Harminc percig kell egy beteggel foglalkoznia a háziorvosnak – ez a terv fekszik az Emberi Erőforások Minisztériumának asztalán. Ha megvalósul, sokan be sem jutnak a rendelőbe – írja a Bors.

Eredetileg szeptember 1-jétől vezették volna be a különös rendszert. Aztán elhalasztották jövő január 1-jére. 

Legalább fél­ órát kell faggatni a beteget a rokonok örökletes betegségeitől kezdve az étkezési, életviteli szokásokon át a káros szenvedélyekig, és csak ezután kezdődnének meg az általános vizsgálatok.

Az új törzskarton kitöltésével, a négyórás rendelés alatt körülbelül 15–16 beteget fogok tudni csak ellátni. Most ötven pácienst vizsgálok meg egy nap, tíz percet töltök egy-egy akut probléma feltérképezésével. A többi beteg ellátása még nem tudom, hogyan lesz megoldva. Az ötlet lehet, hogy jó, de kivitelezhetetlen

- mondta Loványi-Varga Tibor budapesti háziorvos.

67 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Perwool
Ezek hülyék! Egy háziorvos egy nap alatt, 10-12 beteget vizsgálna meg?? Mi van influenza járványkor?
Fél óra? Egy kisebb műtét (pl melanoma) kimetszése sem tart egy negyedóránál tovább!
Egy háziorvos egy lázas beteget faggat fél óráig? Miről??
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
szép új világ
Egyszerű fide$$ matek: Aki nem jut be a rendelőbe az nem is kerül semmibe.
Perwool
Ezek hülyék! Egy háziorvos egy nap alatt, 10-12 beteget vizsgálna meg?? Mi van influenza járványkor?
Fél óra? Egy kisebb műtét (pl melanoma) kimetszése sem tart egy negyedóránál tovább!
Egy háziorvos egy lázas beteget faggat fél óráig? Miről??
eugen4402
Különös egy intézmény ez a Balog Emmi... Vajon hogyan tudja elérni, hogy épeszű emberek 5 km-nél közelebb nem merészkednek hozzá..?
papa.49
Megint azok ,,alkotják,, a szabályokat akik hóthülyék hozzá, élen a pléh bánossal!!!
varrólány
Eddig is némelyik beteg annyi ideig volt bent az orvosnál azt lehetett hinni már műtik. Bár van aki meg arról panaszkodott nem foglalkozik vele eleget az orvos.
Aztán kielemzi a hallottakat megmondja melyik betegségre mennyi az esély , majd még több pszichoszomatikus beteg lesz.
Ez először lesz sok amíg minden beteget ki nem kérdeznek , aztán már ránéznek a kartonra (jaj hülye vagyok már gépen vannak az adatok azért veszik el néha) és megmondják mi a baja a betegnek mert a családban már volt ilyen . Sajnos sokszor csak azt nézik mi van a gépben nem is a betegre a személyre figyelnek hogy mit mond.
human
Már megint ötletelgetnek csak a szakmával felejtenek el egyeztetni.
wagabund
mint tudjuk, most nyolc perc jut a kedves biztosítottra(az sztk-ban, ahol baromi hosszú sor áll az időpontért)...az pont arra elég, hogy a gyógyszereit kiírják, oszt mehet isten hírivel...ha netán rosszul is van, vagy panaszkodik, akkor borul minden...
magyarbakancs
Fél órát faggatni a beteget az orvosnál?
Aki ezt kitalálta az nem járt még házi orvosnál az biztos.
Melyik unatkozós Fideszes-Keresztény vadbarom fejében talált ez a gondolat utat?
Ezek olyan sötétek,hogy a NEGRO cukor világítana a szájába.
justhpeter
Ostoba kormány ostoba rendeleteket hoz és azt képzeli, hogy a hátköznapi beteg is olyan ostoba, hogy nem szarja le az ostoba rendeleteit. Elmondjam az orvosnak az élettörténetemet fél órában a felmenőmtől öröklött bajaimmal együtt ? OK, kezdjük. Bokorban születtem, a gólya hozott... ezzel mit fog kezdeni az orvos és Istennek az az ostoba jószága, aki ezt kitalálta ?
Macskaszem
Ez mind nagyon szép, de honnan lesz annyi háziorvos? A meglévő háziorvosok nagyrésze idős, a fiatalok meg elhúznak innen, mint a vadliba. Már most sem jut mindenkinek háziorvos, még egyperces sem. Nem tudom mi ebben az újabb agymenésben a ráció, de számunkra semmi jót nem jelent, az biztos.
eugen4402
Őszintén tisztelt háziorvosomnak üzenem: Drága Doktornő, ne figyeljen rájuk...
Szabadjon emlékeztetnem: voltak már hülyébbek, és lesznek még hülyébbek.
A lelkiismeret konstans. Ahogy eddig is az volt...
Eriksson
Biztos, hogy megint én vagyok a hülye, de nekem az egészből az jön le, hogy minden egyes ÚJ BETEGet kell kikérdezni, mielőtt a háziorvos nyilvántartásba veszi. A beteg feltérképezése után már lehet akárhányszor influenzás, nem kell új és még újabb nyilatkozatokat tennie.
Nil
Ha genetikai alapon akarnak új társadalmat létrehozni, akkor ez lesz az alapja- lásd Gattaca c film.
HA egy nő azért vágatja le a mellét mert az anyja mellrákos volt, annak fogalma sincs hogy is működnek valójában a gének- ahogy sok orvosnak és genetikusnak sincs
sokanvagyunk
Ezt a tervet kieszelő biztos magából indult ki, dadogós lelkem? - kevés lesz a fél óra... :)
Mobil123
@Eriksson: Új törzskartonról van benne szó. Az én értelmezésem szerint minden betegnek ezt az új kartonját kell kitöltenie . Egyszer csak a végére ér . Persze ez sztem az elején lesz borzalmas hosszú mivel egyidő után csökkenie kell a betegeknek akiknek meg kell csinálni a kartonját.
Eriksson
@Mobil123: Régi betegeknek van már ilyen kartonja, a háziorvos folyamatosan bővíti. Volt már olyan is, hogy megkérdeztem az orvosomat, hogy a cipőméretem nem érdekel senkit?
szaboria1
Azért jó lenne ha a propi is teljes cikket adta volna le. Mert ez szerintem az első alkalomra szól. Ma már nem vezetnek kartont az orvosok mint régen ha költözés vagy más miatt lett orvos váltva akkor vitte a kartonját és abból tudta az előzményeket orvos a beteg állapotáról. Ma még nem igazán működik amit terveztek, hogy minden máshol kezelt adatot megkapnak. pl. ha szakorvosnál vagy kórházba vagyok vinnem kell a zárójelentést mert az orvosom nem kapja meg. Pedig arról volt szó mindent meg kapnak ha másol kezelik a beteget.
varrólány
@Eriksson: Nem te vagy a hülye vagy akkor már ketten vagyunk mert én is így értelmeztem. De tényleg van olyan hogy eltűnik a gépből az adat mert fejlesztés van . Vagyis megvan csak valahol elő kell keresni .
Eriksson
@varrólány: Értem, s a kézi karton az nem keveredhet el. Alapjában egy háziorvosnak nem kell a betegéről mindig minden adat egyszerre. Ha valamire mégis kíváncsi, egyszerűbb megkérdeznie pl, hogy hány szívbeteg testvérem van, mert feltételezem ez nincs benne az alapadatokban.
Ez az egész inkább egy országos szociális felméréshez szükségeltetne, amit nem feltétlenül a háziorvosoknak kellene elvégezniük.
Mobil123
@Eriksson: :-))) Elvileg az is érdekelhetné :-))) Komolyra! Nem tudhatjuk milyen kifacsart kérdések vannak az új kartonon ami a régin nem volt , ami arra ösztökéli a rendzsert hogy végképp minden nemű ellátást megvonjanak az embertől.
Nil
@Eriksson: Sok embernek, aki mert másképp gondolkodni, kutatni, és rájönni fontos dolgokra. Mivel ez a tudás a gyógyulást segíti és nem a kezelést ( a tünetek elnyomása gyógyszerekkel) ezért tiltják, lejáratják.
Eriksson
@Mobil123: Gondolod, hogy a mindennemű ellátás azon múlik, hogy páros számú-e a lakásod vagy, milyen levest szeretsz? (na jó, ezt viccnek szántam)
Mobil123
@Eriksson: Lehet itt tudni ?? Valami okának kell lenni ennek az új szarakodásnak.
Eriksson
@Nil: Igen, ez alapvető dilemma. Na de honnan tudjuk, hogy kinek van igaza? Az orvosnak vagy a sarlatánnak? Talán azért van több bizodalmunk az orvosokban, mert ők a nevüket, hivatásukat teszik mérlegre, míg a önjelölt természetgyógyászok vagy igazat szólnak, vagy sem. Nincs veszteni valójuk, legfeljebb a bevételük.
Eriksson
@Mobil123: Esetleg megkülönböztethető lenne, hogy valaki 4 gyerek és 3 műszak mellett gatyásodott le, vagy a mérhetetlen szabadságvágy következményeitől? Mondjuk ez sem orvosi kérdés, inkább szociális felmérés kérdése.
kiscsillag66
Ezek csak baromságokat tudnak kitalálni. Így is sok a beteg, ezután még több lesz.
varrólány
@justhpeter: 10:52 Én nem hiszem hogy ez a mi javunkra van . Mindig azt tàmogatjàk kötelezik ami hasznot hoz.
Megtudják milyen betegségekre van hajlamunk màr megelőzésként ajànlhatjàk a gyógyszereket. Az egyik legjobb üzlet a gyógyszer fogyasztás.
eszegfu
@Eriksson: Megnyugtatlak: nem vagy "hülye"! Pusztán logikusan gondolkodtál! Ez a történet most arról szól, hogy uj törzskarton rendszert vezetnek be, igy nyilvánvalóan kell az a fél óra minden betegnél, mivel mindenféle uj adatokat kell rögziteniük. Mintha olyasmi is lett volna, hogy akkor emelik majd a háziorvosok "pontpénzét", ha készek az uj törzskartonokkal. Nem emlékszem a pontos időre, de már évek óta u.azt a pénzt kapják, most aug.ban kaptak átlag havi 140 eF-ot januárig visszamenőleg... vagyis valami ilyen emelést nem kaphatnak meg. Nyilvánvalóan ha az uj rendszer kész, akkor már csak az "uj" betegekkel van ennyi dolguk.
eszegfu
@Mobil123: Bocs., de csak most vettem észre, hogy Te is u.azt válaszoltad @Eriksson-nak!:))
Eriksson
@eszegfu: Köszi. :))
Mostanában tényleg lehet olvasni, hogy a H.orvosok kapnak majd valami pluszpénzt. Lehet, hogy ezen kartonok megalkotása lesz a feltétel?
Vicces, nem?
Mobil123
@eszegfu: :-)) legalább megnyugodtam hogy más is értelmezi úgy ahogy én :-))
justhpeter
@varrólány: Az alap szerintem az, hogy adatgyűjtés kell. Mert ha nem ez lenne a lényeg, akkor gondolnának arra, hogy az állapotom évről évre változik, ami egyszeri felméréssel nyilván követhetetlen.
Eriksson
@justhpeter: Gondolom, hogy az első felmérés a bázis. A későbbi kiegészítő adatok értelemszerűen mutatják majd a változást.
eszegfu
@Eriksson: Most hezitálnak, hogy a plusz pénzt a kartonok "megalkotásának" feltételéhez kössék, vagy se. Pedig ezt a pénzt a háziorvosoknak már régen beigérték, de akkor még nem volt ezt a kartonos-ötlet. Csak ugy elgondolkodtam: pl. anyukám 92 éves és ha őt kérdeznék a betegségeiről, amiből lehetne mondjuk következtetni az én jövőbeni betegségeimre, hát nem sokra mennének vele...
Eriksson
@eszegfu: Elgondolkodtam azon, amit írsz az Édesanyádról, koráról, esetleges betegségeiről. Mint ahogy írod, semmilyen következtetést nem lehet levonni szerintem se, mert egészen más benyomások érték élete során, mint az utána, meg utána következő generációkat.
Más. Vannak kifejezetten időskori betegségek, mint pl. az Alzheimer-kór. Bárki kapásból rávághatja, hogy a családjában ilyen sose fordult elő, holott lehetséges, hogy csak a felmenők közül senki nem érte meg azt a kort, amikorra kifejlődött volna. Ugrott a felmérés hitelessége.
eszegfu
@Eriksson: Bingóóóóó! Ilyenekre gondoltam! A felmérés lényege meg pontosan a népesség egészségügyi felmérése és az esetlegesen kialakuló betegségekre való fokozott figyelés lenne. Nem értek hozzá, de talán 50-60 éves kortól visszafele lenne érdemes regisztrálni a betegségeket.
bencemacska
@szaboria1: Két példány zárójelentést ad a kórház: Egyik a tied, a másikat a háziorvosodnak kell adni!
szaboria1
@bencemacska: Akkor kapaszkodj meg mert egyet kaptam. Én fénymásoltam le a háziorvosnak.
Eriksson
@szaboria1: Ezek szerint ez alternatív, mert nekemnek 3-at adtak legutóbb. Amikor az egyiket elvittem a doktorbácsimnak, az bemásolta a gépébe oszt visszaadta, vigyázzak rá én. Egyszerűbb lett volna, ha a kórház a zárójelentést rögtön az ő gépére küldi, s nekem csak egy pld-t ad, emlékbe.
szaboria1
@Eriksson: Igen érdekes mert a kórházban nem kellett semmit sem oda adnom a régiekből mert ott már a 10 évvel ezelőtti is be lett másolva a számítógépükbe.
bencemacska
Nagyon nagy biznisz is lehet benne, meg nagyon nagy embertelenség is. Ha megvalósul valakinek az az álma, hogy mindenkiről mindent tudnia kell.
Összekapcsolják az összes adatokat az ujjlenyomattól a genetikai térképig.
A DNS túl drága ahhoz, hogy azt is hozzátegyék.
Pl. Nem vesznek fel a kórházba megműteni a vakbeledet, mert az adatok alapján két év múlva úgyis elvisz a most kezdődő, - általad nem még nem tudott - Alzheimer-kór! Spórolnak két év nyugdíjat, amit el lehet költeni a királyra!!!-:)))
Eriksson
@szaboria1: Szakrendelésekre is mindig csak az utolsó dokumentumot kell vinni, hogy képbe kerüljenek. A háziorvos ebből a körből (legalábbis egyelőre) ki van rekesztve.
Eriksson
@bencemacska: Ha ez ilyen egyszerű lenne! :))
bencemacska
@Eriksson: Nem minden kórház van összekötve! Ha területen kívülre kell menned, vagy ott ér baleset, kezdheted a gyűjtögetést, mert hiába mondod, hogy a múlt héten kezeltek a másik kórházban.
Nem beszélve arról, hogy nem fogadják el a két hetes laborleletet!
szaboria1
@Eriksson: Szakorvos válogatja mert van aki nem szereti nézegetni a számítógépet, inkább a papírt olvassa el.
Eriksson
@bencemacska: 16.58 Hááát, így még nem jártam.
Eriksson
@szaboria1: Akkor az vagy nagyon képben van veled kapcsolatban, vagy nem vagy a gépében, vagy nem érdekled igazán.
Manapság már az orvosok leginkább a gépet nézegetik a beteg helyett, jobban tudják mi a baja, mint ő maga.
bencemacska
@Eriksson: Örülj neki, én teljesen kimerültem bele, pedig nem engem kellett műteni, hanem a férjemet!!!
Novemberben írta le először a sebészorvos, hogy műteni kell, és most a hónap végén megyünk kontrollra, hogy sikerült-e!
( A közbenső időszakot el kellene felejteni, mert ... Az biztos, hogy én nem vállalnék magamért ilyen tortúrát!)
Eriksson
@bencemacska: Olyan nagyon nincs minek örüljek, bár engem nem kell már műteni (legalábbis remélem, mert márciusban megejtettek egy koszorúér tágítást), de ez az évem elment kórházakra, szakrendelésekre, háziorvosra, és még nincs vége.
Szerencsét kívánok a férjednek, hogy minél kisebb megrázkódtatással ússza meg ezt az időszakot.
bencemacska
@Eriksson: Köszönöm, de - ha egy üzlet elindul - nem volt beteges, nem is ismerte a kórházakat belülről, viszont sajnos 2010 óta minden évben műtötték valamivel, de az idén kétszer!
Te is túl leszel rajta biztos sikerrel.
Még jó, hogy már nem kell napokig a kórházban lenni egy-egy műtéttel, max. másnap lehet hazamenni!
Eriksson
@bencemacska: Ó szegény. Biztos nagyon belefutott valamibe. :((
Adott a műtét jellege, hogy mehetsz-e. Aztán, ha probléma adódik, megnézheted magad.
wagabund
Ma elmentem a háziorvosomhoz. Első voltam, vittem a különböző leleteimet, meg amit még előírt...alaposan átnézte, megvizsgált, vérnyomást mért, megfelelő gyógyszert írt, stb..stb..huszonöt percig voltam bent, beutalóval, receptel a hónom alatt jöttem ki a rendelőből...az előtérben baromi sokan voltak, nem értették mi tartott eddig...valaki megszólalt, nyugi emberek, januártól ez lesz..

én meg behúzott nyakkal osontam ki az előtérbe...jééézusom...mi lesz itt?
Nil
@Eriksson: Bocsi de azok ugyanúgy orvosok és nem sarlatánok. Csak észrevettek valamit, elkezdték kutatni és rájöttek és be is bizonyították hogy meg is lehet gyógyulni betegségekből- nem kötelező vele együtt élni.
De a magam részéről- ha egy "sarlatán"nak köszönhetően meggyógyul a pajzsmirigy túlműködésem- mint ahogy meggyógyult, akkor nem érdekel hogy az orvos szerint tanuljak meg együtt élni a betegségemmel.
Így járt a lányom is az epilepsziájával. Tényleg nagy baj hogy nem kell epilepsziásként leélni az életét
egyember
@eugen4402: Pedig a hülyeség nem érintéssel terjed ...
egyember
A háziorvosok nyilvántartási rendszere -amennyiben egyáltalán van ilyen- változó. Az enyém visszamenőleg tíz évre is megtalálja, hogy mikor mivel mentem hozzá, mi volt a diagnózis, mit tett, milyen gyógyszert adott stb. Néhány éve minden eredmény (szakrendelő, labor, kórház) hozzá (is) befut. Barátom háziorvosa (akinek a rendelője az enyém mellett van) mindent a pácienstől kérdez (mikor, hol volt utoljára, milyen gyógyszert szed stb.). Pedig a barátom sem új páciens.
Veleda
Szerintem a lelkiismeretes orvos már eddig is alaposan kikérdezte a páciensét, és minden adat már a gépben van róla. Szerintem az is jó, ha a felmenőkről is adatokat gyűjtenek, mert igenis nagy a valószínűsége, bár nem törvényszerű, hogy a szülőktől átörököltünk betegségeket, vagyis hajlamot arra.
Valamennyien apuból és anyuból vagyunk. Az ő betegségeik bennünk vannak, csak kérdés, hogy mikor jönnek elő, vagy életmód váltással megelőzhetőek -e ezek a betegségek.
Én örülök annak, ha a doki foglalkozik velem félórát, és igenis elvárom, hogy minden kérdésemre választ kapjak.
mariaberta
Az idióták újabb marhaságot akarnak bevezetni, hogy már ne csak a rendelőkbe és a különféle vizsgálatokra kelljen bejelentkezni, majd ide is kapunk időpontot, és két három hónap múlva sorra is fogunk kerülni, mint pld, egy csípőprotézis műtétnél. Remek.
kukac50
Reggel hattól este tízig rendelnek az orvosok? Most is órákat kell várni mire sorra kerülök.
Ha bevezetik csak több nap után kerülhetünk orvos elé, addig van esély meghalni is.
Ezt akarják???
nem tibi
Én már kifalsultam az idők folyamán . Időpont ? 21 percet vagyok hajlandó várni azután távozom .Ha korház a városszélént akarok nézni akkor bekapcsolom a retro tv-t .:-((((( Általában másnap de 3 hónap múlva kapok új időpontot . :.-((((((((((((((((
nem tibi
Nem fizettem eleget ?
De . A lehetőségeimhez képest megkapták amit kaptak .
Kérdés ? Adjunk vagy ne Adjunktus ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.