Nyilvánosságra került Cseh Péter Mihály eltiltott pap és Udvardy György püspök közötti levelezés. Mint ismert, Cseh volt az, aki egy videón azt kérdezte Orbán Viktortól, hogy kicsoda Habony Árpád.

A Magyar Kurír katolikus hírportál hozta nyilvánosságra a levelezést:

Főtisztelendő
Cseh Péter Mihály
kisegítő lelkész úr
részére

SZEKSZÁRD
Béla király tér 9.
7100

Tárgy: Az igehirdető tevékenység további folytatása

Főtisztelendő Lelkész Úr!

Krisztus Urunktól kapott feladatunk az evangélium hirdetése, mert Ő azt akarja, hogy az emberek higgyenek és üdvözüljenek. Ez a feladat arra hív minket, hogy újragondoljuk módszereinket, és minden erőnkből új utakat, új eszközöket találjunk, amelyekkel a mai emberhez eljuttathatjuk a keresztény üzenetet. Ugyanakkor az új utak keresésében nem feledkezhetünk meg az Egyház egységéről, melyért a püspökök felelnek, így az egyházmegyében folyó összes apostoli tevékenységek irányítása és összehangolása is az ő feladatuk. A megyéspüspök feladata védeni az egyetemes Egyház egységét, előmozdítani az Egyház közös fegyelmét, sürgetni az összes egyházi törvény megtartását, valamint ügyelni arra, nehogy visszaélések férkőzzenek az egyházi fegyelembe, különösen az ige szolgálatát, a szentségek és szentelmények kiszolgáltatását illetően (394. k., 392. k., 756. k.). Mindezek fényében a folyó hó 11-én folytatott személyes beszélgetésünket követően most írásban is buzdítom az alábbiak megtartására.

Az írott és elektronikus tömegkommunikációs eszközökben való nyilvános szereplése a jövőben korlátozódjon kizárólag az egyházi médiára. Kérem, hogy a tervezett sorozatokat megelőzően terjessze fel a műsortervet engedélyezésre, mutassa be az előadások vázlatát, a megjelent anyagokat utólag juttassa el hozzám.

Törekedjen arra, hogy a biztos, teljes és tiszta tanítást hirdesse, hogy a hallgatók, olvasók, nézők biztonságban érezhessék magukat, hogy mindaz, amit hallanak, az üdvösségre elvezet. Ügyeljen arra, hogy a hívek a tanítás nyomán ne maradjanak magukra kétségek közt, kérdésekkel telve, ugyanakkor hagyja meg a szabad döntés lehetőségét. A tanításban használt szavak, módszerek, eszközök az evangélium igazságát, méltóságát jelenítsék meg.

A jó igehirdető szívesen mélyíti el ismeretét, szolgálni akarja az igazságot, nem pedig saját szolgálatába állítani. Ezért felkészülése során olyan tiszta kategóriákkal élő munkákat használjon, melyek az Egyház tanítását, kiforrott teológiáját fogalmazzák meg. Különösen ajánlom figyelmébe a Katolikus Egyház Katekizmusát, mely az Egyház örök apostoli hitének bemutatása, és amely a hit tanításának biztos szabálya.

Bízom abban, hogy jelen levelem – mely nem a nyilvánosságnak, hanem egyedül Főtisztelendőségednek szól – eléri célját, és nem lesz szükség további lépések megtételére. Számítok együttműködésére, hogy Istentől kapott adományai az egész közösség legnagyobb javára lehessenek.

Kívánom, hogy az evangélium hirdetése közben legyen tanúja Isten újjáteremtő tevékenységének, mely lehetővé teszi, hogy az igehirdető benső átalakulása által az őt hallgató emberek is újjászülessenek a keresztségben és az evangélium szerinti életben.

Pécs, 2016. január 22.

Paptestvéri szeretettel:
György püspök

***

From: Cseh Péter Mihály
Sent: Monday, July 11, 2016 7:30 PM
To: Udvardy György
Subject: ?

Kedves Püspök atya!

A következő blogbejegyzésem megjelenése előtt szeretném kikérni a véleményedet.

Ez a tervezett szöveg:

Cím: Kaphatok-e konkrét válaszokat a Püspöki Kartól az október 2-ai népszavazással kapcsolatban?

Nyílt levél a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia számára

Főtisztelendő Püspök atyák!

Áder János köztársasági elnök 2016. október 2-ára népszavazást tűzött ki a következő kérdéssel:

„Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?"

Kérdéseim:

1. El kell-e mennem szavazni?

2. Ha el kell mennem szavazni, akkor igent vagy nemet kell válaszolnom?

3. Bármelyik választ is találják megfelelőnek és nyilvánosan vállalhatónak a Püspök Atyák, kaphatok rá magyarázatot, hogy miért éppen az az erkölcsileg helyes döntés?

4. Személyes meggyőződésem az, hogy igennel fogok válaszolni. Ezt kihirdethetem-e a szószékről?

5. Amennyiben hivatalos választ kapok Önöktől a kérdéseimre, azt nyilvánosságra hozhatom-e?

Kérem alázattal, hogy válaszoljanak nekem.

Kedves Püspök atya!

Szerinted ezt a nyílt levelet elküldjem a Konferenciának papíron, hivatalos úton, ajánlva? Ha igen, akkor a blogbejegyzést ne tegyem közzé a válasz megérkezéséig?

Megtisztelsz válaszoddal? Te mit mondanál a feltett kérdéseimre?

Köszönöm.

Cseh Péter Mihály
római katolikus pap

***

From: Udvardy György
Sent: Tuesday, July 12, 2016 10:58 AM
To: Cseh Péter Mihály ext.
Subject: RE: ?

Kedves Péter atya!

Meglepődve és értetlenül olvasom felvetéseidet, leveledet, tervezett leveledet és azok provokatív, s tiszteletet nélkülöző stílusát.

Ezidáig nem fordult elő, hogy kíváncsi lettél volna a véleményemre, sőt kéréseimmel, kifejezett utasításaimmal több esetben szembe mentél. Mi történt? Csak nem kerültél bajba? Ha igen, kérlek szólj!

Főpásztorodként kérlek, viselkedj felelősen, Krisztust képviselve, az Egyház papjaként.

Ismételten figyelmedbe ajánlom az Egyház tanításának tanulmányozását, különösen is a társadalmi tanítással és a lelkipásztor feladataival kapcsolatban.

Péter, tudom, hogy minden feltett kérdésre ismered a választ.

Mivel megkeresésed személyes, így ennek megfelelően az itt leírt válaszom is személyes.

Szeretettel:
György atya

***

Főtisztelendő
Cseh Péter Mihály
kisegítő lelkész úr
részére

SZEKSZÁRD
Béla király tér 9.
7100

Tárgy: Az igehirdető tevékenység további folytatása

Főtisztelendő Lelkész Úr!

Szíves figyelmébe ajánlom az elmúlt esztendők visszatérő nehézségei miatt folyó év január 22-én kelt 234/2016 számú levelemet, melyet másolatként most is megküldök.

Kérem, hogy engedelmes lélekkel vegye komolyan annak tartalmát, az abban szereplő előírásokat. Lelkipásztori munkáját, az evangélium hirdetését – történjen az bármilyen formában és fórumon – nagy felelősséggel végezze, kerülve a botrány kialakulásának lehetőségét.

Abban az esetben, ha jelen ismételt figyelmeztetésem hatástalan marad, kénytelen leszek a megfelelő büntető intézkedések megtételére. Bízom abban, hogy erre nem kerül sor, és jelen levelem – mely nem a nyilvánosságnak, hanem egyedül Főtisztelendőségednek szól – eléri célját. Számítok együttműködésére, hogy Istentől kapott adományai az egész közösség legnagyobb javára lehessenek.

Pécs, 2016. július 14.

Paptestvéri szeretettel:
György püspök
Pécsi Egyházmegye

61 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Csodálkozó
Ezek szerint a magyar katolikus egyház legfőbb feladata (Krisztust, egyebeket félrelökve) a Nagy ViktoriÁnus csókolgatása.
Paptestvéri szeretettel, PFUJJJ!
Maradok pogány!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
leszúrt rittberger
Mi a faszról beszélnek ezek? És milyen nyelven? Úristen, 2016, ezek kik?
wagabund
@leszúrt rittberger: jó kérdés...ezt a levelezést kellene lefordítva elküldeni valamennyi határon ácsorgó migráncsnak...ezer felé szaladnának...
Csodálkozó
Ezek szerint a magyar katolikus egyház legfőbb feladata (Krisztust, egyebeket félrelökve) a Nagy ViktoriÁnus csókolgatása.
Paptestvéri szeretettel, PFUJJJ!
Maradok pogány!
karma1
Fogadjunk, hogy ugyis NEM-mekl felelne, csak cukkolta a pispekurat, hihi...

(En azert hozzatettem volna, hogy "aaaa', csak azert kerdem, ki ez a habonyarpi, mert a hivek tolem uton-utfelen ezt kerdezik, es en a legjobb tudasom szerint akarom oket felvilagositani." Szerezne egypar jo meleg percet ennek a dilinyos oregnek...:o))))
Csizmás Kond
...nem vagytok hozzászokva az intelligens levelezéshez, beszélgetéshez...?...:)
namihami
@Csizmás Kond: Hát, ha ezt hívod intelligensnek, akkor tényleg nem! Undorító ennek a püspöknek a pénzosztogató iránt tanusított feltétlen meghunyászkodása. Ez inkább igazi cselédmentalitásnak tűnik a Gazda iránti feltétlen megalázkodásban. Vajon mit szólna ehhez Ferenc pápa, aki ennek a két, de főleg a püspöknek a főnöke? Különösen az Ő emberekhez való hozzáállása és viszonyulása láttán.
Egyébiránt én ezt a ""beszélgetést, levelezést"" a rangban alattam állóval szembeni kioktatásnak és megszégyenítésnek érzem. Tipikusan alá- és fölérendeltségi viszonyban, ahol a feljebbvaló érvek híján csak ""oktatni és b@sztatni"" tudja és akarja a másikat.
Csizmás Kond
@Horizont: milyen kivetnivalót találsz benne ?
Csizmás Kond
@namihami: hol olvastál valamit is pénzosztogatásról vagy hasonlót ?
...és a pap tulajdonképpen szolga...ezt sem tudtad igaz ?
Equus
keresztényi áhítattal.
Pispek uram, mijafasz közöd ahhoz, h vki miként él állampolgári jogaival? Még ha éppen az alkalmazottad is? De ez a pap ugye nem a te alkalmazottad, hanem a főnököd főnökéé. A capo di capi az egyháznál meg mégicsak az isten lenne... Mi közöd neked ahhoz, h a szolgája és ő miben egyeztek meg?
Csodálkozó
@Csizmás Kond: Ember, ha kérdésed nem álnaiv és TÉNYLEG magyarázatra szorulsz, tanácsom számodra (akárcsak Bringás eszme- és elvtársadnak) nem lehet más, mint KEZELTESD MAGAD!
Csizmás Kond
@Csodálkozó: a tanácsaiddal lehetőleg ne kérkedj...aki még a szentképen is Orbánt képes felfedezni az inkább hallgasson.
Csodálkozó
@Csizmás Kond: Nem szokásom szentképet nézegetni. Nézegeti buzgón helyettem is "Csuhások, térdre!" Viktor.
Az ő ábrázatát a mindennapok posványában és pöcegödrében látom felsejleni.
Ott bugyborékoljon szorgalmasan!
Csizmás Kond
@Horizont: ..ez nem válasz... és azt jelenti, hogy nincs is válaszod csak lógsz a többséggel.
...és nem cukkolok csak kérdeztem valamit amit Orbán és a fidesz nélkül sehogy sem tudtok leírni...de amúgy egyebet sem csak ha velük társítsátok...na ebből a többségből nem kérek.
Csizmás Kond
@Csodálkozó: ..egy sima egy nádli...akár a kakukkos óra...
percsi
@Csizmás Kond: Ez a sátán szolgája!
Intelligensen közölte, hogy fiam, ne érdekeljen, ki a sátán, mert ellenkező esetben távoznod kell a jóságos Isten házából.
Csodálkozó
@Csizmás Kond: 14:51-re:
Nemcsak a pap a szolga (meg a ministráns), de a miniszter is. A haza legfőbb szolgája a miniszterelnök.
Már persze normális országban. Mert nálunk a miniszterek dölyfös, urizáló, felfuvalkodott hólyagok, akik az akarnok pszicho- és szociopatás főnöküket szolgálják (a koncért), a népet meg csak szipolyozzák.
És ezeket csókdossa a pispek úr, fene a gusztusát!
namihami
@Csizmás Kond: A pénzosztogatás ott jön képbe, hogy a két pap közötti affér egy olyan valaki személyén robbant ki, aki a Gazda által ugyan nem ismert, de mégis állandóan körülötte lebzselő személy. Tehát a vita témája olyan valaki, aki a két pap által képviselt egyház pénzzel való állandó tömésében vezető szerepet játszik. Innen a kapcsolódás a Gazda, a Takonyárpi, és a két pap között. És ez viszi az anyagi vonalat is.
A pap szolga? Oké. Akkor ez feljogosítja a felette állót, hogy emberi méltóságában alázza meg? A fenti levélváltás ugyanis nem főnök-beosztott szintű levelezés, hanem gazda-csicska jellegű. És ha ez elfogadott és megengedhető, pláne egy olyan egyháznál, ahol állítólag az ember Isten képmására teremtődött, akkor a hozzászólásom tárgytalannak tekintendő. Akkor a pap meg is érdemli.
Csizmás Kond
@Csodálkozó: ...a ministráns mint szolga...na ennyit a te ismereteidről...
Csodálkozó
@Csizmás Kond: Na akkor olvasd el ezt, tudálékoskodó fafejű, aztán utána oszthatod a nemlétező eszedet:

A leggyakoribb segítő a katolikus templomban a ministráns. A ministráns (a latin ministrare = "szolgálni" igéből, aki az oltárnál szolgál). A ministránsok a pap mellett kisebb szolgálatokat végeznek a mise, a szentségek kiszolgáltatása és egyéb szertartások során.

hu.wikipedia.org/wiki/Ministr%C3%A1ns
Csizmás Kond
@namihami: nem volt senki megalázva csak figyelmeztetve a kötelességeire...
A pap szerintem túlértékelte önmagát, és olyan vitába keveredett a főnökével ami nem kapcsolódott a kettőjük viszonyához sem a szolgálatához.
A pap is ember és tévedhet, de vállalnia kell a következményeit.
namihami
@Csizmás Kond: És ez a püspökre már nem igaz? Vagy Ő ugyancsak tévedhetetlen, mint a gazdája? Neki már nem kell következményekkel számolnia?
Csizmás Kond
@Csodálkozó: ..tehát segítő...és nem szolga. a szertartás részeként segít a papnak a szertartás során ami által és a latin kifejezés közreműködésével ugyan szolgálatot végez és aki nem tudja, nem ismeri a végbemenő eseményeket az félreérti.
Sokhelyen, kisebb egyházközösségekben vagy olyan helyeken ahol kevés gyerek jár templomba nincs is ministráns, ott a segítséget a harangozó vagy más egyházi alkalmazott biztosítja ..vagy senki.
...én nem a guglin tájékozósom a vallásomról...
namihami
@Csizmás Kond: Még valami.
A pénzosztogatás és a hozzákapcsolódó személyekről mi a véleményed? Az valahogy elsikkadt. Hiszen az egész abból eredt.
Csizmás Kond
@namihami: a püspök itt nem tett olyant ami nem egyezik a szolgálatával.
Csizmás Kond
@namihami: itt a nyilvánosságra került levelekről beszélünk...ha igaz... milyen pénzekről akarsz véleményt ?
36
Hagynia kellett volna a francba ezt a Habony témát. Habony, nem érdemel egy szót sem. Marják csak egymást a politikusok ezen. Az atya, viszont amennyire lendületesnek látom, a fiatalságot megszólíthatta volna, nem tűnik bakafántosnak.
(Azért, az tényleg tiszteletlenség, hogy letegezi a püspökét.
Hit és erkölcs tekintetében és megnyilatkozásaiban, a püspököt és a püspöki kart, tévedhetetlennek tanultuk, még annak idején, hittanon. Egyébként, egy monarchia, a Vatikán levelezési stílusát olvashatjuk fent. De az orvosaink leveleit sem tudjuk teljesen értelmezni, amit egymásnak írnak.)
namihami
@Csizmás Kond: A mienkről, ami a Tied, az enyém, mindenkié.
Arról a pénzről, amivel a Vezér (tudod: Térdre csuhások) megvette ezeket a püspököket.
A fenti levél, a személyeken keresztül, szorosan kapcsolódik ehhez az egész afférhoz .
Csizmás Kond
@namihami: ...miért, itt kifogytál az érvekből ?
Csodálkozó
@Csizmás Kond: Nem a Google-on tájékozódsz a vallásodról (máshonnan sem), magadtól vagy tudatlan.
A 'ministráns' és a 'miniszter' - ha tetszik neked, ha nem - a 'szolga', 'szolgálni' szó származéka. Úgyhogy hiába is próbálsz lehurrogni, kár erőlködnöd.
A Wikiből azért írtam ide neked az előbbieket, hogy ne vádolhass azzal, hogy saját rögeszméimet terjesztem. A római katolikus nem az én vallásom, de ennyit én is tudok róla.
Gyúrjál agyra, ha lehet.
Csizmás Kond
@Horizont: Nincs két tökéletesen egyforma vélemény...hacsak nem plagizált valaki.
és véleménty az egyházban...te mindig mást akarsz mint amire hivatott valami...miért kéne a pap politizáljon vagy a politikus imádkozzon ?
mindenekelőtt végezze el a saját küldetését és a szabadidejében azt tesz amit akar...ha van olyan..de akkor is csak azzal illik foglalkozni amihez ért mert tudod te is hogy ki aminek nem mestere annak hóhéra.
...és az ami emberből van mind hasonló...
namihami
@Csizmás Kond: Én???
Hiszen eddig azokat írtam, csak Te lózungokkal próbálsz felelni. Eddig egyetlen TÉNYT se írtál, csak dobálsz fel paneleket. Olvasd végig még egyszer a szóváltásunkat és mutass rá, hol nem érveket írtam a szavaid ellen.
Csizmás Kond
@Horizont: ...a helyesírásomról egy szó említést sem teszel ???...tudod akinek nincs érv az gyárt...
az ilyen ki kicsoda vesszőfutással csak az idegengyülöletedet fejezed ki...
amúgy a találgatás helyett nem volna becsületesebb ha bizonyítanál is hogy ki vagyok és honnan írok ?...vagy bizonyítási kényszered van csak de becsület...nem folytatom mert nincs értelme...holnap úgy is előlről kezdődik minden...
36
@Horizont: Bloggerkedjen csak. De felfelé ne marjon bele a felettesébe, feletteseibe(püspök, püspökök), Én azt értem ki a levelezésből alapban, hogy gúnyos, tiszteletlen a felettesével. Ezt nem hogy egy monarchikus állam rendben gondolkodók nem tűrik, de pl. fegyveres testületnél sem.
A téma pedig...sok dolog van ami, a mai fiatalságot foglalkoztatja. De, Habony és a népszavazás...hát, lelke rajta, de hanyagolnia kellett volna.
Csizmás Kond
@namihami: itt nem az adóról van szó...és lehet neked most azzal kapcsolatban sok mondanivalód akadna de azt beszéljük meg ott ahol annak a helye.
namihami
@Csizmás Kond: Tévedsz.
Ezeknek az egyházaknak a működését a Te, az én és mindnyájunk befizetései teszik lehetővé. Éppen ezért, sajnos minden állammal kapcsolatos pénzmozgás, legyen az bármilyen célú, kapcsolódik szinte mindenhez.
Az államnak nincs pénze, csak nekünk. Ezt osztja szét, amiben viszont, ha választani nem is tudok, de legalább hozzászólásom azért lehet. Pont ezért van itt is helye ennek.
A két pap közti vita főbb vonalaiban belügyük lehetne, ha azt nem a mi pénzünkből finanszírozná a hazai kenyéradójuk, hanem a Vatikán fizetné őket. Viszont alapjában véve a kassza mi vagyunk.
Csizmás Kond
@namihami: itt most te tévedsz de nagyon nagyot.
namihami
@Csizmás Kond: Magyarázd el, hogy mi az én tévedésem? De nagy, állítólag.
Csizmás Kond
@Horizont: Az, hogy ki kit gyűlöl nem tudom és nem is érdekel. Én nem gyűlölök senkit mert a gyűlöletet butaságnak tartom.
...nem írtad meg kinek hiszel...
Katolikus vagyok, ott pedig ma nem a szószékről beszélnek és mise közben soha nem hallottam, hogy politizált volna valamelyik pap. Az igaz, hogy a mise végen szokásos bizonyos dolgokat kihirdetni, itt megtörténhet, hogy szavazásra buzdítanak és lehet olyan pap is aki elmondja ő kire szavazna viszont azt szintén nem hallottam, hogy az ott elhangzottak kötelező volna.
...és olvasd el ha mostanig nem tetted, hogy hány és milyen kérdést tett fel a pap...mintha elszaladt volna a ló vele...
amúgy soha nem helyeseltem az olyan papok viselkedését akik úgy próbálnak népszerűvé válni, hogy megfeledkeznek a felelősségeikről. Ha egy pap a saját beszélő és hozzáállásával nem tudja a híveit megtartani, magához vonzani az hiába próbálkozik bármivel. ...volta ki a kocsmában akart misézni és hasonló vagy gördeszkázott most ez meg blograjongó lett és a püspükének tesz fel olyan kérdéseket amit ha tőle kérdeznének esetleg megharagudna...szóval ezek amolyan tehetséghiánypótló alkalmazások.
Csizmás Kond
@namihami: az, hogy az egyház létét az állami támogatástól teszed függővé. Több pénzük van nekik mit azt te el tudnád képzelni. Az, hogy az állam és az egyház bizonyos téren összekapcsolódik az még nem jelent semmit, ugyanis ugyanazon emberek életében vannak jelen. épületeik lettek mindenki számára elérhetőek hivatások lettek állami jogkörök stb amit te nem értesz mert fogalmad sincs az egészről.
36
@Horizont: Írtam, hogy az ő dolga, csak én is leírtam a véleményem.
nezelodo
@Csizmás Kond: "...nem vagytok hozzászokva az intelligens levelezéshez, beszélgetéshez...?...:"

Jól megröhögtettél ismerve az itteni hozzászólásaid stílusát és tartalmát!
Az idézett pásztorlevél tartalma pedig álnok, a pispek úr szóhasználata mézes-mázas, erőltetett módon szeretetet sugall, holott legszívesebben máglyára küldené a fődakota vegzálásáért a papját, ráadásul tőle sem tudtuk meg, ki is az a Habony Árpád
Csizmás Kond
@Horizont: ...szerintem aki nem gyakorolja a hitét mert a papokat nem szereti de amelyik szembepisil a széllel azt imádni kezdi...hát az kissé furcsaszerzet nem gondolod ?
A pap igenis foglalkozzon a híveivel de szerintem az nem a hívek érdekeit szolgálja ha a püspökétől kell megkérdezze éljen e az állampolgári kötelességével vagy hogy mit javasol kire szavazzon...Ha én tőled kérdezném te is rossz néven vennéd...
és ismételtem ..nem kell mindent összehordani házvezetőnőt, gyereket meg babámfarkát...így bárkit bármivel összefüggésbe lehet hozni...ha lehet szoritkozzunk a tényekre mert csak akkor tudjuk megérteni ha nem a kitérőket boncoljuk aminek semmi köze a témához.
Csizmás Kond
@nezelodo: ...hát ha annyira érdekel ki az a habonyi próbáld meg a guglit...
Csizmás Kond
@Horizont: jó üdülést... :)
ja és süllyedés...nem változtatok szintet...szerintem te szállsz el néha és úgy látod más süllyed...
justhpeter
Ha ez a mai keresztényi élet jellemzője, köszönöm, nem kérek belőle, maradok tovább is pogány.
Nil
A tragédia az hogy amikor a pap teljesíti amit a püspök kér, akkor azt felrója neki hibának.
VAjon hány gyereket rontott meg a püspök úr hogy ily magasra emelkedett? vagy "csak" homoszexuális?
Mindegy. A papokban nem lehet megbízni ... általánosítás jó magyar szokás szerint - bocs
kopacsijanos
A vallás és a papság kettő és különböző!A papok úgy csavarják a szót ahogyan akarják! Ahogyan őnekik megfelel!Szent István is azért lett szent mert a magyarság felét ki irtotta??A másik félelmében hívő katolikus lett ha nem akarta hogy felgyújtsák a házát megvakítsák és a fülébe forró ólmot öntsenek!!
kopacsijanos
Mennyi gyarlóságot követtek el az Isten nevében ![Inkvizíció] Még ezekért ugyanúgy nem kértek bocsánatot ahogyan a mocskos kommunisták sem az ő általuk elkövetett bűnökre !!
aremy
@Fradigege: most a csizmás kond kerekezik a bringás bicaján.
silber13
@Csizmás Kond: Szerintem @namihami 14:49-es kommentjében nem pénzosztogatást, hanem pénzosztogatót emlegetett vagyis a dagadt csúti huimpellérre utalt..
Csizmás Kond
@silber13: tudom, és azért tettem szóvá mert aki nem az adott témáról beszél vagy azt folyton megkerülve csak a saját vesszőparipáját zengi az egy beteges, rögeszmés ...elromlott kakukkóra.
Jozefina
Végre egy "kis pap", aki meri vállalni az elöljárójával való vitát és van saját véleménye. A püspök úrnak kellene leszállnia a "báránykái"-hoz és felvilágosítani őket, ha van kérdésük pl.: Habony-ról, vagy akár az orbáni álságos, hazug népszavazásról!!!
vadnarancs
Na ezért nem vagyok én vallásos! Seggnyalók, a történelem legnagyobb gyilkológépei voltak mindig is. A román köcsöggel meg ne foglalkozzatok, az a legnagyobb büntetés neki!
Bringás
A papságnak nem kellene politizálnia! Nem ez a dolguk ugyanis!
Valaki pedig ha szembe megy az elöljárójával, bizony kap az orrára!
namihami
@Csizmás Kond: Kezdesz hasonlítani arra a bizonyos autópályán szembemenő autósra.
Tudod mindenki szembemegy. Olvasgasd át figyelmesen a többiek hozzád és rólad írt véleményét (nem én írom) és ha még mindig az a véleményed, hogy én és mi vagyunk a hülyék és Te a nyerő, hát akkor legyél Te a sztár. Természetesen mindenki beteges és rögeszmés, csak T ti ketten, tudod a bringással, vagytok a szuper csávók. Elvégre mindenki lehet hülye, akár mi is, hiszen állampolgári jog.
Azért vagyunk egy páran, akik borzasztó irigyek vagyunk, hogy ti ilyen f@sza gyerekek vagytok. Legalább is a saját meglátásotok szerint.
Csizmás Kond
@namihami: Az, hogy ki a hülye te állapítottad meg nem én.
Most is az a véleményem hogy egy pap legfontosabb kötelessége az, hogy a híveinek a fiatalságnak tanítsa meg mi a hit, mi a vallás, és ha már ezt tudják minden részletével akkor nekifoghat egyebeknek is, különben ilyen kelekótya, okoskodó, semmittudó szájhős irkafirkálók válnak belőlük mint amilyen te is vagy.
...ez az én véleményem.
namihami
@Csizmás Kond: Megpróbáltam egy Fidesz-fasszal kulturált hangnemben tárgyalni. Nem jött össze. Láthatod, eddig kerültem a beszélgetésünkben ezeket a szavakat, ami persze nem jelentette azt, hogy nem ismerném őket.
Valószínűleg én vagyok a hibás, bár a többieknek a Te irányodba történő beírásai ebben némileg elbizonytalanítanak.
Mivel a kulturált hangnem számodra ismeretlen, kösz a további kommentjeidet, de számomra ezentúl a Pósalaki bácsi kategóriába kerülnek.
felnőttem kissé
Na ezekért inkább ateista a nép. Vak vezet világit vagy világtalan vakot, na meg a cenzura Jézus nevében 21 . század.
Bástya Béla Elvtárs
"Mert pásztor nélkül mit ér a nyáj?!" Béla evangéliuma 1.b
Cat Buster
Evangelizálni azaz az örömhírt közvetíteni nem egyenlő Orbán istenítésével, én úgy vélem.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.