Az új magyar egyházjogi törvénnyel kapcsolatban korábban megállapított jogsértések miatt hárommillió eurós (mintegy 935 millió forintos) kártérítést ítélt meg az Iványi Gábor vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségnek kedden az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB).

Az új törvény miatt annak idején kilenc Magyarországon bejegyzett kisegyház is keresetet indított, meglátásuk szerint ugyanis sérültek a jogaik azáltal, hogy a szabályozás megfosztotta őket az egyházi státusuktól.

A strasbourgi törvényszék 2014-ben megállapította, a jogszabály sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményének 9. cikkelyét – amely a gondolat-, a lelkiismereti és a vallásszabadság kérdéskörét szabályozza –, valamint a gyülekezés és egyesülés szabadságával foglalkozó 11. cikkelyben foglaltakat, de a kártérítés mértékéről akkor még nem született döntés. Magyarországnak az ilyen törvényi szabályozás helyett lett volna más lehetősége is a „bizniszegyházak” kiszűrésére – szögezték le.

A keddi közlemény emlékeztet arra, hogy az egyházügyi törvény, amelynek célja az volt, hogy kezelje az állami források szabálytalan felhasználásával kapcsolatos problémákat, eredetileg csak az elismert egyházak számára biztosított támogatást. Minden más vallási közösség, köztük a felperesek, elvesztették egyházi besorolásukat, noha egyesületként továbbra is szabadon folytathatták vallási tevékenységüket.

Miután az alkotmánybíróság megállapította, hogy a törvény egyes rendelkezései alkotmányellenesek – például az, hogy kizárólag a bejegyzett egyházak jogosultak a személyi jövedelemadó egy százalékára –, új jogszabályt fogadtak el 2013-ban. Ennek értemében ismét egyházaknak nevezhetik magukat az olyan vallási közösségek, mint a panaszosok, azonban a parlamenttől kérelmezniük kell a regisztrációjukat, amennyiben a korábbi elbánásban szeretnének részesülni.

Az EJEB ítélete szerint a magyar államnak a jogsértések miatt hárommillió euró kártérítést és 2250 euró perköltséget kell kifizetnie az Iványi Gábor lelkész vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségnek

– írja az MTI.

A bíróság az ügyben tavaly kártérítést ítélt meg az ANKH Örök Élet Egyházának, a Dharmaling Magyarország Buddhista Egyháznak, a Mantra Magyarországi Buddhista Egyháznak, az Út és Erény Közössége Egyháznak, az Univerzum Egyházának, az Usui Szellemi Iskola Közösség Egyháznak, valamint a Szangye Menlai Gedün, a Gyógyító Buddha Közössége Egyháznak.

Az Európa Tanács égisze alatt működő bírósághoz az európai emberi jogi egyezmény előírásainak megsértésére hivatkozva lehet fordulni, amennyiben a panaszosok már minden hazai jogorvoslati lehetőséget igénybe vettek, és nem jártak eredménnyel.

44 hozzászólásarrow_drop_down_circle

CHEWBACCA
Ez baj hogy az ilyen férgekből van 4325 Magyarországon...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
panellproli
Pénztáros lencikének kellene kifizetni, mert amit az egyházaktól és máshonnan/ lehetne sorolni naphosszat/ elspóroltak,azt mind az ő pénztárán keresztül zsebelték be, főleg a főg..i
egyvandor
Azért ezt Gorbánnak és sleppjének kellene kifizetnie! A szuper zseni pénztároslőrinc két napi apanázsából ki is jönne.
egyvandor
@panellproli: Nekem is az a véleményem de egyúttal meg kellene tudni akadályozni, hogy másnap ne nyúlják le ennek a többszörösét. Ők ezt simán jogosnak érzik. Elveik vannak mint kéderjánosnak.
quadrocopter
A Gecit és a koszos hordát ez nem érdekli, úgyis közpénzből megy!
simmering73
Na fidesz-kádéempés bitangok. Lehet a kasszához járulni.
Eladott Ország
kolozsvaros.com/2017/01/10/sokkal-jobb-eltuntetni-szem-elol-a-nyomort-a-szegenyseget-a-bajt-betegseget-a-szerencsetlenek-latvanyat/
Sokkal jobb eltüntetni szem elől a nyomort, a szegénységet, a bajt, betegséget, az alkohol
vigaszához forduló szerencsétlen látványát. Jobb azt mondani, hogy eleve is azért lett valaki
hajléktalan, mert alkoholista, mert tanulatlan, mert lusta. Így le is lehet dobni a felelősség
amúgy is hamis álarcát és a hívek (valamint a saját) nyugalmára hivatkozva elzavarni a
kéregetőket éppen úgy, mint a jószándékú civileket. Az én fogalmaim szerint az egyház súlyos szereptévesztésben van és ezt nem tegnap kezdték. A politika és az egyház beteges összefonódása éppen ilyen eredményekkel szokott járni. Amikor választani kell, hogy a hatalom szekerét tolja, vagy az emberek felé fordul. Mert ez választás. Szolgálni akar az egyház, vagy hatalmat és pénzt akar. Úgy tűnik, ez utóbbit. Így fordulhat elő az, hogy az emberekért dolgozó, őket szolgáló Iványi Gábor­féle MET elveszíthette egyház státuszát Orbán Viktor végtelen geciségéből kegyelméből és ezt szó nélkül tűrte a többi. Igazuk is van, a MET amúgy is csak rontja az üzletet. Mert nem elvesz, hanem ad. Nem arról szól számukra a hit, hogy egy baromi drága templomban választási propagandát folytat a pap (vagy éppen melyik vallás esetében hogyan nevezik a misét és a papot), amiért cserében épületeket, iskolákat, támogatásokat és nem kevés befolyást kapnak. Iványiék semmit nem kapnak, mégis életben maradt a közösség, működnek, dolgoznak, segítenek. Iskolákat, óvodákat, kórházat, idősotthonokat működtetnek, a személyes gazdagodást és kényelmet régen feladták azért, hogy tegyék, amit hitük szerint tenniük kell.
CHEWBACCA
Ez baj hogy az ilyen férgekből van 4325 Magyarországon...
Köb Jani
@Eladott Ország: Kérdés, hogy miből,? Iványiék semmit nem kapnak, mégis életben maradt a közösség, működnek, dolgoznak, segítenek. Iskolákat, óvodákat, kórházat, idősotthonokat működtetnek, a személyes gazdagodást és kényelmet régen feladták azért, hogy tegyék, amit hitük szerint tenniük kell. Ezért indított pert? A hitnek a legnagyobb baja, ha átveszi az állam feladatát, persze nem önzetlenül, hitet adjon és nem kell perelnie!
justhpeter
JOGOS ! Kamattal beszedni ! Mi lesz az egyházi státusszal ?
papa.49
Akik megalkották, akik megszavazták ezt az elbaszott törvény, most LEHET FIZETNI FÜTYISZEK,KDNP.ék!!!
Eladott Ország
@Köb Jani: A CÖF átveheti az állam hittérítését közpénzből? Akik a mi adónkból finanszírozzák az ellenünk vívott szabadságharcot. Nemzetünk emberminisztere, Balog Zoltán kinevezte országunk főcivil vezérének Csizmadia Lászlót. A békemenet főszervezője, a Civil Összefogás Fórum elnöke „2015 szellemi honvédője” mostantól Nemzeti Együttműködési Alap Tanácsának elnöke is. Ezt Balog Zoltán mondta a szájával. Majd pedig örömmel bejelentette, hogy az idei évben a Csizmadia vezette szervezet 4,6 milliárd forintot oszthat szét a civil társadalom erősödésének támogatása érdekében. A 2012 óta már kiosztott 17 milliárd forinton túl.
hetöndöe
@Köb Jani: Most ez komoly?Akkor a "történelmi" (illetve qrbáni) egyházaknak miért öntik a milliárdokat?Csak nem a felcsúti kancigány politikájának a kiszolgálásáért?
Köb Jani
Gondolkozni nem bűn, a valóság felismerése az már a gondolkozás egy magasabb foka, melynek alap pillére a megélt valóság tudatosítása. A hit az nem pénz kérdése, az ember hite az önmagából fakadó elkötelezettség egy nem látható, nem tapintható szellemi terméknek, semmi köze a pénzhez... Amikor a pénz kerül a hit közelében onnan hamisítási tevékenység..
lusta
@Köb Jani: Drága sztrovacsek, úgy látom értelmezési problémái vannak.Fuuson neki mégegyszer ennek a mondatnak. Az EJEB ítélete szerint a magyar államnak a jogsértések miatt hárommillió euró kártérítést és 2250 euró perköltséget kell kifizetnie az Iványi Gábor lelkész vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségnek
eszegfu
A kormány szerint az uj egyházi törvény célja, hogy "...kezelje az állami források szabálytalan felhasználásával kapcsolatos problémákat..." .És tényleg: bizonyos felekezetek "töröltek" és máris megoldódott a gond, nincs szabálytalanság. Anélkül, hogy védeném az egyházakat, itt is látszik, hogy a kormány annak ad, aki számára "kedves". Bezzeg a választások előtt hozott pártalakitási törvény szerint bármilyen kis pártot be lehetett jegyeztetni, kaptak pénzt is, amivel a mai napig nem tudnak elszámolni, sőt nem is próbálják behajtani...mert ugye ez szabályos?!
Egyébként sajnos igaza van Iványinak: nem lehet egy tollvonással elvenni azt a jogot, amit 1981-ben a bejegyzéssel már megszereztek... fizetheti a kártéritést az állam, vagyis mi...
Eriksson
@eszegfu: Valami ilyesmi jutott eszembe nekem is, hogy bezzeg a biznisz és kamupártok egymás után születhetnek, akik szintén követelhetik az államtól a maguk működéséhez szükséges apanázst.
Képzeld el, ha őket is kitagadná az állam mint Iványiékat, az adőfizetők összes pénze nem volna elég kártérítésre.
És ezt megerősítendő Strassbourg ilyesmibe beleszállhat?
Eriksson
@eszegfu: Miért ne lehetne megszerzett jogot elvenni, ha megfelelő indokot találnak rá?
Ilyesmire volt már példa, nem is egy.
eszegfu
@Eriksson: Tulajdonképpen akár "beleszállhat" ebbe is a strassburgi biróság... u.is. ez az emberi jogok birósága... ha pedig itthon már minden jogorvoslat kimerült, oda lehet fordulni. Ha jól emlékszem pár devizahiteles is odafordult... sőt -- nem tudom hirtelen a nevét -- az a magánszemély is odafordul, aki visszaigényelte az SZJA-ját, mert szerinte "rossz helyre költötte" a kormány.
eszegfu
@Eriksson: 10:53 Én még a gondolatában sem jutottam el eddig, pedig igazad van "volt már példa".
Eriksson
@eszegfu: Devizahiteles? A bankok ellenében nem döntenek ott sem.
A adóvisszakövetelőt is elmeszelték.
eszegfu
@Eriksson: Az "adóvisszakövetelő" már ennél a fórumnál is beadta és "elmeszelték"? Ezt nem hallottam, de ettől még igaz lehet! Egyébként már itéltek meg kártéritést egy volt rokkantnyugdijasnak is.
Szókrakész
Pazmeg.
Holnap én is egyházat alapítok.

Ilyen kártérítések mellett simán.
Eriksson
@Szókrakész: Vagy pártot. Jönne az egész brigád egy kis plusz jövedelem reményében.
Eriksson
@eszegfu: Úgy rémlik, hogy az adóvisszakövetelőt megbüntették valami adószabálytalanság apropóján.
A rokkantnyugdíjast nem ismerem. :))
Szókrakész
Brüsszel és a cionisták célja, hogy a keresztény vallást megsemmisítsék.
Ezért kismillió irányzata lett, legalább 20 Istennel, 50 Jézussal.

De ha nagyon akarnánk akkor 7 milliárd vallás és Istenértelmezés lehetne, mert mindenki Isten gyermeke és mindenki másként látja és éli meg a világot.
Szókrakész
@Eriksson: Fúziót.
Párt és egyház egyben.
Akkor duplán kaszálhatnánk.
párttámogatás és egyházi all in one.
A 12 apostol lenne a frakció.
Erre külön pénz.
Mindenki maga cipelné a saját keresztjét.
Erre útiköltség és tonna-kilométerpénzt számolnánk fel.
Gyógyítanánk.
Kézrátétellel női mellet nagyobbítanánk.
Arra eü támogatást kérnénk.

és sorolhatnám.
eszegfu
@Eriksson: Na jól van... a rokkantnyugdijast én sem ismerem:), csak olvastam valamikor 2015-ben, amikor megindult ezeknek az embereknek a "felülvizsgálata", majd a legtöbbjét kirakták ebből az ellátásból, mert szerintük még munkaképesek. Ez is példa az Általad emlitett "szerzett jog" elvételére.
Eriksson
@Szókrakész: Egy vallás van, amely örök az ő tanításaival. A többi bomlasztandó, osztódással szaporítandó, egymással összeuszítandó.
Eriksson
@eszegfu: Na, például a felülvizsgálat módja is. Nem egyéni, hanem szervezett módon.

Meg a kötelező nyugdíjpénztárakkal szerzett jogok megszűnése is.
Köb Jani
@lusta: csak arra kérem a választ, hogy a hitnek mi köze a pénzhez? Az embernek van elve , hite, amely nem árú cikk,."pénz" eszközre nem váltható "betegség" ami egyre nagyobb mértékben szennyezi be az embert a minden ható pénz! Ami vezérli ezeket a hit közösségeket, ha nem így igaz, akkor miért kell a hitet pénzé tenni:, pénzé váltani. Perelni jogi útra terelni, ami nem a hit kérdés kategóriája. Jog és hit keverése a valóságban egy butaság!
eszegfu
@Köb Jani: Bár nem engem kérdeztél... Elvileg valóban nem lehet pénzkérdés a hit, ebben egyetértünk. De azt be kell látnunk: egy templom, egy imaház, stb. müködéséhez bizony minimum kell a világitás, a fütés, vagy éppen egy pad megjavitása, vagy egy "tisztasági" festés, meg az egyházi élet "szolgáinak" is kell valamiből élnie, hiszen nehezen elképzelhető, hogy pl. egy pap, vagy egy kántor valamilyen vállalkozást "üzemeltetne". Igy kapnak az egyházak a "taglétszámukhoz" arányló támogatást. És hogy melyek lehetnek egyházi szervezetek, ezt "döntötte" el az uj törvény, amit persze nem tudok milyen kritériumok alapján, igy esett el a támogatástól Iványi képviselte gyülekezet is. Ezt érezte jogtalannak. Azért, mert valaki képvisel egy hitet, nem gondolom, hogy nincsenek jogai. Gondold el -- és lehet, hogy rossz a példa -- ha valaki pofon ver egy papot, az köteles türni és nincs joga ahhoz hogy eljárást kezdeményezzen?
Köb Jani
@eszegfu: Most hitem van? Vagy pénzem? Ha nincs hitem de van pénzem, akkor nem perlekedek! De ha nincs pénzem de van hitem,hogy állami, vagy magán adományok révén lehet pénzem, ami elegendő a gondtalan megélhetéshez, akkor a pénz szerzés motivál és nem a hitem az ami a megoldáshoz közelebb vitt! Házi áldás ! Nem egyházi, hanem minden egyes háznak áldása, Hol Hit Ott szeretett, Hol szeretett ott áldás, hol áldás ott Isten, hol Isten ott szükség nincsen! Csak nagyon félre ismertették a hitet:, erejét, párosították a hatalommal az egyénileg érdekelt személyek! Hitet a hatalomba tették, Papság, pápaság, Vatikán külön érdekszféra hatalmi ág államon belül megosztás! A hívők csak ennek a kiszolgálására létezhet tevőlegesen!
namihami
@eszegfu: @Köb Jani: Bocs, hogy mindkettőtökbe belepofázok...
eszegfu: neked tökéletesen igazad van, mert a lelkiek támogatásához az anyagi feltételek megléte feltétlenül szükségeltetik. De... Köb Janinak viszont azért védhető az álláspontja, mert a hit belső meggyőződésből kéne, hogy fakadjon, amit nem a fizetett képviselőiknek kellene a szószékről nyomni a felkent papok által. Hadd maradjon meg az én (ateista vagyok) belső meggyőződésem magamnak,és ne egy fizetett pap mondja meg (az ő szájával, de a kormány lelkével), hogy nekem milyen lelki hittel kell élnem.
Tehát: a hit anyagi feltételét biztosítani kéne, de a lelki (és anyagi) presszió mellőzésével. És ez az amit a Gazdánk képtelen elfogadni, mert a szavazótáborának örökös és stabil magját adják az egyházi szolgái által hülyített templomjáró rajongók. Függetlenül attól, hogy szerintem az ő hite kizárólag a hatalomhoz való feltétlen kötődésben nyilvánul meg.
namihami
És mindentől függetlenül. Meggyőződésem, hogy az Iványi-féle egyház az az egyház ( a kevesek közül), amelyik valóban a hívekért és nem a hívek által van.
Köb Jani
@namihami: Tökéletesen megértetted mondandómat, általad leírtakkal csak egyet tudok érteni, helyesen tudsz következtetni, és a lényeget ragadod meg.
Apatszerek
Az elképesztően okos, jogban és a közéleti kérdésekben rendkívül járatos (nem) kommentelőknek:

Ennek semmi köze az EU-hoz, Brüsszelhez, stb. Strassburgban az Emberi Jogok Európai Bírósága van. Ide mész pl. akkor, ha a csúnya gonosz Magyar Állam úgy tart előzetes letartóztatásban, hogy utána felmentenek, mert nem is gyújtottál fel autót 2006-ban. Ez a bíróság azért tud Magyarországgal szemben ítéletet hozni, mert aláírtuk az Emberi Jogok Európai Egyezményét. Ez ilyen butaságokról szól, hogy nem szabad pl. senkit kínozni, meg ok nélkül fogvatartani. Ha nem írtuk volna alá, akkor bizony semmi sem akadályozná meg az aktuális kormányt abban, hogy olyan törvényt hozzon, ami alapján indokolás nélkül lehetne bármelyikőtöket korlátlan ideig fogva tartani. De aláírtuk, így nem lehet.

Ez az ítélet egy dolgot jelent: a magyar törvényhozás képtelen arra, hogy a rá irányadó szabályokat betartsa. És igen, bizony a nemzetállamra is vannak irányadó szabályok, amiket be kell tartani. Attól, hogy nem akarod, még létezik. Én sem akarom, hogy létezzenek buta emberek, mégis léteztek.

Az adózási kérdések: TÉNYLEG??? Tényleg, komolyan ez zavar, erre veritek magatokat nyüszítve? 1 milliárd forint, amikor százmilliárdok mennek el feleslegesen, bűnözők zsebébe kerülve? Megérteném a felháborodást, ha minden egyes alkalommal, amikor kiderül egy-egy stikli, utcára vonulnátok. De nem. Megy a fotelugatás. Nevetséges...De valós Buta pesti drogosok verik magukat a buliért!
eszegfu
@Köb Jani: @namihami: Bár összefügg, én mégis kettéválasztottam: a hit nem pénz kérdése (ebben egyetértünk), a másik pedig hogy egy vallást gyakorló, ápoló embernek, szervezetnek is vannak jogai, (ez utóbbiról szól igazán a cikk és én erre reagáltam.) melyek, ha csorbulnak, joga van birósághoz fordulni... én is ateista vagyok, de véleményem továbbra is változatlan.
Equus
ateista caládból származom, így minden hitéleti, vallással kapcsolatos hókuszpókolást meghagyok a vezethető nyájnak. Ha van vki, akinek ténykedését valóban értékesnek tartom, akkor Iványi az és nem a körmenetekben vonulgató erdő péter és bandája vagy a nagytekintetű reformátosok. Ez az 1 milliárd Ft csak a töredéke annak, amibe a püspöki udvartartások kerülnek.
Apatszerek
@eszegfu: Teljes igazságot a jog talaján sohasem fogsz találni, egyszerű a jogtalanságnak is van joga, úgy mint a jogosságnak, amennyiben mindkettőnek van joga mint embernek a sajátos szemszögéből.Kérdés csupán csak az, hogy társadalom által elvárt és törvényben foglalat meghatározott jogról, vagy egyének jogáról még akkor is ha az egyén joga szembe megy a törvényben foglat emberi joggal???
Nessy
Száz szónak is egy a vége, Iványiék sok száz embernek próbálnak segíteni, akiket Pártunk és kormányunk "nem hagyott az út szélén".
Erre tényleg 1 milliárd rengeteg szerintük, mert fontosabb dolgokra kell. pl. Mészárosnak! Tényleg, ezek emberszabásúak támogatnak saját magukon és Orbánon kívül bármit?
Apatszerek
@Nessy: Egyre inkább az az érzésem, hogy a demokrácia gyakorlatilag nem szól semmiről! Ad hoc az egész!
Mert ahol mindenre és annak ellenkezőjére is van joga bárkinek, akkor az tulajdonképpen semmi!
eszegfu
@Apatszerek: 9:36 Abban egyetértünk: nincs abszolut igazság, még akkor sem, ha a jog "szabályozza". Azt gondolom, hogy a társadalom elvárásának megfelelő jog erősebb, mint az egyének joga abból kiindulva, hogy nem lehet minden törvény mindenki számára "előnyös" és mégis mindenkire vonatkozik. Igy fordulhat elő, hogy a törvényben foglalt emberi jog "szembe megy" az egyén jogával. Pl. az állattartási törvényben nem lehet szabályozni hány állatot tarthat mondjuk a szomszédom, ugyanakkor nekem a törvény elveszi a jogomat a nyugodt, békés élettől akár a félelmem, akár a szag miatt. Persze, ha jól értelmeztem a felvetésedet.
Apatszerek
@eszegfu: Az emberi jog, ami elismer, és bünteti azt akinek ugyanaz a joga,min akit elismer akkor itt a semmi is valami, csak a valamit kell semmisíteni, egy döntéssel ami ugyancsak semmi lesz. Jogászi bírói nyelvre ültetve, még két fél vitatkozik, addig én nyugodtan mindkettőn nevetek mert én hozom a döntést ami ugyancsak, vitára ad okot, amit szintén én döntök el.Ezért élnek oly jól a jogvédő szervezetek, és ezért működtetik A pénzintézetekhez kapcsolódó érdekközösségek!
eszegfu
@Apatszerek: 12:25 Húúúúúúúú... hát ezt bizony többszöri olvasás után sikeredett megértenem, ugy "csürted-csavartad".:) Többször irtam már, hogy én egy "földhözragadt" személy vagyok, igy ilyen messzemenő következtetéseket nem is tudtam volna levonni...azért van benne igazságod, ha átgondolja az ember. Te vagy az én "személyi edzőm", ugy agyilag és mindezt ingyen... kösz.!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.