Szándékos gyújtogatás miatt égett ki a Károli Gáspár Református Egyetem fővárosi, a IX. kerületben található Ráday utcai kollégiuma, amelynek során egy ember életét vesztette – közölte Budapest rendőrfőkapitánya pénteken budapesti sajtótájékoztatón.

Így vitték el a nyomozók a halálos kollégiumtűz kamasz gyanúsítottjait, akik a tettüket "egyfajta heccnek" tekintették – videó

Terdik Tamás, Budapest rendőrfőkapitánya és Palotás Zsolt Gábor, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szakmai helyettese a Károli Gáspár Református Egyetem Ráday utcai kollégiumában keletkezett tűzesetről tartott sajtótájékoztatón a rendőrség Teve utcai székházában 2019. február 1-jén. A rendőrség szerint szándékos gyújtogatás miatt égett ki a kollégium, amelynek során egy ember életét vesztette. MTI/Balogh Zoltán

Terdik Tamás elmondta, hogy a katasztrófavédelemmel végzet közös munka eredményeként megállapították: a január 23-i tűzeset szándékos gyújtogatás következménye, az ügyben három budapesti fiatalt gyanúsítottként hallgattak ki közveszélyokozás miatt.

Ők ténybeli beismerő vallomást tettek, tettüket megbánták, szabadlábon védekeznek.

A fiatalok közül az egyik 16, a másik kettő 15 éves

- közölte.

Terdik Tamás elmondta: a három fiatal január 23-án egyikük otthonában találta ki, hogy valamit fel kellene gyújtani.

Kétszáz forintból körömlakklemosót vettek, majd a Markusovszky térre mentek, hogy ott egy kukát vagy valami mást felgyújtsanak.

A kollégium falának volt támasztva egy szivacs, azt az egyikük lelocsolta a körömlakklemosóval, másikuk pedig meggyújtotta. Ezt követően sietve távoztak a helyszínről.

Felelősen kijelenthetjük, hogy a három fiatal együttes ténykedése hozzájárult a kollégium kiégéséhez

- közölte Terdik Tamás.

Így vitték el a nyomozók a halálos kollégiumtűz kamasz gyanúsítottjait, akik a tettüket "egyfajta heccnek" tekintették – videó

Kollégium égő épülete Budapest IX. kerületében, a Markusovszky téren 2019. január 23-án. Az égő házban a tűzoltók egy holttestet találtak. Fotó: MTI/Mihádák Zoltán

Palotai Zsolt Gábor, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese arról beszélt, hogy a tűzoltók a riasztást követően nyolc percen belül a helyszínre érkeztek, a kollégium épülete nagy terjedelemben, több szinten égett.

A tűzoltás három órán át tartott, a végleges munkák másnap délelőttig tartott, a helyszínen mintegy száz tűzoltó dolgozott.

Már az oltás során sikerült meghatározniuk, hogy hol keletkezett a tűz. Vizsgálatok még mindig zajlanak.

Az oltás során egy elhunyt embert, egy 45 éves családos férfit találtak

- közölte.

Kérdésekre válaszolva Terdik Tamás elmondta:

a fiatalokat csütörtökön fogták el, a tettüket "egyfajta heccnek" tekintették, motivációjuk ebből fakadt.

Palotai Zsolt Gábor közölte, a falhoz támasztott szivacs mögött egy használaton kívüli ajtó volt, és a mögötte lévő berendezési tárgyak is begyulladtak. Az ajtó egy lépcsőházba nyílt, amelynek tetején nyitva volt az ablak, így "mintegy kéményhatással" tudott a tűz terjedni.

Ez volt az oka, hogy a tűzoltókat a kiérkezésükkor már komoly tűz fogadta.

A Magyarországi Református Egyház (MRE) kommunikációs szolgálata korábban azt közölte,

a kollégiumban 125 diák lakott, de a tűzeset idején sokan nem voltak bent, mert a vizsgaidőszakban hazautaztak.

A rendőrség videót tett közzé a kollégiumtűz okozásával gyanúsított fiatalokról

A felvételen látható, amint az elfogott fiatalokat beviszik:

A tűz áldozata egy négygyermekes, veszprémi családapa volt

A férfi egy pénzügyi tanácsadó cégnél dolgozott.

Épp doktori munkáján dolgozott, ezért volt Budapesten.

A közel kilencven ott tartózkodó közül egyedül ő nem tudott elmenekülni a pillanatok alatt felcsapó lángok elől. Holttestét az egyik lépcsőfordulóban találták meg.

Maga volt az életöröm. Nagyon szerettem vele beszélgetni, feltöltődtem már akkor is, ha csak a közelében voltam. Megfontolt, nyugodt, nagyon bölcs ember volt. Kevés ilyen kiegyensúlyozott embert ismerek. Nagyon nehéz róla múlt időben beszélni. A gyermekeit és a feleségét nagyon-nagyon sajnálom, mert ők így hatan egy annyira szép, harmóniát árasztó megbonthatatlan egységet alkottak

– emlékezett róla korábban egy barát a Borsnak.

Forrás: MTI, Blikk

39 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
Kicsit fura. Szándékos gyujtogatás,kiég egy épület-több milliárdos a kár.A kollégisták minden holmija megsemmisül- több száz milla.És a legsúlyosabb- meghal egy ember. Ezek meg szabadlábon védekezhetnek? semmi előzetes, meg házi őrizet? Még akkor is ha kiskorúak,és hihetetlen az egész történet erről a furcsa tűzesetről.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
görbetükör
Tettüket megbánták?
Legfeljebb ha húsz évet lenyomtak Szibériában!
papa.49
Itt a képpel összevetve már meg is bukott a vád a kuka az utcán volt, a faszok azt gyújtották meg a tér felőli oldalon a képen meg látható a felső két színt ég alatta semmi, ez megint a ,,csőben terjedő futótűzre emlékeztet,, vajon hány is történt röpke félév alatt !!!
jancsipapa
Három elfajzott hülyegyerek ,nem bánnak ezek semmit .Fel sem fogják a korlátolt agyukkal .Majd elviszik őket javítóba , törődnek a lelkükkel ,lesz pszichológus ,mintha áldozatok lennének .Ők meg majd jókat röhögcsélnek ,hogy ezt is meg merték csinálni...
vacsi
@papa.49: Állítólag nem a kukát gyújtották fel, hanem egy "falhoz támasztott szivacsdarabot, ami mögött egy ajtó volt". Hát, ez legalább annyira hihetetlen, egy szivacsdarab, még ha egy egész matrac is, olyan pillanatok alatt elég, hogy a mögötte levő ajtó észre sem veszi. Ráadásul 200 Ft-ért elég picike mennyiségűkörömlakklemosót lehet venni, az nem sok mindent gyújt fel. És valóban, csak a felső 2 szint égett, legalábbis a kép szerint.
papa.49
@vacsi: Ezért írtam ,,csőben terjedő futótűz,, volt már ilyen a földszintről a negyedik emelet felett a TETŐTÉR ÉGET KI !!!
Sámannus
Ezek nem is migráncsok és ateisták vagy muszlimok voltak? A mi félkegyelmű félistenünk hogy védjen így bennünket?
papa.49
@vacsi: A másik meg ,,milyen kódis kolesz,, az ilyen ha egy rozzant ajtón keresztül be lehet jutni az épületbe, sok érdekes kérdés !!!
Egy lezárt ,,VASAJTÓN,, keresztül biztos nem gyullad ki semmi, pláne nem egy szivacstól ,meg fél deci lakklemosótól !!!
lampa laz
1 üveg lemosó 125 ml-es, gyorsan párolgó lötty. A szivacs mekkora volt amit ilyen mennyiséggel át lehet itatni, h 1 épületet megsemmisítsen? Most elgondolkodtam, ha ez ilyen gyilkos eszköz lehet, h nem is veszek többet, mert a végén meg elégek tőle. Bár egy kicsit furcsállom, h még soha nem olvastam hasonló tűzesetről amit ez a szer okozott volna. Lehet, h mégis más volt a tűz oka?
kereső
Kicsit fura. Szándékos gyujtogatás,kiég egy épület-több milliárdos a kár.A kollégisták minden holmija megsemmisül- több száz milla.És a legsúlyosabb- meghal egy ember. Ezek meg szabadlábon védekezhetnek? semmi előzetes, meg házi őrizet? Még akkor is ha kiskorúak,és hihetetlen az egész történet erről a furcsa tűzesetről.
desiro
"A kollégium falának volt támasztva egy szivacs, azt az egyikük lelocsolta a körömlakklemosóval, másikuk pedig meggyújtotta. Ezt követően sietve távoztak a helyszínről."
Az utca felől vagy bent az épületben? Az aceton nagyon gyúlékony az tény, de hol kezdtek gyújtogatni?
Nem védeni akarom őket, csak azok a fránya kérdések.
simmering73
Úgy mondták, hogy a vasajtónak támasztott szivacs lángját mintegy beszívta a huzat. A vasajtón belül bútorok voltak és azok kaptak lángra.
Commenter
@kereső: nem kicsit fura. Ezek a tettesek előre megfontolt szándékkal csinálták ezt a "heccet" ami tragédiába torkollott: gyújtogatás, köztulajdon rongálása, és emberölés, a végeredmény teljesen mindegy hány flakon körömlakk lemosóval érték el a futótüzet.
Mivel kiskorúak, nem büntethetőek úgy ahogy itt a fórumon sokan elvárnák -joggal- hiszen személyiségük már rég kialakult és nem valószínű hogy túl sokat lehetne változtatni rajta. Jobb esetben javítóintézetbe kerülnek évekre és a közügyektől való eltiltásra, rosszabb esetben majd rájuk fogják hogy piromániások, vagy valamilyen drog hatása alatt álltak,esetleg "szipuztak" a körömlakkos szivacsból és pillanatnyi elmezavar okozta az egészet. A büntetésük nem lesz arányban a tettük súlyosságával.
lampa laz
@simmering73: Emiatt nagy felelősség terheli a kollégiumot is. Társasházakban szigorú tűzvédelmi előírás, h semmit nem lehet (dekoráció, virág, szekrény stb.) a lépcsőházakba kirakni ami egy esetleges tűz esetén a tűzoltók munkáját akadályozhatnák. Itt is egy lépcsőház égett, ami tele volt rakva éghető lim-lommal. Megkockáztatom, h ez egy menekülő útvonalként szolgáló lépcsősor volt, vagyis ilyen funkciót kellett volna betöltenie. A kollégium viszont lomtárolónak használta. Nem a gyerekeket mentem, de az ott dolgozók hanyagságát is vizsgálni kell, erről viszont a rend őre elfelejtkezett beszámolni.
Desischado
@papa.49: Megjegyzem, nem is 200 ft egy kis lakklemosó, és ennyi nem lenne elég. Valamint egy ember halála és ekkora anyagi kár mellett szabadon védekezhetnek a srácok?! Valami bűzlik Dániában, ahogy a jó öreg Hamlet mondaná..
papa.49
@Desischado: Ezek a ,,kölkök,, a balekok akikkel demonstrálni kell a rendőrség hatékonyságát, lám néhány nap alatt elkapták őket !!!
Ezért védekezhetnek szabadlábon !!!
papa.49
@lampa laz: Sokat használtam a lakklemosó fő alapanyagát az acetont, mikor panelek gyártásával foglalkoztam, azzal mostam le a lemaratott felületről a lakkot...
Elektronikai panelek.. Illékony gyorsan párolog igaz ez hőmérséklet függő is de a habszivacsot pláne ha az egy matrac 1 üveggel átitatni nem lehet, max. úgy 20x20 centis felületet, és a másik lehet, hogy oldja is az aceton a habszivacsot... Egy rendes matrachoz kb. 2 liter kéne, igaz megteszi a szintén acetont tartalmazó nitro hígító is !!! Ha nincs elég éghető anyag egy szabadban lévő vasajtót ami minimum 2,3 mm vastag vaslemezből készült a jelzett mennyiség tuti nem melegíti át annyira, hogy meggyújtsa a mögötte tárolt bútorokat !!!
Ez a sztori RENGETEG SEBBŐL VÉRZIK, ez csak a szokásos fütyiszes duma !!!
Végül pedig a csuti már másnap odarúgtatott és mindjárt elhintette máshol a kormány segítségével építenek egy másik koleszt !!!
lampa laz
@papa.49: Szerintem is több sebből vérzik ez a matrac gyújtogatás, mert a rendőr sem tudott elég folyékonyan beszélni az esetről, gondolkodnia kellett közben, h elég hihetőnek tűnjön ami mond. Ja, meg a O1G mi a túrót keresett ott mindjárt, mikor egy hajléktalant gyújtottak fel a matracán, akkor nem száguldozott a helyszínre. Valószínű a vőgyereknek, vagy valamelyik arab haverjának kell a telek.
papa.49
@lampa laz: Még hazudni se tudnak rendesen !!!
GeoCravker
Egy több gyernekes apa meghalt. Ha kiskorú, ha nem, meg kellene állapítani azt, hogy a hátramaradt 4 gyermek taníttatása havonta mekkora költség. Ennek a költségnek alsó hangon a felét, de inkább 75%-át szét kellene osztani a gyújtogatók között, és fizessék a gyerekek önállóságáig. Ha képesek kifizetni, akár családilag, akkor jó. H a nem, akkor gondoskodnék nekik munkáról. Ha addig élnek is.
Desischado
@papa.49: Nekem is ez a gyanúm. Kérdés, a fiúknak megéri?
advocat
@kereső: Azért az előzetesnek szabályai vannak. Ha nem várható, hogy újabbat (mitől is követnének el), szökés, elrejtőzés sem, és még sorolhatnánk. Javasolt olvasmány a büntető eljárásról szóló törvény. Egyébként a velük egyidőssel is játszhattak volna.
kereső
@advocat: Ahogyan irni tetszett!Viszont az indoklásokban nem ez szerepelt, hanem az,hogy a "várható büntetési tétel!" nem indokolja sem az előzetest,sem a házi őrizetet. Na most egy szándékos közveszély okozásnak, ahol meghalt egy ember IS! a több milliárdos kár mellett, mekkora a büntetési tétele?Tudom ,hogy 15-16 évesek az elkövetők, viszont a magyar Btk. a büntethetőség határát 14 évben határozta meg. A fiatalkorúakra(14-18) vonatkozó szabályok szerint ez a kiszabható büntetés alsó határa 16. éves korig. Akkor?
És még nem is emlitettük a szökés veszélyét- mert azért az fennáll!
feleselek
Nem is tudom, hogy miért, de motoszkál bennem egy gondolat. Nem örülnék neki, de netán nem valamelyik fidesz közeli valakinek a gyereke, vagy gyerekei vannak benne a dologban?
Commenter
@papa.49: a körömlakklemosóból is vérzik a sztori. A legtöbb ugyanis már nem tartalmazhat) acetont.
papa.49
@Desischado: Biztosan mert külonben miért csinálták volna, lehet hogy pénz van mögötte, de ismerve a fütyisz ,,keresztyény,, szemléletét akár zsarolás is lehet mögötte !!!
papa.49
@Commenter: Látod ezt nem tudom életemben soha nem festettem a körmeimet ))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Commenter
@papa.49: nem is gondoltam hogy festetted. Én sem festem, de valahol olvastam, hogy az acetont már elég régóta nem tartalmazhatják a körömlakkok, mint veszélyes, gyúlékony oldószert.
Tulajdonosváltás lehet a propinál hogy narancs helyett sárga a felület?
papa.49
@Commenter: Nem tudom de reggel még a régi volt a felület...
A váltásnál kipontozhatnák már a komát is amelyik örökké csak személyeskedik!!!
Commenter
@papa.49: a bálna komára gondolsz? Durván csapkod. Ő egyidős a propival szerintem...
papa.49
@Commenter: Csak mióta az új gazda rendezkedik ...
Commenter
@papa.49: rendezkedik a "hal" is. Olyan rendet vág itt, mind szíjjártó a fél világban...több nicknév alatt...
GeoCravker
@papa.49: Anno a Teréz krt-i robbantás is ezer sebből vérzett. Ma sem hiszem, hogy szegecses csőbomba robbant volna (a rendőrök nem élték volna túl).
Viszont ott sem érdekelte a kutyát sem, hogy mit hazudoznak össze.
papa.49
@GeoCravker: Sőt nem is volt a hunyó akit ,,elfogtak,, ha emlékszel a videókon egy az átlagosnál kicsit alacsonyabb pacák volt a boltban, akit meg elkaptak az egy 180 centi körüli faszi volt ...
Desischado
@papa.49: Miért nem? Pedig szép ám! Na jó, vicceltem! (nevet)
GeoCravker
@papa.49: de még a köpcösről sem bizonyították egyértelműen, hogy ő a hunyó.
papa.49
Ami a legfeltőnőbb volt az az, hogy a csuti már másnap ott járt és az igazgatónak megígérte kapnak egy másik koleszt másutt, tehát a történet magva az A TELEK KELLETT !!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.