Az emberek a magyar szuverenitás mellett törtek lándzsát a vasárnapi parlamenti választáson – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök kedden az Országházban tartott nemzetközi sajtótájékoztatón. A kormányalakításról azt közölte: nagy részben új emberekkel és részben új struktúrákkal készül kabinetet alakítani.

Orbán nagy részben új emberekkel készül kabinetet alakítani

Orbán Viktor miniszterelnök nemzetközi sajtótájékoztatót tart az április 8-i országgyűlési képviselő-választással kapcsolatban az Országházban 2018. április 10-én. MTI Fotó: Soós Lajos

A választást értékelve a kormányfő, a Fidesz elnöke úgy fogalmazott:

a magyarok kijelölték a legfontosabb témákat, így a bevándorlás és a nemzeti szuverenitás kérdését, és úgy határoztak, csak ők dönthetik el, kikkel kívánnak együtt élni Magyarországon, "ez a döntés kötelez bennünket"

Magyarország egy olyan európai nemzet, amely erős tagállamokból álló erős Európát akar – jelentette ki Orbán Viktor.

Szerinte a kormánynak a nemzetek Európája mellett kell kiállnia, és nem az "európai egyesült államok" mellett.

"A mi támogatottságunk egyértelmű, erős felhatalmazást kaptunk", sőt az egyik legerősebbet – ha nem a legerősebbet – az elmúlt 30 évben – mondta a Fidesz-KDNP eredményéről.

A miniszterelnök egyúttal jelezte, "nem folytatni fogjuk a kormányzást, hanem egy új kormány jön létre, nem az előző ciklust szándékozzuk meghosszabbítani, hanem egy ciklust fogunk megnyitni", minden miniszter, államtitkár munkája véget ért.

Ebből fakadóan – közölte – jelentős változások, módosítások várhatók, "nagy részben új emberekkel, részben új struktúrákkal" készül kabinetet alakítani. A Fidesz elnöksége kedd reggeli ülésén felhatalmazta őt a kormány megalakításához szükséges munka megkezdésére, a KDNP-nél már be is jelentkezett a tárgyalások megkezdésére, "más koalíciós párt bevonása nem indokolt" – közölte. Hozzátette: a kormányalakítási tárgyalások 3-4 hétig tarthatnak.

Orbán nagy részben új emberekkel készül kabinetet alakítani

MTI Fotó: Soós Lajos

Arra a kérdésre, meg tud-e nevezni olyan minisztert, aki az előző kormánynak tagja volt, és az újnak is az lesz, azt felelte: "meg tudnék, de nem akarok".

Szintén kérdésre elmondta:

a következő kormányzás szándékai szerint demográfiai súlypontú lesz.

A kormányfő köszönetet mondott továbbá a választás lebonyolításában részt vevőknek, valamint a sajtónak is, amely "segített abban, hogy minden üzenet eljusson a választópolgárokhoz".

Úgy értékelt: a választás az embereknek is ünnep volt, ezért is vettek részt rajta olyan sokan. A kampányt erőteljesnek, intenzívnek minősítette, szerinte "minden üzenetet sikerült eljuttatni a választópolgárokhoz" köszönhetően a magyar nyilvánosság modern szerkezetének.

A vasárnapra szervezett ellenzéki tüntetésről Orbán Viktor kérdésre azt mondta: "az emberek döntöttek, és ennyi".

Matolcsy György jegybankelnök esetleges újbóli kormányzati szerepvállalásáról azt közölte:

Matolcsy Györggyel még csak annyit tudott beszélni, hogy megérdeklődte a pénzpiacok reagálását a választási eredményre, és megnyugtató válaszokat kapott tőle, ennél többről nem volt szó.

A leendő gazdaságpolitikát úgy jellemezte: a Matolcsy-féle közgazdasági iskolához tartozik, amelynek egyik alaptétele, hogy a pénzügyeknek rendben kell lenniük, ezért arra lehet számítani, hogy az államadósság csökkenni fog.

A "Stop Soros" törvénycsomagról szólva jelezte: a javaslatot még a választás előtt nyújtották be a parlamentnek, éppen azért, hogy az emberek ennek tudatában dönthessenek, és úgy látja, meg is erősítették az előterjesztőket. "Felhatalmazva érezzük magunkat az elfogadására" – hangsúlyozta.

Arra a kérdésre, hogy a magyar ellenzéki pártoktól kapott-e gratulációt, a miniszterelnök úgy reagált: ő ahhoz az iskolához tartozik, amely szerint ha valaki veszít, szokott gratulálni. "Ebben volt részem, nyilván lesz is majd a jövőben" – jegyezte meg, hozzátette ugyanakkor: "más iskolák is léteznek".

Azt azonban elmondta, hogy Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnök telefonon gratulált neki, meg is hívta őt egy magyarországi látogatásra, amely egy-két héten belül várható.

Orbán nagy részben új emberekkel készül kabinetet alakítani

MTI Fotó: Soós Lajos

A Magyar Nemzet és a Lánchíd Rádió megszűnését nem kívánta kommentálni, mert – mondta – nem foglalkozik üzleti ügyekkel, a tulajdonosok majd eldöntik a magánkézben lévő médiumok sorsát.

Az ellenzéki budapesti választási sikerét Orbán Viktor úgy kommentálta: "többet kell dolgoznunk Budapesten", amely "közel áll a szívünkhöz", a nemzet fővárosa.

A magyarországi parlamenti választást ért EBESZ-kritikára csak annyit reagált: politikai véleményt fogalmazott meg a szervezet a magyar választásról, "köszönjük az észrevételt".

Azt is kérdezték a miniszterelnöktől, hogy szerinte a CEU marad-e Budapesten, amire azt felelte: az új kormány erről a kérdésről még nem beszélt.

A választási rendszer méltányosságát firtató kérdésre megjegyezte, hogy a brit modellben a mostani magyar eredmény földcsuszamlásszerű lenne. Egyúttal közölte, hogy igyekszik a "háromharmados többséget" szolgálni.

Világossá tette továbbá – az elnöki rendszer esetleges bevezetését érintő felvetésre –, hogy változatlanul érvényes az a megfontolás, amely szerint a parlamenti demokrácia a legbiztosabb, a legátláthatóbb rendszer Magyarországon.

A március 15-i beszédében emlegetett elégtételről Orbán Viktor azt mondta: a bosszú szót egyáltalán nem használná. Hozzátette: a jogi kereteket mindenkinek tiszteletben kell tartania. Politikai szempontból szavaztak az emberek, és köszönjük szépen – jegyezte meg.

A kormányfő emellett, a külkapcsolatokról szólva, azt ígérte, hogy a magyar-bajor és a magyar-lengyel reláció lesz kitüntetett a jövőben is.

A magyar kormány Németországgal szembeni politikájában várható esetleges változásról azt nyilatkozta: "amint megtudjuk, mi Németország politikája, rögtön tudunk válaszolni erre a kérdésre".

Minden országgal szeretnénk folyamatosan jobb kapcsolatokat létrehozni, ez érvényes Németországra is, de engem nem a német emberek választottak meg, hanem a magyarok

- zárta szavait.

Forrás: MTI

Fotó: MTI/Soós Lajos

31 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
Ezek szerint, ha új emberek lesznek, akkor még vannak Németh Szilárdnál, Kósa Lajosnál és Rogán Antalnál hülyébbek is. Legalábbis Orbán talált ilyeneket.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
justhpeter
Ezek szerint, ha új emberek lesznek, akkor még vannak Németh Szilárdnál, Kósa Lajosnál és Rogán Antalnál hülyébbek is. Legalábbis Orbán talált ilyeneket.
colibri
El se olvastam. Lex@rom kabinetestől együtt. Én sem érdeklem őt, őróla nem veszek tudomást.
Commenter
Úristen, mit írtak fel neki Grazban benzodiazepineket? Attól ilyen bárgyú, fátyolos tekintetű és bávatag vagy amúgy is ilyen? Szörnyű kép, szörnyű ember.
Eladott Ország
www.facebook.com/events/418897665237361/
Magyarország továbbra is a hazám, de a kormánya nem az én kormányom, én ettől teljes egészében elhatárolódom. Ha mindenki más is megteszi, aki most nem ünnepel, akkor egyszer talán többen fognak kilógni a sorból, mint ahányan beálltak. Az én nevemben ezek ne kormányozzanak.
kolozsvaros.com/wp-content/uploads/2018/04/orbansemjen.jpg
Qqberci
@Shikari: Remélem, még az aprót is kilopját a zsebedből!...
peterkelemen
Orbánék egyértelműen választási csalást követtek el méghozzá bűnszövetségben! propeller.hu/itthon/3346162-elcsaltak-orbanek-valasztast
Eladott Ország
@Shikari: ma, 16:06; Nincs tökéletes bűntény. Igen, nemzetközi vizsgálatot kell kérni, azonnal! Ilyen választási rendszer a világon nincs. Másrészt a fidesz túlnyerésének indoka a választási rendszerben van. 2014. ápr. 8. - A Fidesznek mintegy 740 ezer töredékszavazatot hozott a győzteskompenzáció: ez közel harmada annak a 2,2 milliós értéknek, amit a régi szabályokhoz hasonlóan, csak a listás szavazatok és a vesztes töredékszavazatok után kapott volna. REINER Roland infografikája. Így…republikon.blog.hu/2014/04/08/igy_mukodott_a_gyozteskompenzacio
De ami a leglényegesebb, a néppel szemben nem lehet kormányozni, a népet nem lehet leváltani, a lopásokat nem mehet semmisé tabula rasává tenni. Azért felelni kell!
Clavigo
@justhpeter: Végén még szilárdból is miniszter lesz. :))
cikicakk55
Abban nagyon téved Orbán,hogy őt a Magyar nép választotta. Őt a Román, Ukrán, Szerb. és a kettős állampolgársággal rendelkező Németek választották( Na meg a lefizetett cigányok). Amennyiben az eredeti alkotmány és az eredeti választási törvény szerint lett volna a szavazás,még 1/3 sem kapott volna a Fidesz. A médiát meg ki lehetett volna hagyni,mint kampányt segítő folyamatot,hisz a média 90%- ban a kezükben van.
Commenter
@Eladott Ország: nem az én kormányom, nem az én miniszterelnököm! De itt születtem és ez a hazám. Kíváncsi vagyok, meddig mehet el ez a nem kormányzó kisezredik vályogház szalajtotta, analfabéta dupla nulla, tényleg be fog költözni vajon a Várba?
egyvandor
mészaros lörinc és matolcsy unokatestvérei remélem nem sértődnek meg.
egyvandor
@Eladott Ország: Gorbánt nem erkölcsi megfontolások vezérlik. Az ő lelkivilágát megnyugtatja ha a zügyvédek a tákolt testre szabott törvényekkel ki tudják magyarázni magukat. osztjónapot.
egyvandor
@egyvandor: A probléma majd akkor kezd élesedni amikor a rászavazókat is sérelem éri az egyre szűkebb körök érdekében hozott törvények által. Akkor majd azok is annyiba veszik mint pl a most kiátkozott cigányok a "magyarokét".
(Ha kapnék nem lyukra vezető tanácsokat, polgári ellenállásként magam is ott akasztanék be nekik ahol csak tudnék. Mert ugye a saját erejéből élőknek nem marad energiája arra hogy ezekkel a minden hájjal megkent gengszterekkel szemben másként ellen tudjon állni. lásd manyup zsarolás esete)
Pálinkafőző Rézüst
@Shikari: 31% fideszre, 32 % az egyéb pártokra, a maradék nem szavazott. Milyen 2/3 ez, tovaris??? :))
kissé felnőttem
1919 ben panaszkodtak az oroszok ,hogy nem megy a kuplerály erre megoldották lecserélték a butorzatot na ettől sem változott ám semmi mert a személyzet ... megbizható veterán volt 1905- ből
tudode
Mindenki "maradjon" a kaptafájánál!
.
A "párttitkár" a PÁRTJÁNAK nyomja a sódert a PÁRTTAGGYŰLÉSEN!
.
A kormányfő a "kormányüléseken" csináljon úgy, mintha "értené azt, amit vállalt"!
.
Az államtitkárok pedig NE PÁRTHŰEK, adott szakmájukhoz értőek legyenek, és NE A GAZDI ÁLTAL ELHASZNÁLT LÁBTÖRLŐK!
.
Az un. "államfő", akinek MEG KELLENE TESTESÍTENIE a NÉP EGYSÉGÉT, ne lapítson, mint a melléktermék a fűben!
.
A "mértékegysége" a KÖZJOGI MÉLTÓSÁGOKNAK, hogy ne tartanak felolvasó délutánokat, pénteki show-okat, hanem ha egyáltalán tudatában vannak annak, hogy MIT VÁLLALTAK saját kútfejükből FÁRASSZÁK A NÉPET a baromságaikkal!
csipetke
@Commenter: 15:51 Attól nyújtogatja olyan sűrűn a nyelvét,mint egy epilepsziás kígyó?Az egész ember tök gáz..A pszichiáterek szerint is.
csipetke
@justhpeter: 15:14 Ez nekünk lesz megint sz@r,mert ezeket is meg kell majd gazdagítani.Erről az jut eszembe,mert idepasszol,hogy mikor Jézust keresztre feszítették,a sebeire legyek szálltak,amiket valaki lehessegetett róla.Mire Jézus azt mondta:-Hagyjad fiam,ezektől csak éhesebbek jönnek...
Commenter
@csipetke: lehet egyes gyógyszereknek ilyen mellékhatása. De lehet h. Tourette-szindrómás ("A Tourette-szindróma tünetei legtöbbször a kívülálló számára is nyilvánvalóak: akaratlan mozgások és irányíthatatlan hangadások jellemzik a betegeket, melyeket tic-nek neveznek".)
csak úgy pluszban az idegbaj mellett...
kereső
@Eladott Ország: „Élt egy nép a Tisza táján,
Századokig, lomhán, gyáván.” -
Oh hazám, mikor fogsz ismét
Tenni egy sugárt, egy kis fényt
Megrozsdásodott nevedre?
Mikor ébredsz önérzetre?"/Petőfi/

Költészet napja van.
tudode
Azért LEGALÁBB ANNYI milliárd önhittség/T É V E D É S... van ebben az elbizakodottságban, mint amennyit ELREKVIRÁLTATOTT őfelsége az emútnyocév alatt!!!
.
ad 1/ Honnan tudja, hogy a van/nincs ÁLLAMFŐ őkegyelmét jelöli ki a gombnyomogatók támogatásával .. M I N I S Z T E R E L N ÖK N E K. (Ami tuti a párttitkárság.)
.
ad 2/ A ... Z E M B E R E K ... józanabbak, mint ez a FideSS szekta, mivel az utca hangja szerint TELE VAN A NEMI SZERVE a társadalomnak ezzel a GÁTLÁSTALAN MARHÁSKODÁSSAL.
.
ad 3/ Az az ..Ó H A J A .. a PALÁNKON átb@szott népnek, hogy a hírmagja se maradjon az Ország Házában, és amint túllő a rubikonon, megvalósul .. R É G I ... Ó H A J A , azaz
.
------ Orbán Viktor véleménye a vele szembenállókról 1988-2014
www.youtube.com/watch?v=Aqq6gHBmq00
.
Tehát K O R A I.. Ö R Ö M!
.
Elő lehet készíteni .. N Y Ú L C I P Ő K E T! Oszt' védje meg magát a NÉP HARAGJÁTÓL, ahogy tudja!..A NÉP nem kéri ezt a .. H A M I S K A ... M I S K A ... védelmet!
.
Már a 2006-os ÖK választások alkalmával "is" néztek egy NAGYOT a JÓZANÚL GONDOLKODÓ állampolgárok, mikor NARANCSSÁRGA lett az ország,de most... M I N T H A .. méhlepény hangulatú lenne az ország!
Pálinkafőző Rézüst
@Shikari: 31% fideszre, 32 % az egyéb pártokra, a maradék nem szavazott. Milyen 2/3 ez, tovaris??? :))
kulabombaafityiszre
@Shikari: tegnap, 16:06
Mindezt írta Jász-Nagykun-Szolnok megye "nagy magyar" szülötte.
kulabombaafityiszre
@Shikari: ma, 07:57
Mindezt írta Jász-Nagykun-Szolnok megye "nagy magyar" szülötte
Pálinkafőző Rézüst
@Shikari: mióta?? :)))) Komolyan kérdem... 1650 előttre nem tod visszavezetni a családfádat... Ugye tod mé??? Oszt előtte meg kivel háltatok??? :))))
Pálinkafőző Rézüst
@kulabombaafityiszre: jász és kun... eleve nem magyar betelepített népek... Miközben a térképen beterítik Mo.-t...
kulabombaafityiszre
@Pálinkafőző Rézüst: ma, 18:01
Nem született ő itt.Talán valami putriban erdélyben.
Kb 6 óra után nyögte ki Jász-Nagykun-Szolnok megyét pedig miután én leirtam,hogy a Demkében születtem.próbáltam rávenni mndja meg hol született.
Hazudozik össze-vissza.:))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.