Demján Sándor, 2018. március 26-án, hétfőn, életének 75. évében elhunyt – tette közzé a Gránit Pólus csoport. Demján Sándor a Gránit Pólus Csoport alapító elnöke, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége ügyvezető elnöke, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnöke volt. Nevéhez fűződik a Gránit Pólus Csoport, a Gránit Bank, a TriGránit Csoport megalapítása, valamint a 2003-ban létrehozott Prima Primissima Díj. Budapest városfejlesztésében betöltött kiemelkedő munkásságáért 2003 óta Budapest Díszpolgára. Demján Sándort a Forbes listáján a második leggazdagabb magyarként tartották számon. 

Elhunyt Demján Sándor

Fotó: MTI/Földi Imre

Demján Sándor, az ország egyik legsikeresebb és legvagyonosabb üzletembere sok vállalkozásban volt érdekelt, temérdek maradandó épületet és alkotást hagyott hátra

– írja az Index.

Demján Sándor 1943. május 14-én született Börvelyen. Szakmai karrierjét 1965-ben, a Fejér Megyei ÁFÉSZ-nél kezdte.

1973-ban ő indította a Skála áruházláncot, 1986-ban megalapította a Magyar Hitelbankot. Nevéhez fűződik a Gránit Pólus Csoport, a Gránit Bank, a TriGránit Csoport megalapítása, valamint a 2003-ban létrehozott Prima Primissima Díj. Ő volt a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének ügyvezető alelnöke és az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnöke.

Budapest városfejlesztésében betöltött kiemelkedő munkásságáért 2003 óta Budapest Díszpolgára.

A hazai kultúra támogatásában, valamint a rászorulók felkarolásának érdekében végzett önzetlen munkájának eredményeként az Emberi Méltóságért kitüntetésben részesült, 2013-ban a Magyar Érdemrend Nagykeresztjével tüntették ki

- írja a cégcsoport, amely temetésével kapcsolatban későbbre ígért tájékoztatást.

Elhunyt Demján Sándor

Demján Sándor. A felvétel Budapesten készült a TriGranit székházában 2015. augusztus 10-én. MTI Fotó: Illyés Tibor

A 2014-es Befolyásbarométer szerint ő volt Magyarország 6. legbefolyásosabb személye. 2017-ben a rangsor 16. helyén végzett.

Demján Sándort a Forbes listáján a második leggazdagabb magyarként tartották számon.

Forrás: Index, MTI, napi.hu

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
papa.49
Sajnos nem tudom azt mondani ami illene, miért mert mindig az előtte levő segget nyalta lelkesen , mert senki ne higgye, hogy véletlenül építhette ő a Skálát, meg a többit, annak az oka a feltétlen lojalitás volt az ára a hatalom prominensei felé !!!
lampa laz
Egyszer azt nyilatkozta, h a szegényekre fogja hagyni a vagyona nagy részét...ami megmaradt a pókerezésből.

Nyugodjon békében.
division
Nyugodjon békében. Azért azt látni hogy a káröröm magyar találmány.
tudode
A "legvidámabb barakk" része volt a SKÁLA ÁRUHÁZ megnyitása!
.
Igazi ÜZLETEMBER VOLT!
.
Nyugodjon békében!
Clavigo
Minden segget végig nyalt... "" ha bemegyek,,,,milyen jóóóóóóól kijövök,,,ha bemegyek"" kb. ennyi. scála kópé..
Macskaszem
Most akkor ki fogja megállítani a gravitációt?
Cicamama55
Nyugodjék békében! Őszinte részvétem a családjának...
Clavigo
@Macskaszem: Széles elvtárs már dolgozik rajta...
Macskaszem
@Clavigo: Bocs tényleg összekevertem. De akár ő is lehetett volna :-))
human
Nem ismertem a munkásságát, az embert. Mindenesetre tudott simulni a hatalomhoz ha kellett. Azért egy Habony árpáddal utazgatni, aki két embert vert meg az utcán, csak mert az autója elé léptek, na ahhoz kell gyomor rendesen.
youtu.be/BABgpf8fHFQ?t=36s
nyanya001
Nevéhez fűződik a hazai tudományos és kulturális életben egyre nagyobb rangot jelentő Prima Primissima díj 2003-as megalapítása. Hogy ez az elismerés az ő nevéhez fűződik, talán nem is meglepő. A modern kori honi gazdasági élet egyik legnagyobb adományozójaként tartották számon, saját bevallása szerint az elmúlt évtizedben mintegy 15 milliárd forintot fordított oktatást segítő és szegénységet megelőző, felszámoló programokra.
vukkocska
Nagyon sajnálom. A takarékszövetkezetek felszámolása miatt nagy harcot vívott a Fidesszel, sajnos eredménytelenül. Ő senkivel nem keverhető össze, a legnagyobb adományozó volt. Tényleg nagyon sajnálom. :(
JAJMÁR
Nyugodjon bėkėben.
Mindenki elmegy egyszer. A gazdagok is. De
Milyen màs vėget ėr egy pėnzben gazdag ėlet, ha jeles maradandót hagy örökūl az ország közössėgėnek, mint amikor csak egy sóhajtàs marad utàna. Meg esetleg az örökösök marakodàsa.
Ó, ha ėn gazdag lennėk... :)
karma1
Szemelye valoban kikerulhetetlen volt, sokat tett a vasarlokert, na persze nem onzetlenul. O nyitotta meg az elso Tescot is - illetve oriasi resze volt benne, meg a rovid eletu Rekord bevasarlokozpontban is, Ujpesten (Ez volt a foprobaja a Tesco bevezetesenek. )
Bizonyosan sok jot tett az embereknek, de vegulis o volt az is, aki felhanytorgatta a magyar adorendszert Gyurcsanynak, aki elhiresult mondataval ekkor kuldte el a magyarokat az "El lehet innen menni mas orszagokba, adozni, meg az alacsony nyugdijakert...", mert az oriasi vagyona mellett nem tetszett neki a magyar adozasi rendszer, ami akkor meg ketkulcsos volt. Maradjunk abban, hogy azert nem mondta azt, hogy az egykulcsos adorendszer igazsagtalan lenne, es inkabb terjunk vissza az igazsagosabb ketkulcsosra, amivel a kisjovedelmuek eletet tehetnek konnyebbe...
Igy azert kicsit mas megvilagitasba kerul a sok jotekonykodasa - a Prima Primissima dijert azert nagy koszonet jar neki...
Viharos eletet elt, - legalabbis gazdasagilag -, nyugodjek hat bekeben...
A szemelye osszehasonlithatatlanul tisztabb, mint egy mai oligarchae...
emerencia
@karma1: tegnap 23:11 "Viharos eletet elt, - legalabbis gazdasagilag -, nyugodjek hat bekeben..."

Soha nem fogom elfelejteni, hogy egy világ omlott össze bennem Demján személyét illetően mikor egy kijelentése után rájöttem, hogy a nagy sajtónyilvánosságot kapott jótékonykodásai ellenére komoly része van a magyar társadalom erkölcsi lezüllesztésében és a kilátástalan szegénység fenntartásában:

„A többszörös milliárdos Demján szerint Kína hihetetlen tempójú növekedését a nagyszámú szorgalmas és főleg szegény kínainak köszönheti.

Szerinte a szegénység a legjobb motiváció, s ez a feltétel nálunk is megteremthető. A sikeres vállalkozó, a TriGránit fejlesztéssel foglalkozó vállalatcsoport tulajdonos-vezetője szerint csak olyan országban érdemes befektetni, ahol a dolgok nem jól mennek, és ebből a szempontból hazánk ideálisnak tekinthető.”

nepszava.hu/cikk/420330-kinaiakat-importalna-demjan

Én is azt kívánom neki, hogy nyugodjék békében ugyanakkor nagyon remélem, hogy a magyar többségi társadalmat nyomorba süllyesztő mentalitása nem fog fennmaradni.

Ehhez arra van szükség, hogy minél többen elmenjünk április nyolcadikán szavazni és oda tegyük az X-et ahol nem a belmagyar többség anyagi és emberi mivoltjában való ellehetetlenítését leplező, kevesek számára elérhető jótékonykodással szeretnék az országunkat felvirágoztatni.
karma1
@emerencia: Huha,... En errol a nyilatkozatarol nem hallottam, de sajnos, ha ezt mondtam, akkor azt ugy is gondolta.
A tokeseknek az a legjobb, hogyha az alkalmazotton a legtobb penzt meg tudja sporolni, es ugy altalaban fuggenek a munkaltatotol.
Ha ezt mondta akkor - marpedig ezek szerint mondta - akkor sajnos orban ezt vette at tole, es ezzel adja el a magyar munkaerot fillerekert a kulfoldi multiknak.
Szegyen ez, es a baj az, hogy az ilyen sorba juttatott emberek nem is akarnak valtoztatni a sajat sorsukon,. Pedig ha ok nem akarnak valtoztatni, akkor mas nem fog rajta valtoztatni, ez biztos...:o(((
KisGenyo2
1 megalomán kártékony köcsöggel kevesebb. Sajnos jön a helyére elég másik...
emerencia
@karma1: Abban tévedsz, hogy az ilyen sorba jutott emberek nem akarnak változtatni a helyzetükön. Csak abban bizonytalanok, hogy hogyan csinálják. Rettenetesen egyedül érzik magukat. Sokan emiatt távoznak külföldre, mások pendliznek a kis és nagyobb magyar valamint a multi munkahelyek között cseberből vederbe. Az idősebbek pedig megpróbálnak kitartani nyugdíjig ott, ahol vannak mert annak negatívumait legalább már kiismerték és úgysem lenne esélyük már az elsődleges munkapiacon.

Négyévente ugyan felcsillan egy picike remény arra, hogy újra határozottan elindulunk oda ahová hivatalosan tartozunk de ezidáig sosem voltunk elegen ahhoz, hogy ez határozottan megvalósuljon. (EU. Nyugati liberális, demokrata jóléti államok felé.)

Az idén viszont megváltozott valami. Egyre több kiábrándult, ezidáig passzív embertől hallom, hogy ez így nem mehet tovább! Már ott tartunk, hogy a társadalom legszélesebb körében megtalálhatók azok akiknek elege van abból ami most van mert szeretnének nagyobb létbiztonságban, szabadságban élni. Ha ők is elmennek szavazni, akkor lesz remény arra, hogy idővel jobb irányba változzon mindazok sorsa is akik a rendszerváltás óta csak a társadalomban való megmaradásért küzdenek.
KisGenyo2
@emerencia: Szép dolgokban hiszel!
Sajnos 4 évente az történik, hogy amikor nem gondoltad volna, hogy lehet rosszabb, akkor megmutatják. Függetlenül a szavazás eredményétől...
namihami
Ha nincs elég örökös, hajlandó vagyok feláldozni magam. Szükség esetén megadhatom a bankszámlám számát.
vukkocska
@lampa laz: egy ember meghalt. Te etikusnak tartod az ilyen bejegyzést? Olvasd el már az élete történetét, mit tett eddig, hogy támogatta a szegényeket, a művészeket. A Prima Primissima díjat is ő alapította a saját pénzéből, és minden évben nagy összeggel támogatta a közönség által legnagyobbra tartott művészt, közéleti embert. Nem politikusokat. Kívánom, hogy a jó ízlés soha ne hagyjon el. Ettől sokkal többet tett, javasolom, olvasd el.
lampa laz
@vukkocska: index.hu/sport/poker/2013/08/31/demjan_sandor_pokersztarokat_vert/
Ez is hozzátartozott az életéhez, és nem is tagadta, szenvedélyes játékos volt. Ő nem neheztelne a hsz- miatt, nem bántásnak szántam. A pályafutását is mindenki ismerheti én is, üzletember volt, és az h adott vissza a vagyonából lyen, olyan fomában, az pedig szép volt tőle.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.