Egyetlen békéscsabai fiatal se fejezze be úgy iskolai tanulmányait, hogy nem készítette el saját csabai kolbászát, ezt a kezdeményezést tűzte zászlójára a Csabai Kolbászklub Egyesület – mondta pénteken Hégely Sándor elnök.

Kifejtette: a kolbászklub – amelynek körülbelül háromszáz tagja van – már két éve foglalkozik azzal, hogy a fiatalokat megismertesse a disznóvágás hagyományaival és a kolbászkészítés fortélyaival. "Mindig csillogó szemmel távoznak a gyerekek, amit nagyon jó látni" – fogalmazott.

Kovács Nóra klubtag kezdeményezésére ezt a feladatot igyekeznek "magasabb szintre" emelni, ezért pénteken egy megállapodást is aláírnak a Békéscsabai Evangélikus Gimnázium igazgatójával, Köveskúti Péterrel, miszerint az iskolába járó diákok például az osztályfőnöki órák keretében meglátogatják a csabai kolbászházat, ahol disznóvágás-bemutatón vesznek részt és saját kolbászt készítenek – mondta Hégely Sándor.

Hozzátette: a tervek szerint hetente egy-két alkalommal tartanának ilyen interaktív órákat a diákoknak.

Az egyesületi elnök – aki a Csabai Kolbászfesztiválnak is az igazgatója – elmondta: Békéscsabán kereseti lehetőséget jelent a kolbászkészítés, hiszen nagy igén van a minőségi, egyedi termékekre. A fesztiválon már második éve egy húszas éveiben járó, a kolbászkészítést a szüleitől elsajátító fiatal nyerte el termékével a fesztivál fődíját, a Kolbászkirály címet. Ebből Hégely Sándor arra következtet, hogy van igény e tudás elsajátítására. Hozzátette: azt is látják, hogy a fesztiválon az ifjúsági kolbászgyúráson egyre több csapat vesz részt, idén összesen csaknem kétezer gyerek gyúrta a kolbászt.

Pénteken Szarvas Péter polgármesterrel és Hanó Miklós alpolgármesterrel is aláírnak egy megállapodást, ugyanis a városvezetők és a képviselő-testület is támogatja a kezdeményezést – közölte az elnök.

Hégely Sándor elmondta, egyéb módon is igyekeznek megszólítani a fiatalokat: óvodásoknak, alsó és felső tagozatosoknak, valamint középiskolásoknak pályázatot írtak ki, hogy egy disznóvágás általuk legemlékezetesebbnek tartott pillanatait örökítsék meg. Valamennyi korosztályból díjazzák majd a legjobb pályázatot és a beküldő diák pedagógusát.

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

wagabund
..."Egyetlen békéscsabai fiatal se fejezze be úgy iskolai tanulmányait, hogy nem készítette el saját csabai kolbászát, "...

és egyetlen fiatalnak sem kellene úgy felnőtté válnia, hogy nem látott ellést, szarlapátolást, almozást, hajnali etetést, moslékkeverést, ólszögezést, szartól tocsogó baromfiudvart, nem látott torokelmetszést, vérkifolyatást, nem látott kegyetlen élőállatszállítást, vágóhídi terelést, varakozást a halálsoron, aztán így-úgy a vágást, bélmosást(ez a legizgibb egy pestinek), aztán irány a bontás...a kolbászkészítés már csak ujjgyakorlat tisztelt vegetáriánusok, akik írtóznak minden élőlény elfogyasztásától...

az igazi állatkínzásról most ne is essék szó...csak a kolbászkáról, ami nekem is itt lóg a kamrában...mert én vagyok a tápláléklánc tetején...

ezt a kommentet düh vezérelte, az indulat íratta..
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
CsipkeRózsa
Nem lehet elég korán elkezdeni a munkaerő utánpótlását. Szegény gyerekek, ilyen véres csábítást kell átélniük.
wagabund
..."Egyetlen békéscsabai fiatal se fejezze be úgy iskolai tanulmányait, hogy nem készítette el saját csabai kolbászát, "...

és egyetlen fiatalnak sem kellene úgy felnőtté válnia, hogy nem látott ellést, szarlapátolást, almozást, hajnali etetést, moslékkeverést, ólszögezést, szartól tocsogó baromfiudvart, nem látott torokelmetszést, vérkifolyatást, nem látott kegyetlen élőállatszállítást, vágóhídi terelést, varakozást a halálsoron, aztán így-úgy a vágást, bélmosást(ez a legizgibb egy pestinek), aztán irány a bontás...a kolbászkészítés már csak ujjgyakorlat tisztelt vegetáriánusok, akik írtóznak minden élőlény elfogyasztásától...

az igazi állatkínzásról most ne is essék szó...csak a kolbászkáról, ami nekem is itt lóg a kamrában...mert én vagyok a tápláléklánc tetején...

ezt a kommentet düh vezérelte, az indulat íratta..
Csizmás Kond
Igenis nagyon jó kezdeményezés. Ez az élet rendje és hazudik az aki azt vall, hogy eszik de azzal nem árt senkinek semminek.
Csizmás Kond
@Horizont: Szerintem se viszont azt biztos elmagyarázzák, hogy nem a hűtővitrinbe terem a kolbászhús.
Nálunk ma is egyik legfőbb élmény a disznóölés és pörzsölés a kicsik körében , olyankor nem kell kétszer mondani, hogy ébresztő...:)
ila51
@Csizmás Kond: 17:35...én már előtte este el sem akartam aludni , nehogy elmulasztjanak szólni...mondták nyugodtan aludjak el
Csizmás Kond
@ila51: ...amikor a megsütött fület megkóstolhattuk...vagy a bőrt ami felpattant a szalonnáról...az volt az igazi...:)
Csizmás Kond
@Horizont: ...azért ma sem mindenki vág disznót...ma is megvan az ára a jónak.
feleselek
Ezek után, már csak azt remélem, hogy a disznóvágásról szóló ismertetést, nem a Darnózseliben élő hentes és mészáros fogja tartani a gyerekeknek...
feleselek
Mindenesetre mindenképpen hasznosnak tartom és főleg a városi gyerekeknek, nem ártana megismerniük az asztalra kerülő ételek eredetének, feldolgozásuknak sorát, nehogy azt higgyék, hogy a husáru, legyen az bármilyen állat a boltok polcán, zacskóba csomagolva születik és várja a vásárlót...!
Cicamama55
A szüretekhez hasonlóan, élménydús esemény a disznóvágás is. Én nem tartom rossz ötletnek, hogy közvetlenül láthatják a gyerekek, hogyan, mivé dolgozzák fel a húst. Mellesleg ezeket az eseményeket a rokonság, baráti társaságok közösen szervezik, így közösség formáló ereje is van.
wagabund
@feleselek: 18.58...

bocs, ezen felröhögtem! de talált!
wagabund
Még akad néhány panellakó is, aki nem tud felejteni, és teszi a dolgát...az osanban tátott szájjal álltam a kasszánál, amikor egy korombeli bácsi féldisznót tolt a bevásárlókocsiban..a pénztáros nevetve kérdezte, maga is disznót vág?
-igen, de csak panel-lakó módra...ebből csak a füstölnivalót visszük ki a lakásból...
Tekla
Legalább tudják , hogy milyen az íze . Mert a legtöbbnek ilyen luxusra sosem telet még !
Veleda
Aki azt hiszi, hogy ez egy haszontalan kezdeményezés, rosszul hiszi. A gyerekeket igenis érdekli minden, ami körülöttük zajlik. Csak az értetlen felnőttek tolják félre a gyerekeket, aztán később csodálkoznak, hogy nem akarnak dolgozni. Pedig a gyerekek akarnak és érdeklődőek, tanulékonyak.
Tapasztalják meg, hogy miből lesz a kenyér, a kolbász, hogyan kell sütni-főzni-tartósítani.
A 10 éves unokám megkérdezte, mi az a savanyú káposzta, és hogyan kell azt csinálni. Átmentünk a boltba vettünk 2 fej káposztát. Leszeltük és mindent megmutattunk neki. A legjobban a tetejére rakott kő tetszett neki. Úgy vitte haza azt a káposztát, mint valami kincset.
A kolbászt töltő gyerekek is élvezni fogják azt, amit csinálnak.
Bástya Béla Elvtárs
Vigyék el kukoricatörésre, szüretre, burgonyaszedésre... is!
1magyar
Én önkéntes alapon tenném ezt. Nem mindenki "kemény idegzetű" gyerek.
emerencia
@Bástya Béla Elvtárs: Ezek remek dolgok, ha nem szivatásból, un. munkára nevelési célzattal csinálják. Minket is vittek anno, nagyon szép élmény volt de az is előfordult, hogy gúnyolás, lealázás lett a vége. Ezt nem szabadna megengedni. Ezért vannak a pedagógusok, hogy ne engedjék.
emerencia
@1magyar: Én is ilyen voltam, sokáig nem is csinálták előttem. (Igaz mi disznót már nem vágtunk.) Anyukám egyszer aztán a kezembe adta az egyik csirkét, a másikat pedig nyíssz, csak úgy folyt a vér a tányérba... kb. 6-7 éves lehettem és sírtam, tiltakoztam, hogy az én csirkémet ne gyilkolja le! Apuval türelmesen megmagyarázták, hogy ez az élet rendje. Reggelire megettük a hagymásvért, ebédre a többi alkatrészt én pedig nagyon nehezen megértettem, hogy ez van. A mai napig képtelen lennék legyilkolni és kizsigerelni egy állatot de a konyhakész húsból finom kajákat csinálok.
kiscsillag66
@wagabund: Tökéletesen egyet értek Veled. Már attól rosszul voltam, hogy elolvastam. Csak az zavar, hogy a gyerekek látszólag élvezik ezt a vérengzést.
panellproli
A fő hentes OV vezetésével tartott OF órák is bevezetésre kerülnek
eugen4402
@emerencia: 07:03 Most, hogy írtad, eszembe jutott, hány üzem- és gyárlátogatásra vittek minket is a tanarak. Vonattal, busszal, de néha teherautó platóján vitték az osztályt, a környező városokba, de szinte minden iparágról volt valami halvány fogalmunk, mire pályát kellett választanunk. Persze akik nem szívesen vesznek részt a "véreskezű" programokban, őket nem szabadna kötelezni rá.
levarosbukta
Hülyék ezek! Ahelyett hogy a felcsúti gázszerelőhöz vinnék őket a hogyan legyünk néhány év alatt milliárdosok tanfolyamra. A rossebet se érdekel a kolbásztöltés!
namihami
Na most képzeljétek el, hogy egy ilyen esemény közben, amikor pörzsölik, vizet forralnak, forró vízzel mossák, a katlanban olvasztják a tepertőt és egyéb, békés, nyugodt dolgok folynak, na akkor ott lábatlankodik, ugrál, egymást b@sztatja 10-20, vagy akárhány gyerek. Vajon egy-egy iskola (nyilván városi, mert a falusi gyereknek ez nem hír, ráadásul egyenként végig nézhetik) tanulói közül mennyi lenne a disznóval szolidáris áldozat.
Úgy is lehet, hogy a gyerekek addig benn lesznek a disznóólban, a többi disznó mellett, de akkor mégis mi értelme lenne a dolognak. És csak úgy mellékesen. Már mi a bánatos lóalkatrésznek kellene mondjuk egy városi gyereknek mindezen ""fortélyokra"" szert tenni? Nagy valószinűséggel a büdös életbe nem fog élő disznóval találkozni. Lásson, mert meg nem tanulja, valami olyat, amire a qrva életbe nem lesz szüksége? Ha a folyamatot akarják neki bemutatni (mondjuk azt is minek), akkor egy ofő óra és egy videóvetítés erre bőven elég.
soljanka
Nos, én panelpatkány vagyok. Persze a mamiéktól kapott disznótorost nagyon szerettem.
Viszont életem első disznóvágásán orvost hívtak hozzám, mert elájultam.
Ezáltal ez volt az utolsó is.

Ez nem egy üveggyár, vagy egy pékség, amit érdemes megmutatni gyerekeknek.
Akik vágnak otthon, azok úgyis megtanulják, és ha van kedvük majd felnőttként is csinálják, de kötelezni erre őket...
Yoda69
Mi lesz a vegasokkal? Oket gondolom majd egy paradicsom farmra viszik.
Bástya Béla Elvtárs
@emerencia: Szivatás nem egyenlő munkára neveléssel!
ila51
@Szeparepa2: de igazad van !...hisz ami vérzik arra ragtapasz , ami nem arra pálinka
emerencia
@Bástya Béla Elvtárs: Egyetértek, pontosan ezt akartam mondani.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.