A fogyasztók számára Európában Magyarországon a legolcsóbb a gáz – közölte Scherer Zsolt, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szóvivője az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában.

MEKH-szóvivő: a fogyasztók számára Európában Magyarországon a legolcsóbb a gáz

Hozzátette: a villamos energia Európában a negyedik legolcsóbb, míg uniós szinten a harmadik legolcsóbb Magyarországon a fogyasztók számára.

A szóvivőt annak kapcsán kérdezték, hogy a legfrissebb adatok szerint jelentősen, 73 milliárdról 33 milliárd forintra csökkentek a magyarországi fogyasztók közüzemi tartozásai.

Scherer Zsolt kiemelte, hogy a kikapcsoltak száma is csökkent, és a tartozások körülbelül egyharmada is 30 napon belüli.

A szóvivő szerint ennek fő oka a rezsicsökkentés, de szerepet játszottak a javuló életkörülmények is. Azt is elmondta, hogy változott a fogyasztók hozzáállása: ha az emberek ki tudják fizetni a rezsit, ki is fizetik.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

60 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Clavigo
@Shikari: Te...bávatag tinó...@nyád majma.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
papa.49
Hazudsz tetű mert mozog a retkes pofád !!!
Ha nem lenne a MET. a gáz ára kb. csak fele lenne a mainak !!!
Clavigo
@papa.49: A fizetéseket,nyugdíjakat ,,amiből kinyögi a nagy átlag ezt a hihetetlen olcsó árat,,, már ne is említsük...
Clavigo
@Shikari: Te...bávatag tinó...@nyád majma.
papa.49
@fideszes gyökér: Van igazság benne amit írtál, de kérdezem én ki kérdezte meg a népet akar megint a muszka része lenni ???
papa.49
@Clavigo: Az már magas a fütyisz szavazóknak, pedig nagyon egyszerűen lemérhető, egy fizikai melós béréből mennyi tüzelő vásárolható, most mikor a tűzifa ára is 4000 ft/ mázsa !!!
Vagy mennyi gázt, benzint, vagy akár mennyi húst tud venni belőle az aki itthon él, és mennyit aki mondjuk Németországban él ???
Szerintem most is kb. 5 X a differencia !!!
Nessy
@Shikari: A "szoclibek"idején 1200m3/év nagyon komoly kedvezmény volt, és csak utána jött a normál tarifa. Egy kisebb háztartásban, mint a mienk is volt, ahol 1350m3/év volt a fogyasztás, éves szinten a reszicsökkentés még a 10%-t sem éri el. Ja, és a 27% ÁFA is fidesz találmány.
Viszont a lakossági megtakarítást bizonyos szintig egalizálja a közületi gáz ár.
Az, hogy hány órát kell dolgoznia egy átlagos dolgozónak egy m3 gázért, azt már nem igazán számolja senki! A fával fűtók meg a glóriájukat fizetik a téli tüzelőre. A Távfútő Művek meg az árral egyenes arányban csökkentette a lakások hőmérsékletét!
Nessy
@Shikari: Hát, ha te úgy gondolod? Még nem vagyok elég demens, hogy ne tudjak összehasonlítani két számlát.
A világpiaci és az orosz gáz ár különbözetét meg fedje itthon jótékony homály.
namihami
Ezért a stallumért és a kapcsolódó fizetésért ezt ksll mondani. Hogy úgy hazugság, ahogy van, ezt ő is tudja, de a pénz nagy úr. És meg is akarja tartani.
Európán belül valóban a kevesebbet fizetők között vagyunk. Mint a béreink. Viszont legalább az állami elvonások terén euröpai élvonalhoz tartozók vagyunk. Ezért nőnek a bérek hiába, az elvonás a kis- és középrétegnek elviszi az emelések nagyrészét.
Az összes kedvezményt úgy írták, hogy a haszna náluk csapódjon le.
Nessy
@Shikari: Akkoriban viszont nem olyanok szóltak (szavaztak) az életünkbe, akik aztán a szavazatuk ódiumát nem, csak a kedvezményeket élvezik a mi terhünkre! Mielőtt kiakadsz, a kettős állampolgárság ellrn semmi kifogásom, de miután én nem szólok bele az ő életükbe, ők se tegyék, ráadásul sok milliárdért, amit mindannyian fizetünk.
Az életszinvonalunk egyik jellemzője, hogy két kiló krumpli egy szavazó ára sok településen. Jöhet a hozsanna!
namihami
@Nessy: @Shikari: Egyik se szólHASSon bele a mi dolgainkba.
De @Shikari: van egy nagy hülönbség. Az izraelieket és pláne a voksaikat nem a mi adónkból veszi meg a Vezér. Nemhogy nem kapnak, de nem is követelnek a mi adóforintjainkból.
Kapjon a Föld minden táján élő magyar, de csak magyar, nem ukrán, orosz, román, stb. egy szép szines diplomát erről. Nade beleugatni, hogy azt a pénzt, amit nem ő adott össze? Ez az ügy sarokpontja. Hatalmat venni adópénzből...
Borsodi
Még egy kamu duma,hülyülj Magyar rezsicsökkentés,nyugdíjemelés,legolcsóbb gáz. Kinek olcsó, A nemzet gázszerelőjének?.Az egész ország egy gáz az biztos.
Yoda69
Cserébe viszont itt a legkisebb a nyugdíj és az atlagfizu. Nincs ingyenes orvosi ellátás, se kórház. Az orvosok, apolonok elmennek. Az iskolák bezarnak.
Hú de jól jártunk...
Desischado
Csak a bérek és a juttatások a bányászbéka segge alatt vannak. Erről miért nem vartyog ez a hazug here?!
emerencia
@Nessy: 1917-ben még szeptember közepe táján megszavaztatták a társasház lakástulajdonosait, hogy kérik-e a fűtés beindítását. Az idén szeptember közepén kitettek a liftajtóra egy papírt, hogy fűtésszezon van. Azóta izzadunk, totál lecsavart radiátorok mellett. Nemcsak meleg őszünk van, hanem a ház tökéletesen le van szigetelve mely az itt élőknek nagyon sok pénzébe került. Semmi se számít, ha valakik a mások kárára akarnak jól élni!
nevemnick
@emerencia: kicsit elírtad az évszámot, de értjük...
kissé felnőttem
A kalóriaértékről turbékolnátok mennyire silány, soká sül meg a kalács, marhahust meg két okból nem lehet gázsütőben 1 kissé drága és soha nem sül meg 2-3 óra a gázóra meg pörög mint amikor a kazán menne. akkor mi benn az olcsó ?
Ludmilla
@Shikari: te igen korlátolt vagy,bértollnok
emerencia
@kissé felnőttem: Nekem pl. az benne az olcsó, hogy nem gázzal fűtünk, csak főzésre használjuk és általányt fizetünk. Mi már régen nem étkezünk házon kívül, mindennap ill. minden napra főzünk, így éri meg.
Eladott Ország
Miközben több ezer plakát hirdeti országszerte, hogy Magyarország erős és büszke európai ország, az Eurostat friss jelentése másról árulkodik. Míg 1996-ban az egy főre jutó GDP tekintetében még a harmadikok, 2010-ben pedig negyedikek voltunk, most csupán nyolcadikok, az egyéni fogyasztást vizsgálva pedig a ‘96-os harmadik, a 2010-es ötödik hely után most holtversenyben a románokkal a 8. helyen állunk a keleti régió 11 tagországa közül. Csak a horvátok és a bolgárok vannak mögöttünk.
m.blog.hu/ke/kettosmerce/image/untitled_4n-20170616.png
m.blog.hu/ke/kettosmerce/image/aaa.png
solidedge
Vásárlóerő paritáson számolva viszont csak a középmezőnyben vagyunk gáz tekintetében. Ezt is illene leírni.
teuton
@Shikari: Te analfabeta! Miota dönti el egy kormany, hogy mennyi legyen valamilyen fogyasztasi cikk ara??? Minden termek/nyersanyag arat a gyarto/exportalo kepzi, a vilagpiaci arat mindenütt es mindenert meg kell fizetni! Ha tulkinalat van, csökken az ar, ha keves, akkor nö! A vilagpiaci arat pedig dollarban szamoljak! Talan nezz utana, hogyan alakult a nyersanyagok ara 2000 ota, ill. vesd össze a dollar-forintar alakulasaval! Azonkivül volt egy vilagvalsag 2008ban, erröl nem hallottal? Ja, hogy akkor te evekre a zart osztalyon voltal...
Eladott Ország
@Shikari: A legolcsóbb gáz teóriádat majd a narancskeltetőben fejtsd ki. Látjuk Magyarországot rögtön a sor elején? Látjuk azt a pozitív kilengést? Na, az gázár emelkedés, kedves barátaim. Az Unió területén szinte mindenhol csökkenés volt – mivel a világpiaci ár is csökkent. Kivéve Magyarországon, Hollandiában és Svédországban. De még e három ország közül is mi jöttünk ki győztesen! Legyünk hát büszkék, Magyarországon emelkedett a gáz ára. 2016 második felében ez a legnagyobb mértékű emelkedés volt az Európai Unióban. Hát mi a siker, ha nem ez? E mellé csak mellékesen jegyezném meg, hogy a nyersolaj hordónkénti ára a felére csökkent. És ez sem Orbán Viktor személyes közbenjárására történt.
kolozsvaros.com/wp-content/uploads/2017/09/800px-Change_in_natural_gas_prices_for_household_consumers_compared_with_12_months_earlier_second_half_2016__YB17.png
kolozsvaros.com/wp-content/uploads/2017/09/dsf.jpg
kereső
@Shikari: nem vitatja, a csökkenést- de ez nem "világbajnok" csökkenés!Kár vele dicsekedni. A kivitelezés módja meg gyalázatos- nem azoknak jut belőle,akiknek igazán kellene.
Mellesleg a fajlagosan mért gáz ára növekedett 2010-hez képest, és nem csökkent.
Amihez meg mérik- a gázolaj hordónkénti ára (Brent)- ahhoz képest a csökkenés emelkedést mutat. 2010-ben 122 USD/hordó, 2017-ben 60 USD/hordó.
Lehet itt maszlagolni, csak éppen nem érdemes, annak aki esetleg még a 2010 előtti számláit is megőrizte. A hablatyolás nem érv.És akárhányszor elmodod, akkor se.
papa.49
Csökkent az ára, DE A FŰTŐÉRTÉKE IS, tehát ott tartunk hogy 25 % kevesebbért vesszük az 50 % kisebb fűtőértékű gázt, és mindezt tesszük a 300 eurós minimálbér mellett !!!
Igaz hogy a m3 ár alacsony, de nem mi nyerünk vele hanem a repcsitulajdonos faszkalap !!!
A m3 ár annyi mint Luxemburgban, csak ott a minimálbér 2000 euró !!!
Aki Én
A nap vicce!
@Shikari a buta propagandista: gondolkodásról papol
HAHAHAHAHAHAHAHAHA...
kokopelli
@papa.49: "Asztat úty szokják" összehasonlítani,hogy az egy órai átlagmunkabérért
hány m3-ert kap a dolgozó! Vagy az inverze,hogy 1 m3-ért hány percet dolgozik a melós!
Kis kölök voltam,amikor a Fater a BNV-n a nyugat országok pavilonjaiban elmagyarázta
azokat a táblázatokat erről! Mindjárt nem volt pl.a benzin stb. olyan drága nyugatabbra...!
(Propaganda-marha-banda-hanta...stb)
Aki Én
@Shikari a buta bolsi: A rezsicsökkentés bevezetése óta a gázár a felére esett, tehát orbánék nagyobbat kaszálnak rajta, mint korábban bárki. Tehát a beszerzési árakhoz képest jelentősen drágább.
Az eu-ben rezsikamu nélkül is csökkennek az árak, de nem utolsó szempont a jövedelemmel való összehasonlítás sem.
Miközben az Európai Unió egészében 2017. első félévében 6,3 százalékkal volt alacsonyabb a földgáz ára mint egy évvel korábban, addig Magyarországon 1,2 százalékkal drágult.
EU egészében az átlagos földgázár 2016 első félévéhez képest 6,3 százalékkal csökkent, Magyarországon 1,2 százalékkal emelkedett.
NA, DE!!! És ez az, amit te nem fogsz érteni.

A legtöbbet, 12,1 eurót Svédországban kellett fizetni 1000kWh fűtőértékű földgázért, Dániában 8,1, Portugáliában 7,7 euró volt az átlagár az első félévben.

Változik a kép, ha figyelembe vesszük, hogyan viszonyulnak a gázárak a többi kiadáshoz. Vásárlóerő-paritáson számolva ugyanis a magyarországi gázár (1000 kWh fűtőértékre számítva) már 6 egység, ami meghaladja az uniós átlagot (5,8). Összehasonlításképpen: Németországban a 6,1 eurós átlagos (háztartási) gázár vásárlóerő-paritáson „mindössze” 5,8 egység volt az első félévben. (Németországban év/év alapon átlagosan 7,6 százalékkal csökkentek az árak 2017 első hat hónapjában.)
Vásárlóerő-paritáson egyébként Luxemburgban volt a legolcsóbb a földgáz (3,5 egység) az első félévben, az Egyesült Királyságban 4,3, Belgiumban pedig 4,7. Ebből a szempontból Portugália volt a legdrágább (9,7), megelőzve Svédországot (9,5) és Csehországot (8,4).
Aki Én
@Shikari a buta bolsi: Folytatom:
,,A rezsicsökkentés az elmúlt nyolc év egyik legnagyobb szemfényvesztése, a magyar emberek átvágása – mondta a 24.hu-nak Holoda Attila, a 2010-es Orbán-kormány volt energiaügyi helyettes államtitkára.
A szakértő szerint a rezsicsökkentés:
-- veszteséget okozott a magyar háztartásoknak,
-- nem a rászorulókat segítette, mindenkit ugyanúgy támogatott,
-- áremelkedéshez vezetett (például a pékek energiaszámlája megnőtt, amit ráterheltek a kenyér árára),
-- nem ösztönözte a lakosságot energiahatékony beruházásokra,
-- erre hivatkozva lehetett kiszorítani vagy államosítani a külföldi energiacégeket.
A rezsicsökkentés 2012 decemberében vette kezdetét, ám a világpiacon 2013 végétől esnek a földgázárak, a magyar hatósági ár viszont azóta nem csökkent. A fordulat 2016-ra vált láthatóvá a hazai energiarendszerben. Legalábbis a Magyar Energiakereskedők Szövetségének adataiból az látszik, hogy 2016-tól a szabadpiaci ár már olcsóbb, mint az állam által kínált lakossági ár.
A Magyar Földgázkereskedő Zrt. az MSZP által kiperelt adataiból az is kiderült, hogy már 2013-2014-ben bő 29 milliárd forinttal többet fizetett a lakosság a gázért, mint amennyit a beszerzési ár indokolt volna. Csak ebben a két évben, 2013-2014-ben 11 300 forintot bukott minden háztartás."
,,Sajnos nem elég széles körben ismert, de tény, hogy a rezsicsökkentés éve óta a nemzetközi gázárak majdnem megfeleződtek, miközben Magyarországon a lakossági fogyasztók számláján ez nem látszik. Hogy miért nem? Mert az állam zsebre teszi a pénzt. Ha úgy tetszik, lenyúlja.
A rezsicsökkentés évében az ipari szolgáltatók még panaszkodhattak, hogy rájuk nem vonatkoznak a kedvezmények, azonban mára már örömtáncot járhatnak, hiszen így az ő gázbeszerzésük a piaci ár mozgásától is függ, és sokkal olcsóbban jutnak hozzá a gázhoz, miközben a lakosok fizetik az indokolatlanul magas számlákat.
Egyes számítások szerint, ha a mostani lakossági árakban megjelenne az olcsóbb világpiaci ár, akkor...
Aki Én
@Shikari a buta bolsi: ...Egyes számítások szerint, ha a mostani lakossági árakban megjelenne az olcsóbb világpiaci ár, akkor a gázszámla több mint 30 százalékkal is olcsóbb lehetne."

greenfo.hu/hirek/2018/03/24/a-rezsicsokkentes-az-egyik-legnagyobb-kamu
Aki Én
@Shikari a buta bolsi: Szóval megint az van, hogy érvek nélkül hazudozol, nyomod az arcunkba a buta és hazug propagandát, mert hazaáruló féreg vagy. Ha gondolod cáfold ezeket a tényeket.
Aki Én
@kokopelli: És akkor még nem említettük, hogy 2010-től a rezsiduma bevezetéséig bőven az inflációt meghaladó mértékben emelték orbánék a gáz árát.
Szerintem te erre gondolsz:
Változik a kép, ha figyelembe vesszük, hogyan viszonyulnak a gázárak a többi kiadáshoz. Vásárlóerő-paritáson számolva ugyanis a magyarországi gázár (1000 kWh fűtőértékre számítva) már 6 egység, ami meghaladja az uniós átlagot (5,8). Összehasonlításképpen: Németországban a 6,1 eurós átlagos (háztartási) gázár vásárlóerő-paritáson „mindössze” 5,8 egység volt az első félévben. (Németországban év/év alapon átlagosan 7,6 százalékkal csökkentek az árak 2017 első hat hónapjában.)
Vásárlóerő-paritáson egyébként Luxemburgban volt a legolcsóbb a földgáz (3,5 egység) az első félévben, az Egyesült Királyságban 4,3, Belgiumban pedig 4,7. Ebből a szempontból Portugália volt a legdrágább (9,7), megelőzve Svédországot (9,5) és Csehországot (8,4).
Nessy
@Aki Én: Ezt nem közlik a pkebssel, hogy "ne zavarják össze" őket!
A másik rezsicsökkentési lehetőség, a régi energia faló készülékek cseréje. Ez az, amire nem mindenkinek telik!
A jelenlegi forint árfolyam mellett természetes, hogy csak az "árakat" nézve jól állunk! Ezért harsogják ezt a mutatót. A híveknek ennyi elég!
kereső
@Shikari: 09:46, na akkor elő a farbával. Összehasonlitó számokat kérek- és hozzá vásárlóerő paritás számitást, foglakozatottakra és külön a nyugdijasokra. Aztán azt is kérem,hogy a világpiaci árak hogyan alakultak 2006-2010 között, és 2012-től. És kérem szépen azt is, hogy a MET mennyiért veszi meg a világpiacon az olajat, a földgázt -és azt mennyiért adja tovább az állami szolgáltatónak. Ja és beszéljéjünk még arról is, hogy a milliárdokért kialakitott 8 hülye gyurcsány) az ország stratégiai gázkészletét tároló tárolókat mennyiért is adjuk bérbe az oroszoknak, és aztán abból mennyiért is vesszük meg magunknak a gázt. Mennyibe fog ez kerülni, amikor már nem bérelik, hanem az övéké lesz mert eladjuk nekik. Mindezt az energia függetlenség megteremtésének szolgálatában. Na lássuk.Dolgozz már meg a pénzedért, mert csak lopod itt a napot.
Eladott Ország
@Shikari: 08:46; Hol csökkent a gáz ára? A fidesz agyában és a propagandában. Ennek a mérhetetlen handabandázásnak szomorú vége lesz wazze! Csak szólok, ráb@sztok!
kereső
@Shikari: ez nem válasz hülye horthysta fideszes nyalonc. Arra válaszolj amit kérdeztem, majd utána követelőzhetsz.
kereső
@Shikari: mire nem tudok mit mondani? A hablatyodra? Elő a számokkal, dolgozz!
kereső
@Shikari: Hagyjuk- mert csak hablatyolsz,és nyomod a brossúrát. Mond inkább,hogy nem akarsz dolgozni vele, vagy hogy nem értesz hozzá.
tulipan
DR Eric CARTMEN
... Ennyire tehetségtelen, alkalmatlan kormánya még nem volt az országnak. Ellenzékben elhitették, hogy készenlétben állnak a zsenik a tudatlan posztkomcsik helyett. Lebénították a kormányokat a lekicsinylő, becsmérlő és nagyképű szövegeikkel. Aztán kiderült, hogy a zsenik nem tudnak számolni, fogalmuk sincs, hogyan kell egy országot vezetni. Csak lopni tudnak és hazudni, rombolni és pusztítani, közben a saját zsebeiket megtömni. Lejáratnak bennünket, szégyen magyarnak lenni, lassan közmegvetés tárgyai leszünk miattuk. Ilyen gyalázatos híre még soha nem volt a magyaroknak, mert ezzel a sötét társasággal azonosítanak bennünket, és mi ezt szó nélkül hagyjuk. Piros pötty van a fenekükön, pávatoll áll ki belőle, nem tudják, ha Kósa mond valamit Debrecenben, attól a tőzsde megmozdul Londonban. Ezek akarják a 21. században a maguk képre formálni a világot.
Európa közepén minden ellenállás nélkül tudnak tönkretenni és felszámolni egy országot. A butaságot unortodoxiának nevezik, a diktatúrát demokráciának, a lopást megvédésnek, a veszteséget nyereségnek. Semmi máshoz nem értenek, csak a hazugsághoz: mondd az ellenkezőjét annak, ami van. Ha az ellenzék kormányoz, akkor üvölts, hogy lejáratják Magyarországot, ha már az ENSZ-ben is az Orbán-kormány fasizmusáról beszélnek, mondd azt, hogy a szabadsághoz bátorság kell. A szabad világból való kirugdosást nevezd az igazi szabadságnak.."
tulipan
@Shikari: Hazug disznó! A megtakartás a korszerűbb kazánra való átérés eredménye!!!
csak úgy....
@Shikari: aki ezt a rezsicsökkentö szöveget bepapizta,az elmebeteg !
jobbulást neked,cs.tibi laci...
kokopelli
@tulipan: ...honnan a 3,14.csából van türelmetek egy ilyen bértolnokkal vitázni!Nem
egyszer ütötte már félre a klaviatúráját a "polihisztor ",amiből egy határon túli,fizetett genyó
"jött ki"!A jelmezes bohócok és a scheggdugasz-hal sem az országhatáron belüli "überokos!
Van egy igaz szólás: "Nem vagyok olyan hülye,hogy mindent tudjak!"...de "ŐK" mindent
tudnak!..akkor?
csak úgy....
@Shikari: keress nekem egy putrit a szomszédságoban ...,gyönge vagy tibim,mint a harmatos molyfing,
Aki Én
@Shikari: Buta, hazug propagandista vagy, érvek nélkül. Minden hazugságot megcáfoltuk, de te csak tolod a szart a mocskos pofádon.
Nevetséges egy buta féreg vagy baszod.
Ha az őskorig mész vissza, akkor is lealázunk a tényekkel te senkiházi bunkó.
Ezt a nagy többség tudja, ezért nem szavazott a rablóbandára.
Aki Én
@Shikari: Értelmetlen egy buta propagandista vagy te, de vicces :)
Minden pontban tényekkel, adatokkal cáfoltunk, de te buta vagy még ahhoz is, hogy megértsd. Fújod bután a propagandát, mert ennyire vagy képes. Nem hiába nem fideszes a túlnyomó többség.
Ma is láthattuk a parlamentben, mennyire vagytok demokratikusak, jogkövetők, magyarok.
Most menj és pippants le egy papbácsit, hogy megnyugodj.
tulipan
@kokopelli: Szerinted, ennek lecsillapítására elég lesz a Karácsony/Szilveszter?? Ennyire hülye lenne a nép???

24.hu/belfold/2018/12/06/brutalis-a-rabszolgatorveny-elutasitottsaga/
tulipan
@Shikari: Mi van, előkerültél a búvóhelyedről??? Nem vándorcigány, ezek a Te "véreid"! Viszont hiábavaíló is KÉRNI tőled kérni bármit, mert irígy vagy! :)
Aki Én
@Shikari: ...jól van na, nyugi. Te buta vagy ahhoz, hogy felfogd. Ennyi.
De szerintem tudod te, csak a magyarellenességed erősebb.
tulipan
@Shikari: Semmit sem cáfoltál, de szokásotok szerint viszont szájaskodtok és hazudoztok!
kokopelli
@Aki Én: ..én egyszerűbben vizsgálom az árakat!Olyan egyszerűen,hogy mindenki megért-
hesse a"magyar királyi átlaghadnagy" szintjén is!A kül. fogyasztási cikkek "igénybevétele" ill.
vásárlása hogy viszonyul az átlagfizetések emelkedéséhez! A gázár emelése,a fizetés eme-léséhez,vagy fordítva! Én az "öreg angol" drukkere vagyok: "A statisztika olyan mint a bikini!
Csak a lényeges részeket takarja el!"Műszaki végzettségem ellenére,megértem azokat,akik egyszerűbb magyarázatra várnak! ;-)
Aki Én
@kokopelli: Pár hete a hazai és az osztrák általános fogyasztási cikkek árait hasonlították össze. Gondolom nem lep meg, de túlnyomó részben a hazai árak magasabbak voltak mint az osztrák. A minőségi különbséget nem is említem, mint például tisztítószerek.
csak úgy....
@Shikari:miért kéne téged cáfolni,cs. tibi lacink !? mi már,úgy vagyunk véled ,mint a dilis doktorbácsi a kezelhetetlenekkel...
kokopelli
@Aki Én: A barátaim látogatása egyben egy bevásárló túra is! Sok olyan "multi" van nyuga-
tabbra,ami még M.o-ra nem érkezett meg! Nem értik hogy lehet az,hogy a magasabb jöve-
delem ellenére alacsonyabb a árszint! A felhasznált ill. vásárolt mennyiség is beleszól az ár-
ba! (és az alacsonyabb áfa!!) Ami nem megy az eltűnik! Az un. állam nem ugat bele a keres-
kedelembe,a fizetésemelésekbe stb.-be! A kontroll az meg van,de a tanács nem szükségel-
tetik!
teuton
@Shikari: Idiota! Mifele multikrol beszelsz a szolgaltatoi piacon? MAGYAR kezben van az aram es gazszolgaltatas, MAGYAR -orbanbarat- milliardosok kezeben! Csak a kereskedelmi teren nem tudjak a multikat kiszoritani. A bank- es mediaszektort felvasaroltatjak orbanbaratokkal allami kölcsönböl. Egyebkent Nyugaton is csökkentek a nyersanyag, üzemanyag es egyeb arak, mindenfele kormynbeavatkozas nelkül! A piacot a konkurrenciaharc es vilagpiaci ar iranyitja! Ma pl. 1 orai nemet minimalberböl 7 liter dizelt lehetett tankolni. (Atlagoraberböl 13,7 litert.) Magyarorszagon mennyit???
tulipan
@Shikari: Hülye, vándorcigány, narancsoos segglyuknyaló!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.