Esküt tett hétfőn az Országgyűlésben a köztársasági elnökként újraválasztott Áder János.

A parlament március 13-án döntött arról, hogy Áder János lesz az államfő újabb öt évig.

Áder letette az esküt, majd megkövetett mindenkit, akit megbántott eddigi elnöksége során

(Fotó: Kovács Tamás/MTI)

A kizárólag kormánypárti szavazatokkal megválasztott államfő ezzel megkezdte második ciklusát. A ceremóniát a baloldali képviselők bojkottállták, Szabó Tímea, a Párbeszéd képviselője egy marionettbábúval tiltakozott, amire Áder fotóját ragasztotta, kint pedig az Együtt tüntetett. – írja a 444.

Áder eredetileg a saját munkájának értékelését, a rá váró feladatok felsorolását tervezte, de ehelyett a közbeszéd drámai romlásáról beszélt az esküje után.

„Meggyőződésem, ha így megy tovább, mindent lerombolunk abból, amit 1990 óta közösen felépítettünk. Mindent megkérdőjelezünk. Minden – akár csak hallgatólagos – megállapodást semmibe veszünk. Minden határt átlépünk”

- mondta Áder János.

A második ciklusát kezdő államfő szerint jó lenne legalább három dologban egyetértenünk.

1. Mindannyian Európa polgárai vagyunk.

Szerinte 1990-ben pártállástól függetlenül egyetértés volt az uniós csatlakozásban.

Hogy ez a konszenzus a brüsszeli intézményekkel való napi vitákon felül emelkedve megmaradjon, Deák Ferencnek a kiegyezéskor írt gondolatait ajánlotta a képviselők figyelmébe, arra kérve őket, hogy cseréljék ki a Birodalmat az Európai Unióra:

„egyik cél tehát a birodalom szilárd fennállása, melyet nem kívánunk semmi más tekinteteknek alárendelni. Másik cél pedig fenntartása Magyarország alkotmányos fennállásának, jogainak, törvényeinek, … melyekből többet elvenni, mint amit a birodalom szilárd fennállhatásának biztosítása múlhatatlanul megkíván, sem jogos nem volna, sem célszerű.”

2. Mindannyian a magyar nemzethez tartozunk.

„Adjuk vissza nemzeti ünnepeink méltóságát! Ne abban versenyezzünk, ki hogyan tudja a másik rendezvényét megzavarni. De abban, hogy saját rendezvényeinket miként tudjuk a másikénál méltóbbá tenni. Miként tudunk az aktuálpolitikai ki- és beszólások helyett magvas gondolatokat az ünneplőkkel megosztani. Miként tudjuk a márciusi ifjaknak vagy 56 forradalmárainak az illő tiszteletet megadni.”

3. Mindannyian tisztességes, becsületes, nyugodt életre vágyunk.

Áder megint a rendszerváltásig visszamenve azt mondta: „hallgatólagos egyezség volt közöttünk, hogy a közéleti szerepet nem vállaló családtagok – különösen a gyermekek – nem részei a politikai diskurzusnak. Az ő életük az ő magánügyük. Nekünk, politikusoknak semmi közünk hozzá. Ki, hol, mikor, kivel, mit csinál. Kinek milyen a nemi identitása, vallási meggyőződése, politikai eszmélése. Nem tartozik ránk.” Vagyis a család szent, a gyermek sérthetetlen.

Az államfő szerint ha a bulvármédia nem is tudja időnként türtőztetni magát, a politikusoknak nem kell erre az útra tévednünk, és a családot, a gyermekeket érintő kérdéseket nemtelen politikai támadásra felhasználnunk.

Áder a három pontja után külön kitér a közbeszéd színvonalának drámai mértékű romlására. Jelezte, hogy nem akarja porciózni a felelősséget,

"de a politikai számosság okán mindig a kormánypártoké a nagyobb".

Áder azzal folytatta, hogy nem érdemes méricskélni, ki kezdte előbb, ki volt először a durvább, ki lépett át először egy határvonalat. Közös a felelősségük a közbeszéd jelen állapotáért és a hogyan továbbért.

"Egy év van még a választásokig, a választópolgárok többsége biztosan nem akar ez idő alatt egy kitörésre készülő vulkán tetején élni".

Inspirációként megtette az első lépést és megkövetett mindenkit, akiket megbántott vagy megsértett az elnöksége alatt.

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Béla333
Egy szavát sem lehet elhinni!
Még az esküje alatt is hazudozott!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
namihami
Megbántott? Istenem, mi az a 6-7 millió ember. Kínában sokkal többen élnek.
Pöpec
Hazudik mint a vízfolyás, ahogy történelmet is hamisít.
Lassan csak eljut a tudatukig ha így folynak a dolgok tovább, polgárháború lesz. És a fideszen kívüliek vannak többen.
ceausescut is agyonlőtték, pedig ő is azt gondolta, sose történik meg.
Családtagokat kihagyni? Ja, a 2/3-ilag lopott vagyonokat azért rájuk lehet íratni, nemde?
Béla333
Egy szavát sem lehet elhinni!
Még az esküje alatt is hazudozott!
karma1
Vegighazudta az esku utani mondokajat, hat ugy latszik, mar szalka sincs benne, mint egy tukorpontyban, nemcsak gerinc...:o(((
Eladott Ország
"Áder János, akinek megvolt rá a páratlan lehetősége, hogy közönséges politikai prostituáltból legalább egy középszerű államférfi imidzsének halovány utánzatát alulról súrolva maradjon meg a kollektív emlékezetben, a pártkáder dicstelen pályáját választotta. Ebben pedig az a csodálatos, hogy az ember, aki soha nem volt ott sehol, ahol az országot két kézzel zúzták bele a turulfosba, már sehova nem fog tudni úgy odamenni, hogy ne azt lássák benne, mi lényege: a szürke senkiből bajszos szarrá züllött, köztársasági elnök jellegétől véglegesen megszabadult papucsállatkát."
Hellcat
Jajj bocsi ha megbántottam bárkit is az első ciklusom alatt...és előre is bocsi mert a másodikban is ugyan ezt fogom csinálni.
Pöpec
áder a közbeszéd konszolidálásával próbálkozik.
- A fidesz egyik fegyverét venné el. (Azért megtapsolták az idióták.)
- A közbeszéd konszolidálódásával sem állhat elő az a helyzet, hogy elfelejtenénk honnan van mészáros lőrinc évi száz milliárdja, és a fideszes oligarchák elrejtett számolatlan milliárdjai. Annyira azért nem kéne konszolidálódni, hogy megtarthassák a lopott pénzt.

orbán végighallgatta, hogy polt péter is becsületes nyugodt életre vágyik majd úgy döntött: meghosszabbítunk Bicskéig. Jövőre pl. mészáros már 200 milliárdot fog keresni, és rendszeresen fogják verni az újságírókat.
Pöpec
"Itt és most megkövetem mindazokat, akiket elnökségem alatt egy rossz mondattal, egy indulatos megjegyzéssel vagy durva szóhasználattal megbántottam vagy megsértettem."

A köztársaság jogrendjének a lebontása - amely megtörtént - szavakkal lehetetlen, tehát nem a szavakért kell bocsánatot kérnie a szervilis bajszos szarnak, hanem az aláírásokért! Ha nem szignált volna oly buzgón, mára a szavak is normál keretek között maradtak volna. Most már kezelné a tüneteket. De mi lesz majd, ha kövér elfffftárs vágya teljesül és kapnak még egy ciklust? Na akkor milyen lesz majd a közbeszéd? Puskaporos, viharos, vérzivataros? Ja, hogy arról nem lesz aki tudósítson mert akkorra felszámolnak minden független hírforrást?
egyvandor
A megkövetést helyett nem lehetne inkán rendbe tenni amit eddig ártottatok az országnak? Csak úgy kérdezem. Mert annál azért nagyságrendekkel nagyobb a bűnöd minthogy megbántottál valakiket.
egyvandor
@Pöpec: Milyen jó is lenne ha a közbeszéd konszolidációját élvezhetné a hatalmi és gazdasági pozíciókat már a zsebében tudható fidesz, Főleg azután hogy ezekhez a közbeszéd fidesz-szintre süllyesztésével jutott. Másképp mondva mindenki ismerje el hogy a nertársak rablógazdálkodó rendszerén kívül nincs más lehetősége az országnak.
Dr plágium
Esküszöm megbocsájtok, ha vissza vesz Bayer kitüntetését...
cs.n.
"Miként tudunk az aktuálpolitikai ki- és beszólások helyett magvas gondolatokat az ünneplőkkel megosztani."
János, hozzátehetted volna az is: Kivéve, ha a szónokot Orbán Viktornak hívják, mivel ő ültetett újra a Sándor-palotába, neki szabad.
Cefi
Érdekes... mennyire másként beszél, hogy tudja (a jelenlegi "törvények" szerint) egy évvel túléli a fidesz-kdnp kormányt...
quadrocopter
B***hatod a megbánást vazze, aláírtál minden szemét, aljas, sunyi, a demokréciát korlátozó moc skos pártpapírt, amit a Geci akart!
Milyen ember vagy te Áder? Ember?
Zeta
A három pontját megkellene beszélnie a volt párttársaival.
A megkövetés helyett inkább tettekkel igazolná őszinteségét!
A tükröt takarja le, köphet a tükör is!
Perwool
A tetteid bizonyítják, hogy ki vagy valójában. A szavak csak azt, hogy ki szeretnél lenni.
human
"Az államfő szerint ha a bulvármédia nem is tudja időnként türtőztetni magát,"
Bayer lovagkeresztet kapott és több mint százan küldték vissza ezért a lovagkeresztjüket. Hol voltál akkor Áder?
Mikor G. Fodor egy politikus feleségét és kiskorú lányát alázta?
Hol voltál akkor Áder?

Nincs benned tartás és messziről bűzlik az álszent szöveged. Az vagy aminek az utca hív.
JAJMÁR
A bocsánatkérést nem értem. Ha úgy gondolja, hogy van miért bocsánatot kérni, akkor nem lenne szabad elvállalni az újabb ciklust. És tényleg!
Desischado
Bocsásson meg neked a hóhér, aki felmagasztal! Azt nem lehet megbocsátani, hogy asszisztálsz az ország és az emberek kirablásához, a jog és a demokrácia tönkretételében, te utolsó mocsok!
Eladott Ország
Áder tényleg csak egy káder, semmi több.
human
@Eladott Ország: A bajszos szar már sok volt neki. A fidesz is belátta, hogy javítani kell a népszerűségét ezért megengedte neki Orbán, hogy egy kicsit dorgáljon, róluk meg úgyis lepereg.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.