Január végén lép a nyilvánosság elé és februárban kezd politikai pártként működni az Idős Demokraták Szövetsége (IDSZ), és a 2018-as országgyűlési választásokon is indulni akar.

Az alapítók kifejezetten a nyugdíjasok érdekeit szeretnék képviselni olyan témákban, amelyek minden idős embernek fontosak, ilyen például a nyugdíj, az egészségügyi ellátás vagy az időskori diszkrimináció. Ígérik: nem mélyítik a korosztály megosztottságát.

Attól telt be náluk a pohár, hogy több mint egy hónapja küldtek levelet több százezer nyugdíjast képviselő szervezetek (a Nyugdíjasok Országos Képviselete, a Nyugdíjasok Országos Szövetsége, a SZEF Nyugdíjas Választmánya, a MASZSZ Nyugdíjas Tagozata, valamint a vasutasok országos nyugdíjasszervezete) Orbán Viktornak, de nem kaptak választ.

A levélben arról írtak, hogy szeretnének beleszólni sorsuk alakulásába, mivel ők, szemben azzal, ahogy beállítják az időseket, nem eltartottak, hanem megdolgoztak a pénzükért.

Arra is kitérnek, hogy a jelenlegi nyugdíjrendszer nem ad garan­ciát a nyugdíjasok és a következő generációk számára a kiszámítható élethez.

Nyugdíjas párt: nem válaszol Orbán a levelükre, ettől telt be a pohár

A kép illusztráció (Fotó: Ujvári Sándor/MTI)

A nyugdíjasok képviselői szerint a 2017-re tervezett 0,9 százalékos nyugdíjemelés megalázó volt, az 1,6 százalékra módosított mérték indoklása nem elfogadható, hiszen elmarad a várt inflációtól, nem veszi figyelembe a nyugdíjasok fogyasztói kosarát, sokkal kisebb mértékű a bérek növekedésénél. – olvasható a 168 óra cikkében, amelyben megszólal Némethné Jankovics Györgyi, a több mint 130 ezer tagot számláló Nyugdíjasok Országos Szövetségének (NYOSZ) elnöke és Kabai Tibor, a Bizalom Önkéntes Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója is.

44 hozzászólásarrow_drop_down_circle

sokanvagyunk
Idén két számjegyű bérnövekedés várható - valószínű, hogy nem a termelékenység, hanem a lemaradás okán. - A nyugdíjasok is megkapták, valóban kettő: 1,6. Vesszőt is kaptunk, hogy az öregebbje az olvasása közben levegőhöz jusson...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Pergető
Lehet morgolódni, de nem értem, miért is baj, hogy a nyugdíjakat csak az infláció mértékével emelik? Tessék már belegondolni, hogy az inflációs időszakban az aktív dolgozók bérét soha nem kompenzálták az infláció mértékével. Akkor nem tüntettek, hogy az aktívak bérét is emeljék?
Csizmás Kond
Nakéremszépen, legelöl azt írja : " Január végén lép a nyilvánosság elé és februárban kezd politikai pártként működni az Idős Demokraták Szövetsége"
majd utána : " Attól telt be náluk a pohár, hogy több mint egy hónapja küldtek levelet több százezer nyugdíjast képviselő szervezeteik nevében Orbán Viktornak"
most akkor ez hogy van ? ki beszélt ki nevében...és kinek kellett volna a választ küldeni ?
Nessy
Tisztelt Idős Demokraták! Elnézve pártunk és kormányunk tagságát, jó részük már az önök pártjához tartozna, csak éppen az jövedelmük+nyugdíjuk együtt, meg a várható nyugdíjuk miatt nem igazán érdekeltek az önök programjában!
sokanvagyunk
Idén két számjegyű bérnövekedés várható - valószínű, hogy nem a termelékenység, hanem a lemaradás okán. - A nyugdíjasok is megkapták, valóban kettő: 1,6. Vesszőt is kaptunk, hogy az öregebbje az olvasása közben levegőhöz jusson...
Clavigo
Gondolom,,,nekiállnak sztrájkolni...Eddig Orbán kezeit csókolgattátok...Valami gond van talán ??
Nessy
@Clavigo: Bocsika, de nem minden nyugdíjas agymosott.
Eladott Ország
"Nincs jogbiztonság, rosszul működik a gazdaság, nincs munkahely, tönkre tettek mindent,
amihez csak nyúltak (oktatás, egészségügy, nyugdíjrendszer, stb.) Nincs olyan társadalmi csoport, akinek ne ártottak volna! Többek között a diákok, nyugdíjasok, betegek, rendvédelmisek, pedagógusok, munkavállalók, munkáltatok, és még sorolhatnánk. A szakszervezeteket elhallgattatták, érdekképviseletet megszüntették. Újabb és újabb adók, egyre több szegény ember. Eközben a saját haverok csak gazdagodnak, terjeszkednek, az embereiket döntéshozó helyzetbe hozzák, mindenhol Fidesz katonák ülnek. Aki ezeket a sorokat olvassa, kérem, döntse el, hogy akarja ­e a saját és családja sorsát befolyásolni, akar ­e és hajlandó ­e ezért bármit is tenni? Ha igen, és szimpatikus, amit itt olvasott, akkor csatlakozzon és támogasson bennünket, az Elégedetlenek Pártját, és ne felejtse, hogy mi is hétköznapi, egyszerű emberek vagyunk! Várunk mindenkit! Nem számít, hogy diák, nyugdíjas, munkanélküli, vállalkozó vagy vezető, diplomás vagy 8 általánost végzett, nem számít a bőrszíne, nem számít, hogy milyen a vallása, nem érdekes a nemi hovatartozása, csak az a fontos hogy ne tátott szájjal várja a sült galambot, tessék elmenni szavazni! (Lehetőleg az Elégedetlenek Pártjára) Tegyünk végre valamit! Ma Magyarországon sokkal magasabb azoknak a száma, akik elégedetlenek a jelenlegi rendszerrel és az életükkel, mint azoké, akik a „tutiban” ülnek. Szerintünk eljött az idő, hogy tényleg tegyünk a szebb és biztonságosabb jövőnkért, és azért, hogy saját országunkban ismét jó legyen élni. Ébresztő, ne legyünk birkák! Várjuk mindazok jelentkezését is, akik tudásukkal, munkájukkal segíteni tudják a párt tevékenységét. Minden jót kívánok! Diktatúra Mentes Anti Viktor Elégedetlenek Pártja Elnök."
Eladott Ország
Ugyan miért válaszolna az IDSZ levelére az egypártrendszerben ( KDNP-t a kutya se választotta meg) Orbán diktátor, felcsúti Dysneylandes, gumicsizmás fáraó és balkáni kiskirály. Mint ismeretes a diktátorok nem szeretik a többpártrendszert, pedig szükséges a pártok polarizációja különösen, amikor a pórnépnek kuss van és a nyugdíjas szavazók szavazatával csak visszaélnek és év mint év hülyére veszik őket.
wagabund
@Clavigo: te baromarcú...anyád is ott volt, esetleg az alkesz nagyi? olyan bunkó vagy, hogy elefántot is le lehet ütni veled.
justhpeter
Nem gondolom, hogy értelmes dolog a nyuggerekkel szarozni, hiszen ha egyszerre támadna szavazni kedvük, biztosan nem Viktor testvérre fognak szavazni és akkor a nemzeti együtttolvajlás rendszerének game over.
quadrocopter
Megsértették a hibbantat, nincs hozzászokva, hogy a képébe olvassák a gennyes, elhanyagolt ügyeket!
Következő lépés az lesz, hogy megpróbálja a nyugis párt vezetésébe betolni a nyalogány nyuggereit, hogy együtt bégessenek a karámmal!
Sziszifusz
Nekem gyanús ez a szerveződés.
A nyugdíjasok érdekében, civilszervezetként is működhetnének. Lehet, hogy hatékonyabban mint pártként.
Viszont párttá szereződve és indulva a 2018-as választáson szavazókat vonnának el más ellenzéki pártoktól, így megosztva az ellenzéki erőt. Lehet, hogy ez a cél ???
Clavigo
@quadrocopter: ""Idős ügyi Tanács ",,,,,stb.,,,Mert mi más lenne a cél ??
Clavigo
@wagabund: Ha már személyeskedünk...esetleg a Te anyád,,vagy az alkesz nagyi...A véleményemet meg fent tartom ...Akinek nem inge,,nem veszi magára.
Cicamama55
@Pergető: Csakhogy kedves uram nekünk se, ez képezte a nyugdíj alapunkat sokunknak! A Fidesz kormányra kerülésekor a pótlékunkat elvették, -amit a boltosoknak meg megfejelve megadtak- így nemhogy több lett volna a fizetés, de nekem konkrétan a 2006-ival megegyezőre esett vissza! Könnyű osztani az észt, jó lenne olykor gondolkozni is! Az elmúlt évben jöttem el nyugdíjba, s akik hasonlóan hagyták abba az aktív munkát, bizony sokan így jártak mint én! Egy életen át becsületesen dolgozik az ember, adózik, meg fizet mindent amit kell, s egy huszárvágással most az utcáról valahová beugró ember kap annyi fizetést! Iskolákkal, meg majdnem 41 éves munkaviszonnyal...Ez így jó?!
CsipkeRózsa
@Pergető: akkor nem így számolták a nyugdíjemelés mértékét.
A béremelések 50 %ban, az infláció szintén 50 %-ban lett figyelembe véve.
Vagyis a két tényező átlagát kapták a nyugdíjasok.
Nem igazságos, hogy amikor a infláció alacsony, a bérkiáramlás magas, akkor csak az inflációval számoljanak. A megélhetéshez igazán lényeges árak viszont sokkal nagyobb mértékben emelkednek, mint az infláció %-a.
CsipkeRózsa
Orbán másoknak sem szokott válaszolni, sem levélben, sem szóban. Kivéve, a Professzorok Battyány körét.
Pergető
@CsipkeRózsa: Már elnézést, de nem az áremelés az infláció mértéke?
Pergető
@Cicamama55: Nem jó, mint ahogy az sem jó, hogy a nyugdíj korhatárt felemelték, Sok dolog nem jó itt és javításra szorul!
CsipkeRózsa
@Pergető: az áruk, szolgáltatások árának emelkedése az előző időszakhoz, adja az infláció %-át.
quadrocopter
@Clavigo: Az Idősügyi Tanács echte origi hordatámogató, csont nélkül!
Pergető
@CsipkeRózsa: És ha alacsony az infláció, mivel is jártak rosszul a kedves nyugdíjasok?
CsipkeRózsa
@Pergető: részben, még jobban elmaradnak életszínvonalban a keresettel rendelkezőktől,
részben pedig abban, hogy most nem a nyugdíjas-kosár szerint számolják ki a nyugdíjasokhoz közelebb álló valós inflációt (ez volt régebben nyugdíjemeléshez). A nyugdíjasok által fogyasztott termékek nagyobb mértékben emelkedtek, mint a nagyobb értékű fogyasztási cikkek, ruházat, vagy a benzin. A nyugdíjból szinte csak az élelmiszer, a gyógyszer és a lakhatás fizethető ki. Ezek jobban drágultak, drágulnak.
Pergető
@CsipkeRózsa: A nyugdíjas kevesebbet fogyaszt. Kevesebb kiadása van, mert nem most kezdi az életét és sok dologgal rendelkezik, amivel az aktív nem. Gyerek nem szerepel kiadásként, ami megint csak könnyebbség. Ráadásul eddig kompenzálták, amit az aktív nem kapott meg. Szerintem, most az aktívak jöjjenek és ne elégedetlenkedjenek a nyugdíjasok!
CsipkeRózsa
@Pergető: nem fogunk egyezni a véleményünkkel. Nézz körül a környezetedben, hogyan élnek, ha vannak ott is nyugdíjasok.
aremy
@Pergető: ha alacsony az infláció vagy nincs akkor mire az sok meg számlálhatatlan áremelés??
karma1
@CsipkeRózsa: 19.46-ra: Romaniaban a trolloknak meg a (magyar) nyugdija is tobb, azert irogat baromsagokat, mikozben alapveto szovegertesi problemai vannak. Azt az egyszeru mondatot nem erti meg, hogy a nyugdijasoknak a mar meglevo, 135 ezer fot szamlalo csoportja neveben irt levelre NEM valaszol a csuti cezar, es EZT elegeltek meg, ezert akarnak partba szervezodni. (Partfellepes eseten valoszinuleg nem hagyhatjak oket figyelmen kivul). A civil szervezetkent valo mukodesnek nem biztos, hogy lenne jovoje, ha eppen most akarjak azokat deklaraltan allamilag szetverni.
Desischado
@CsipkeRózsa: Megerősítem. Én egyszer írtam neki, 2010-ben, azóta sem kaptam választ.
Jó lenne, ha a nyugdíjasok felébrednének, és hallatnák a hangjukat! Ez a társaság, majd meglátjuk, mire mennek.
Pergető
@aremy: Áremelés? Most csökkentették az ÁFÁ-t! Egyes termékeknél!
aremy
@Pergető: ha lehet nyitva tartó boltba menny ha lehet!!
havasigyopár
Hajrá IDSZ, megyünk, csak szólnotok kell!
Pergető
@bakcsubakka: Szóval már a saját hírportálodnak sem hiszel? Meghasonlottál?
kissé felnőttem
egyszerü nem kell neki irni.ÁFA már itt megirták de megpróbálom akkor hogy érthetőbb legyen nem az erősödik az ország brossurát kell bebiflázni. Mátyás király mesékből olvasni az okos lányt. ott is légy meg nem is akkor a küszöbön, hozzál is meg nem is akkor galambot vitt, áfa lecsőkkentve de visszaszáll vedd észre.Lásd csontos tarja és a csirkéké is igy jár ,Aki nem hiszi járjon utánna. azóta is boldogan élnek,ha meg nem haltak. az olajárról meg inkább már ne is .
Pergető
Minden nyugdíjas megbízta őket? Érdekes lenne! És ők, mikor kapták az infláció követő nyugdíjat, mikor is emeltek szót az aktívakért, akiknek a pénzéből kapják a nyugdíjat?
Persze, hogy soha! Na megint a semmi támogatással nem rendelkező által felpiszkált értetlenekről van szó!
cikicakk55
@Eladott Ország: tegnap, 14:0

Elolvastam amit írtál és végre egy olyan párt,amelyiknek van célja.Én eddig bevallottan a bizalmatlanokkal voltam egy csoportban.Egy decemberi kimutatás szerint a bizonytalanok száma 42%.Ha ez a 42% oda állna egy párt mellé,akkor akár nyerhetnének is,hisz gondolom legalább 2 millió emberről van szó.Eddig csak azt tudtam,hogy kit nem akarok. van jó pár párt,akiket még véletlen sem.Ezeket ti is ismeritek,hisz minimum 4 évig lopták az adófizetők pénzét.Ehhez a párthoz viszont szívesen tartoznék.nem tudom mi hasznát lehet venni,egy 62 éves asszonynak,de annyi erőm és eszem még van,hogy eltudok menni szavazni.nagy gond volt ez eddig számomra,mert az ellenzék az minden,csak nem a jövőnk záloga.Még nincsenek is hatalmon,de már marakodnak,hogy ki milyen tisztet töltsön be.Rosszabbak mint az óvodások. Hol lehet ebbe a pártba jelentkezni? A nyugdíjasok pártja számomra kicsit torz,mert az szép,hogy a nyugdíjasok érdekeit nézik és az is haladás,hogy már sokkal kevesebben csókolgatják Orbán kezét,de azért egy pártnak nem csak egy réteg érdekeit kéne nézni .Magyarország több rétegből áll.Nézni kell a fiatalok, a kezdő munkavállalók, a munkaadók,a betegek, a rokkantak, a nyugdíjasok érdekeit is. Várom válaszod.Most kicsit feldobódtam,hogy még is csak elmegyek választani.( ha megérem)
cikicakk55
@justhpeter: Tudod azért még mindig elég sok Margitka,vagy Rózsika néni él az országban,akik még mindig a kezét csókolgatnák Viktornak.Az meg sem fordul a fejükben,hogy talán azért nincsenek anyagi gondjaik,mert a gyerekeik,unokáik,kifizetik neki a gyógyszerét, a rezsijét elosztja a család egymásközt.Így a nagyi azt hiszi,hogy a havi 60-70.000 ft-os nyugdíjából él olyan jól,mint hal a vízben.Futja fodrászra ,pedikűrösre ,manikűrre. ők azok,akik Viktornak tulajdonítják a jó életüket és leköpködik azokat a nyugdíjas társaikat,akik nem a lakkozott körömmel,festett hajjal,drága parfümmel mennek orvoshoz. Már az is haladás,ha legalább a felének sikerül felnyitni a szemét.
cikicakk55
@Pergető: A nyugdíj korhatárt nem véletlenül emelték.Egyetlen oka van csak,mégpedig az,hogy minél rövidebb ideig kelljen fizetni a nyugdíjt.ha valaki 65 évesen nyugdíjba megy,akkor ha minden jól megy van 10 éve arra,hogy kihasználja a boldog,nyugdíjas nyugodt életet.Persze ehhez az is kéne,hogy a nyugdíja annyi legyen,hogy ezt extra kiadás nélkül is elérhesse.A ledolgozott évek nem múlnak el nyomtalanul.A fizikai munkát 45-50 éven keresztül végzők szinte már rokkantak,mire nyugdíjba kerülnek.A maradék 10 évük a várólistára való várakozás, a sakkozás,hogy most egyek,vagy a gyógyszereimet váltsam ki,hogy melyik számlával lehet egy kicsit sumákolni.Ez nem az elképzelt nyugdíjas évek. A szellemi munkát végzők sincsenek jobb helyzetben,mert ők a túlzott koncentrálás a számok állandó rendezése, a felfelé is jó legyen,de lefelé is elégedettek legyenek.na ez meg a depresszió melegágya, a fásultság érzése,mire nyugdíjba mehetnének.Az ő életük is a várólistákon és a gyógyszereken múlik.csak más az orvos.Egyiknél a reumatológus,másiknál a pszichiáter, a neurológus, a pajzsmirigy problémák,amik szintén a stressztől is lehetnek.Az én apukám 1970 .ben ment nyugdíjba,55 évesen.tényleg nyugodt és boldog élete volt a hátra maradt 15 évre..Többre számított,de neki ennyi jutott.igaz,nem is kímélte magát.Dolgozott a munkahelyén,dolgozott otthon a kertben,az állatokkal,fúrt,faragott mindig valamit.Tehát a 10 évvel kitolt nyugdíj számold ki mennyi + jövedelmet hoz az államnak,amivel nem kell senkinek elszámolni,hisz csak a barátik kör tudja,hogy hány nyugdíjas halt meg egy év alatt.
Pergető
@cikicakk55: Igazad van és szomorú, de valós!
cikicakk55
@Eladott Ország: Köszönöm,feltétlen megkeresem!
kukac50
Orbán megmutatta mennyire törődik a nyugdíjasokkal, emelte a nyugdíjat 400 forint-1500forint között a legtöbb vidéki nyugdíjasnak,Az árak meg jóval magasabbra szöktek.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.