A vártnál kedvezőbb lett a tavaly október-decemberi munkanélküliségi ráta – hívták fel a figyelmet a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) frissen közölt adatait kommentálva a Takarékbank és az Erste makroelemzői, akik szerint tovább csökkenhet a munkanélküliség.

A KSH csütörtökön közzétett adatai szerint a múlt év október-decemberében 281 ezer volt a munkanélküliek száma, 38 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban, ezzel a munkanélküliségi ráta 1,0 százalékponttal 6,2 százalékosra csökkent. A foglalkoztatottak száma elérte a 4 millió 259 ezret 2015 negyedik negyedévében, és 118 ezerrel – 2,8 százalékkal – volt több, mint egy évvel azelőtt.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint biztató, hogy a legutóbbi üzleti és vállalati felmérések többnyire továbbra is a foglalkoztatási szándék növekedését jelzik. A foglalkoztatottak számának növekedése a gazdaság munkahelyteremtő képességét is tükrözi. Az elsődleges munkaerőpiacon 58 ezer új munkahely keletkezett egy év alatt, ami némi élénkülés az előző háromhavi átlaghoz képest – mutatott rá.

A statisztika szerint fantasztikusak a munkanélküliségi adatok

Az elemző felhívta a figyelmet arra is, hogy a tavalyi negyedik negyedévben az egy évvel korábbihoz képest 10 ezerrel bővült a foglalkoztatás a mezőgazdaságban, 16 ezerrel a feldolgozóiparban, 6 ezerrel az építőiparban, 42 ezerrel a piaci szolgáltatások, valamint 38 ezerrel a közszolgáltatások területén. A munkanélküliek száma 3 ezerrel csökkent a szeptember-november közötti átlaghoz képest, míg 38 ezerrel csökkent az egy évvel ezelőttihez képest. Kedvezőnek nevezte, hogy a 15-74 éves korosztályban a gazdaságilag aktívak száma 80 ezerrel növekedett, így a nem aktívak száma 2,988 millió volt.

Jelezte, hogy a foglalkoztatás ütemének növekedését ugyanakkor fékezheti az egyre több ágazatban jelentkező szakemberhiány. Szezonális hatások miatt ugyan az idei év elején a munkanélküliségi ráta átmenetileg újra meghaladhatja a 7 százalékot, azonban az év második felében már 6 százalék alá süllyedhet. Így idén 6,4 százalékosra csökkenhet az átlagos éves munkanélküliségi ráta a tavalyi 6,8 százalékról.

Barczel Vivien és Ürmössy Gergely, az Erste Bank elemzői szerint összességében 2015 egészében is folytatódott a munkaerőpiac feszesebbé válása, hiszen amellett, hogy csökkent a munkanélküliek száma a 15-74-es korosztályban, az aktív munkaerőként számon tartott emberek száma 4,5 millió fölé nőtt, ami azt jelenti, hogy az aktivitási ráta soha nem látott szintre, 60 százalék fölé emelkedett.

Az elemzők szerint fontos, hogy a munkanélküliségi és foglalkoztatottsági számok javulásában nagy szerepet játszott a közmunka program, hiszen az év végére több mint 230 ezer embert foglalkoztattak a program keretében. Ez azt jelenti, hogy nagyjából minden huszadik foglalkoztatott a közmunkaprogramban helyezkedett el. A közmunkaprogram mellett az elsődleges munkaerőpiac is fokozatosan élénkült tavalyi, azonban az üteme egyelőre nem nevezhető lendületesnek – vélték.

Közölték, az idén is folytatódhat a munkanélküliségi ráta csökkenése, az év egészében átlagosan 6,5 százalékra vagy akár enyhén az alá eshet a mutató a tavalyi 6,8 százalékról.

33 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Hellcat
@Szókrakész: Nem nem...ez is csak egy átbaszás...Egy idő után ha nem találsz munkát stb akkor kikerülsz a rendszerből mint álláskereső...munkád nem lesz ugyan továbbra sem, de legalább a statisztikát nem rontod...ki van ez találva.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Szókrakész
Tehát újabb 38 ezer+ ember hagyta el az országot?

Annyira dübörgünk, minket még a tél se állíthat meg.
Az építőipar is növekedett, télen lehet a legtöbb külső munkát elvégezni. Nem lanyhul a munkakedv a hőség miatt. Nem kell hőségriadózni.
Esőben, hóban lehet a legjobban betonozni.
A mezőgazdaságban sincs visszaesés mert, ilyenkor több munkaerő kell talajelőkészítéshez, a jeges talajt felcsákányozni.
Sok gyümölcs 2x érik a globális felmelegedés miatt.
.
.
Szókrakész
Szerintem minden állampolgárra külön dübörgésmérőt kéne szerelni, így mérhető lenne , hogy ki lazsál és azt büntetni lehetne.
Szókrakész
"Jelezte, hogy a foglalkoztatás ütemének növekedését ugyanakkor fékezheti az egyre több ágazatban jelentkező szakemberhiány. "

Hát igen.
Már senki nem akar ingyen dolgozni.
Hellcat
@Szókrakész: Nem nem...ez is csak egy átbaszás...Egy idő után ha nem találsz munkát stb akkor kikerülsz a rendszerből mint álláskereső...munkád nem lesz ugyan továbbra sem, de legalább a statisztikát nem rontod...ki van ez találva.
colibri
KSH adat, milyen jól hangzik, kár, hogy ez is csak hazugság!
Yoda69
Nemhogy munkanelkuliseg nincs, hanem ezrevel vannak betoltetelen allasok. Csakhogy oda szakemberek kellenenek, nem pedig kozmunkasok. A kozel 1 millio magyar aki eddig elhagyta az orszagot kongo urt hagyot maga utan a munkahely piacon. Csak nincs aki betoltse.
nyanya001
Ez tényleg fantasztikus !
Fantasztikus, hogy mennyire hazudnak állandóan !
Dr. Felipe
Sőt, mikor az utolsó lekapcsolja a villanyt, akkor lesz a legszebb a statisztika mert nulla lesz a munkanélküliség.
A g..i álma beteljesül. A teljes foglalkoztatottság, külföldön.
Dr. Felipe
Amúgy gondolom ez a sok ember a Dunai Vasmű kapujánál áll sorba hogy végre beengedjék őket dolgozni, vagy nem elvtársak?
zöldszem
Többen dolgoznak? Hol basszus?
Közmunkában igen, de azt a szociális rendszerhez kellene számolni, ugyanis segély helyett van!
Munkahelyek sünnek meg, újak nem keletkeznek. A meglévőknél elküldik a dolgozókat, majd visszaveszik közmunkásnak. Ugyan azt a munkát végzi, ugyan annyi időben a minimálbér feléé.
Hát hogyne, működnek a reformok, szárnyalunk, a nyugatnál jobban teljesítünk.
Ja és, ha statisztikába számolják munkának nevezik, ha a CSOK-t igényelné közmunkás.(segélyes).
"Háromféle hazugság van: a hazugság, az aljas hazugság és a statisztika."
/Mark Twain/
zöldszem
@Szókrakész:Azért jó, ha hangosan dübörög a gazdaság, mert így nem hallatszik az éhes gyomrok korgása!
namihami
Nőtt a foglalkoztatottság?
Nagyon jó a cikk címe és igaz is: A STATISZTIKA SZERINT...
Kár, hogy a boltokban vett kajáért és a rezsiért nem a statisztika szerinti munkahelyeken megkeresett statisztika szerint növekvő fizetésekkel kell fizetni.
A többi már akár igaz is lehetne...
human
A bátrabb dolgozni képes magyarok külföldre mentek. Ezért van hogy a helyi feldolgozó üzembe már ukrajnából szállítják a munkásokat, itt szállást és étkezést is kapnak.
Lepényleső
Statisztikát könnyebb csinálni mint munkahelyet?
kukac50
A külföldön dolgozókat nem kellene bele számolni.
papa.49
Jó ez a kép a Rákóczi útról a Rókus kápolnától a volt Corvinig állt a sor, igen volt mikor a statisztika nem volt ilyen pöpec, de nem is volt ennyi éhező, fázó ember az országban, mint most van!!!
human
@kukac50: És közmunkást, aki szintén munkanélküli valójában.
Toby
Amióta a KSH pártirányítás alatt statisztikázik, elég erotikus adatok röppennek ki onnét !
Már csak a XXV. ötéves terv statisztikája hiányzik a "működő reformokról" !
human
Egyébként hogy megy ez a foglalkoztatás számítás? Aki már egy hetet dolgozott, az már növeli a foglalkoztatást?
zöldszem
@human: Addig számolnak, statisztikáznak, hogy lassan kiderül, hogy már 8 millióan dolgoznak!
Mind ezt az utóbbi 6 év Orbán kormányzásnak köszönhetjük.
Érdekes!A munkanélküliség számításánál teljes jogú munkahelynek tekintik a közmunkát.
Az átlagfizetések statisztikájába viszont nem!
human
@zöldszem: Na ez tényleg furcsa, de nem meglepő.
zöldszem
@Toby: "elég erotikus adatok röppennek ki onnét ! "
A statisztika olyan, mint a bikini: sok mindent megmutat, de a lényeget eltakarja.
/ Aaron Levenstein /
Mindenki az látja ami neki jó.

"Józsi bácsi, a disznó mennyit fog fialni? Sebaj, mi itt beírunk tizennégyet! 14 beírva, megvan a terv, papíron, határidő előtt "
/Hofi/
coni
Az átkosban is jó volt a citromtermés..
Desischado
Érdekes, ha ennyire jól állunk, akkor miért van ennyi közmunkás? Hazudtok annyit, amennyit nem szégyelltek!
human
"Módszertant vált a statisztikai hivatal. Az eddigi rendszer szerintük már nem alkalmas rá, hogy reális képet adjon a szegénységben élőkről és a leszakadókról."
24.hu/fn/gazdasag/2015/06/24/atszabja-a-letminimum-szamitasat-a-ksh/
Hari
Van egy mondás: hogyan fokozzuk a hazugság szót ? Válasz: hazugság, nagyobb hazugság, statisztika.
nezelodo
@coni: "Az átkosban is jó volt a citromtermés." Meg a gazdaság is, a KGST-vel karöltve, amely címerében a "hét sovány tehén látható, amint fejti egymást. Van hasonlóság. Az a baj, hogy a mostani fejőstehén teje is vészesen kezd apadni, ezért a nagy kapkodás a lopásban.
bundi
igazából nem értem én a magyarokat...egyre többen dolgoznak...egyre magasabb az átlagjövedelem...az eü egyre jobban teljesít...(még mielótt valaki megszólna,,,
www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_fea001.html
tehát majd 5000-el több orvos dolgozik, mint 2010-ben...tehát nem orvoshiány, hanem többlet van a ksh szerint), az oktatás egyre jobb helyzetben van, egyre több az ovodai iskolai hely, nő a tanárok fizetése rendesen, az iskolák egyre korszerúbbek, felszereltebbek, egyre több a sportcsarnok, tornaterem...stb
tehát a helyzet egyre jobb csak az állampolgárok egyre telhetetlenebbek...követelőzőbbek...
vagy rösszul tudom?...de akkor miért türnek az emberek mint a bírkák?
szaboria1
@Desischado: Mert a közmunkás is benne a KSH adatba az nem számít ha csak egy hónapot dolgozott.
karma1
@human: 21.25-re: Ha valaki csak EGY ORAT dolgozik adokoteles munkakorben (kozmunkaskent) az a szemely mar beleszamit a munkasok koze, kiesik a munkanelkuliek szamabol, igy javul a statisztika...
magyarbakancs
@coni: Narancs és a datolyatermés is nagyon jó volt.
El ne feledkezzünk a banán, ananász termesről.
A holdjáró gyártásában élen állunk a világban.
Tegnap attak át egy üzemet ahol fing fésűt készítenek
human
A Hofi vicce volt, hogy az öreget kérdezték a bőrkabátosok, hogy mennyit fog a disznó fialni. 10 lett, de 14-et írtak a statisztikába. Év végén meg a jelentésben az állt, hogy a terv szerinti 14 disznóból 10 malacot exportáltunk, a többit meg megettük mi.
coni
Ha valóban ilyen jó a helyzet minek fegyverezik a katonaságot? (terrorfenyegetettség címszó alatt ami soha nem volt és nem lesz nálunk, mert a térképen max. tranzitország vagyunk/voltunk).

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.