd vissza magad, mert a keresztény értékek ezt várják el.
varrólány
@tivoli: 13:35 Jól van , csak válaszoltam!.-)) Nem mindenki érti meg amit írok, vagy nem hiszi el.
Elég makacsok a fiatalok, ez tény , én is sokszor hiába magyarázok de ez van! A makacsságnak van előnye is nehezebben befolyásolható , legalábbis eddig még!
karma1
@Strong: Haaaat, egy kicsit azert lehetnel engedekenyebb is... :o)) Amirol beszelsz, annak a veszelye valoban fennall: elkaphato nemibetegsegek, korai szules, abortusz,... Igazad van! De az eletben nem minden negativ, es hoffmann nyanyanak, meg a tobbi ajtatos manonak eppen ez lett volna a feladata: FELVILAGOSITANI a fiatalokat arrol, hogy a nemibetegsegek ellen feltalaltak mar a condomot, valamint a hygienet is, ami nemcsak a lanyokra, de bizony a fiukra is vonatkozik. Ha a lanyoknak IS elmondanak, hogy miert hasznaljanak condomot, miert NE vallaljanak egy "egy estes" osszebujasbol szarmazo gyereket, de foleg es mindenek elott: eloszor EMBERILEG nezzek meg a masik felet, hogy az elvarhato normaknak megfeleljen, es hogy mindketten elhessenek a romantika szepsegevel, varazsos erejevel, es ne ugy legyen, mint Indiaban, hogy csak az eskuvo elott egypar oraval elobb ismeri meg a lany a volegenyet, mert a "csalad" mar mindent elintezett felettuk...

Tudod, en eddig ugy gondoltam, hogy Te egy igen felvilagosult ember vagy, de most ugy erzem, hogy Te vagy az a "strong" (eros) ember, aki valoban megvarna az eskuvo napjat, orulnel a szuz uj felesegednek, es nagyivben lesz@rnad, mit erez o, mert a fontos szamodra az eskuvoi (esetleg templomi) kulsoseg, ceremonia, meg hogy csak a Tied legyen az asszony, aki aztan majd szepen szuli a torvenyes gyerekeket, es fozi a vacsorat, mossa a szennyest...

Ember! Ez a vilag elmult!!! Amikor egy valassal a mai napig Ma.o.-n megbelyegzik a not, mert aki elvalt, az csak kurva lehet, es kozpreda, kiszolgaltatva masoknak, ferfiaknak, fonoknek, munkaltatonak, BARKINEK...
Szoval azt elvarod a noktol, hogy csak a ferjenek tartogassa magat, de ha Te elvalsz tole, akkor tartsa el magat, ahogy tudja, dolgozzon ugy, mint egy ferfi, (feleannyiert, mint egy ferfi!), es ez igy van jol?
Ulmus
@karma1: @karma1: Pedig így van, csak nem ismered a rendszert. A hitoktatót az adott egyháznak kell biztosítania, tehát nem az iskola helyi tanárai tanítják. Tehát, ha van a suliban x számú gyerek (nem tudom, mi a minimum csoportlétszám), aki zsidó, evangélikus, iszlám, akármilyen hitoktatást szeretne, akkor az adott felekezet (ha tud ott, akkor) biztosít hozzá hitoktatót. Az erkölcstant nem tudom, ki tanítja, de az biztos, hogy nem a katolikus hittankönyvből.
Nem a rendszert akarom védeni, csak itt nagy a kavarodás a fejekben, úgy van az egész tálalva, mintha ez lenne a kötelező általános iskolai tananyag a diákoknak.
Nyilván, az nem lenne hírértékű, ha azt írná az origo, hogy "a katolikus hittanon továbbra is azt tanítják, amit többszáz éve, hogy a házasság előtti szex bűn".
varrólány
@karma1: Érdekes ez az indiai házasság , igen ott a szülők döntik el .De lesz rá idejük , talán hát nem biztos hogy összeszokjanak (hát ez így lehet hülyén hangzik)

De itt a nagy szerelemből van a házasság ami tarthat egy ideig lángolva szenvedéllyel de utána csak lefele visz az út. Sokan lehet azért is válnak el mert az érzést nem találják már a másikban , és keresik újra egy másik emberben.
Mennyi olyan válás van amelyikre azt mondják hogy " pedig milyen nagy szerelem volt" és sajnos ezek a legcsúnyább válások.
karma1
@varrólány: Szivembol mondod a valot...:o)))
Dr plágium
Köszönöm Nektek ezeket a színes hozzászólásokat! Nagyon jól szórakoztam :)
karma1
@tivoli: 12.01-re: Kicsim, pont arra kene megtanitani a gyerekeket az iskolakban, hogy NE doljenek be a propagandanak, ne higyjek el, hogy mindent szabad, es mindent megtehetnek, mert az ovek a vilag, de ezt ez a part sosem fogja mondani, mert eppen ezeket a csatornakat, mediakat hasznalja a gyerekek tovabbi hulyitesere!

Az en lanyomat nem tudtak se a pialasra, se a cigire ravenni, ha elment egy buliba (igaz, eleg szelid bulikba jart, es nem is sokba), es epp ezert (mert nem volt pias) a korai, esetleg eroszakos szexre se tudtak ravenni ot.

Igaz viszont, hogy errol azert beszelgettunk otthon, es elmondtam neki azt is, hogy mire szamithat egy ilyen bulin, sot, azt is mondtam neki, hogy lehet, hogy a magatartasaval elegge ki fog logni a sorbol, de ha igy lenne, akkor csak egy telefon, es megyek erte, es vagy beulunk egy moziba, vagy elmegyunk a Mekibe, vagy csak eszunk egy fagyit, es jot rohogunk az egeszen...

Ja, de mi nem hittan- es erkolcstanoran tanultunk, h.rozsacska emloin nevelkedve, igy aztan egesz mas volt az ertekrendunk, amit sikerult atadnom , atadnunk a gyerekunknek...
Mindez tortent pedig abban a rohadt, mocskos, tetu, ingyenoktatasos "komenizmusban" (amit vegul is sosem epitettunk fel, mert meg a cuclizmust se sikerult befejeznunk a faldontes napjaig...:o)))
Ulmus
@karma1 13:51: Na pont ez a baj az origo cikkével is, ami ezzel a hozzászólásoddal. Fantáziálsz magadnak egy fasiszta zombit, és ráhúzod ezt a képet Strongra, meg azokra, akik az önmegtartóztatást pártolják. Az origo meg degeneráltnak állítja be azokat, akik nem élnek nemi életet házasság előtt.
bretagne
Ki írta ezt a sok marhaságot? Visszafejlődünk a középkorba! Miért nem kérdezik meg a gyerkőcöket is?
karma1
@Ulmus: Tudod, kb. 3 eve, amikor rozsacska kitalalta, hogy most aztan oktatni kell am a hitet meg az erkolcsot az iskolakban, akkor kitalalta azt is, hogy az erkolcstant ki tanithatja: (Mar nem tudom a cimet a cikknek, de egy guglizsonglor tutira megtalalna:), szoval az erkolcstan oktatokra olyan felteteleket szabott ki, hogy abba bele lehetett gebedni, mint pl.:
Az erkolcstant oktatonak: Hazassagban kell elnie, gyermeket kell nevelnie , nem ihat, nem dohanyozhat (termeszetesen itt a maganeletrol van szo, nem az iskolai megkotesekrol!), nem lehet semmifele nemi eltevelyedese (ez persze nemcsak az ilyen tanarokra vonatkozik), pozitiv gondolkodasunak kell lennie, nem lehet MAR ELVALT sem (es ujrahazasodott), szoval gyakorlatilag szinte senki nem felelhet meg minden feltetelnek...

A hittanoktatast pedig tessek megtartani kizarolag a templomokban, vagy a kozossegi hazakban, ahol a gyulekezet osszejon, de tessek kihagyni ebbol az ALTALANOS iskolakat!

Nekunk minden heten volt egy Osztalyfonoki orank, amikor ezekrol a kerdesekrol kotetlenul beszelhettunk, ha volt problemank, ugy a tanarnonkhoz fordulhattunk MINDEN kerdesben, es ok a legjobb tudasuk szerint valaszoltak is nekunk.

Miert kell mindent agyonszervezni, agyonkozpontositani? (Ne mondd, miert, sajnos tudom a valaszt...:o((
tivoli
@karma1: Tudod, hogy miért vesztette hatályát a rendelet?
Mert nem találtak 1db alkalmas embert se, az angolkisasszonyok már kimentek a divatból.
karma1
@Ulmus: 14.21-re: Bocsika, de ki volna esetunkben a "fasiszta zombi"? Es hol mondtam en vagy a varrolany azt, hogy az mind hulye, aki nem el nemi eletet a hazassaga elott?
Erre a mondatra azert erosen ra kene keresned a szovegemben...

Es ne haragudj, de Te is, meg Strong is megnevettettetek, utobbi azzal, hogy a cipot is ugy kene venni, hogy NEM probaljuk fel, mert a vegen meg gombat kapunk...Ez igy egy akkora baromsag, hogy valaszolni sem erdemes ra...

Azert latszik, hogy ezen az oldalon uj is vagy, meg az is, hogy HIMNEMU...

Tudod, amikor egy janyka elveszti a szuzesseget (plane egy szinten szuz fiu altal ) egy lakodalmas nap utan, akkor egy akkora trauma (es nemkulonben fizikai fajdalom is !) eri, hogy a fal adja a masikat.
Mert mit mond a szep osi hagyomany? Az ertekes lany a naszejszakajan valik asszonnya. Na, AZT az elmenyt kivanom minden ferfinak, ami egy ilyen ejszakan tortenik!
Es penztartol valo tavozas utan mar nincs reklamacio, vagyis a fiatalasszonynak azzal a ferfival kell leelni az eletet, akinek esetleg kicsi , puha, es nem is jatekos a farka, mikozben Ember azt hiszi magarol, hogy o a falu bikaja, es ha az asszony elkotyogna, hogy "hat a Jozsinak nem is all fol", akkor meg jol be is teritene az asszonykat, aki ezutan mar csak gyerekszulesi es haztartasi gep uzemmodban uzemel addig, amig meg nem hal, vagy meg nem unja, mint a tiszaugi asszonyok, akik legyfogo papirbol keszitettek az uruknak a teat...

En mar nem akarnam orom nelkul leelni az eletemet, es a lanyomnak sem kivanom ezt, de eleg nagy lenne ennek az eselye egy szuzes naszejszakaval... Viszont a ferfinak a mai napig szabad mas nok utan kujtorogni, ha otthon a feleseg nem felel meg neki... Megyunk vissza a feudalizmusba, nem latod?

Egy masik cikkben mar elojott orban ujabb hagymazas alma: eltorolni a budapesti keruleteket, es helytartokat kinevezni bizonyos korzetek elere... Jon Tell Vilmos es Robin Hood kora? Mi ez, ha nem vissza a kozepkorba?
Ulmus
@karma1: Én nem mondtam, hogy jól van kitalálva a rendszer, ráadásul ezeknek a kritériumoknak a nagy részét nyilván nem is lehet ellenőrizni. Csak a szokásos lózungok, ahogy mifelénk egy állás betöltésének feltételeit szokás megfogalmazni.
De abban nem értek egyet, hogy ha akar a gyerek ill a szülő iskolaidőben hitoktatást, akkor miért ne lehetne. Ne érts félre, kötelezővé nem kellene tenni. Viszont szerintem van helyük a vallási ismereteknek is az iskolában, csak hát nagyon megszoktuk 40 év alatt, hogy az iskolának az ateizmust kell képviselnie...
Sok bajom van a fidesz kultúrpolitikájával, viszont a baloldalból is elegem van ezen a téren, mert ők meg annyira félnek mindentől, ami hittel, vallással, világnézettel kapcsolatos, hogy az már fáj.
karma1
@Ulmus: Na latod, most kimondtad a lenyeget! MIndket veglet ugy ahogy van, sz@r, es varrolanynak van igaza (na meg egy kicsit nekem is), hogy a kozeputat kell valasztani, es a hitoktatast visszazavarni a templom falai koze, (fideSS-KDNP otlet), a partertekezletet pedig a parthazba a parttaggyulesre, oszt jonapot!

A gyerekek pedig SEMMIT nem akarnak maguktol, mert az iskola arra valo, hogy iranyitsa, okitsa oket, nem pedig a gyerek megy be, es azt mondja, hogy en csak matekot tanulok, mert programozo akarok lenni, vagy csak bioszt, mert orvos, hanem a szulo-tanar-kormanyzatnak kell egy olyan osszehangolt oktatasi programot bevezetni, ahol minden gyerek megtalalja a raszabott, nekivalo iskolat...
Nem biztos, hogy egy matekkedvelo gyerkocot lovaglasra vagy dartsra kene oktatni, de aki az allatokat szereti, az a hittanora helyett mehessen az allatkertbe, vagy mas, neki tetszo helyre, tanari iranyitassal minden esetben...

Ez az, ami a magyar oktatasban az elkovetkezendo 30 evben nem fog megvalosulni, mert mar most kiirtottak azokat, akik ezt oktathattak volna (ill. azok kulfoldre mentek dolgozni), uj szakoktatokat pedig nem lehet egyik naprol a masikra kikepezni...

Ez is orban bune...
Ulmus
@karma1: Ott téveszted el a dolgot, hogy akik a keresztény etikát vallják (és tényleg, nem úgy mint a pedofil papok), azok elsősorban maguktól várják el ezeknek az elveknek a betartását és nem mástól. Ergo: nem fogja sem felmosórongynak tekinteni a másikat, sem pedig otthagyni, megcsalni stb. Tehát bármennyire is erőlködsz, nem leszünk hímsoviniszták attól, hogy ránkolvasod.
A probléma, amit megfogalmaztál ugyanúgy fennáll akkor is, ha nem a nászéjszakán veszíti el a szüzességét, mennyivel jobb az, hogy utána még ott is hagyják, mert mondjuk a férfinak csak egy rövidke kaland volt az egész? Míg másik esetben épp azért tartogatják magukat a házasságra, mert elkötelezték magukat egymás mellett. Persze ez úgy jó, ha ebben egyetértés, értékrendbeli egyezés van, és akkor nem lesz kényszer egyikük számára sem.
csa-csa
@Ulmus: .." ez a tankönyv a katolikus gyerekeknek iródott, akiknek a szülei nyilván azért választják a katolikus hitoktatást, mert azzal értenek egyet."
na ja! nincsenek ott a hittanórákon, meg a "sekrestyésban"
csa-csa
"Bűntelenül csak a házasok szexelhetnek - derül ki a tankönyvből."
MEG A CSUHÁSOK gyerekekkel! (is)
micfild
@karma1: AZT nem a rózsika találta ki, hanem az idióta keszei.. a magyarországi szülők országos szövetségének az elnöke.
láttam a vele való riportot az ATV-n.. Kálmán Olgával...
keszei éppen annyira nem normális mint rózsika.. de történetesen ebben volt szerintem egy fricska is.. ha már tanitunk erkölcstant.. akkor tanitsa olyan aki hiteles ebben. Egy léhütő krvapecér szájából érdekesen hangzanak az erkölcstanos baromságok.

Egyszóval.. ha már bolond a beszéd akkor legyen benne rendszer!

A gyerekek nem hülyék! Pontosan tudják, a tanáraik magán és egyéb életét.. mi is tudtuk. A mostaniak is tudják.
JAJMÁR
@Ulmus: @csa-csa: @karma1: Itt mindenkinek igaza van, de főleg nekem :) Ja, és a @varrólány:-nak, a középutat illetően, ez mindig igaz, mindig az a helyes út,de minek a közepe? :-D vagyis mi a két széle?
Nem most és nem ennek a kormánynak, meg a Rózsikának köszönhetően van ez a Bibliában benne, hogy nemi élet csak Isten áldásával lehetséges , ne gondoljunk róluk ilyen nagy tettet. Ez bizony, benne foglaltatik már egy ideje, és mindig, minden időkben meg is szegték az emberek. ( Ha még csak ezt az egy parancsolatot ... , )
Hittanórán ez mindig is szóba került. Egy másik cikknél úgy olvastam, hogy az Erkölcstan könyvben volt benne. Azért az fura lenne.

Egyébként meg ki ne akarná fiatalon megtalálni az igazit, az egyetlen párját, a másik felét, és aztán Isten áldásával, - vagy anélkül - elégedetten és boldogságban, biztonságban leélni vele az életét? Ez az embernek talán a legősibb vágya! De mi van, ha elsőre nem sikerül? Ez nem azt jelenti Ulmus, hogy fűvel fával, a fél várossal... csak nem olyan egyszerű ez.
Az érzelem nélküli kapcsolatok sokkal nagyobb eséllyel okoznak frigiditást, mint a kivárás. Tehát várni érdemes. Persze, nem feltétlenül a házasságkötésig, de a kapcsolat megérését meg kell várni.
Mindenféle példákat lehet felhozni, papíros együttlét és nem papíros...
én mégis azt hiszem, hogy a bibliai tanításból mára áttehető fontos következtetés az, hogy az igazi megtalálásának esélye nem nagyobb, de sokszor akadálya, ha a szexuális kapcsolat megelőzi a másik ember személyiségének, lelkének megismerését.

Ulmus - nem látok különbséget a vallásos emberek és a nem vallásos emberek válásainak gyakorisága között.
varrólány
@JAJMÁR: Azért pontosítok én nem középutat írtam csak utat, amely lehet bárhol mehet bármerre amerre talán jó lehet vagy vár valami , valaki.
Képzelj el egy utat amin gyalogolsz és elágazik , de nem tudod még hogy jó lesz-e de elindulsz mert érzed valahova elvezet.
Nekem van olyan gondolatom hogy az élet utakból és kapukból áll. Belépünk valahova , esetleg maradunk vagy új utat keresünk .
Csak ne záródjon be a kapu , arra azért vigyázzunk. :-)
koszpeko
A világnak hiába is akarnak bibliai erkölcsöt prédikálni hit nélkül.
Nem fog sikerülni.
Max képmutatás lesz belőle.
Ezt nem így kéne.
Előszőr is a gyerekek egymást vílágositják fel még mindig és a szülő kerüli a témát mint az a bízonyos macska a forró kását.
Az iskolától várja el a szexuális oktatást.
A tanárok nem fogják a gyerekeket felvilágositani mondván tegye meg a szülő.
Amikor a gyermeke idő előtt kezd el nemi életet élni,akkor jön a sopánkodás,hogy ő nem így nevelte.
Tehát a gyerekek mást hallanak otthon,mást egymástól,és mást az iskolában.
Így szerencsétlen gyerek mit csínál?
A haveri kőrben keres válaszokat a kérdéseire.
Mert se a tanárokhoz se a szüleihez nem mehet.
Nem vádolok senkit de sajnos ez az általános norma.
Ja és tisztelet a kivételnek ahol ez nem így van.
JAJMÁR
@varrólány: 19:32 Valóban, a két véglet közötti utat írtál.. ez pedig majdnem mindig helyes, én is így gondolom.. A mai társadalom erkölcsi értékrendjének is tökéletesen megfelel, vagyis igazad van :)
Mégis, Ulmusnak is igaza van, mert hittanórán ezt kell tanítani, hiszen a Biblia , a vallás egy dogma, .. ott nincs középút - akkor még úgy értettelek -. Nem hiábavaló ez a tanítás mégsem, mert egy igazodási pont annak, aki hisz, akit így nevelnek. Akit nem, annak semmi... annak nevetséges.
(Miért tartom én igazodási pontnak, ezt a tanítást? Akkor, amikor láthatóan nem tartják be, - még én magam sem -.? Mégis, olyan ez, mint egy mágnes... messze nem enged. )
Karmának is igaza van, mert az államhatalom demokráciában nem avatkozhat bele ilyen mélyen az emberek életébe. (Vallásszabadság !)
A szülőknek a joga, sőt kötelessége a gyereknek adni, vagy átadni a saját értékrendjét, ideológiáját, mert később ezek lesznek a gyereknek az igazodási pontok az "utakon", ha majd kereszteződéshez ér, dönteni tudjon. Ha pedig eltévedne, visszataláljon Ezt nem adhatja meg az államhatalom, csak a szülő.
Sokszor gondolom én is úgy, hogy különböző utakon járok, - és göröngyös utakon - de soha nem fogok eltévedni, mert vissza-vissza nézek, és keresem a templomtornyot, ami jó magas, és messze látszik. Oda pedig az ember mindig visszatalál.


Aki nem kap ilyen igazodási pontokat, kapaszkodókat a szülőktől, azok könnyen eltévednek, bolyonganak egy életen át. Ugye, hogy igazam van?
(Hát, nem tudom miért, de nem akarja a gépem az igazságot. 3x írtam be, az első volt a legjobb, de sajna eltűnt... mindig lefagy :( )
JAJMÁR
@varrólány: 13:18 Gratulálok , jóóó ! :)
verőce21
Úgy látom a véleményekből, több sárga út is van itt, mint Dorothy számára volt. :)
karma1
@micfild: Kosz az infot, akkor csak az ragadt meg bennem, hogy rozsacska uralkodasa alatt lett kitalalva...:o))
karma1
@varrólány: Ez volt az eletunk legpontosabb leirasa, koszi a megfogalmazast...:o))
karma1
@verőce21: Bizony van...Tudod, az Oz-ba nem fert bele az osszes keresztut, meg elagazas, Dorothy csak az egyetlen, biztos uton kellett, hogy tovabbhaladjon...:o))))
JAJMÁR
@verőce21: 22:31 Köszönjük Oz, még szerencse, hogy Te "mindent tudsz", Varázsló! :'-)
verőce21
@JAJMÁR: (08:36) Nem, én nem tudok mindent sajnos - az a Bukfenc -, és nincs is mindig igazam, mint Te állítod magadról! :)
JAJMÁR
@verőce21: 08:40 Hát persze, Oz sem tudott semmit... azért neveztelek így :-D Bocs.
(A véleményemet annak tudatában írom le, hogy igazam van. Cáfold !)
Strong
@karma1: Szia,
Tegyük hozzá, hogy én a cikkre reagáltam, és nem a saját, hanem a Biblia szerinti álláspontot "képviseltem". Illetve képviselem is, egy magyarázattal arra, hogy vajon miért Bűn (ráadásul elég nagy bűn) a házasságon kívüli szexuális élet.
Nem vagyok vallásos, de érdekel a miért, és ezt keresem is...más nézőpontjától függetlenül. Persze ezt látják, hallják tőlem a gyerekeim (3) is.
..aztán ebbe benne van minden más, amit a családmodellről tudniuk kell, pl: Hűség, szeretet, stb...

Értsd meg, egyre kevesebb a családban (biztonságérzetben) felnőtt, egészséges identitású gyerek. Nekik a csonka család, a kiszámíthatatlanság lesz a minta, és így lép ki az életbe...és reprodukálja a látottakat/tanultakat...
Strong
@varrólány: Szia,

Ok, értelek.

Viszont a megfogalmazás a félrevezető ebben az esetben is, és értem más emberek ellenszenvét is: ”A nemiség terén az követ el bűnt, aki szembefordul azzal az értékrenddel, amelyet Isten kíván..."

Hiszen így egy tiltás (fenyegetés) olvasható, meg "bűn" stb...
Pedig csak egy figyelmeztetésről van szó. Ugyanúgy amikor Te szólsz a gyerekednek, hogy veszélyes az úttestre kiszaladni. Vagy éppen egy veszélyes kanyarra figyelmeztető táblát látsz vezetés közben.

Persze, régen sem volt másként, ez igaz. Viszont voltak egészséges családok, és ezért az ott felnövő generációnak is ez lett a minta.

Amúgy nehéz, és összetett kérdés...
karma1
@Strong: A szabadossagot en is elitelem, DE fenntartom arra a nok jogat, hogy sajat jogon - es esetleges kiprobalassal - valasszon maganak egy eletre part, mert egy nonek nem mindegy, kivel eli le a hatralevo eletet - egy impotens, reszeges, durva fraterrel, mert oltar elott szentesitettek a hazassagukat, vagy pedig egy olyan modon valasztott parral, akit esszel es erzelemmel valaszt a no...

A Biblia (mint ahogy a Koran sem) nem szabadna, hogy az utolso morzsaig meghatarozza az egyen es a csalad eletet. Utmutatast adhat, de a lelkiismereti szabadsagaval mindenkinek maganak kell elnie, abban az egy rohadt eletben, ami nehez is, sok bajjal, betegseggel teli is, tehat engedtessek meg nekem, hogy en dontsem el, mire adom a fejemet es a testemet.
A Te allaspontod is egy a sok kozul, nem vitatom, de fogadd el Te is, hogy nem biztos, hogy az lenne a jo, ha az egyhaz a mai korban belemaszna harmadiknak a hitvesi agyba, es ott dorogne a parra, mit tehet es mit nem a vallas neveben. Es a lelkiismereti szabadsag arrol is szol, hogy mindenki ott es ugy gyakorolhassa a hitvallasat, ahol erre modja van, de ne eroltesse masokra a sajat akaratat.
En nem voltam k@rva, de amikor az elso ferjem meg akart verni, (es nagy testi elonye volt hozza), azonnal otthagytam, egy evi hazassag utan. Akkor most kit itelsz el? Engem, mert nem tartottam be a holtomiglan-holtodiglant, vagy a majdnem ketmeteres, bivalyeros exemet, (aki raadasul karatezott is), mert meg akart verni csupan azert, mert nem tetszett neki a kaja neve, amit foztem? Vele kellett volna leelnem az eletemet, oszt majd osszeszokunk?

Meg egyszer: az ertekeink hasonloak, de a modot , ahogy elni kellene az eletunket, nem egyforman iteljuk meg. (Igaz, Te ferfi vagy, en meg no, masfel meter magas, a gyereket 11 eves koratol egyedul nevelo). Ezert nem biztos, hogy engem el kellene itelned, ismerek olyan hazaspart, akik egyutt jarnak templomba, ajtatoskodni (katolikusba), aztan ki-ki megy a sajat utjara, par orara egy masik...
Strong
@karma1: Szia,

Ahogy látom megérintett amit írtam.
Természetesen én nem ítéllek el, főleg nem mindenféle vallásos módon - amúgy nem is vagyok vallásos.
A Biblia (és ezzel köszönő viszonyban sincs a nőket elnyomó korán) egy használati javaslat ami az emberre vonatkozik. Sokfajta ember van, sokfajta sors. A Biblia 100% -ig mindenről ír - ami csak előfordulhat Veled - és megoldást is javasol, ami működik is. (nincs új a nap alatt)
Őszintén sajnállak azért amit művelt a volt férjed - azt, hogy kimenekültél a házasságból, azt jól tetted, hiszen az élet a legfontosabb.
Senki nem akarja, hogy boldogtalan legyél az életben - főleg nem Isten.
A házasság akkor jó, és akkor működik jól, ha a felek akarata megegyezik mindenben.
A Biblia egyik legnagyobb hőse volt Dávid, aki megcsalta a feleségét. Isten tudja, hogy mi veszi körül itt az embert, ezért Dávid kért -és kapott is kegyelmet.

Amúgy alapvetően eltértünk az eredeti tárgytól -persze nem baj.

Én a féktelen - rock and roll érzésből indultam ki - de Te nem vagy ilyen, úgyhogy ne is vedd magadra.
karma1
@Strong: Koszonom ezt a szep osszefoglalot, a lenyeg benne van, bar a vallast en sem gyakorlom templomban, de kivaloan elek vallasos es nem vallasos emberek kozelsegeben, es termeszetesen mindegyikukkel jol kijovok.

A cikkel - illetve a tankonyvben egy az egyben atvett - dorgedelemmel ebben a formaban nem ertek egyet, nem fogadom el, hogy IGY, ezzel a modszerrel bunosnek kialtsanak ki egy egesz nemzedeket, kizarolag a hazassag szentseget magasztalva, elutasitva minden mas egyuttelesi format - tehat kategorice azt is, ha mondjuk egy 30 eves, megallapodott, felelos ferfi es egy 24 eves, iskolazott, felnott no onszantukbol, orommel letesitenek szerelmi-, illetve szexualis kapcsolatot, de mondjuk csak 3 ev mulva akarnak osszehazasodni, mert addigra lesz meg az anyagi bazisuk. Na, akkor ez a ket ember ennek a tankonyvnek az alapjan "bunben" el... Ugye erzed, hogy ez az axioma mekkora baromsag igy?
Hidd el, nem akarlak piszkalni, mert nagyon szepen, nagyon emberi erzesekkel fejezted ki a velemenyedet, de bennem meg mindig maradtak ketsegek ezzel az eroszakos oktatasi modszerrel kapcsolatban...

Latod, mi ketten is ket kulonbozo eletformaban neveltuk fel a gyerekeinket, Te a Bibliara tamaszkodva, en meg a szuleimtol es a tanaraimtol kapott erkolcsi elvek alapjan, es mindketten eredmenyesek vagyunk...

Igy kerek a vilag..:o))
brutus
A SAJAT haloszoban rakjatok rendet, TI TETVEK !!!
verőce21
@karma1: (13:37) "...ket kulonbozo eletformaban neveltuk fel a gyerekeinket..." - na lám, mégiscsak van itt több sárga út is, mint Dorothy számára volt! :)
verőce21
@JAJMÁR: (08:52 Hogy mennyire nincs igazad, az is bizonyítja, hogy Te sem hiszed el amit írtál ! :)
karma1
@verőce21: Ki mondta, hogy nincs? Mindenkinek a sajat utja az, amin jar, es amin a boldogsagat keresi...
JAJMÁR
@verőce21: 03:17 Te botladozol a sárga úton, azért emlegeted mindig - és nem csak ennél a témánál - .
(Remélem melletted van a jó boszorkány :) )
verőce21
@JAJMÁR: (10:56) Jaj már, én több úton járok és biztosan. Magadból indulsz ki Édeske a botladozással (adóügyek, stb.), sőt néha négykézláb kúszva haladsz előre, mint a dzsungelben. :)

Most meg mire célozol a "boszorkány"-nyal? :)
JAJMÁR
@verőce21: 15:00 Azt hittem, ismered a mesét... (Dorothy a sárga téglás = arany tömb - útján - ami egy ábránd - végig a varázslóban bízik, de a jó boszorkány menti meg - )
Hajjaj, több utat is jársz egyszerre? :) ...és egy jó boszid sincs?

Hát, tényleg nem a legsimább utat választom általában, ez igaz. Viszont jó a cél, és jók az adottságaim :)
verőce21
@JAJMÁR: Nekem jó boszim a könyvelőm! :)

A "jó adottság" nagy szociális érték is lehet! :)
verőce21
@JAJMÁR: (15:35) És fizikálisan miben jelennek meg a "jó adottságaid"? - Egyesben lehet veled szántani? :)
JAJMÁR
@verőce21: Ezt én már "bölcsen nem kommentálom" . :-o)
varrólány
Hét elejére már kell egy vicc , ennyi komment után!:-)

A falu nyugdíjba vonuló lelkésze helyett egy fiatal érkezik a templomba. Az idősebb türelmesen elmagyaráz mindent, a fiatal pedig bólogat. Egy hét múlva az öreg pap lopva beül a gyóntatófülkébe, ahol a fiatal éppen gyóntat. Mikor végez, az idős pap félrevonja kezdő társát:
- Fiam, a gyóntatással kapcsolatban szeretnék neked pár dolgot mutatni. Próbáld utánam mondani:
- Ezennel feloldozlak bűneid alól, ámen.
A fiatal csodálkozva utána mondja.
- Látod fiam mennyivel komolyabbnak tűnik ez, mint ha a térdedet csapkodod, nevetgélsz, és azt mondod: "Nem mondod komolyan! Tényleg? És aztán mit csináltál vele?".

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.