Az ismert politikai elemző újra blogot ír, és a választási kampány indulásakor, Orbán évértékelője után azt írta, hogy a jelenlegi kormány csak három esetben bukhat meg.

Török szerint ezek a lehetséges forgatókönyvek:

1. Ha a Fidesz támogatottsága valamilyen okból összeomlik,

2. Ha az ellenzékből kiemelkedik egy politikai szereplő, aki magához tudja vonzani a kormányváltó szavazatok elsöprő többségét,

3. Ha az ellenzék képes kialakítani egy hatékony, szavazói szinten is működőképes együttműködést az egyéni választókerületekben. Érdemes mindhárom lehetőséget részletesen megvizsgálni.

Török Gábor elemez: a Fideszt csak három esetben lehetne leváltani

Orbán Viktor miniszterelnök hagyományos évértékelő beszédét tartja a Várkert Bazárban 2018. február 18-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Török kifejti, hogy az elmúlt nyolc évben a Fidesz támogatottsága kétszer ingott meg, először a 2011-ben kezdődött erózió kezdetekor, ennek a mélypontja 2012 közepén jött el, ekkor a teljes népességben 15-21 százalék közé mérték a kutatók a párt támogatottságát. Ugyanekkor az MSZP 15-17 százalékos eredményeket produkált. A másik megingás a 2014-es önkormányzati választások után jött el, ekkor két fontos időközit (Tapolca, Veszprém) is bukott a Fidesz, korábbi szavazóinak egy része mindkét egyéni választókörzetben dezertált.

(hvg.hu)

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Manhattan
Belenéztem az évértékelőbe. Ennyi blablát...semmi konkrétum...semmi terv a következő 4 évre. Igaz, a lelkes közönség nem is igényelte. Kiloptunk ebből a nyolc évből mindent, amit lehetett, mondhatta volna Orbán Viktor évértékelőjében. Ez a 8 év mind hazugság volt! A nyomor megteremtése.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Manhattan
Belenéztem az évértékelőbe. Ennyi blablát...semmi konkrétum...semmi terv a következő 4 évre. Igaz, a lelkes közönség nem is igényelte. Kiloptunk ebből a nyolc évből mindent, amit lehetett, mondhatta volna Orbán Viktor évértékelőjében. Ez a 8 év mind hazugság volt! A nyomor megteremtése.
magyarbakancs
Nem lesz a Fidesznek 2,2 millió szavazója és nem nyeri meg a választást.
Sámannus
Csak azt felejti el mindenki, hogy orbányi nem évértékelőt tartott, hanem a maffia ült tort a demokrácia felett. Országértékelés nuku, mert az országgal ők nem törődnek. Ha nincs az unió, mi már régen fagyökereken élünk. A főgeci csak erről nem mert beszélni.
@magyarbakancs: Elveszíthetetlen az ellenzéki győzelem, de Bercikéék, még áthúzhatnak minden számítást.
magyarbakancs
@Sámannus: Egy olyan ember ki "térdre imára mondat után " eljut a kereszténység meg mentőének státuszában.
A farmer nadrágos liberalizmustól eljut az Ármáni öltönyös pocakos diktatúráig.
Politikai ideológiai váltások tömkelegét tudja bemutatni,és mondatait,gondolatait havonta változtatja az egy idióta.
RonaGyuri
@Sámannus: azért az ilyen Török félék sem segítenek! =))
pontosabban inkább a Fidesznek segítenek!
peterkelemen
Minden valódi demokratának kötelessége harcolnia nem csak szavakkal, de tettekkel is. Jelenleg az összes ellenzéki párt önmaga ellen dolgozik, mert mindezeket nem merik kijelenteni holott ez a valóság.

A fidesz teljesen mindegy mennyivel nyerné például egy bojkott esetén a csalásokra felépített választást, mert mindenképp megnyeri. Eddig és most is azt tesz amit csak akar ilyen gyenge ellenzéki pártok mellett. Még mi kell a magyaroknak? Kemény diktatúra? Megkapják ha tovább gyáváskodnak. Orbánék már leépítették a demokráciát, szétverték a jogállamot, felvásárolták a média 95%-át, felvásárolták és szétlopták az egész országot, szétlopják az uniós pénzeket (következmények nélkül, büntetlenül!), eltörölték az Alkotmányt helyette egy fabatkát nem érő alaptörvény van, amit kényük-kedvük szerint módosítgatnak és létrehoztak egy csalásokra felépített új választási rendszert. Orbánék már régen állam elleni bűncselekmények sorozatát hajtották végre és ezt hagyták az ellenzéki pártok.

Nem tök mindegy a magyaroknak mennyivel nyeri meg a felcsúti zsebdiktátor és bűnbandája? 2/3-al vagy 4/5-el? Teljesen mindegy. Nincs semmiféle jelentősége. Eddig is bármit megtehettek és most is megtehetnek és meg is tesznek.

Totális ellenállást kell kifejtenie az ellenzéki pártoknak és nem belevinni egy csalásokra felépített választásokra a népet. Orbánékat szó szerint ütni-vágni kell minden oldalról. Mind belföldön országszerte szakadatlanul tüntetésekkel, tilakozásokkal, sztrájkokkal mind külföldről. Tessék az Unióval is sokkal erőteljesebben tárgyalni ez ügyben és ha kell fagyasszák be az összes uniós pénzt. Egyébként is milyen alapon támogat az Unió egy diktatúrát? Szégyen!
advocat
Ezek mindig hazudtak. Csak van rá 2 millió aki ezt el is hiszi. És ezzel ebben az országban lehet nyerni. Mert a többi ennél is rosszabb.Nem érdekli semmi. Megérdemeljük.
cs.n.
Most megy közrádión az "Ütköző" c. "vitaműsor". Valaha az volt legalábbis. Most két elemző "vitázik", Lánczi Tamás a Századvégtől, meg Fodor Csaba a Nézőponttól. Ilyen ma egy közpénzmédiás közéleti vitaműsor, nincs vita, maximálisan egyetértenek a Miniszterelnök Úrral, más véleménynek nincs helye, téma lezárva.
Pálinkás Pál
@Shikari: Román majom,ez nagyon gyengére sikeredett...ezt küldték a Lendvayból???
Pálinkás Pál
@Shikari: Nekem alanyi jogon van,nem szavazatért kaptam mint ti!!!
karma1
Simics meg robbantani fog, Gyurcsany meg mindig var a hitelesitesre, es orban bortonbe kerul, nem lesz megegyszer ME...
Sámannus
@Shikari: A fityfasz gondoskodik arról a látszatról, hogy az ellenzék egymást űzi Ebben nagy segítségére vannak az olyan "ellenzéki" pártok, akik a nélkülük még egy rottyadt heréből sem bújhattak volna elő.
Sámannus
@Shikari: Ha a fiaink nem mennek külföldre itt már sokan ellene fordulnak a rendszernek. A fityfasz kihasználja, hogy a nyugati gazdaságok felszívják a munkaerőt. A fityfasz senkiházijai kiárusítják az ország javait ami mozdítható tőke kiseprik külföldre kistafírozzák belőle az oroszokat és Kínát oly üzletekbe mennek bele, amiért Kínában még akasztanak is. Másodlagos, hogy mit mond orbán az ő csicskái vannak sok ellenzéki pártban és a médiában is.
Az általa ellenzék váltásnak egyetlen nyoma van ami abban a kommunikációban történik amit a közmédia generál.
Amit láttatni szeretne az amiből a fityfasz kimaradni látszik, az eljövendő demokrácia, és a valódi többpártrendszer.
Óriási tévedés hogy az ellenzéknek egyszínűnek kell lennie, Ez csak a demagógiával és hazugsággal, sok-sok korrupcióval deformált társadalmi helyzetnek köszönhető, hogy a társadalomnak teljes egészében újra kell formálnia magát. A legnagyobb baj éppen a jobboldalon van, mert tisztességes jobboldali politikáról a reformkor óta nem lehet beszélni. Akik a jobboldali vezetést irányítanák azok a kiegyezés óta csak a saját szalonnájukat sütik, félre téve a valódi hazafias gondolkodást, a demagógiát tolják előtérbe. A jelenlegi hatalom ugyan kapaszkodik, de már kifogytak az érvei, hogy másra hárítsa a bűneit. Game over van.
Manhattan
@Shikari: Orbán szerint „Ez a nyolc év jól sikerült!”
- Orbán Papa 2,1 milliárd forint.
- Orbán Győző 730 millió forint.
- Tiborcz István 13 milliárd forint, és néhány (?) kastély.
- Lévai Anikó több mint 50 ingatlan.
- Mészáros Lőrinc (alias: Orbán Viktor) udvari stróman 250milliárd forint, a teljes magyar média, bankok, az energia-szektor (lassan tokkal-vonóval), a Balaton egésze, és az ország háromnegyede.
ÉS TÉNYLEG REMEK NYOLC ÉV VOLT! Nekik!
Manhattan
@Shikari: Érdekes, én cáfolatot vártam. Ja? Az nincs?
Sámannus
@Shikari: Ki fogytak az érvek a disznóságokra már nincs magyarázat a fityfasz a kritika elől, menekül. Az elbutított rettegésben tartott választók süketségére építi a tervét, de nem tud medújúlni, csak még nagyobb disznóságokat fognak elkövetni. Nehéz lesz Kósánál és a Rezsi Szilinél gyengébb megmondókat találni. A legalján guberál az emberek között a fityfasz. Ha veszít az ellenzék az sem lesz nekik győzelem. Már le vannak győzve csak ésszel még nem fogták fel, azért mer kapaszkodnak a hatalomba, az nem jelent győzelmet. A fityfasz akkor veszített amikor elkezdte a tákolmányát kiépíteni. Az mára totális hazudozásban állapodott meg. Semmit nem építettek, mindent csak romboltak. A társadalomnak rá kell jönni, hogy nincs állam. Maffiózók vannak semmi más. Az embereket nem védi semmi. Az a demagógia amivel itt rettegést tartanak fel az ellenkezője annak amit az emberek vártak.
Sámannus
@Shikari: Félre értetted, mert a média tartja fenn a rettegést az elhülyített polgárok között, másrészt a rokonok azért retteghetnek, mert bűncselekmények elévülése a a felső büntetési határ miatt igen kedvező a számonkérés lehetősége okozhat rettegést fityiszisztánban
Részemről a fáklyásmenet.
Desischado
Remélem, vége lesz a pünkösdi királyságuknak végre. Nekik remek 8 év volt, nekünk meg kész rémálom!
kukac50
Bízom benne sok ember rájön,hogy a Fidesz csak hazudozik, kábítja az embereket és nem szavaz rájuk! Mindenki érezheti saját bőrén, hogy javult az életszínvonala vagy romlott!
Eriksson
@Desischado: 4 + 8 év kormányzást semmiképpen nem nevezném pünkösdi királyságnak.
Borzasztóan kíváncsi vagyok, hogy a "Szél kormány", vagy a Jobbik, de még Gyurcsány is mit kezdene ha ölébe hullana a választási győzelem?
zildikó
Ennyi blablás mocskolódást!
Hülyének nézitek a választókat???
Van egy alapelv, ti nem tudjátok, úgy látszik: Akit igaztalanul bántanak, mellé állnak a tisztességes emberek!!!
Azok is, akik eddig talán nem!!!
zildikó
@Manhattan: Hát nem szirupos vállveregetés volt, az biztos.

De jobban figyelj az első részére O. beszédének! Ott minden mondat tényeken alapult.
Különben jó lenne, ha te mondanál pozitívumokat nekem a "MÚLT" -ból.
Államadósság? Fizetés és nyugdíj elvonás? Energia áremelés?? Ezek lennének?
terlasz
@Eriksson: Nagyon nehéz dolga lesz egy rendszerváltó kormánynak ebben az anyagilag, szellemileg szétzilált országban. A pénz hatalom. Pénz pedig a fidesznél van.
kereső
@durbincs: "Jézus Mária győztünk"!!!/ lehetne narancsos buktát! kérni?Nekem az a kedvencem.
Eriksson
@terlasz: Ez így igaz! Éppen ezért bárminemű népjóléti ígérgetés az ellenzék részéről megmosolyogni való.
Gyuri Géderről
A negyedik! Ha már elegen kipusztultak minden családból, az áldásos tevékenységük hatására, ha a megmaradottak, elegen lesznek, és elég elszántak, kapát - kaszát ragadnak, és teszik a dolgukat.
2018 nem ez az év. Még csak 150 - en fagytak meg, még kevés gyerek halt éhen, kevesen haltak meg a korházakba, és engedjük, hogy Ukránok, Románok itt szavazzanak, és mi birkák vagyunk

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.