Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár szerint a hospice háznak is ki kell jönnie abból a támogatásból, amit az államtól kaptak.

A Magyar Nemzetnek nyilatkozott Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár, aki szerint a Magyar Hospice Alapítvány gazdálkodásával valami gond lehet, ha nem tudtak kijönni az állami támogatásból. 

Az államtitkár úgy látja, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel kötött szerződés alapján mindenki ugyanazt a normatív támogatást kapja, és van, akinek ez elég, míg másnak nem.

Államtitkár: azért fogyott el a hospice ház pénze, mert rosszul gazdálkodtak

Fotó: pixabay.com CCO

Ónodi-Szűcs szerint a hospice-szakma felháborodott a segítségkérésen, és a kapott pluszpénzen, míg mások ezt az állami támogatásból megoldják. Szerinte ma az országban 600 ágy áll a gyógyíthatatlan betegségekben szenvedők rendelkezésére. 

A Budapest Hospice Ház igazgatója novemberben beszélt arról, hogy a gyógyíthatatlan, főként daganatos betegeket gondozó intézmény hamarosan bezárhat, mert nincs pénzük a működtetésre. A társadalombiztosítástól ugyan kapnak pénzt a működésükhöz, de ez a költségeiket felét sem fedezi. A hiányzó 50 millió forintot eddig magánadományokból és egyszázalékos felajanlásokból gyűjtötték, de idén ezekből a forrásokból kevesebb pénzt folyt be.

Akkor Balog Zoltán emberi erőforrások miniszter utasításba adta, hogy adjanak külön támogatást a hospice háznak, de ennek mértékéről azóta sem tudni, mint ahogy arról sincs információ, hogy egyszeri, vagy rendszeres lesz a plusztámogatás.

Muszbek Katalin, a Magyar Hospice Alapítvány orvos-igazgatója ugyanakkor úgy látja, Ónodi-Szűcs adataival ellentétben az országban nem 600, hanem csak 220 ágy áll a gyógyíthatatlan betegségben szenvedők rendelkezésére. 

Egyébiránt a hospice-ellátással foglalkozó szervezetek évek óta hangoztatják, hogy meglehetősen szűkösek a forrásaik az ellátásra. 

(Címlapi kép: pixabay.com CCO)

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nezelodo
Ha ha a focibolondnak elfogy a pénz a stadionépítés közben, nem rosszul gazdálkodnak, hanem megváltoztak a körülmények, avagy jött még néhány éhes híve akinek nem lett elég az apanázs, de ők sem gazdálkodtak rosszul csak... stb.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
justhpeter
"Államtitkár: azért fogyott el a hospice ház pénze, mert rosszul gazdálkodtak"
Tudom, Isten állatkertjében sok hatalmas barom van. Ez a Balog és ez az Ónodi-Szűcs ebben a hatalmas állatkertben még a szégyen-állatok közül is kiemelkedik.Mert ha stadionra, a vár átépítésre, a haverok baromságaira van pénz akkor legyen a betegekre is. Természetesen nem 50%-ot el nem érő támogatással, hanem teljes összegben. nem lehet arra várni, hogy a szociálisan érzéketlen emberminisztérium helyett majd az agyonadóztatott lakosság kisegíti két-háromszáz forintonként ezeket az intézményeket.
Nessy
És Ónodi Szűcs egykoron orvosi diplomát szerzett!!!
Dr plágium
Hát persze, elég lenne a pénz ha az ellátás színvonala lecsúszna a béka segge alá!
Az államtitkár úr (?) nem fogja fel, hogy itt haldokló emberekről van szó? Olyanokról akiknek a hátralevő kevéske idejére emberhez méltó körülményeket biztosítanak?
Valamelyik stadion, vagy a konzultációk árából évtizedekig lehetne támogatni a Hospice Házat...
nezelodo
Ha ha a focibolondnak elfogy a pénz a stadionépítés közben, nem rosszul gazdálkodnak, hanem megváltoztak a körülmények, avagy jött még néhány éhes híve akinek nem lett elég az apanázs, de ők sem gazdálkodtak rosszul csak... stb.
Nessy
Igen, Elég a pénz azoknál az intézményeknél. ahol a gerontológia a bánya béka alatt működik. Sokszor minden, csak nem emberhez méltó!
Persze, az ő jövedelmével könnyű beszélni. Arról nem is beszélve, hogy kórházat nem is látott, miután nagyon jól megélt az iróasztal mellett. Sőt, ma már gondolkoznia sem kell. Elmondja, amit "el kell aznap mondania", oszt jó napot!
papa.49
Kívánom, hogy ez a bagázs egy ilyen ,,támogatás nélküli házban,, töltse az utolsó éveit, reménytelenül ellátás nélkül !!!
szaboria1
Ez sem tájékozódik pedig neki is van helyettes államtitkára meg osztályvezetője akire rábízhatná, hogy pontos adatokat adjon. Igaz amikor már Ő a húsos fazékból eszik akkor már az oda nem férők gondjai már igazán nem érdekli mi lesz velük.
magyarbakancs
@papa.49: Vál alom az ápolását meg köszönheti ha lepedő hiány miatt fél napokat tölthetne a saját ürülékében.
Barom egy idióta ez az állam titkár.
eszegfu
Csak egyetlen "elégedett hospice szakmabelit" nevezzél meg! Az Országos Betegjogi, elátottjogi... Dokumentációs Központ felmérése szerint az OEP támogatások 2013-ban a hospice ellátások 70-80 %-ára volt elegendő... ma meg kapnak 44 %-ot!! U.ezen dokumentáció szerint az OEP normativa 1 betegre max. 150 napot finansziroz (ebben benne van az otthoni + kórházi ellátás is!). Egy 2016. évi WHO "ajánlás" szerint M.o. lakosságának 500 ágy biztositása lenne a megfelelő, ami nincs (!), Te meg 600-ról beszélsz?! Összegezve a lényeget: az "a" betü kivételével minden szava hazugság!!!
human
Bizonyíték?
Kishantosi mintagazdaság például pert nyert, mert a minisztérium hazugságokat terjesztett róla.
Az Ökotárs alapítványt is sikkasztással vádolták és bebizonyosodott, hogy alaptalan volt a vád.
A tervezettnél kétszer drágább állami projekteknél miért nem látnak rossz gazdálkodást?
libellle
Och, pedig ugyanazt a példát követik amit a kormány mutat napról napra. Hogyan engedhet meg magának egy fidesses ilyen kritikát? Kritizálja ennyire a saját maffiozi bandáját. Ajajajajaj csak ezt viktorka meg ne tudja!
kissé felnőttem
ÁLOM TITKÁR a nincsből nem lehet. ennyire ostoba senki nem lehet ,
stadiunkurára kéne befogni ! nem havi 2 millióval sáfárkodni meg más pénzét, hát ehhez libbentős észjárás kell de látom az van.Etika, önbecsülés, kritika,Mások megértése az??? az meg - 273 celziusz, ha igy nem? ( abszolut 0 fok ) Elmut 8 év lemaradt ? nahát
CsipkeRózsa
A rákgyógyszerek drágultak a legnagyobb mértékben.

Érdekes, csak ez a terület érdemel "letolást" a pénz hiánya miatt, a különféle területeken nagyvonalúan kezelik a pénzügyeket. Az alapítványt adományokból tartják fenn, az állam nem ad elég pénzt a működéséhez.
Remélem, a CÖF jobban be tudja osztani a milliárdokat.
evacica
Ez az ember ha egyáltalán annak lehet nevezni egy senkiházi! Bezzeg a foci ügyben nem ilyen spórolósak, s ilyen vezetik ezt az országot! Kívánom, hogy részesüljön ö is az általuk nyújtott ragyogó egészségügyben, úgy mint mi! Velejéig romlott banda!
papa.49
Már csak az a kérdés ,,kinek a foga fáj a telekre ahol a ház áll,, ???
papa.49
@magyarbakancs: Gondolom, valamennyi dühödet beleadnád a piszkos csirkefogók ,,ápolásába,, !!!
Bizony nagyon rá szolgáltak már erre !!!
Lackó50
Ha valaki éhen hal a 28 ezer Ft-os nyugdíjából, akkor biztosan rosszul gazdálkodott a reá bízott hatalmas vagyonnal.
nyanya001
Bezzeg ti jól gazdálkodtok a magatok zsebére ami meg is látszik az ország állapotán.
Sikeresen kifosztottátok a magatok hasznára.
magyarbakancs
@papa.49: Kellemes meglepetéseket tudnák neki okozni .
De hát én ágy mellett nem teszek különbséget senkivel .
Mert az az én apám,anyám,testvérem.
Ez a szemlélet vezérel.
papa.49
@magyarbakancs: Te egy igazi egészségügyis vagy ...
magyarbakancs
@papa.49: "Te egy igazi egészségügyis vagy"
Én is gyarló ember vagyok ,és hibázni is szoktam, meg talán nem mindig tudom türelemmel viselni mások iránt.
De törekszek arra ,hogy mindenben meg feleljek.
Tudod az a baj egy időütőn az ember elfásul ,és igen bele fárad.
papa.49
@magyarbakancs: Én szerintem sok ilyen EMBER kellene az egészségügybe, mint te ...
A hibákat ha beismeri az elkövető meg lehet bocsájtani, de aki még ezt se teszi meg az nálam nem ember ...
Dr plágium
@papa.49: Azt nem tudhatjuk, de az biztos hogy jó helyen van az a telek.
nyanya001
Erre nem sajnálják a pénzt
A g7 összesítése szerint a tao-támogatások 2011-es bevezetése óta összesen legalább 330 milliárd forintnyi társasági adó áramlott a költségvetés helyett különféle sportszervezetekhez. A cikk levezeti, hogy a tao speciális szabályai miatt a költségvetésből ténylegesen kieső bevétel még több is, mint ez a 330 milliárd.

Hogy valamennyire érzékelni tudjuk az összeg nagyságát: a budapesti egészségügyi rendszer teljes megújítását, vagyis 3 hipermodern kórházi szupercentrum - köztük egy teljesen új "szuperkórház" - kiépítését, 24 további kórház teljes felújítását, korszerű gépekkel való felszerelését, illetve a teljes járóbetegrendelő-ellátás megújítását célzó, még el sem fogadott "egészséges Budapestért Program" tervezett teljes költsége 600 milliárd forint körüli.
kukac50
A Fideszes barátok még rosszabbul gazdálkodnak mert minden sokkal többe kerül mint az elején lett kimondva,van amikor háromszor is változik a munka valódi ára,főleg ha a gázszerelő vagy Tiborc is részt vesz benne.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.