A bankszövetség azt az álláspontot képviseli – s ezt még az alkotmányból is le lehetne vezetni –, hogy Quaestor károsultaknak nem jár semmilyen kárpótlás – jelentette ki a Kossuth rádió 180 perc című műsorában Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára hétfőn.

Szerinte a Quaestor-ügy olyan terhet jelent a társadalomra, mintha minden magyar ember, csecsemőtől az aggastyánig, fejenként 18 ezer forintot dobna be a közösbe, hogy a 32 ezer Quaestor károsult meg kapja a pénzét.

Kifejtette, hogy amíg a bankok és a magyar állampapír 2-3 százalékos hozamot tudott fizetni, mert ez volt a reális kamathozam, addig volt egy cég, amely 8-10 százalékot fizetett. A magasabb hozamnak nyilván a magasabb kockázat volt az ára. A Quaestoros ügyfelek papírjaira normál betűmérettel rá volt nyomtatva, hogy sem az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA), sem a Befektető-védelmi Alap (Beva) garanciája nem vonatkozik rá – tette hozzá.

"Nem is tartom etikusnak, hogy valaki azt kéri, hogy őt kárpótolják, ha nem volt biztosítása" – mondta a főtitkár.

Amikor az elmúlt években jó volt a 10 százalékos hozam, ami mindenféle realitást messzemenően nélkülözött, akkor az jól esett, ugyanakkor pedig, amikor a kockázatnak a mások oldala következik be, akkor őket teljes mértékben kárpótolják, ez olyan szinten etikátlan, hogy a bankszövetség álláspontja szerint nem szabadna ezt a terhet a társadalomra rárakni 32 ezer "meglehetősen jómódú" ember érdekében – mondta Kovács Levente.

Arra a kérdésre, hogy nem a társadalmat, hanem a bankszektort terheli a kártalanítás, a főtitkár azzal válaszolt, hogy a devizaadósok konszolidációja a bankszektorra elképesztő terheket hárított, az OBA alapvetően kimerült a hitelintézetek konszolidációja miatt, most a Beva merült ki csalók miatt. A terheket előbb-utóbb a végső fogyasztó fizeti meg – vélekedett. Amennyiben a bankszektor ezt nem tudja továbbhárítani, akkor viszont a versenyképessége csökken és ma már az ilyen versenyképesség-csökkenés költsége akkora, hogy az elmaradt beruházások után esedékes adóbevételek kiesése meghaladja a bankadóból befolyó összeget.

"Utólag, most azt látom tehát, hogy alapvetően rossz lépés volt a banki szektort ilyen szinten szétvetni és a versenyképességét lerontani" – mondta a főtitkár.

Az interjúban kitért arra is, hogy a kormány törekszik az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) kötött megállapodás betartására, folyamatosak az egyeztetések a bankszövetséggel és a bankadó csökkenni fog. Ugyanekkor ez a csökkentés sokkal kisebb mértékű, mint amennyi a Quaestor-ügy miatt a Beva feltöltésével a szektorra hárul.

Az autóhitelek forintosításáról feltett kérdésre válaszolva azt mondta, hogy az ilyen hiteleket nyújtó lízingcégek egy része banki tulajdonban van és ezeknél, ha az ügyfél azt kéri, hogy a svájci frank vagy euró alapú hitelét forintra váltsák át, bármely bank ezt örömmel megteszi. A főtitkár nem tudja elképzelni, hogy lenne olyan bank, amely az ügyfél ilyen kérésének ne tenne eleget, a fő kérdés viszont mindig az, hogy az átváltás milyen árfolyamon történjék, piaci árfolyamon az átváltásra mindig van lehetőség.

50 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
@pbalage: @vonotok: Nem is a ,,kisember,, pénze végett van ez a nagy ,,rendezzük a kárt,, frászt, sok fütyiszes g,,inek is bent ragadt a pénze hát ezért ,,terítik,, most szét a visszafizetést az egész országra!!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
pbalage
szerintem sem valami etikus, mert józan paraszti észre lefordítva kábé ennyi a fidesz megoldása:

"Ellopták az autódat? Lopunk neked helyette egy másikat!"

Ha bank lennék, engem biztos nem érdekelne ez a köcsögisztán.
vonotok
Sajnálom őket. De ha egy vállalkozó bebukik, neki ki segít??? Nem lehet,hogy a mohóság, kapzsiság juttatta őket ebbe a helyzetbe???
papa.49
@pbalage: @vonotok: Nem is a ,,kisember,, pénze végett van ez a nagy ,,rendezzük a kárt,, frászt, sok fütyiszes g,,inek is bent ragadt a pénze hát ezért ,,terítik,, most szét a visszafizetést az egész országra!!!
szaboria1
Nagy bukta lenne ha az AB is erre a meg állapításra jutna nem kell kártalanítani a bankoknak.
Jankó123
Semmiség ez ahhoz képest, amennyibe a "Vezérkar" államtitkárostul, sógor, koma, jóbarátostul a "kimagasló" teljesítményükért ...!
:-)
KERKA
A legnagyobb baj az, hogy a kisemberek pénze is benne van, nemcsak a Fideszeseké.
Megpróbálják elkenni, a felelősséget nem fölvállalni, Hol volt az ellenőrzés?Mentegetik a Magyar Nemzeti bankot, és annak a vezetőjét.
zöldszem
A Quaestor-ügy veszteségét a bankokkal fizettetné meg a kormány.
Már megint a régi nóta, a Fidesz bankrablóként viselkedik. Ha elfogy a lé, mert ugye a Maffia család elég népes, és sokan lopnak, akkor mindig a bankokat veszik elő, hogy tejeljenek. Ez az egész hozzáállás a teljes bizonytalansághoz vezetett, ahol senki sem érzi biztonságban a pénzét. Aki nyomorúságosan, a temetésére összegyűjtött pénzét a bankba tartja, mivel fél, hogy a betörő ellopja, azok hogy higgyék, hogy meglesz a pénzük. Így is terheli, az amúgy adózott pénzt, ilyen-olyan terhelés. Ja, legfeljebb nem a betörő, hanem a "rablókormány" lopja el a pénzt.
human
Csak azt nem tudom, ha 2 hónap múlva megint bedől egy bank, brókercég, akkor ott miből kártalanítanak? Még tovább növelik a biztosítást? Esetleg közvetlenül megadóztatják a lakosságot? Persze ne legyen így, csak kérdem.
Nem inkább az ellenőrzéseket kellene szigorítani? Jó, persze érteni is kellene a pénzügyhöz hozzá. Egy Matolcsy meg hogy is mondja, nem elég képzett úgy tűnik hozzá.
darwin
@zöldszem: A banktörvény szerint 30 millióig mindenkit kártalanítanak ,/bankbiztosítás és nem is magyar biztosító/.
Tehát nem a temetkezési pénzeket akarják a köznéppel kifizettetni.
Itt a nagyzsugások 100-150 milkájáról van szó.Ők azok,akiknek nem szóltak a haverok,hogy te marha .csőd lesz,de azért vannak annyira kiskirályok,hogy a helyi megélhetési politikusok rágják miattuk Viktor fülét.
zöldszem
@human: Bizony, bizony, jön az újabb adó, (az eddigi kb. 40-hez) Quaestor-adó.
A bank nem fejőstehén, még Orbán két szeméért sem. Az "itt a piros, hol a piros játékukat" a "koránkelőkisemberek" fogják megfizetni.Mivel a Quaestor csőd kiemelt fontosságú, ebből látszik, hogy ők és bandájuk messzemenőkig érintettek.
Új szlogenjük: Magyarország jobban tejel!
ágimami
"A Quaestoros ügyfelek papírjaira normál betűmérettel rá volt nyomtatva, hogy sem az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA), sem a Befektető-védelmi Alap (Beva) garanciája nem vonatkozik rá "

Ha ez tényleg így van, akkor igaza van a MB főtitkárának!!
Nagyon sokan a nagy haszon reményében tették be a pénzüket, ami tényleg feltételezi a mohóságot és kapzsiságot!!

Azért az feltűnhetett volna mindenkinek, ha egy Bank csak 2-3 %-os kamatot tud fizetni, akkor valami sántít a 8-10 %-os beígért hozammal - legalábbis én biztos nem mertem volna kockáztatni!!
zöldszem
@darwin: Én nem is arra gondoltam(lehet nem jól fejeztem ki magam),hogy a lakossági bank betétekből fizetik a csőd kárt. De, ezt a rengeteg pénzt amit a Buda-Chas, a Quaestor, a Kun akárki, előtte a (nem tudom) takarék (és lehet, hogy még lesz) csődje miatt összejött, nem hiszem, hogy fedezni tudja a BEVA alap. Na szóval, ha nem lesz pénze a maffia kormánynak, elveszi a megtakarításokat, lásd MANYUP. Ugye nem is mondtam lehetetlent. Ezektől kitelik!
Senara
@ágimami:... Nagyon sokan a nagy haszon reményében tették be a pénzüket, ami tényleg feltételezi a mohóságot és kapzsiságot!!...Az önkormányzatok is ott fialtatták a pénzt ! Nekik nem volt furcsa 10 % kamat ?
ágimami
@Senara: Biztos furcsa volt, de ez a kapzsiság ára!
Nem véletlen, hogy lassan már mindenki a "párnacihában" fogja tartani a megtakarított kis pénzét, mielőtt még lenyúlják!!:DDD
Aki Én
Itt mindenki felelősséggel és költséggel tartozik, csak a felelősök nem.
Ilyen a világon nincs. Tudjuk kik a tolvajok, de rajtuk kívül mindenki fizet. Mi lesz még itt???
picike
belementem nagyon régen itt a piros hol a piros játékba . természetes elvesztettem ott helyben . ittis elvesztették a kapzsiság miatt csak itt 32 ezer ember vesztette el . na de mi köze ehez a többi embereknek . a bank lerázta . hoop azt mondta én nem fizetek . hoop és mi ?a kisemberek a nagyoknak fizessünk? vagyis hogy ők le ne szegényedjenek véletlenül se . itt minden ember a saját kockázat felelőse ebben az ügyben . minket meg hujének néznek
picike
"A bankszövetség azt az álláspontot képviseli – s ezt még az alkotmányból is le lehetne vezetni –, hogy Quaestor károsultaknak nem jár semmilyen kárpótlás – jelentette ki a Kossuth rádió 180 perc című műsorában Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára hétfőn."
coni
A józan ész is azt diktálja ha valaki spekulál (a Quaestor kötvényekre nagy betükkel rá volt írva, hogy nincs OBA és BEVA biztosítás rá) és hatalmas kamatokat vesz fel évtizedekig, akkor ha bukik a cég ne akarja, hogy azok kártalanítsák akiknek SOHA SEMMI HASZNA nem volt a Quaestor kötvényeken, mert nem kockáztattak. De veszíteni veszítettek ugyanúgy.
pistapapa
Hogy a fenébe hordott ennyi rosszindulatú,tudatlan embert össze a szél? A kockázat az értékpapírok értékének csökkenését jelenti,nem pedig a kormány által támogatott gazemberek rablását. Aztán pedig a bankok kapják a Quaestor vagyont,ami lehet,hogy több mint ami járna nekik.Nem csodálkoznék,ha Csányié lenne a győri stadion és a csapat.
quo vadis
Ey normál bank 2-3 százalékos hozamot tudott fizetni, mert ez volt a reális kamathozam, addig volt egy cég, amely 8-10 százalékot fizetett.A magasabb hozamnak nyilván a magasabb kockázat volt az ára. A károsultak pontosan ezt vállalták.
Nagyon sajnálom a károsultakat, megértem az elkeseredést, de nem tartom jogosnak, hogy most meg a többiek adójából kérjenek kárpótlást. Talán egy kicsit kevesebbet kellett volna markolni. Ha megelégedtek volna a normál hozammal, most nem lennének ekkora kakiban. A kormány most ezzel akar benyalni (mert feltehetően a bukásban nem kevés részük van) de tegyék ezt a saját - magán - pénztárcájukból.
Anna Mária
Az tuti, hogy én ezeknek egyetlen büdös kanyit sem fizetek.
papa.49
Tételezzük fel hogy ez a csőd sorozat (aminek szerintem még nincs is vége) nem volt véletlen, hanem tudatosan előkészített volt a mnb. és a xartolcsy részéről, ugye lenyomták az alapkamatot, a bankot fejte az állam mindenféle adóval, amit szépen át is hárítottak a betétesekre, a kapott kamat arra nem volt elég hogy a tőkéd megmaradjon, tehát az emberek fogták a motyójukat, és elballagtak akármelyik brokiházba, hogy ott fialtassák a suskájukat, ekkor jött a gebasz kiderült hogy nincs fedezete a papíroknak, hogy nincs annyi pénz amennyinek lenni kellene, tehát a brokiház bedőlt, azok akik ott tartották a pénzüket szintén...Most ugyan verik magukat a fiúk hogy, így meg úgy mindenkit kifizetnek, de szerintem csak a nagykutyák lesznek kifizetve, a kisemberek meg nézhetnek a pénzük után, azt amit csinálni akarnak hogy szétterítik az egész lakosságra a hiányt, az a legrosszabb elképzelés, mert sok új adót kell kivetni a meglévők mellé, hogy az ország túlélje ezt a káoszt...A betétekkel nem merték megcsinálni azt mint a magánnyugdíj pénztárakkal, hát firnyákosan szedték ki a zsebekből a suskát ...
Anna Mária
@papa.49: Nem szívesen mondok ezzel kapcsolatban semmit, hiszen nincs bizonyítékom, de ezekről el tudok képzelni mindenféle ravasz pénzszerző húzásokat. Itt már semmi sincs kizárva. Banánköztársaság.
F_Viktor
Másik cikkhez már leírtam, csak ismételni tudom magam, hogy az újabb lex törvény értelme annyi, hogy a Zemberek ne firtassák a fityeszes "jó befektetés" vagyonnyilatkozat magyarázatokat.
Már tudjuk, hogy a Quaestoron keresztül a Vezér győri haverja átpasszolta a kisbefektetők pénzét a fityeszes maffiatagoknak.
Az egybites fityeszes trollok pedig örülhetnek, hogy Istenük újra csak a csúnya bankokat leckézteti meg.
F_Viktor
@papa.49: Írod:
"... tudatosan előkészített volt a mnb. és a xartolcsy részéről..."

Gondolatodat továbbvezetve:
Ugyebár, bankba megtakarítást betenni/lekötni már nem érdemes, a brókerekkel szemben a lakosság bizalmatlanságát egy hónap alatt megoldották (miközben pár száz milliárd lepattant nekik), tehát a keményen dolgozó kisemberek maradék pénzükből már csak államkötvényt vehetnek.
Tehát csak-csak Orbánéknak adják át a megtakarításokat, s ami nem elhanyagolható, mindezt önként teszik...
papa.49
@F_Viktor: Igen valahogy így néz ki mikor a vágómarhákat felvezetik a felhajtón a platóra, onnan már nincs visszaút...
Lackó50
A legnagyobb baj ott van, hogy a kárpótlást 30 millióra emelték Pista bácsi egy életen át se tudott ennyit félre tenni. Ezzel az összeggel inkább azoknak akarnak kedvezni, akik ezeket a nagy vagyonokat összelopkodták Sajnos ebben az országban becsületes munkával nagyon nehéz 30 milliókat összespórolgatni. Akik milliókat keresnek, azok pedig hamar pótolni tudják a veszteségüket. Akiket a valuta hitelekkel becsaptak, azokat miért nem kártalanítják?? Lehet erre is azt mondani, hogy nem kellett volna felvenni. De akkor azt közölték, hogy ha valutában kérem a hitelt, akkor csak 10% a THM, ha forintban veszem fel, akkor pedig 18% Nem azért választotta senki se a valutás hitelt, mert fel akart vágni vele, hogy neki valutában van a hitele. Olyan helyzetet teremtettek, hogy ne nagyon legyen más választása. Ettől a ponttól viszont már tudatos átverés volt az egész.
Desischado
Ebben az országban minden megtörténhet, amióta ez a banda van hatalmon. Rettenetes, hogy az én félelmem is ez, hogy véleményem szerint is tudatosan verték át az embereket. Sok minden utal erre, hiszen napokkal előtte kimentették a haverok a pénzt, a sok jóhiszemű kisbefektető meg mehetett a sóhivatalba. Én már csak azon gondolkodom, minek kell még történnie, hogy elzavarjuk ezt a rabló társaságot?
mate03
@zöldszem: Mi ebből a tanúság!?Ki venni a pénzt,minden bankból takarékból,ki vinni Ausztriába vagy eldugni otthon!
pistapapa
A kötvény kockázata az,hogy esik az értéke a kötvénypiacon.A Quaestor esetében nem ez történt,hanem a kormány közreműködésével csaltak,loptak,hazudtak. Jogos a befektetők teljes kártalanítása,aztán intézzék egymás között a vagyonosztást.
1magyar
Bűncselekmény által kihasznált emberek nem a bíróságon kellene pereljenek?
papa.49
@1magyar: Bizonyítani sajnos nem lehet, hiszen még a ,,bennfentességet ,, se sikerült a fiúkra ráverni, pedig az is volt!!!
világlátó
Nem is értem mi itt a baj? Ha csak 18 ezer /fő, ez igazán méltányos. Ha egy szombati bevásárlás egy három fős család számára 12 - 15 ezer Ft. akkor ez a 18 nem is olyan sok--mondanám ha nem tudnám miért is kell előre lemondanom erről az összegről. Ha mondjuk egy gyermek kórház befejezéséhez kellene, vagy egy magyar találmány hazai bázisának felállításához kellene, vagy valami humánus kérdés megoldásához, vagy egy árvíztől veszélyeztetett település megmentéséről, - én biztos hogy szó nélkül beleegyeznék.De csibész, tolvaj gazemberek által okozott kár ellensúlyozásához, miközben látni való, hogy ez maffiapénz, amin osztoznak a keresztapák és a többi politikus is részesül belőle, miközben Andy Vajna 15 milliárdot forgat évente a casinói működtetésével, miközben új luxus autókat vesznek összességében milliárdokért, miközben a Lungodrom vezető díszcigánya úgy szórja a pénzt ahogy csak a gazdái tudták eddig, miközben a Matolcsi nyaralónak kastélyt vásárol a bank tisztviselők számára, mintha nem lenne már több mint 150 wellness hotel az ország minden táján, szóval így nehezen tudnának rábeszélni, hogy adjak a nyugdíjamból ami 90 ezer Ft. 18 ezret a Questor okozta kár kompenzálására.Persze nincs kétségem afelől, hogy így is - úgy is elveszik tőlem ezt a pénzt. Holnaptól 10 Ft.-al drágább az üzemanyag.
zöldszem
@mate03: ma, 08:46.
Akinek van, és hazai bankban, lehet, hogy jobban jár, ha kiveszi megtakarításait.
dr lópicigáspár
Mondjam, vagy mutassam? Amikor MI, többség, a megtakarított kis pénzünket röhejes 0,45 százalékos kamatra hagyjuk a banknál, akkor ezek a rafináltak 8-10 százalékos kamatra tették be a hatalmas mennyiségű pénzüket. És most, hogy baj van, MI fizessünk? A haszonból is juttattak volna nekünk???
hetöndöe
@papa.49: Teljesen jól látod,jelen pillanatban ismét Qrbánék trükkjét láthatjuk,hogyan is lehet a csóringerek pénzét átlapátolni gazdagéknak.Azon sem lepődnék meg,ha kiderülne,hogy pár fitymaszosnak is parkol ott egy kis pízecskéje.
havasigyopár
Sok külföldi is tett a kosárba. Tele lett, hát elvitték.
F_Viktor
@világlátó: Írod:
"Ha egy szombati bevásárlás egy három fős család számára 12 - 15 ezer Ft. akkor ez a 18 nem is olyan sok--mondanám ha..."

Példádban, a három fős család esetében az új adó nem 18 ezer forint, hanem 54 ezer.
Így már 4-5 szombati nagy bevásárlással járul hozzá a példaként hozott család pl. Szíjjas szaunás/medencés tavaly beköltözött kéglijéhez.
világlátó
@F_Viktor: Így igaz. Örülök hogy segítesz szélesebbre nyitni a szemeket. Számítok Rád a jövőben is, ahogy eddig. Tisztelettel.
stirliitz
Kapzsi, ügyeskedő, spekuláló, semmirekellőket miért is kell kártalanítani? Kockáztattak (mint az eszetlen devizahitelesek) és vesztettek! Ezt nevezik az így járás tipikus esetének!
pbalage
@stirliitz: ez kérem az orbanista illiberális populizmus.
nem volt kedve beleszaladni a pofonfába a gyesznónak,
hanem inkább más f@szával veri a csalánt, mert azt hiszi nem vesszük észre.
JAJMÁR
"a devizaadósok konszolidációja a bankszektorra elképesztő terheket hárított, az OBA alapvetően kimerült a hitelintézetek konszolidációja miatt, most a Beva merült ki csalók miatt. A terheket előbb-utóbb a végső fogyasztó fizeti meg – vélekedett."

Ledöbbentem. A devizahiteles nem fogyasztó talán? Tessenek elképzelni kedves bankok, hogy egy csomó végső fogyasztó a spekulációk miatt van bajban. Szóval a bankok és a kormány miatt, és mindig újratermelődik..
pbalage
@JAJMÁR: lehet be kéne kebelezni svájcot, szerintem ott lesz a lóvéd az egyik sufni mélyén.
Senara
Talán nem véletlen volt a banki alapkamatot levinni a béka feneke alá . !!!
JAJMÁR
@pbalage: 18:36 Úgy érted a mienk? Biztos segítene az országon a svájci pénz.
Csak a szemlélet miatt írtam ide, - én ahhoz a kevés kivételhez tartozom, aki kapott vissza pénzt, de nem ez a lényeg - a devizahitel-történet még jó sokáig alkalmas lesz takarózásra is, és bűnbaknak is kiváló, történjen bármi a pénzügyi szektorban.
m.macskosz
@stirliitz: Te tényleg képtelen vagy a két eset közti különbséget felfogni ?

Az egyik, a "csóró" felvett 3-5-7 milliót, hogy legyen egy lakása,...
a másik, az "ajser" meg befektette az 5-10-20 millióját
aktuális kamat három-négy-ötszöröse reményében...
m.macskosz
@m.macskosz: Ja, és a devizahiteles folyamatosan szív, eltekintve két esettől:
* azok a zömmel jó anyagi helyzetben lévő politikusoktól, akik vidáman végtörlesztettek 180 Ft/Ch-on, zsebből perkálva 20-40millát.
**azok, akik már nem is szívnak:
mert nincs lakásuk.
pbalage
@JAJMÁR: nem akartalak megbántani, ne haragudj. Szerintem utáljuk együtt továbbra is a Fideszt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.