Bécsben indulnak el az amerikai akkreditációjú programok 2019-ben.

Eldőlt: Bécsbe költözik a CEU

Fotó: Google Map

Lejárt a végső határidő, Bécsbe megy a CEU – tudta meg az Index. A CEU (Central-European University) minden amerikai akkreditációjú programját Bécsben indítja el 2019 szeptemberében.

Mivel a Lex CEU értelmében a CEU nem vehet fel új diákokat 2019. január 1-től, az Egyetem kénytelen a mai napon bejelenteni, hogy minden amerikai akkreditációjú programját Bécsben indítja el 2019 szeptemberében

- jelentette be hétfőn az egyetem.

Közleményükben azt írták: döntésüket azért most hozzák nyilvánosságra, hogy időben tudjanak hallgatókat toborozni a következő tanévre.

Az elmúlt 20 hónap során a CEU mindent megtett, hogy megfeleljen a magyar törvényeknek. Felsőoktatási képzést indítottunk az Egyesült Államokban, amelyet az amerikai hatóságok regisztráltak és jóváhagytak. Ennek ellenére a magyar hatóságok jelezték, hogy nem fogják aláírni azt a megállapodást, amelyet több mint egy évvel ezelőtt véglegesítettek New York Állammal, és amely hosszú távon elismerné és biztosítaná a CEU budapesti működését

– írták közleményükben.

Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora azt mondta:

a CEU-t kiszorították

Hozzátette:

Ez példátlan. Egy amerikai intézményt kiszorítanak egy NATO-szövetséges országból. Egy európai intézményt elűznek az Európai Unió egyik tagállamából.

Hangsúlyozták,

a kormányzati döntések semmilyen összefüggésben nem állnak az egyetemen folyó szakmai munkával.

A CEU oktatásának színvonalát az Egyesült Államok oktatási szervei és a Magyar Akkreditációs Bizottság is elismerte – írták. Közleményükben úgy fogalmaztak, egy elismert egyetem önkényes elűzése az akadémiai szabadság súlyos megsértése. Ez egy sötét nap Európának, és sötét nap Magyarországnak is – közölték. 

Méltánytalanul járt el a kormány a saját állampolgáraival, a CEU-n dolgozó és tanuló több száz magyar állampolgárral, több ezer magyar CEU-s öregdiákkal és családjaikkal szemben

– mondta Ignatieff.

Hozzátette: az Egyetem megőrzi magyar egyetemi akkreditációját, és arra törekszik, hogy a jövőben is folytasson tanítási és kutatási tevékenységet Budapesten.

Ignatieff a nem akadémiai munkatársakat azzal nyugtatta, hogy senkit nem hagynak hátra, és tudják, milyen komoly nyomás alatt áll mindenki. Elmondta azt is, hogy a CEU túl fog élni és továbbra is sikeres lesz, ami veszélyben van, az az oktatás szabadsága és a jogállam Magyarországon.

A CEU hálásan köszöni a sok támogató gesztust – írták. Ugyanakkor mély szomorúsággal veszik tudomásul, hogy a magyar kormány figyelmen kívül hagyta az Egyesült Államok Kongresszusának, New York Állam kormányzójának, a Velencei Bizottságnak, az Európai Parlamentnek, a világ vezető egyetemeinek, két tucat Nobel-díjasnak, és mindenekelőtt annak a sok ezer magyar állampolgárnak a véleményét, akik békés demonstrációkon fejezték ki, hogy “szabad országra, szabad egyetemre” vágynak – fogalmaztak közleményükben.

A CEU amerikai akkreditációjú programjait az osztrák hatóságok már regisztrálták. Az Egyetem minden új diákját Bécsben fogadja 2019 szeptemberében. A már felvett hallgatók Budapesten folytatják tanulmányaikat.

Bécs városa és az osztrák szövetségi kormány elkötelezett az akadémiai szabadság és kutatás mellett, és tárt karokkal fogad bennünket. Miközben el vagyunk keseredve, hogy elhagyni kényszerülünk Budapestet, örülünk, hogy hallgatóink egy másik nagyszerű közép-európai városban tanulhatnak majd

– mondta Leon Botstein, a CEU Kuratóriumának elnöke.

A CEU az Amerikai Egyesült Államokban és Magyarországon akkreditált felsőoktatási intézmény, amely 1200 hallgatónak nyújt mester- és doktori képzéseket a bölcsészettudományok, a társadalomtudományok, a közgazdaságtudomány, a jog, a hálózati- és kognitív tudomány területén.

Az Egyetem 770 főt alkalmaz, és évi 8 milliárd forinttal járul hozzá a magyar gazdasághoz adók, nyugdíj-, és egészségügyi járulékok, valamint beszállítói kifizetések révén.

Közép-Európa legsikeresebb felsőoktatási intézményeként a 2018-2026 közötti időszakra az Egyetem 19 millió eurónyi támogatást nyert el az Európai Unió kutatási versenypályázatain – zárták közleményüket.

Forrás: Zoom.hu, Index, 24.hu, MTI

30 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
Orbán, a Nemzet Szégyene a manyup vagyon ellopása után a tudást is el akarja venni a magyaroktól.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
szalai31
Itt találsz meztelen lányok a városodban :Huit.Re/Lanyok
simmering73
Elmebeteg kormányunk legújabb diadala. Lehet tapsolni hozzá agyhalottak.
Madácsi Pali
@Shikari: te fasiszta barom! a világ szégyene amit most elkövetett Orbán. Ilyet utoljára a nácik csináltak.
kulabombaafityiszre
@Shikari: ma, 13:26
Ahhoz,hogy te tisztán lássál,először ki kéne bújni annak a görény vezérednek a seggéből,aki
ceu ösztöndíjas volt,semmire sem való slepjének jelentős részével.Ezt is elolvashatod,ha már kint vagy a vezérd seggéből.

"Felsőoktatási képzést indítottunk az Egyesült Államokban, amelyet az amerikai hatóságok regisztráltak és jóváhagytak. Ennek ellenére a magyar hatóságok jelezték, hogy nem fogják aláírni azt a megállapodást, amelyet több mint egy évvel ezelőtt véglegesítettek New York Állammal, és amely hosszú távon elismerné és biztosítaná a CEU budapesti működését” – olvasható a közleményben."
justhpeter
Orbán, a Nemzet Szégyene a manyup vagyon ellopása után a tudást is el akarja venni a magyaroktól.
Jozefina
Ennyit a vezérről!!!??
ov grázi diliház számlája!!!
olkt.hu/itt-a-vege-orban-amokfutasana…

Ez a lengyel cikk író hihetetlen józansággal tárja fel az orbán rendszert!!! Kétszer is elolvastam!!! Nagyon ajánlom mindenkinek!!!
tldr.444.hu/2018/12/03/orban-viktor-n…

Egyszer mindennek vége!!!
olkt.hu/tortenelem-ora-egyszer-mindennek-vege-szakad-a-nagy-per-kezdete-video/
kereső
"Politikai blöff"-mondta a külügyminiszter, és ismételte utána az összes fidesz papagáj.
" Te tetted ezt király"!
Nessy
A CEU elmegy, a Corvinus fizetős lesz. Az "ösztöndíj" meg nem a tehetségért, hanem a kapcsolatokért jár majd. Jöhet a hozsanna, hívek!
Eladott Ország
Bár a Rétvári nevű fidesz-szolga arra vetemedett, hogy azt állította: a CEU blöffje nem kell, hogy veszélyeztesse a magyar felsőoktatás megítélését, valójában az egész ország megítélését veszélyezteti. Még akkor is, ha a tudomány és a tudás félművelt ellenségeinek ez tulajdonképpen egy szép magyar siker. És akkor is, ha mindenféle átlátszó ejnyebejnyézések ellenére az Orbánékat a soraiban tudó Európai Néppártot legalább akkora felelősség terheli ebben a kérdésben is, mint minden másban, amit ócska politikai érdekből évek óta eltűrnek a felcsúti szotyolaköpködőnek. Változatlanul biztos vagyok abban, hogy fel sem fogták, mekkorát fognak szívni ők is, amiért pár rongyos szavazatért eladták magukat, és hagyták szétverni Európát. Ugyanis ez nem bizonytalan jövő idő, hanem a rohadt jelen. Marad a balkáni, nagypályás maffiózók uralma, az erőskezű zsarnok, akinek az a dolga, hogy mutassa az irányt a saját hermeneutikusan lezárt, különbejáratú szabadságára és jogaira is ívesen szaró alattvalók tömegének. Akik beveszik, hogy nekik az a dolguk, hogy egyetértsenek a vezérrel, húzzák az igát, fizessék az adót és ne kérdezzenek, ne gondolkodjanak, mert van aki gondolkodjon helyettük. Mondjuk, ez sem annyira a távoli jövő, hanem most történik.
Eladott Ország
@Nessy: Lánczi András, NER-filozófus, a Corvinus Egyetem Matolcsyja, a fidesz álértelmiségi házikurvája, a Századvég Alapítvány nevű pénzmosoda feje, a Corvinus Egyetem rektori székébe ejtőernyőzött hivatásos talpnyaló.
Egyszer volt egy nagy csoda,
Neve: Fidesz-iskola.
Ki nem szólt, csak bégetett,
Az kapott dicséretet.
Ki oda se ballagott,
Még jutalmat is kapott,
Így esett a nagy csoda,
Az elit birka-iskola.
Bocsánatot kérek Weöres Sándortól, de még az is lehet, hogy ő is írt volna ilyen versikét.
Értem én, miért nem kell itt tudás. Hazánkban 2,2-2,4 millió választónak van nyolc általános, vagy alacsonyabb iskolai végzettsége. Közülük 400 000-ren nem fejezték be a nyolc általánost. Ha igaz az, márpedig igaz, hogy az alacsonyan iskolázottak körében a teljes népességhez viszonyítva magasabb a Fidesz támogatottsága, mint a többi párté, akkor helyben vagyunk. Ők vannak, lehet kábítani, manipulálni őket, lesz utánpótlás is, mert a tizenhat éves gyerekeket kiszórják az iskolából, aztán se oktatás, se munka. Csak a fidesz. Diploma? Ugyan! Okos, szakmájukat értő, dolgos emberek Orbánnak nem kellenek, csak irányítható, birkaiskola-diplomás figurák, akiken lehet élősködni. Akik nem tűrik, akik élni akarnak, elmennek külföldre.
lusta
Egy apróság.
Ha annyira nem teljesít semmilyen törvényt, hogy az egész egy nagy svindli, akkor a sógorok mindezek után hogy a fészkes pittypangba adták ki nekik az engedélyt?
Nessy
@lusta:
Vannak dolgok Földön, égen, mit bölcselmünk föl nem ér! ( Bocs, Shakespeare!)
RonaGyuri
MOST & ITT 2018-12-03
HUSZONEGYEDIK ÉVFOLYAM, TIZENNYOLCADIK
(EZERKILENCVENHARMADIK) CSAPÁS

A CEU elüldözése hűtlen kezelés, vagy hazaárulás?

Ha én ellenzéki párt volnék, valódi ellenzéki persze, már régóta azon dolgoznék, hogy az ország minden településére eljuttassak olyan információkat, amelyeket a hatalom eltitkol a polgárai elől.

Most például azt mondanám el az embereknek, hogy mi a CEU. És miután ezt elmagyaráztam, azt is elmondanám, hogy ezt az egyetemet a magyar kormány (értsd: Orbán Viktor) elüldözte Magyarországról. Majd, ha már ezt is tudja mindenki, elmondanám azt is, hogy egy ilyen egyetem miért fontos az országnak. Azoknak is, akik soha sem jártak sem a CEU-ra, sem más egyetemre.



Ha valódi ellenzéki párt volnék, olyan, amelyik tényleg meg akarja változtatni a mostani politikai rendszert, azon lennék, hogy Józsi bácsi Dunarettentőn, és Mari néni Békésborzadályon is megértse, hogy bár látszólag nincs köze hozzá, valójában nagyon is fontos lenne a számára egy olyan egyetem, mint amilyen a CEU. Mert nagytudású, az ország javait gyarapítani képes embereket adott a hazának, miközben, nem mellesleg, súlyos adóforintokkal is gazdagította a közös kasszát.

Azért kellene elmondani mindezt az embereknek, hogy Mari néni és Józsi bácsi is megértsék: megint elloptak tőlük valamit. Valamit, ami az övék volt, és ami nekik, gyerekeiknek, unokáiknak, vagyis Magyarországnak hiányozni fog. Hiúságból, bosszúvágyból, tudatlanságból (megfelelő aláhúzandó) fosztották meg Magyarországot attól, hogy normális, boldog, a gyerekeinknek jövőt biztosító hely legyen.

A CEU elüldözése bűntett Magyarország ellen, egyedül a minősítés kérdéses: hűtlen kezelés, vagy hazaárulás?

Nagyjából ezt kellene elmondaniuk az ellenzéki pártoknak. Nem a parlamentben (persze, ott is) nem közleményben, (persze, ott is), hanem az ország minden településére eljutva.

Föld S. Péter
namihami
Ignatieff és a CEU vezetése elhitte azt, amit az Orbán mondott? Először láttàk, hallották? Egyetldn eddigi igéretével, bejelentésével nem szembesültek soha?
"" Ne higgy a görögnek ,(cigánynak) akkor se, ha ajándékot hoz.""--hogy egy klasszikust idézzek. Vagy egy másik,: ""Ne azt nézzék, hogy mit mondok, hanem hogy mit csinálok.""
namihami
Lemaradt egy mondat.
Na, most is láthatunk példát mindkét mondásra.
tudode
A CEU üggyel kapcsolatban is fel lehetne tenni a kérdést, hogy HATALOMMAL ÉL, vagy visszaél az, aki kinyitotta a TUDÁS kapuját egy fatornyos falú "vásott kölke" előtt, és ennyire telik tőle a KÖSZÖNET helyett:
.
---- Orbán: Szeretném látni azt az embert, aki engem le tud kötelezni
444.hu/2018/10/01/orban-szeretnem-latni-azt-az-embert-aki-engem-le-tud-kotelezni
.
---- A magánrepülőgépezésről kérdezték Orbán Viktort a Parlamentben
www.youtube.com/watch?time_continue=5&v=j88vxWNKdYI
.
Elgondolkoztató történet az, hogy a tiszteletreméltó Soros György, Simicska, és a stb-k sem KÖTELEZHETIK le ŐKEGYETLENSÉGÉT, a tudást sem kímélve!
.
Sőt Soroson keresztül az állami feladatot ellátó CIVIL SZERVEZETEK is ÁLDOZATAI lettek ennek a TELHETETLEN úrhatnám szolgának, még azok is, akiket nem a Soros Alapítvány támogat!
.
Félelmetes!
kulabombaafityiszre
@Shikari: ma, 14:08
Milyen a liberális fasiszta,meséld már el.
Ez valami mentális betegség nálad,ez a liberálfasisztázás?
Miből adódnak nálad ezek a kifejezések,gyerekkori trauma,hogy 10 évesen még csak első osz-
tályos voltál.Esetleg belehugyoztak a szádba a többiek.Kezeltesd magad.
A tények szerint a nagy zseni kupaklala négy egytemet sorolt a CEU-hoz,bajszos szar meg hármat.Ennyit nem tud a nagy zseni csapat,Ezért aztán nyald ki nekik rendesen háha megvilágosodnak.
Benedista
Szeretnéd megtalálni egy nő egy éjszakát? Látogatás a = = > www.3xDate.top
Jozefina
A CEU elűzése az EU és azon belül a Néppárt szégyene is!!!
vadsanca
Köszönjük Viktor! Ezt is sikerült elb@sznod! A hallgatók itt költötték el a pénzüket. Holott ez nekünk nem került semmibe. De ez nem jutott el a tudatodig! Miért is jártál Oxfordba? Menjél a szerelő -sorra, ott talán megjön az eszed! Úgy is buta, rabszolga népet akarsz magad köré. De ne feledd, ennek Te is része vagy!
Eladott Ország
@vadsanca: A CEU/Közép Európai Egyetem 2015-ben közel 6 milliárd forint adót fizetett Magyarországon, ezen felül - a munkabéreket nem is számítva - 3,5 milliárd forintot költött el Magyarországon csak tavalyelőtt.
terlasz
Ezek a férgek mindent elpusztítanak, amit nem tudnak maguk alá gyűrni. Úgy tűnik, nincs határa az ország marginalizálásának.
terlasz
@Shikari: "Ausztria pedig inkább eltekint a szabályok alkalmazásától"
Milyen szabályok alkalmazásától? Talán, amit Orbán hozott a CEU ellen? Azt gondolta, hogy a Lex CEU önmagában elegendő lesz az egyetem kinyírására, de ők megtalálták az ellenszerét, ezért aztán kamunak minősítette ez az aljas banda amerikai képzést, hogy az országromboló tervüknek érvényt szerezzenek.
Nem tudom, hogy mennyire látszatoktatás az, ami a részükről az USA-ban folyik , de miért is kell egy kiváló, méltán elismert oktatási intézményt ilyen helyzetbe hozni?
kereső
"S bár a Soros-egyetemnek „van” egy székhelye az Egyesült Államokban, ez csak látszat, hiszen képek, sajtóinformációk alapján teljesen egyértelmű: Soros György fiktív kampuszt tart fenn, a Soros-egyetem nem rendelkezik valódi oktatási célokra alkalmas épülettel az USA-ban, ezért szabálytalan a működése."Tisztelettel kérem az összes HAZUDOZÓT!!!,hogy sziveskedjen utána a Bard's College -nak. Igen csak meg fognak lepődni,hogy milyen körülményeket,infrastruktúrát, és lehetőségeket biztosit a CEU dikjáainak a "faházas" campus,amelyet az USA-ban New York államban 1860-ban alapitottak. Az egyetemi épületek 500 ha területen találhatók,az oktatás -és tudományos munka kis csoportokban folyik.A mellet a Bard's a világ számos más pontján is folytat oktatási tevékenységet-kooperációban,és önállóan is. Ja a legutóbbi QS rangsorban az 56. Hát röviden csak ennyit a fakunyhóról.
Desischado
@Jozefina: A felső két link nem él, megszüntették. Be tudnád valahol linkelni? Előre is köszi!
A CEU kiüldözése szégyen ránk, mert hagyjuk! orbán azt hiszi, hogy mindent megtehet velünk, és a jelek szerint nem téved, sajnos!
kulabombaafityiszre
@Shikari: ma, 08:01
Te jelentetted ki rám a nagy "bölcsességeddel",nekem fogalmam sem volt eddig erről a szóról,
te irsogálod ide.Az,hogy te náci patkány vagy az egyértelmü indokolható.Viszont egy fasiszta hogyan lehet liberális nem tudom.Vágod,mint fidesz férfikurvája.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.