Egy dán akadémikus kutató azt javasolja, hogy 2030-tól tiltsák be az EU-ban az új gázkazánok telepítését – írja a Portfólió.

 Betiltanák a gázkazánokat az EU-ban
Fotó: Pixabay

Az EU lakossági hűtési-fűtési ágazatának dekarbonizációs stratégiáján vezető koordinátorként dolgozó Brian vad Mathiesen szerint drámai mértékben lehetne csökkenteni az európai háztartások energiafelhasználásából eredő szén-dioxid-kibocsátást az olaj- és gázkazánok betiltásával. Helyette a napelemes rendszereket, távfűtést és termálvizet ajánlja.

A legtöbb EU-tagország ugyanakkor jelenleg a gázfelhasználás bővítését, nem csökkentését tervezi, ráadásul míg Nyugat-Európában alig fűtenek már háztartásokat fával és fosszilis energiahordozóval, a kontinens keleti részén – Magyarországon is – még mindig jelentős tényező, és félő, hogy a gáz helyett még többen választanák környezetszennyező fűtési módokat.

60 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
@Pegero: igazad van! CÖF zombiknak minek...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
namihami
Esetleg a t3li időszakra költözzünk az Egyenlítő környékére.
Vegyünk több és vastagabb ruházatot.
Bújjunk össze és aludjunk eszkimó stílusban.
A jelek szerint a dánoknak is megvan a házihülyéje.
papa.49
Azért nem kell minden hülye, hülyeségét megfogadni !!!
Nessy
@namihami: Szép az ötlet, csak éppen nem igazán megvalósítható!
A napos órák télen eléggé lecsökkennek, termál víz sem folyik minden sarkon. A távfűtés, legalább is nálunk drága, és bizony a panelekben már finoman szólva elavult az épület gépészeti rendszer.
Vidéken meg a méregdrága tüzelő miatt továbbra is marad a szemét, rongy, meg ami akad a ház körül.
human
Nem kell ezt túlaggódni. Nyugaton lehet értelme ezt meglépni. Elég fejlettek hozzá. Mi meg úgy 20 évvel alapból le vagyunk maradva, szóval még van idő felfejlődi. Persze ha rossz irányba megyünk, akkor nálunk nem a napelemek fognak szaporodni a háztetőkön, hanem a kályha csövek a panel oldalán. Mint a jó öreg Romániában volt.
papa.49
@human: 20 évet írtál az a működő cocilizmusban is 30 volt az utolsó 8 évben meg 70 re növekedett !!!
csak úgy....
@Pegero: igazad van! CÖF zombiknak minek...
csak úgy....
@Pegero: a kedves mamád vagy a nagyid, lötte a fotót? gratulálok!
hiába nézegetem jobban, ezek tipikus CÖF ösök...
csak úgy....
@Pegero: én is üdvözlöm a vénasszonyt...
Foxley
Sokba kerül hozzá a szén- monoxid mérő.
1magyar
A kormányunk meg segélyként a fűtéshez fát osztogat, ahelyett, hogy a napelemes fűtést vagy a gázkonvektorosat szponzorálná!
A gázkonvektorral tudnak spórolni mert nem kell felfűteni az egész lakást, csak ahol tartózkodnak A szegényebbeknek még ez a legelérhetőbb..
tulipan
Várható volt már, előbb_utóbb, hiszen a gáz nagyon emlegiti a földet, ami amúgy is nagyon melegedőben van, ezért nem kell még rásegyítenünk is, a villanytrechnika pedig a napelemek ls a szélenergia fejlődése miatatt egyre olcsóbb és elérhetőbb lesz! Már persze,ahol időben foglalkoztak az elterjesztésével!
olivér
@tulipan: el tudom mondani,hogy a modern kondenzációs kazánok(mást már nem is lehet telepíteni)nagy hatékonyságú és ezért környezetbarát eszközök.Tapasztalatból mondom,hogy ezt napelemmel kiváltani gyakorlatilag lehetetlen.termálvíz nem sok helyen elérhető,a hőszivattyú piszok drága,mind a rendszer kiépítése,mind a karbantartása,a napkollektor pont a hideg évszakban nem működik nálunk elégséges teljesítménnyel.A távfűtés említésén nevetek,hiszen az ugyanúgy gáztüzeléssel állít elő hőenergiát és jókora rendszerveszteség is van.
olivér
@1magyar: 17-ben és 18-ban is volt konvektorprogram.150000ft/konvektor,igaz csak cserére és egyetlen magyar gyártmányra volt kihegyezve.Több ismerősöm is élt a lehetőséggel.
1magyar
@olivér: Igen tudom, amit értékelek is, csak nagyon drágát lehetett rajta cserélni. Egyet én is cserélnék, de ennyit nem ér mert túl bonyolult az új, hamar romlik. Az öntöttvas terű is megtenné, a másik nekem az és nagyon keveset fogyaszt de melegít. Tartja a meleget míg a lemezek nem.
olivér
@1magyar: Igaz,a bevált öntvénytűzterű konvektorokat butaság ezekre az új lemezekre lecserélni.Takarékos üzem,ha jól be van állítva és csendes nem pattog,mint a lemez.És gyakorlatilag örökös !
tulipan
@olivér: KÉRDÉS! Mihez kezd majd az az (hát, hamarosan) eljövő generációk (gyerekeink, unokáink?) sora, akinek már nem lesz se olaj, se gáz???
1magyar
@tulipan: Ez nem kérdés, a napenergia lesz a megoldás amit tárolhatnak.
olivér
@tulipan: Legfontosabb és egyébként lassan mindenütt előírás is lesz a tökéleteshez közelítő hőszigetelés.Ez gyorsan megtérülő jó beruházás.A gyakorlatban is elérhető a szinte nulla hőigényű épület !A földgáz sokáig kitart még.Azután a jól szigetelt épületállomány egyszerűen kifűthető lesz fával,amit takarékos faelgázosító kazánokban égetnek majd el,de más alternatívák is léteznek persze.
relatív
A cikk címe megtévesztő ( hazug ! ) , mert csak (!) egy vélemény publikálásáról van szó.

Vélemények a világon megszámlálhatatlanok, és azok gyakorlati megvalósítása - még törekvés szinten IS - nem kifejezetten valós.

A fosszilis tüzelőanyagok ( alapanyagként IS jelentősek ) terjedésével, elérhető mennyiségével, felhasználásával kapcsolatban évtizedek óta vannak vélemények (!), melyek rendre meg IS változtak.

A Föld klímája - emberi tevékenységünk ebben csekély mértékben jelentős (!) - egy olyan evolúció folyamatként változik, melyet csak igen kis mértékben tudunk befolyásolni számunkra kedvező irányba.

A tudományos közélet ebben számos megoldást keres, de a legkedvezőbb mindig a legújabb lesz, mert ezek mindegyike IS - ismereteink szélesítésével arányosan - csak egy ideiglenes megoldást jelent az evolúciós folyamatokkal párhuzamosan.
1magyar
@Shikari: Az hogy 32 év munkaviszony után 30 ezer ft. rehab járadékot adnak.
tulipan
@papa.49: Sajnos, ez nem hülyeség, hanem a jövő nehézségeinek megkönnyítése!!!
kissé felnőttem
Nem kell betiltani nálunk mert hiába van gázkazán,
Nem lehet megfizetni a használatát miből ? munkabérből sem nyugdijból sem
200-240 köbméter / hó a szezonban?szept - májusig és ahol kicsi gyerekek is vannak az éves átlagom 2300. köbméter Euban tán a legtőbbe itt kerül rezsicsülőkkel tán.
Uj kazánról 3-400 ezerért meg a csere illuzió
olivér
@relatív:van igazság abban is amit írsz,itt is több tényezőt kell figyelembe venni.Nem csak a co2,hanem az egyéb égéstermékek kibocsájtása a téli települési levegőminőség javítása miatt valamint a technológia gazdaságosságát összességében,pl a legolcsóbb már rövid távon is a kiválóan szigetelt épületek fenntartása ,ez független minden tényező alakulásától is.
tulipan
@Shikari: Ne a dagadt seggét nyald orbánnak, hanem köszönd,az Ilyen esetek sokaságát !!!
sokanvagyunk
Negyven-ötvenéves lakóházakat kezdetben szénnel-fával kis kályhában fűtöttek, aztán átállították olajfűtésre, amit követett a hőtárolós villanyfűtés, majd a vegyes tüzelés - főleg fával - radiátorokkal, és jött a gázkazán. - Egyiket sem jószántukban választották az emberek, de az ipar és a kereskedelem legnagyobb örömére... - most meg valami bűzlik Dániában?
tulipan
@Shikari: Ez természetes! A tudás,mint tudjuk, nem kenyere!
wpym
Kivalo otlet. A kornyezetterheles sokkal kisebb lenne.
tulipan
@durbincs: Te agyatlan, narancsos seggnyaló,félfaroknyi SÜGÉR! Ploesti bányakecós MARHA!
Tévedésben vagy! Nem követtek semmiképpen Téged!!!
tulipan
@Pegero: Ilyeneket festegetsz? Jó sokáig nézegetheted! :)
tulipan
@durbincs: TE kretén, narancsos seggnyaldosó, félfaroknyi Sügér! Ploesti bányakecós MARHA!
Tévedésben vagy! Továbbra sem követnélek semmiképpen Téged, ezen úton SEM!!!
Mi van? Túl sok páleszt ittál, hogy ez egyszer a témával is foglalkoztál???
tulipan
@Pegero: Megint elővetted a "végső érvedet"?? Nagyon vicces! KIFOGYTÁL, minden értelemből? Igaz, amúgy sem bővelkedsz benne...! :)
tulipan
@durbincs: Te narancsos seggnyaló, félfaroknyi Sügét! Ploesti lóvizeleletpálesz nyeldekló iszákos piti! Tévedsz! Aki tényleg ÜTŐDÖTT, az TE vagy! Nem kicsit, nagyon!!! Bizony! te eqy agyatlam vakló is vagy, egyben vakse is!!!
tulipan
@Pegero: Megnyugtató, hogy hanyagolni óhajtanál, csak nem értem, hopgy ehhez miért is kell ehhez, ezzel született vadkomcsival "takaróznod"? Bár, ha elvtársad, akkor megértem!!!
solidedge
Jelenleg napi 93 ezer repülő tartózkodika légtérben. Ehhez gondolom nem nyúlnak.
papa.49
@solidedge: A ,,dán tudós,, is azzal repked a világban, ez pont annyira hiteles mint az itthoni ,,levegő csoport,, abajgásai, egyenlőre nincs más ami ilyen könnyen szabályozható módon adna meleget, ez van !!!
tulipan
@durbincs: Te narancsos seggnyaló, félfaroknyi Sügét! Ploesti lóvizeleletpálesz nyeldekló iszákos piti! Tévedsz! Aki tényleg ÜTŐDÖTT, az TE vagy! Nem kicsit, nagyon!!! Bizony! te eqy agyatlam vakló is vagy, egyben vakse is!!!
Lepényleső
Nagyon logikus lépés. Az elavult,környezetszennyező,hatékonyságát tekintve kérdőjelezhető
az maradjon,a minden tekintetben hatékonyabb viszont ne legyen használható. Egyébiránt a
lakossági légszennyezés az iparinak a nyomába sem léphet. A közösségi közlekedés
teljes háttérbe szorítása pedig milyen érdek?
tulipan
@durbincs: Te narancsos seggnyaló, félfaroknyi Sügér! Ploesti lóvizeleletpálesz nyeldekló iszákos piti! Tévedsz! Aki tényleg ÜTŐDÖTT, az TE vagy! Nem kicsit, nagyon!!! Bizony! te eqy agyatlam vakló is vagy, egyben vakse is!!! Ja, mondhatjuk még kretén is!
tulipan
@durbincs: Ejnye Te Te narancsos seggnyaló, félfaroknyi Sügér! Ploesti lóvizeleletpálesz nyeldekló iszákos piti! Tévedsz! Aki tényleg ÜTŐDÖTT, az TE vagy! Nem kicsit, nagyon!!! Bizony! te eqy agyatlam vakló is vagy, egyben vakse is!!! Ja, mondhatjuk még kretén is vagy!i
tulipan
@durbincs: Te szaros pofájú, narancsos seggnyaló, félfaroknyi Sügér! Mondjuk inkább, hogy te vagy egy valódi ördögpatás kretén, abban a ploesti bányakecódban!!!
A hazád? Ahol baniért tusz bányalóvizeletpáleszt venni??? Mondjukahatjuk nyugival, Te ott egy jó kretén vagy román pojáca vagy? Azt sem tudod, mi is az, hogy fürdés, te bűzlő szaros pofájú!
tulipan
@Pegero: Önálló gondolatatod lesz még valaha az életben? Hát neked, te orbán-szajkó???
www.gyaloglo.hu/users/07/f9/2c/595032...
tulipan
@Pegero: Ebnyi fér az agyadba! Mennyirre jellelmző a narancsos fidesznyikekre! www.gyaloglo.hu/users/07/f9/2c/595032.jpg
tulipan
@durbincs: Mi van Kretén, Te narancsos seggek nyaldosója, félfaronyi Sügér? Az 0 IQ-s hülye és is nem fél, hanem negyed eszú, bizonyí Te vagy!
tulipan
@durbincs: Ugyan, mi a hézag nálad ott, a Ploesti olajbányakecódban, Te narancsos
seggnyaldosó, félfaroknyi, szaros pofájú Sügér?: a sertéstelepen mint minivirsist felvettek már? szaladj ám sebesen, mert a disznokák sivalkodnak?hisz az etetetésük meg a te egyéni feladatod ? ennyi eszed is alig maradt ? 30IQ-s fekete retek ? ha feldöntöd a vályukákat kivágnak még ebből a jó állásodból is ám ? hord el magad vissza innen, de gyorsan, oda, ahová való vagy? a disznokákhoz és vályúikhoz ? rettenet alacsony színvonalú egy szőrös törzszülőtt vagy!!
tulipan
Ugyan, mi a hézag nálad ott, a Ploesti olajbányakecódban, Te narancsos
seggnyaldosó, félfaroknyi, szaros pofájú Sügér?: a sertéstelepen mint minivirsist felvettek már? szaladj ám sebesen, mert a disznokák sivalkodnak?hisz az etetetésük meg a te egyéni feladatod ? ennyi eszed is alig maradt ? 30IQ-s fekete retek ? ha feldöntöd a vályukákat kivágnak még ebből a jó állásodból is ám ? hord el magad vissza innen, de gyorsan, oda, ahová való vagy? a disznokákhoz és vályúikhoz ? rettenet alacsony színvonalú egy szőrös törzszülőtt vagy!! Neked sajna, nem is lehet repedt, hiszen hiányzik!!! Egyed csak nyugodtan azt a pizzát, elvégre talán agy nélkül azért még te is tudod az olyan jó "matyarosch"!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.