A korábban a Fideszt egyértelműen támogató konzervatív társaság, a Professzorok Batthyány Köre csütörtökön jelentette meg legújabb, „az ország állapotáról” szóló elemzését, amiben meglepően kemény gondolatokat fogalmaznak meg.

Az országban a valóság és a látszat minden korábbinál jobban összekeveredett, és természetesen a látszat uralkodik. Ez nem használ sem a kormánynak, sem a polgároknak

– írják rögtön a bevezetőben, amelyben kicsit szabadkoznak, hogy a kritika „gyújtópontjában” szükségképpen a kormányzó erők állnak, de ez „jobbító szándékú”, és ettől még a kormánypártok nézetei továbbra is közel állnak a körhöz. Már csak azért is, mert 

a mai ellenzék semmiféle reális alternatívát nem képes felmutatni a gazdaság és a társadalom előtt álló kihívásokról, sem 2010 előtt, sem azóta.

A professzorok elismerik a gazdaság fejlődését, de megjegyzik, hogy „van még tennivaló a versenyképesség növelésével kapcsolatban”, főleg, hogy hamarosan már nem lesznek EU-s források. Ez a finom megjegyzés aztán átcsúszik sokkal keményebb kritikába:

A versenyképességet rontja az iskolarendszer, a felsőoktatás és a szakoktatás hanyatlása, valamint az egészségügyön való takarékoskodás.

A professzorok is csak hallották, de megjegyzik, hogy még mindig komoly bizonytalanságot okoznak „a hirtelen felindulásból meghozott törvények”, illetve hogy a kormány a döntéseit „sokszor felületes helyzetfelmérés alapján, 'erőből' hozza”, és nem hallgatja meg a jogos kifogásokat. És ami még rosszabb:

A versenyképességre igen rossz hatással van a minőségi munkaerő kiáramlását okozó alacsony bérszínvonal.

A korrupcióról szólva azt írják: 

Aggódva figyeljük a kormánytisztviselők és politikusok ellen emelt egyre gyakoribb és egyre súlyosabb gyanúsításokat.

Bár a szöveg úgy fogalmaz, hogy ezeket a vádakat a sajtó és az internet publicistái terjesztik, annak ereje „olyan meggyőző”, hogy a köztudatba akkor is úgy fészkelik be magukat, mintha tények volnának.

Úgy tűnhet ugyanakkor, hogy ezeket elnézi a közvélemény, de „minden el nem ítélt vétek nehezen kitörölhető foltot ejt azon testület (párt, hatalmi szerv) becsületén is, amelyhez a gyanúba keveredett személy tartozik”.

A politikai közösségnek ki kellene közösítenie korrupt tagjait

– írja a Professzorok Batthyány Köre.

35 hozzászólásarrow_drop_down_circle

solidedge
"A politikai közösségnek ki kellene közösítenie korrupt tagjait". Ennek teljesítése után a Fidesz létszám hiányában feloszlana.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
papa.49
Nocsak, nocsak, ébredeznek a prof urak???
solidedge
"A politikai közösségnek ki kellene közösítenie korrupt tagjait". Ennek teljesítése után a Fidesz létszám hiányában feloszlana.
vonotok
Vajon a jobb és baloldali értelmiség képes lesz egymásra találni? közösen megfogni a szekér rúdját, megmutatni merre van a helyes irány, És lesznek e akik majd megfogadják a útmutatót,
Félek ehhez sajnos generációknak kell felnőni. Mindez köszönhető a " nagy árok ásóknak ".
bakegya
...ÉS AKKOR KI KORMÁNYOZNA,de ami ennél is jobban érdekelne URAIM, MERRE VAN AZ ERRE?
Eladott Ország
"Azt pedig mindannyian tudjuk, hová jutottunk mára. Üzleti, mégpedig családi üzleti
vállalkozássá lett az ország, lebutított, megfélemlített alattvalókkal, elvtelen talpnyalókkal és
örök boldogtalanságra kárhoztatott uralkodóval. Hiába a kert végébe épített stadion, hiába az érinthetetlenség, a mindenhatóság illúziója, a suttyomban összeharácsolt vagyon, a saját lábon álló gyerek ­vő­ szomszéd. Az kell, amit nem kap meg. És bármennyire céltudatos a személyiségzavar, valahol mélyen tudja, hogy nem elég. Nem elég Kósa okos tekintete, a pénzért őt éltető sajtómelósok hamis rajongása, a hatalomhoz döröglőző másod­ és harmadvonalbeli művészek, a huszadrangú politikai elemzők és filozófusok holdudvara. Bármennyire elégedettnek kellene lennie, nem az és soha nem is lehet az. Nem tudott bekerülni abba a körbe, ahol nem pénzben és hatalomban, hanem emberségben mérik a
belépőt. A valódi szellemi holdudvar helyett épített olyat magának, ami pénzért kapható. Olyan is. Boldogtalan is. Márpedig ha a vezér boldogtalan, mindenki boldogtalan körülötte. Ezért igyekeznek tűzzel vassal irtani mindent és mindenkit, aki és ami szabadabb, tisztább, őszintébb, jobb, emberibb. Itt tartunk most és ez még nem a vége. De egyszer vége lesz. Csak az a vég szép már nem lesz, mert nem lehet."
karma1
@Eladott Ország: Koszonom a hozzaszolasodat,... Minden benne van...:o)
karma1
Szoval ez a sok elmeroggyant seggnyalo Alzheimy-s hulye kijott egy pillanatra levegozni orban farabol?
Es lam a vilag megsem olyan, mint ahogy a szazadveg, KSH, median, mittudomenkicsoda megprobalja csodaszepre kozmetikazni a nagy semmit...
Ne feljetek, oregek, benneteket majd kulon osztalyra raknak az ujranyilo OPNI-ban, hogy tovabbra is tudjatok a hulyesegeteket osszehangolva szajkozni...
Kar, hogy a tehetsegeteket, a tudasotokat nem a nemzet, hanem egy elmebeteg javara forditottatok...
Olyan is az eredmeny,...
Zeta
Nyugodtan , burkolás nélkül leírhatták volna, hogy ez most kire vonatkozik!
nyanya001
Majd betiltja ezeket is a nagyeszű Rezsi Szilárd oszt jó napot !
quadrocopter
Hétfőn hajnalban házkutatás, 100 rendőr, még a szomszédokat is előállítják, mert a szokásos cimke szerint " nem tuggyuk mibű gazdákonnak!" és a folyosón is volt egy fotó Sorosról!
namihami
Gáz van Viktor--lazul a fegyelem?
Itt az ideje, hogy az ő anyagi viszonyaikra is ellenőrt küldjél. Majd kapnak a renitenskedők a pofájukra.
Azért remélhetően némi anyagi dotáció hatására néhány elkóborolt báránykát sikerül visszaterelni az akolba és akkor helyreáll a rend. A többi pedig feleslegessé válik és lehet őket kiközösíteni.
Szókrakész
"A politikai közösségnek ki kellene közösítenie korrupt tagjait"

Akkor nem is maradna politikai közösség!!!
Szókrakész
"a mai ellenzék semmiféle reális alternatívát nem képes felmutatni a gazdaság és a társadalom előtt álló kihívásokról, sem 2010 előtt, sem azóta."

Ez igencsak égő!
Igaz "ellenzék"

Még ilyenkor se tudnak titeket kihagyni, mert ennyit is értek.
human
Tehát a ló szerint az irány jó, csak kicsit finomabban kellene bánni az ostorral. A kormány köszöni az észrevételt, majd megfontolja.
justhpeter
"A politikai közösségnek ki kellene közösítenie korrupt tagjait"
Ebben az esetben a parlamentben gyermek játszótér lenne.
Peller Anikó
Pofasszorok! Nem kéne inkább tökönszúrni magatokat? Idekúrtátok nekünk ezt a sehonnai maffiózó bandát és már megint nagyon okosak kezdtek lenni.

Semmit nem értetek a politikához de a pofátok jó nagy. Erre szokták mondani maradtatok volna a kaptafánál.
vladimir putin
@Peller Anikó: nem professzorok, hanem menja kureltam oda. Geciprofi vagyok.
human
"A kör alapvetően konzervatív értékek mentén szerveződik, tevékenységével a „polgári értékrendet” magukénak vallók érdekérvényesítését kívánja elősegíteni."

Na ehhez képest az elnökük nem igazán volt felháborodva azon, hogy az MNB elnök a szeretőjét felvette maga mellé milliós fizetéssel. Konzervatív polgári értékrend. Na ja.
Rockxy
Egy. Váratlan a frász. Mindenki őket szidja.
Ket. Tök felesleges, mert nem érdekli őket.
lampa laz
És ez a korrupcióról:
"ezeket a vádakat a sajtó és az internet publicistái terjesztik, annak ereje „olyan meggyőző”, hogy a köztudatba akkor is úgy fészkelik be magukat, mintha tények volnának."

Mintha tények volnának??? Hát normálisak ezek??? Üődöt, vén marhák.
magyarbakancs
@Peller Anikó: Teljes mértékben igazad van amit írtál.
glorianna
A professzorok pöcskörét rég elhagyták a gerincesek, a maradék most próbál finomkodni, mert a sz@r már nekik is a szájukig ér.
kiscsillag66
Nagyon lassan ébrednek ezek az aggastyánok! De legalább már pislognak.
human
@glorianna: Ángyán József is otthagyta. És még volt más is, aki nem jut eszembe. Azzal az indokkal léptek ki, hogy túl szervilis lett a kormányhoz a tagság.
egyvandor
@papa.49: Le kell cserélni a profurakat megbízható káderekre. Szerintem volna rá elég jelentkező. Az egykori 800 ezres mszmp-s tagság kemény-magja nem tűnt el utódok nélkül.
egyvandor
@vonotok: Előbb a Nemzethy Együtt Rablás lehetőségeit kell kiaknázni. Erre adott Gorbán saját maga zöld jelzést a haza megmentője. Majd, ha leürült a zsúrasztal és nem lesz mit tarolni, ...
Lepényleső
Aki azt mondja,hogy a látszat uralkodik,az talán nem is itt él,hiszen én azt hallom,hogy a csapból is a fydes beszél.
human
@Mirabilis: Ezek az idióták szerintem még mindig azt hiszik, hogy a kormány szintű korrupció Orbán tudta nélkül zajlik. Nagyon szépen reprezentálják Orbán szavazótáborának kemény magját. Mert biztos vagyok benne, hogy Orbán szavazóinak többsége nem a korrupció lehetősége miatt szavaz rá, hanem csupán vakul hisznek.
spu00
Érdekes a Kör nyilatkozata, de sajnos egyes személyek mindjárt a nekik kedvező sötétebb oldalát veszik elő. Nem nézik, hogy ennek hátterében mik zajlanak.
Versenyképesség :Majd össz társadalmi probléma, hogy a szakembereket, az ipari tanulókat sajnos lenézik az emberek, s ez főleg a fiatalok között van terjedőben. Ez kiváltja az eljövendő nemzedékben a félelmet, az elutasítottságot.Volt egy felmérés fiatalok között a megkérdezettek csak 25 %-a akar szakmát választani, 75 % vállalkozó akar lenni. Szegények nem tudják, hogy ehhez szakmát kellene tanulni. Vagy, az egyetemisták 25-30%-a kibukik az egyetemről.
Az MNB eddig 2.430 milliárd növekedési hitelt biztosított a kkv-k részére, a kormány a mostani EU-s pénzek 60%-t gazdasági fejlesztésre / kb. 4.500 milliárd-t/ biztosít a kkv-k részére.
A Körnek ezeket is látni kellene, s ha ezen témákban jobban oda tenné magát, akkor talán másként véleményezné az ország helyzetét.
Talán érdemes lenne véleményezni, hogy a környező államokhoz hasonlítások esetén figyelembe kellene venni, hogy azok államadósságai 40% körüliek, miénk meg 70 feletti. s 2010 óta majd 1.000 milliárddal többet fizetünk kamatra, s törlesztésre, mint 2002-ben.
Ki lehet számolni, hogy ez az összegből mit lehetne finanszírozni. Ez eddig kb. 6.000 milliárd.
Próbáljunk a földön járni, s azzal a kormányváltással várni, s elgondolkodni.
Esetleg mondani egy ellenzéki közgazdászt, gazdasági szakembert, a ki 2008-9-10 körül leírta, hogy miként lehet kilépni az országot saját maga által gerjesztett gazdasági válságból .
Nem hiszem, hogy tudnának egy nevet is leírni, 2010 utáni támadások mát nagyon sok nevet eredményezhetnek. Látják itt van a különbség.
Itsuka Nakimaga
Talán a P.B.K. tagjai már tudnak valamit, amit mi még nem? Elkezdődött a vizimókusok menekülése a sűllyedő hajóról?
Azt mindenesetre az már belengették, hogy "hamarosan már nem lesznek EU-s források".
És ez mit fog jelenteni a magyar gazdaságnak? Na mit?
Wirchow
@Eladott Ország: Nem ártana a Kedves Vezetönek és a szök körének figyelembe venniük Dárdarázó Vilmos szavait: "Szilaj gyönyörnek vége is szilaj".

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.