Robbanás következtében többen meghaltak a Hortobágyon, a volt bombázótéren péntek délután – értesült két, egymástól független forrásból az MTI.

A Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője később azt közölte: négy honvédségi tűzszerész életét vesztette, egy pedig megsérült egy robbanásban a Hortobágyi Nemzeti Park területén, a volt bombázótéren péntek délután. Nagy Andrea elmondta: az elsődleges adatok szerint egy második világháborús bomba robbanhatott fel, Nádudvar közelében. A helyszíni szemle tűzszerész szakértők, ügyészek bevonásával tart.

Felrobbant egy bomba a Hortobágyon, négy tűzszerész meghalt

Az ügyészségi szóvivő szerint a rendőrség közigazgatási eljárás keretében fogja vizsgálni a történteteket. Az ügyben a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr főkapitányság lesz az illetékes.

Hatástalanítás közben történt a robbanás

Hatástalanítás közben, eddig tisztázatlan okból robbant fel egy robbanótest péntek délután a Hortobágyi Nemzeti Park területén – közölte a Honvédelmi Minisztérium. A robbanásban négy tűzszerész katona életét vesztette, egy súlyosan megsérült, őt a Magyar Honvédség Egészségügyi Központba vitték.

Felrobbant egy bomba a Hortobágyon, négy tűzszerész meghalt

Benkő Tibor, a Honvéd Vezérkar főnöke azonnal vizsgálatot rendelt el, jelenleg ő is a helyszínen van, visszaérkezésekor Budapesten sajtótájékoztatót tart. A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség vezetése őszinte részvétét fejezi ki a balesetben elhunytak hozzátartozóinak – írta a HM.

A lőtér aknamentesítésének komolyabb munkálatait tavaly kezdték. A nemzeti parkban a munka során 4100 hektárt néznek át.

51 hozzászólásarrow_drop_down_circle

eugen4402
Mióta gyakorlatoztak magyar bombázógépek (?!) a Hortobágyi légtérben?
Második világháborús bomba nagyon eltévedt, ha ott kötött ki. Négy halott és egy sebesült, borzalmas veszteség, nyugodjanak békében, életüket adták a mi biztonságunkért.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
nyanya001
Te jó ég, mi történhetett ?
Mit kerestek ott ? Sose tudjuk meg mi az igazság.
A halottak nem beszélnek, ők lesznek a hibásak.
dr. prédikátor
@nyanya001: Nem olvastad? Mentesítést végeztek!!!
nyanya001
@dr. prédikátor: Azt olvastam, de a cikk nem tér ki arra, hogy civilek
vagy aknamentesítők voltak.
nyanya001
@dr. prédikátor: Na jó most már látni, tűzszerészek haltak meg.
Nyugodjanak békében. Nagyon sajnálom. Részvétem a családoknak.
A sérültnek mielőbbi felgyógyulást kívánok.
36
Benne van a pakliban ez is. Ezt a hivatást választották. Isten nyugosztalja őket.
Cicamama55
Nagyon sajnálom őket, őszinte részvétem a családjaiknak. Nyugodjanak békében.
eugen4402
Mióta gyakorlatoztak magyar bombázógépek (?!) a Hortobágyi légtérben?
Második világháborús bomba nagyon eltévedt, ha ott kötött ki. Négy halott és egy sebesült, borzalmas veszteség, nyugodjanak békében, életüket adták a mi biztonságunkért.
tota
A tűzszerészek nagyon sok életet mentettek,mentenek
meg azzal,hogy bombákat,gránátokat,lőszereket hatástalanítank.
Az tény,minél rosszabb álapotban van egy robbanásra alkalmas eszköz
annál instabilabb,bármikor felrobbanhat.Mégis vállalják,értünk,gyerekeinkért.
HŐSÖK.Így nagybetűvel.Őszinte részvétem a családoknak,hozzátartozóknak.
lampa laz
Az ilyen tragédia lehetősége ott van velük naponta, éppen ezért nagyon nehéz lehet reggelenkén úgy elköszönni tőlük, hogy ne ez a hír vigye haza őket.

Őszinte részvétem a családoknak.
human
Az ember szava eláll. Részvétem a családnak. A háború még ennyi év után is szedi az áldozatait.
emerencia
@tota: Igen ez így van. Mikor még a seregben dolgoztam (80-as évek) egy rendkívül kedves életvidám tűzszerész kollégánk 3 hónappal a nyugdíjba vonulás előtt semlegesítés közben elhunyt. Még fiatal volt. Akkoriban nem írta meg az esetet az újság.
nemjoezigy
@36: "Benne van a pakliban ez is. Ezt a hivatást választották. Isten nyugosztalja őket."
@Horizont: "Szegények, sajnos ez egy ilyen hivatás! Döbbenetesen fájdalmas! "

Nem ez nincs benne a pakliban! Ennyi ismerettel amit most tudunk róla, az a véleményem, hogy egy EMBER, tűzszerész halála megtörténhet, de négy egyszerre, + egy súlyos sérült, az hogyan fordulhat elő?
Milyen munkavédelem-embervédelem van ott? Normális gondolkodással, egy ember lehet csak a szerelésnél/semlegesítésnél + a technika, egy kamera-monitor a biztonságos távolságban levő társak miatti kapcsolat matt!

Nyugodjanak békében és őszinte részvétem a családjaiknak!
silber13
@eugen4402: Nádudvar környékén a magyar és szovjet repülőknek volt gyakorlótere.
F_Viktor
@eugen4402: Nekem sem kerek ez a cikk:
Hortobágy, "bombázótér", II.VH-s bomba.
Hatástalanításnál mit keres ott öt(!!!) tűzszerész??? Legalapvetőbb biztonsági rendszabály, hogy csak egy fő hatástalanít, egy pedig biztosítja. Éppen azért, hogy ne történhessen hasonló eset, hogy egy egész tűzszerész rajt veszítsen a sereg.
eugen4402
@silber13: Ez világos, de mivel magyar bombázógépekről nem nagyon tudok, a ruszkik meg inkább Kazahsztánban szokták az ilyen diszkrét ügyeket lebonyolítani.
@F_Viktor: Hát ez az, a pusztát az amcsik sem bombázták, ha csak nem volt ott valami katonai objektum, vagy fontos vasúti vágány. Ha meg máshonnan szállították oda, az már útközben felrobban. A legvalószínűbb feltevést Ladocsi Attila igazságügyi tűzszerésztől hallottam, aki ismeretlen eredetű robbanószerkezetre gyanakszik, de még mindig nem értem, hogyan kerülhetett 5 ember a veszélyzónába...
F_Viktor
@eugen4402: Orosz/magyar gyakorlótér lehetett a Hortobágyon, de tuti nem bombázták azt a területet az amik.
Napokon belül talán megtudjuk mi is történt, talán az lehetett, amit te is írsz, hogy szállítás közben robbant fel valami.
papa.49
@eugen4402: Érdekes a ,,történet,, mindenesetre nem így szokták csinálni, hanem egy dolgozik, egy biztosít!!! Ahogy azt F_Viktor írta az előbb!!!
Kíváncsi lennék a teljes igazságra mert ez nem is kicsit sántít!!! Nem-e kiképzés közben történt ez a szomorú eset???
emerencia
@nemjoezigy: "Milyen munkavédelem-embervédelem van ott?"
Gondolom pontosan olyan mint amilyen a vadkapitalista illiberális civil szférában. Olcsó az emberélet.
justhpeter
Nyugodjanak békében és őszinte részvétem a családjaiknak!
emerencia
@papa.49: Nincs baj amíg nincs baj. Velem aláírattak egy papírt mely szerint minden reggel egy veszélyes gépet le kellene tesztelnem szakszerűen. Sem képzettségem nem felel meg erre, sem eszközeim nincsenek. (Te meg tudnád csinálni.) Ha bármi baj történik, én viszem el a balhét mert nem tudtam végrehajtani a lehetetlen feladatot. Ha nem írom alá, idősen elveszíthetem a munkahelyemet. Attól félek, valami ilyesmi lehet a háttérben ezekkel a katonákkal is, végül velük fogják elvitetni a balhét. Ez a szokás Magyarhonban.
eugen4402
@papa.49: Kora délután mondták, hogy Benkő Tibor a helyszínen van, és sajtótájékoztatón fog beszámolni a sajtó képviselőinek. Várjuk meg a vezérkari főnököt, okosabbat nem tehetünk, és őszinte részvétünket fejezzük ki az áldozatok hozzátartozóinak...
papa.49
@emerencia: Igen a ,,kenyér,, felülír sok mindent, de itt ráadásul olyan hiba is lehetett amit nem tettek közzé, ezért érezzük úgy sokan hogy valami sántít!!!
bencemacska
M.o-n egyáltalán nincs munkavédelem. Sem az állami, sem a hivatásos szférában. Naponta történnek súlyos balesetek, amiknek egy százalékát sem ismerjük!
Azt hittem a mai hírekből elég a az audit tesztelő fiatal mérnök!
papa.49
@bencemacska: Csak a ,,jéghegy,, csúcsa látszik...
emerencia
@papa.49: Bár ne lenne igazam de attól félek, soha nem fogjuk megtudni az igazságot.
papa.49
@emerencia: Egyezik a véleményünk...
perfekt
Nem lehetett más ott mint--raktár, amit a felelőtlen emberek--a nagy gengszterváltás idején ott hagytak.Az hogy már tavalytól módszeres feltárás van, azt sejteti,hogy tudtak a robbanóanyagról ,de nem volt helyrajzi száma!Megtalálták a robbanó anyagot,s fikciók helyett--ezeregy oka lehetett a robbanásnak--egyéni, és kollektív szabálysértés--sem kizárható.Akárhogyan is történt, négy kivételes tudású honfitársunk elment közülünk.Szeretteik-bánatát átérezve, őszinte részvétem-,nyugodjanak békében-a sebesült pedig gyógyuljon meg testileg lelkileg.
Csodálkozó
@eugen4402: 17:23
Nem magyar, hanem SZOVJET bombázók gyakorlatoztak, pl. Kunmadarasról, ahol - a tudtunk és beleegyezésünk nélkül - nukleáris fegyverek is voltak.
Csodálkozó
Sajnos nem jó helyen robbant, a Cinege úton kellett volna.
cs.n.
Ez egy, az EU által finanszírozott többmilliárdos projekt, hogy megtisztítsák a tájat az évtizedeken keresztül lehajigált bombáktól és krátereiktől, ami által nagyjából vissza lehet állítani a természetes állapotot. Tegye fel a kezét, aki tudott erről. Én nem tudtam, meg azokról sem, akik ezen dolgoztak, és meghaltak emiatt. Bár ne így kerültek volna a hírekbe, hanem hogy sikerült, megcsináltuk! De olyan genya világot élünk, hogy az nem lenne hír.
papa.49
@Mirabilis: Magyarok nem csak a szovjetek...
nyanya001
@Mirabilis: Az elsőre megjelent cikk még nem írta.
Később változott.
eugen4402
@Csodálkozó: Sejtettem, de borzasztóan rossz érzés ennyi évvel a "lezárás" után még mindig a szembesülés a tragikus következményekkel.
@Mirabilis: Köszönöm a javítást, egyetértek: valakik nagyot hibáztak, és ez esetben emberek fizettek az életükkel a hiba miatt. Csak kérdőjellel merem leírni, hogy a világháború vége felé már kombinált, kétszeres, háromszoros gyújtószerkezettel szerelt repeszbombákat is bevetettek (mindkét oldalon) ilyen aljas céllal, hogy amikor a tűzszerész úgy véli, hogy hatástalanította a szerkezetet, akkor lép működésbe.(?)
nyanya001
A honvdelmi miniszternek nem kellene lemondania ?
Egy normális országban ez már megtörtént volna.
Pálinkafőző Rézüst
@Mirabilis: "A tervezett beavatkozások rövid távú céljai közé tartozik a mintegy 1000 ha-on végzendő földmunkák eredményeként kialakuló növényzetmentes felszíneken az invazív növények térhódításának megakadályozása, a gyomtársulások visszaszorítása szárzúzással és legeltetéssel, mely jó kiindulási alapot jelent a degradáció előtti állapotra jellemző természetközeli gyeptársulások kialakulásához."
"A tervezett beavatkozások rövid távú céljai közé tartozik a mintegy 1000 ha-on végzendő földmunkák eredményeként kialakuló növényzetmentes felszíneken az invazív növények térhódításának megakadályozása, a gyomtársulások visszaszorítása szárzúzással és legeltetéssel, mely jó kiindulási alapot jelent a degradáció előtti állapotra jellemző természetközeli gyeptársulások kialakulásához.
Na ennek mi köze e szomorú eseményhez??? He??
"A tervezett beavatkozások rövid távú céljai közé tartozik a mintegy 1000 ha-on végzendő földmunkák eredményeként kialakuló növényzetmentes felszíneken az invazív növények térhódításának megakadályozása, a gyomtársulások visszaszorítása szárzúzással és legeltetéssel, mely jó kiindulási alapot jelent a degradáció előtti állapotra jellemző természetközeli gyeptársulások kialakulásához."
Vajon mennyit nyúltak le az elvtársak a pénzekből, hogy négy embernek meg kellett halnia? Nos saccoljál...Szerinted számít ezeknek az emberélet? Ó no. Ja.és a tényeket nem kell megmagyarázni...Talán a családokhoz menjél el...:( :( és né
zzél szét az interneten...
nyanya001
@Mirabilis: Kérek engedélyt meghunnyászkodni ...
papa.49
@nyanya001: Egy valódi demokráciában igen de nálunk jelenleg ,,parancsuralmi rendszer,, van!!!
Csodálkozó
@papa.49: Pontosabban: nálunk viktoriÁnus rendszer van.
papa.49
@Csodálkozó: Így is lehet mondani a lényeg ugyanaz, a faszkalap kiadja a parancsot a nálánál is hülyébb beoknak, oszt . azok meg végrehajtják ahogy tudják!!!Egy civil miniszter nem köteles tudni mi mivel jár, de a hadsereg vezetésében ,,hozzáértő tábornokok, főtisztek,, vannak
nekik viszont a technikai részletekkel is tisztába kéne lenniük, valamint a legfontosabb szabállyal ,,a tűzszerész nem siet,, !!!
Csodálkozó
@papa.49: A disznósajtképű orbáncnyalonc Hende úgy volt honvédelmi miniszter, hogy katona sem volt.
papa.49
@Csodálkozó: Igen igazad van de a miniszter lehet civil hozzánemértőseggfej is a tényleges történéseket a főtisztek, a tábornokok irányítják, normális esetben, itt most sajnos nem ez történt!!!
qxy
Igen, sajnálom őket. de kérem. ha van egy hozzáértő aki meg is tudja tanítani hogy mik azok amikre kurvára kell vigyázni. akkor mi is lehet a baj? A nem hozzá értés. Nem? Tudom ez nem egy nyugdíjjas állás mert soha nem biztos hogy a vacsorát meg tudod enni otthon.
qkhh
@Csodálkozó: Nem is Hende a hadügyes elvtárskám
Csodálkozó
@qkhh: @qkhh: Javaslom, fuss neki még egyszer és próbáld meg értelmezni.
Magyarul a "volt" nem csak feszültséget jelent.
Amúgy még elvtárskád neked orbánc.
nyanya001
@Mirabilis: Köszönm. Tudod, legelsőre a hír úgy jelent meg, hogy felrobbant egy bomba a Hortobágyon, és 4 ember meghalt.
Később jelent meg a teljes hír.
Most már nagyjából tudjuk mi történt. A való igazságot sosem tudjuk meg a legszomorúbb az,
hogy 5 árva maradt akik apa nélkül fognak felnőni pár százezer forinttal majd kibökik a családok szemét aztán feledésbe megy minden, mert " ez benne van a pakliba " címmel
így gondolja a kormány. Nagyon szomorú ez. :((
A halottak nem beszélnek ők lesznek hibásak.
Veled kapcsolatba semmi gondom nem volt :) De azért köszi :-)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.